Gemenc GP: Tybor a Haring odchádzajú z Maďarska so 4. a 5. miestom + vyjadrenia

27.5.2017, 11:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
P 25.5. rovinata etapa ciel rovina Szekszárd > Szekszárd 2 km Tagliani
1. 26.5. rovinata etapa ciel rovina Szekszárd > Szekszárd 131 km Tagliani
2. 27.5. rovinata etapa ciel rovina Szekszárd > Szekszárd 99 km Brugna
 
 
P 25.5. rovinata etapa ciel rovina Szekszárd > Szekszárd 2 km Tagliani
 
prológ ma sedem zákrut a postupne stúpa
 
 
Vzhľadom na množstvo snehu v Alpách sa museli pretekári Dukly Banská Bystrica vyrovnať s tým, že neabsolvujú potrebné vysokohorské sústredenie. Namiesto toho vyrazili na juh Maďarska a podujatie Gemenc Grand Prix.
 
To odštartovalo prológom na dva kilometre, ale veľmi netradičným. Celá trať totiž stúpala a medzi pretekármi nastali zaujímavé rozdiely. Triumfoval Talian Filippo Tagliani z klubového celku Delio Gallina  - Colosio EuroFeed, ktorý vyvchováva mladé talenty. Na vrchole sa objavil v čase 3:57. So stratou trinástich, resp. štrnástich sekúnd klasifikovali Patrika Tybora s Martinom Haringom. Obsadili siedme a ôsme miesto, dostali sa teda do hry o celkové poradie. Až piati Dukláci sa zmestili do prvej polovice výsledkovej listiny.
 
Naši sa pokúsia presadiť v zaujímavej zajtrajšej etape s dojazdom v dvojkilometrovom stúpaní - tom istom ako dnes. Majú veľkú šancu na pódium v celkovom poradí i tučnú porciu UCI bodov. Odísť bez nich by bolo určite sklamanie. Budú si musieť dať pozor na úniky. Sila pelotónu tu nebude extra vysoká.
 
 
Výsledky
1. TAGLIANI Filippo   03:57 7
2. PELIKÁN János Amplatz - BMC 00:03 3
3. FILUTÁS Viktor   00:07 1
4. KUSZTOR Peter Amplatz - BMC 00:08  
5. SALZMANN Jodok WSA-Greenlife 00:12  
6. PAVLIC Marko   00:12  
7. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:13  
8. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:13  
19. PALČÁK Jozef Dukla Banská Bystrica 00:25  
28. MALOVEC Ľuboš Dukla Banská Bystrica 00:30  
36. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:33  
48. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 00:40  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
1. 26.5. rovinata etapa ciel rovina Szekszárd > Szekszárd 131 km Tagliani
 
gemenc 2017
profil etapy je veľmi mierne zvlnený
 
 
V etape s množstvom kratučkých stúpaní sa vytvorilo viacero rôznych únikov. V prvom bol z Dukly najmladší pretekár Martin Vlčák, ktorý bodoval aj na vrchárskej prémii. Do úniku sa neskôr dostal aj Patrik Tybor. Jeho skupina získala minútový náskok, no pelotón ich dostihol. Najdlhšie bola vpredu trojica s Ľubošom Malovcom. Aj tá ale padla za obeť pelotónu.
 
Cieľ bol na vrchole Kalvárie nad mestom na trase včerajšieho prológu. Do záverečnej pasáže šli Patrik Tybor s Martinom Haringom z úplného čela, kam ich dotiahol Jozef Palčák. Tybor využil dobrú pozíciu na kockách a zaútočil dva kilometre pred cieľom. Získal menší náskok, ale tesne pred cieľom ho zdolala trojica pretekárov. Vyhral víťaz prológu Talian Filippo Tagliani (Delio Galina), Patrik obsadil štvrté miesto so stratou 37 sekúnd. Tesne za ním finišoval Martin Haring. Andrej Cully obsadil 23. miesto.

V celkovom poradí si Tagliani upevnil vedúcu pozíciu. Tyborovi patrí štvrtá, Haringovi piata pozícia. Obaja sú teda na slušných UCI bodoch. Brali by 35, no ešte to budú mať náročné, pretože ľudia z druhej časti Top 10 sa určite budú chcieť dostať dopredu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patrika Tybora (4. miesto)
"Trošku som sa uponáhľal. Šlo sa mi lepšie ako včera, naskočil som aj do úniku v polovici etapy. V závere som sa cítil dobre. Mali sme vpredu Malovca, tak sme sa snažili jazdiť pozične vpredu a šetriť na záver. Na námestie som vletel vpredu na tretej pozícii najmä vďaka Palčákovi a okamžite som využil pozíciu aj techniku a v zákrutách som sa vzdialil. Vyzeralo to, že vydržím do cieľa, no najmä zásluhou Taliana Tagliagiho ma dostihli v najstrmšej časti v závere štyria. Škoda, možno keby som šiel neskôr, tak by som vydržal a možno aj nie. Škoda, no i taký je šport."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Fraňa (DS Dukly)
"Našim hlavným cieľom je tu bojovať, pretekať a byť aktívnym viditeľným tímom. To sa nám podarilo, boli sme v každom úniku, brali body na prémiách. V závere sme dodržali pokyny, Tybor zaútočil a víťazstvo nám opäť uniklo o stovky metrov. Rovnako ľubo podal dobrý výkon v úniku a tiež bol smolne dostihnutý tesne pred cieľom. Nevadí, bol to pekný deň, pekné a aktívne pretekanie z našej strany. Som veľmi rád, že sa mení práve ten náš štýl pretekania a aj výsledky sa takto zlepšujú. Opäť sme prišli o víťazstvo takmer na páske, no mňa najviac teší zlepšený pohyb počas pretekov, aktivita a bojovnosť. To šťastie sa už raz nakloní aj na našu stranu, len vydržať v takýchto bojovných výkonoch."
 
 
Výsledky
1. TAGLIANI Filippo   3:07:12 7
2. KUSZTOR Peter Amplatz - BMC 00:05 3
3. SALZMANN Jodok WSA-Greenlife 00:10 1
4. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:14  
5. NIKITIN Matvey Astana City 00:14  
6. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:16  
23. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 01:00  
39. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 01:30  
53. PALČÁK Jozef Dukla Banská Bystrica 02:13  
63. MALOVEC Ľuboš Dukla Banská Bystrica 03:19  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. TAGLIANI Filippo   3:10:59 1
2. KUSZTOR Peter Amplatz - BMC 00:17  
3. SALZMANN Jodok WSA-Greenlife 00:28  
4. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:37  
5. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:39  
6. PELIKÁN János Amplatz - BMC 00:41  
23. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 01:43  
40. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 02:20  
45. PALČÁK Jozef Dukla Banská Bystrica 02:48  
63. MALOVEC Ľuboš Dukla Banská Bystrica 03:59  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
2. 27.5. rovinata etapa ciel rovina Szekszárd > Szekszárd 99 km Brugna
 
profil etapy je úplne rovinatý
 
 
Kovoj pretekov sa ani na tretí deň nedostal ďaleko od Szekszárdu, kde všetko začalo aj vyvrcholilo. Rovinatú etapu si tímy postrážili a špurtovalo sa. Do úniku sa zo Slovákov nedostal nikto. Z našich sa nikto nezapojil ani do rýchleho záveru, resp. Tybor s Haringom si udržiavali pozíciu v prvej tretine poľa kvôli hrozbe dier.
 
Etapu si podmanil ďalší Talian Alessio Brugna z Delio Galina, teda tímu, ktorý bral všetky víťazstvá na týchto pretekoch, a to ani nemá kontinentálnu licenciu, hoci takým talianskym družstvám ju ani netreba, pretože pretekov v Taliansku majú neúrekom a na podujatia 2. kategórie sa dostanú bez problémov.
 
V celkovom poradí k žiadnym zmenám v Top 10 nedošlo, takže na pódium sa postavili Filippo Tagliani (Delio Galina), Peter Kusztor (repre Maďarska, originálne Amplatz-BMC) a Jadok Salzmann (WSA). Hneď za nimi klasifikovali Patrika Tybora s Martinom Haringom. Dukla si teda z Maďarska odviezla 35 UCI bodov, no v kútiku duše sa určite chceli dostať na pódium - či už v etape alebo celkovo. Oboch najbližšie čaká prvý vrchol sezóny - Okolo Slovenska.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patrika Tybora (4. miesto celkovo)
"Nešlo sa mi úplne ideálne po záťaži v hypoxickej miestnosti, no bol som odhodlaný bojovať. Som rád, že sme tu boli, preteky boli rýchle. Včera som zaútočil príliš skoro. Dnes sa nám už tak ideálne na tie kocky nepodarilo nadísť, aj keď chalani sa snažili nás tam dopredu dostať. 20 UCI bodov je pre mňa fajn. Zdravotne som na tom dobre, verím, že nasledujúci mesiac forma pojde pomaličky hore a ukážeme sa na domácich podujatiach."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Haringa (5. miesto celkovo)
"Naša banskobystrická tréningová skupina spávala vo veľkej výške 4500 metrov v hypoxickej miestnosti prakticky do odchodu na preteky, počas takmer dvoch týždňov, tak dúfame, že nám to v najbližších týždňoch pomôže. Viac by mi sadol strmší a dlhší kopec v závere etáp, no vzhľadom na všetky okolnosti som s celkovým piatym miestom spokojný. Reálne odrážalo situáciu na pretekoch. Budúci týždeň máme voľno od pretekov, budeme trénovať na tratiach Okolo Slovenska, verím, že sa tam ukážeme pred domácimi fanúšikmi."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Fraňa (DS Dukly)
"Vzhľadom na to, že Gemenc GP sme zaradili do programu na poslednú chvíľu a cestovali z plnej prípravy v hypoxickej miestnosti vo veľkých výškach, bolo vidieť zvýšenú únavu na všetkých chlapcoch. No poslúžili nám k rozjazdeniu do rýchla, schuti sme si zapretekali. Mali sme aj trošku smoly, Patrika dostihli v prvej etape po jeho ataku tesne pred cieľom, skončil štvrtý. Len si vymenili pozície z Kamerunu. Rovnako štvrtý skončil Ľubo Malovec vo vrchárskej súťaži. Verím, že zemiakov bolo už dosť, a že sa šťastena na to pódium už aj k nám otočí. Som však rád, že sme dokončili hrubú fázu prípravy na vrcholy sezóny, odjazdili dobré preteky, získali 35 UCI bodov. Teraz nás čaká ladenie formy na Okolo Slovenska, rýchle tréningy a naštudovanie si trate. Druhá partia, mladí pretekári, sa pod vedením Maroša Kováča predstavia na UCI pretekoch Tour of Bihor v Rumunsku na budúci týždeň."
 
 
Výsledky
1. BRUGNA Alessio   2:04:12 7
2. KRASNOV Leonid Tusnad Cycling Team 00:00 3
3. KULIMBETOV Nurbolat Astana City 00:00 1
4. TAGLIANI Filippo   00:00  
5. RóZSA Balázs Team Differdange - Losch 00:00  
6. SALZMANN Jodok WSA-Greenlife 00:00  
21. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:00  
22. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:00  
50. MALOVEC Ľuboš Dukla Banská Bystrica 00:00  
53. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:00  
60. PALČÁK Jozef Dukla Banská Bystrica 00:22  
64. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 00:48  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Konečné poradie pretekov
1. TAGLIANI Filippo   5:15:11 40
2. KUSZTOR Peter Amplatz - BMC 00:17 30
3. SALZMANN Jodok WSA-Greenlife 00:28 25
4. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:37 20
5. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:39 15
6. PELIKÁN János Amplatz - BMC 00:41 10
21. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 01:43  
48. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 03:08  
49. PALČÁK Jozef Dukla Banská Bystrica 03:10  
58. MALOVEC Ľuboš Dukla Banská Bystrica 03:59  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop