V maďarskom Törökbálinte získal prvé body šiesty Person, Mahďar desiaty

30.9.2017, 16:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
so 30.9. rovinata etapa ciel rovina Törökbálint > Törökbálint 126 km Giuriato
 
torokbalint
profil pretekov je rovinatý, iba 400 nastúpaných metrov, 20 kôl na tomto okruhu
 
 
Slovenskí cyklisti chodia do Maďarska po body, pretože konkurencia je na týchto podujatiach o čosi menšia. Potvrdil to v sobotu prvoročák Tomáš Person z CyS Akadémie Petra Sagana, ktorý vo farbách reprezentácie vybojoval šieste miesto a prvých desať UCI bodov do svetového rebríčka. Presadil sa v špurte skupiny o štvrté miesto, keďže pódiové umiestnenia obsadili pretekári, ktorí pelotónu ušli. Martin Mahďar z Dukly si zapísal ešte tri body za desiatu pozíciu a jeho kolegovia Patrik Tybor s Ľubošom Malovcom ostali v druhej desiatke. Zvyšní Slováci, teda Foltán, Palčák, Vlčák (Dukla), F. Vančo, Vojtek a Vala (repre) sa vo vyselektovanom hlavnom poli neudržali.
 
Preteky sa vyvíjali veľmi sľubne pre Patrika Tybora. Dlhoročný líder Dukly sa dostal do úniku s talianskym pretekárom i neskorším víťazom Bertom Giuriatom (Friuli) a spolupracovali výborne. Dubničanovi ale v samom závere začali dochádzať sily až to nevydržal a Talian mu po nástupe odišiel. Prepadol sa tak do prvej väčšej skupiny, ktorá zostala z pelotónu. V záverečnom kole zaútočili ešte dvaja pretekári a vybojovali si druhé s tretím miestom pred špurtujúcimi borcami za nimi. Športový riaditeľ Dukly Maroš Kováč bol po dojazde poriadne nahnevaný, dlho veril vo víťazstvo, prinajhoršom druhé miesto jeho zverenca, pre ktorého to bol posledný štart v sezóne.
 
Stále iba 18-ročnému Personovi sezóna nevychádzala úplne podľa predpokladov, na ME ho zastavil pád a na UCI podujatiach sa do špurtov dostal iba dvakrát v Poľsku, no do Top 10 sa neprebojoval. Tu mu hralo do karát to, že sa pelotón vyselektoval, čo našťastie prežil, teda mal v závere menej súperov. Slovenskí fanúšikovia musia dúfať, že mu to pridá na motivácii a bude na sebe ďalej pracovať, pretože šprintérov v kontinentálnej sfére zúfalo potrebujeme. Škoda len, že v drese CyS nemal tento rok šancu na kvalitný UCI program, väčšinu pretekových kilometrov odjazdil v reprezentačnom drese. Jeho druhou disciplínou je dráha, kde je tiež našim reprezentantom.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tomáša Persona (6. miesto)
"Od začiatku sa jazdilo dosť aktívne, stále sa jazdci pokúšali dostať do úniku no nič zásadne sa v prvej polovici pretekov nestalo. Snažil som sa držať stále vpredu, ak by sa to náhodou delilo. Aj za pomoci kolegov sa mi pozičná jazda darila. Chcem im za to poďakovať. Potom sa do úniku dostali dvaja jazdci, kde bol Tybor a už to vyzeralo byť rozhodnuté. Tri kolá pred cieľom som mal ešte pád, ale stihol som sa vrátiť do skupiny. V samotnom závere som ostal trochu zavretý, ale som rád, že som získal prvé body."
 
 
Výsledky doplníme...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop