Herning bol pre Slovákov dobrým šampionátom, musia sa od neho odraziť

9.8.2017, 06:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V cyklistike naďalej platí, že európsky šampionát nie je žiadnou modlou. V elitnej mužskej kategórii sa ho nezúčastnili veľké hviezdy svetovej cyklistiky. Výnimkou boli pretekári, ktorí po rôznych menších problémoch privítali preteky mimo vlastného tímu (Viviani, Coquard), i tí, ktorí nemali v sezóne ideálne výsledky a tu sa chceli chytiť (Lobato, Hofland, Debusschere...) No a potom tu boli Nóri, ktorí si chceli takmer v najsilnejšej zostave vyskúšať taktiku aj tímovú spoluprácu pred domácim svetovým šampionátom a veruže scenár posledného kola by sa v Bergene mohol opakovať.
 
Iné to už bolo v ostatných kategóriách, kde sa tieto preteky radili medzi najväčšie vrcholy sezóny a štartovala tu takmer celá špička starého kontinentu. Elitnú ženskú kategóriu ovládla žijúca legenda Marianne Vosová. Domáci Dáni sa tešili až z deviatich medailí a boli jasne najúspešnejšou krajinou. Darilo sa aj Nórom a Holanďanom.
 
 
me zeny vos triumf
Triumf Marianny Vos (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Organizátori boli na podujatie veľmi dobre pripravení. Všetko vzbudzovalo špičkový dojem. Lokalita bola perfektná, pretože sa všetko odohrávalo v MCH Messecenter Herning, teda najväčšom výstavisku v Dánsku, ktoré bez problémov pojalo všetku organizáciu i divákov. Prísť ich mohlo aj dvadsaťkrát toľko. Veď ich v nedeľu bolo sotva päťtisíc. Usporiadateľov bolo menej ako v Žiari nad Hronom, ale nemali žiadne problémy. Vozidlá zimnej údržby upchali potrebné dialničné výjazdy, a tak nikto nemohol nepozorovane preniknúť na trať. Kontroly boli viacstupňové. Ale nazachytili sme nič, čo by hovorilo o dánskom strachu z terorizmu. Policajtov bolo na mieste primerane.
 
Pretekárov sužoval hlavne silný vietor, chlad (na toto ročné obdobie) a neustále dažďové prehánky, ktoré sa objavovali takmer v každej jednej hodine po celý týždeň. Na Slovensku niečo nemysliteľné. Zaujímavosťou je, že v Dánsku je toľko cyklotrás, že jazdenie na bicykli po klasickej vozovke pre motorové vozidlá je na mnohých miestach zakázané. Preto museli aj naši pretekári v okolí Herningu trénovať na cyklotrasách, ktoré ale nie sú príkladne čisté, a to na tréningu spôsobovalo obrovské množstvo defektov.
 
 
me herning dazd zeny
Dážď a vietor boli nerozlučnými "kamarátmi" (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Práve počasie bolo preto väčšou prekážkou ako samotný profil trate. Ten bol rovinatý, ale akákoľvek jazda mimo početný pelotón bola mimoriadne náročná. V niektorých častiach trate sa pretekári vyslovene báli riešiť niektoré technické problémy, lebo v úseku bol silný protivietor. Nebola to žiadna cyklistická idylka a aj Slovákov, ktorí sa udržali v pelotóne, netreba podceňovať. Ale ani nepreceňovať.
 
Po dvoch rokoch Slovensko na vrcholnom reprezentačnom podujatí nič nevyhralo. Tartu, Richmond, Plumelec aj Doha boli pre našu výpravu zlaté. V Herningu sa už cenný kov neligotal, ale zasa nikdy sme nezaznamenali toľko výsledkov v prvej pätine výsledkovej listiny. Kolář 10., Baška 12., Štoček 17., Pavlendová 18., Blaško 19., Foltán 21. A netreba zabúdať na smolu i chybičky niektorých menovaných. Začali špurtovať zo zlej pozície či museli riešiť pád. Trochu otázny bol tímový duch. Pomáhali si, či šiel v závere každý na seba? Nám to pochopiteľne neprináleží hodnotiť ani vynášať súdy, lebo nedá sa vžiť presne do kože pretekára vo vypätej chvíli s potrebou riešenia situácie v zlomku sekundy, no umiestnenia vidí každý.
 
 
baska 2017 kolar me jaro
Michael Kolář a Erik Baška (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Eliťáci z Bory ukázali, že majú rýchlosť, vedia špurtovať, no z Dánska príliš spokojní neodišli. Juraj Sagan opäť ukázal, že v takomto type podujatia je veľmi prospešný a vie sa v pelotóne veľmi dobre pohybovať. Patrik Tybor sa po návrate z Livigna dostal do tempa, záver nevypustil. Mohol by byť použiteľný na Czech Tour. Naopak, Marek Čanecký nešiel dobre, zo svojej formy bol sklamaný. Pre Filipa Taragela to bolo príliš veľké sústo, hoci profil vyhovoval.
 
Dvadsať trojkári mali veľké kusisko smoly. Okrem Samuela Orosa mal každý nejaký problém. Adrián Babič bol až dvakrát nedobrovoľne vzadu, vzalo mu to obrovské množstvo síl a ako nešpurtéra ho klasifikovali na tridsiatom mieste. Zaslúži si veľký klobúk dole. Má pred sebou budúcnosť, hoci vo Firefly, odkiaľ do Dukly odísť nechce, veľa UCI pretekov neabsolvuje. Aspoň, že už dobre funguje reprezentácia. Celý náš tím veril, že ak vyhrá početnejší únik, bude v ňom Andrej Cully, ktorý nikdy v živote na ME ani MS nebol. Splnil to, presne v tom najnádejnejšom úniku bol. Do cieľa im to ale nevydržalo. Tak prišiel na rad Tomáš Person, ktorý ako jediný mohol dostať náš výber U23 na MS, kde by sa krajina za výsledok v Top 15 priamo kvalifikovala. No v poslednom kole prišiel pád, po ktorom dve minúty stál pri ceste s nepojazdným bicyklom, kým k nemu prišiel mechaničák, ktorý zastavil iný pád tesne pred tým. S Personom sa ocitli na zemi aj Juraj Bellan a Cully, ktorý bol súčasťou hromadného pádu prvý raz v živote. Výkon Adama Szásza bol sklamaním.
 
 
me herning babic pad
Adrián Babič kontroluje bicykel po páde (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Juniori jazdili v závere až prekvapujúco skvelo. Pred televíznou obrazovkou v priestore cieľa sme konštatovali, že okrem Dánov a Nórov v závere vpredu žiadna krajina toľko pretekárov nemala. Aj oni však doplatili na pád v cieľovej rovinke a zosunuli sa vo výsledkovej listine dozadu. Tri umiestnenia v okolí Top 20 ale rozhodne nie sú sklamaním. Ukázalo sa tiež to, že naša základňa sa rozširuje a v takýchto pretekoch naši nemajú problém s udržaním sa v pelotóne. Bez straty finišovali všetci okrem Jakuba Varhaňovského, ktorý dostal defekt. Nórsko bude ťažšie a smerodatnejšie. Predznamená, kam by mohol Matúš Štoček zamieriť. Hovorí sa najmä o českých tímoch. Zrejme do Dukly sa presunie spomínaný Varhaňovský a zvyšok tohto výberu ostáva v mládežníckej cyklistike, takže ešte má čas na ďalší rozvoj. Do Nórska by mali cestovať štyria juniori.
 
Nežnejšie pohlavie ostávalo na týchto podujatiach vždy bez výsledku a jeho kvantita závisela na rozpočte, profile trate i vzťahoch s funkcionármi. Výnimkou bola pochopiteľne Florencia, kde mala Medveďová až na juniorskú medailu. V Dánsku to ale vôbec nevyzeralo zle. Všetkých päť pretekárok prišlo do cieľa. Už to málokto čakal. Alžbete Pavlendovej sa navyše podaril úctyhodný výsledok. Ďaleko k nemu neboli ani Tereza Medveďová s Petrou Machálkovou vo svojich kategóriách. Obe sa na špurt veľmi cítili a aj my si myslíme, že v Top 20 by sme ich nebyť defektu a pádu našli. Na takomto profile teda preukázali oprávnenosť štartu. Zvyšné dve na výsledok nemali. Juniorská miestenka bola pripravená pre Luciu Michaličkovú, Júlia Hrtánková mohla nabrať skúsenosti aj motiváciu pracovať ďalej. Rovnako ako Lucia Valachová, ktorej sa na naše pomery darí v časovkách, tak pochopiteľne štartovala aj v pretekoch, a tie dokončila, takže OK. Aj ona môže dostať šancu o rok.
 
 
pavlendova 2017 me jaro
Alžbeta Pavlendová pred štartom (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Otázne je, čo so ženami a nórskym svetovým šampionátom. Kvalifikačné kritériá neexistujú, takže o to sa báť nemusia. Problémom je, že kategória U23 sa tam nejazdí a na trati je trojkilometrový kopec. My by sme tam poslali dve, ale ich mená radšej nebudeme konkretizovať a sme radi, že o tom nemusíme rozhodovať...
 
K časovkám nič písať nebudeme, aby sme nezdvihli žlč niektorým trénerom. Nikomu to nestojí za to. Podľa našich informácií sa s nimi v Bergene predbežne neráta.
 
Suma-sumárum, preteky z našich nedokončili iba traja z 23 ľudí na štarte, a to je skvelá bilancia. O výlete nemôže byť reči. Výsledkovo to nebolo žiadne sklamanie. Mali sme až trinásť debutantov vo svojej kategórii. ME alebo MS pred tým absolvoval v kategórii U23 iba Bellan, ostatní boli nováčikmi. Naša reprezentácia opäť pôsobila dobrým dojmom, hoci šéfredaktor kvôli rozpočtu portálu dva roky reprezentáciu osobne nevidel, takže nevie bezprostredne porovnať posledné výjazdy. Všetci pretekári i podporný tím boli pekne a rovnako oblečení. Mali kvalitný materiál i zázemie. Nám sa roky nepáči fádny polep zväzových mechaničákov, ale zasa pri pohľade na iné tímy sme nemali pocit, žeby sme výrazne zaostávali. Podstatnejšie je, že náš zväz momentálne razí cestu dávať na ME šancu širokému tímu a snaží sa investovať do mladých pretekárov. Štartovalo ich dvadsaťtri. Pre porovnanie, Česi, ktorí nás pravidelne porážajú na domácom šampionáte, pricestovali do Dánska so šestnástimi pretekármi a iba Tomášom Konečným ako športovým riaditeľom. Nedarilo sa im, viacerí popadali. V pretekoch bolo pre nich maximom 26. miesto Noskovej, Slováci zaznamenali až šesť lepších výsledkov. Ale Bergen bude dôležitejší aj náročnejší.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop