V sezóne 2017 Peter Sagan prepisoval históriu na MS, na TdF sa mu to nepodarilo

13.11.2017, 23:00 | Slovensko a Slováci | Tomáš Šandor
Peter Sagan pred sezónou 2017 zmenil tímové prostredie a dohodol sa s precíznym vedením nemeckého celku Bora - Hansgrohe. Vzájomná spolupráca bola prospešná pre obidve strany. Slovenský jazdec budil na každom podujatí náležitú pozornosť a korunou jeho úspechov bol tretí titul svetového šampióna.
 
 
sagan uspechy 2017
 
 
Skupina okolo Ralpha Denka urobila výbornú prácu pri angažovaní Petra Sagana. Ešte v polovici ročníka 2016 dokázala akceptovať jeho vysoké požiadavky a vytvorila silný a ambiciózny projekt, ktorý mal byť prospešný pre slovenského reprezentanta a mal poskytnúť benefity aj pre samotné zoskupenie. Peter Sagan si priniesol so sebou početný podporný tím, čo bola jedna z jeho požiadaviek, a táto osvedčená zostava mala dôležitý vplyv na jeho výkony. Nemecké zoskupenie sa muselo postarať o narastajúce finančné záležitosti, ale so svetovým šampiónom v košiari s tým nemalo problém. Okrem ťažiskovej podpory od spoločnosti Bora sa pridal do projektu nový partner Hansgrohe a Petra Sagana zostával podporovať aj výrobca bicyklov Specialized. Slovenský jazdec sa tak mohol nerušene pripravovať na svoj klasický súťažný plán, v ktorom dominovali jarné klasiky, Tour de France a majstrovstvá sveta.
 
 
V príprave sa správne naštartoval 
 
Peter Sagan urobil na začiatku sezóny jednu zmenu. Namiesto toho, aby sa rozohrial v Južnej Amerike alebo na Arabskom polostrove, zamieril na Tour Down Under, kde sa predstavil po siedmich rokoch. Úvodné preteky v ročníku majú pre väčšinu jazdcov akýsi zoznamovací charakter. Svetový šampión dostal v Austrálii voľnú ruku a mohol sa správať podľa toho, ako sa bude cítiť priamo na trati. V tretej, štvrtej a šiestej etape sa zapojil do hromadného špurtu a vo všetkých prípadoch bol rýchlejší len domáci borec Caleb Ewan. Sagan tak predviedol niekoľko silných dynamických finišov hneď vo svojich úvodných pretekoch, čo bolo jasným signálom, že absolvoval kvalitnú zimnú prípravu a na sezónu je náležite nachystaný.
 
 
sagan 2017 tdu podpisuje bohfst
Peter Sagan v Austrálii (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Na ďalších pretekoch sa predstavil s mesačným odstupom a to už mal pred sebou príťažlivú konfrontáciu. Otvárací víkend na mačacích hlavách. Omloop Het Nieuwsblad už nie je podujatím, kde sa môžu vytiahnuť jazdci z "druhého sledu", ale zálusk na víťazstvo si nárokujú tie najväčšie hviezdy na pavé. V sezóne 2017 medzi nimi nechýbal ani Peter Sagan a slovenský jazdec sa stal členom víťazného úniku, v ktorom mu robili spoločnosť Greg van Avermaet a Sep Vanmarcke. Silná trojica prežila na čele pretekov všetky selekcie a v záverečnom špurte do kopca si to rozdali o titul. V tomto súboji bol úspešný Avermaet, ktorý začal šprintovať v pravý čas, Sagan nevystihol ten vhodný moment.
 
Zaujímavá cyklistika sa odohrala aj na Kuurne - Brussel - Kuurne. Jednorazovka vhodná aj pre šprintérov mala drsnejší priebeh, preto o víťazstvo bojoval len zúžený okruh favoritov, vrátane Petra Sagana. Ten vo finále využil isté taktizovanie zo strany najsilnejších jazdcov a pridal sa k atakom menej sledovaných pretekárov, čo sa ukázala ako tá najlepšia voľba. Na K-B-K sa radoval prvýkrát v ročníku a zároveň vybojoval premiérový triumf v drese Bora - Hansgrohe. Otvárací víkend dopadol pre neho úspešne, Saganova sezóna odštartovala želaným spôsobom a na vysokej úrovni.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov triumf v 5. etape na Tirrene
 
 
Potom zameral pozornosť na svoje obľúbené podujatie Strade Bianche a vzhľadom na predchádzajúce výkony patril medzi hlavných favoritov aj na tomto netradičnom teréne. Lenže slovenský jazdec preteky nedokončil, na trati nemal dobré pocity, preto sa rozhodol šetriť energiu na tie hlavné klasiky a zosadol z bicykla.
 
Ešte pred cestou na jednorazovky nemohol vynechať Tirreno - Adriatico, kde sa mu tradične darí, a aj tentoraz si polepšil o dva etapové triumfy a víťazstvo v bodovacej súťaži. Najskôr ovládol záverečný špurt tretej etapy, ktorý bol poznačený pádom, ale Sagan vďaka výbornej pozičnej jazde zostal bez ujmy a vo finále sa nedal obrať o výhru. Potom zaujal majstrovským výkonom v piatej etape, ktorá prebehla na prudkých kopcoch, no Sagan vydržal v skupinke elitných vrchárov a na páske ho nemohol nikto poraziť. Forma pred klasikami bola načasovaná perfektne.
 
 
sagan 2017 tirreno podium cerveny rcsf
Peter Sagan na Tirreno - Adriatico (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Na klasiky nestačila ani kvalitná výkonnosť
 
Miláno - San Remo ponúka najjednoduchší profil zo všetkých monumentov, ale veľmi ťažko sa tu pripravuje víťazná taktika. Peter Sagan stavil v tomto roku na útok. Jeho zdrvujúci nástup na Poggio patril k tým najsilnejším špurtom do kopca, ktoré predviedol vo svojej kariére, preto bola pochopiteľná jeho obrovská frustrácia v cieli, keď mu ani takýto výkon nestačil na víťazstvo. Po skvelom zrýchlení na záverečnom kopci bol veľmi blízko k tomu, aby priletel do cieľa osamotený, a šancu mal aj vtedy, keď prišiel na pásku v spoločnosti Kwiatkowskeho a Alaphilippa, no poľský jazdec mal na svojej strane milimetre. Slovenský cyklista tak dorazil na severské klasiky po obrovskom výkone na MSR, ale bez titulu, a toto rozladenie sa prejavilo aj na E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem.
 
Na E3 sa odštartoval fenomén tohtoročných klasík, že rozhodujúca selekcia sa môže odohrať aj ďaleko pred cieľom. Na tomto podujatí to šikovne využili Avermaet, Gilbert a Naesen. Svetový šampión nezachytil ich pohyb, a keď sa pokúsil dostať sa k nim, ostatní borci mu len sekundovali a nikto nepomohol, preto sa rozhodol, že nebude nikoho ťahať. Sagan tak stratil šancu bojovať o víťazstvo a vo finále ho ešte zastavil pád, po ktorom prišiel do cieľa voľne. 
 
 
sagan 2017 kocky e3 bohfst
Peter Sagan na E3 Harelbeke (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Aj nasledujúce podujatie G-W ponúklo ten pravý súboj klasikárov a tentoraz medzi nimi nechýbal Peter Sagan. Najťažšie úseky vyprofilovali skupinku najsilnejších jazdcov a napokon sa usadili vo vedúcej pätici aj Sagan, Avermaet a Terpstra. Hru nervov s rozbehnutým pelotón za chrbtom rozlúskol Avermaet, ktorý ušiel svojim spolubojovníkom, a k belgickému cyklistovi sa pridal iba Keukeleire. Ich minimálny náskok napokon stačil na víťazstvo, pretože svetový šampión nedostal potrebnú pomoc od Terpstru, ktorý sa chcel zviesť na jeho aktivite. Pre Sagana bolo neprípustné, aby niekomu opäť vydláždil cestu za víťazstvom (ako na MSR), preto demonštratívne zvesil nohy a po pretekoch budila pozornosť jeho mediálna prestrelka s tímom Quick-Step Floors.
 
Prvý kockový monument bol už o niečom inom, každý favorit chcel zvíťaziť. Sagan predvádzal na Ronde dlhý čas koncentrovaný výkon a nevykoľajila ho ani prekvapujúca ofenzíva Quick-Step Floors. Skúsene šetril energiu na posledný prejazd cez Kwaremont - Paterberg a mal výhodu v tom, že unikajúceho Gilberta sledoval spoločne s Avermaetom. Ich spoločná stíhacia jazda vyvrcholila na záverečných dvoch bergoch, keď Sagan zavadil o bundu fanúšika a zvalil na zem hlavných favoritov. Po tejto kolízii nebolo možné vynulovať Gilbertov náskok a obhajca prvenstva preťal pásku na 27. pozícii.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPamätný pád na Tour of Flanders
 
 
Poslednú možnosť na pavé poskytlo nevyspytateľné Peklo severu a slovenský jazdec sa rozhodol uspieť aktívnou jazdou. Dve tretiny pretekov sa mu vyhýbali problémy, preto sa pokúsil zaskočiť favoritov útokom na asfaltovej ceste necelých osemdesiat kilometrov pred cieľom. Jeho snaha bola pomerne úspešná, spolu s tromi ďalšími pretekármi si vytvoril pekný náskok, ale jeho akciu zastavil defekt, po ktorom sa vrátil do hlavnej skupiny favoritov. O čosi neskôr dostal druhý defekt a v tom čase už útočili najsilnejší jazdci, takže po tomto smoliarskom zastavení nemal šancu, aby sa pridal k tým najlepším. Do cieľa dorazil v štvrtej desiatke, čo nemohlo uspokojiť bojovne naladeného a veľmi motivovaného Sagana.
 
V jarnej kampani nedosiahol výsledky, na ktoré mal predpoklady z hľadiska fyzickej pripravenosti. Jeho umiestnenia ovplyvnilo niekoľko rôznych faktorov, ktoré sa odohrali v konkrétnom čase a na konkrétnom mieste, bez možnosti reparátu. A svetový šampión draho zaplatil za nešťastné momenty či vyhrotenú atmosféru v konkurenčnom prostredí.
 
 
sagan 2017 gent dojazd 2 bohfst
Peter Sagan na jarnej klasike (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Tvrdý úder na Tour de France
 
Po klasikách sa veľmi rýchlo preorientoval na ďalšie výzvy, najskôr sa potreboval dôsledne pripraviť na Tour de France a získanie šiesteho zeleného dresu. A osvedčená kombinácia Kalifornia - Švajčiarsko ani tentoraz nesklamala. Na americkom podujatí predviedol hneď v prvej etape výborný šprint. Na páske ho pokoril len Marcel Kittel a Sagan už po niekoľkýkrát dokázal, že formu si dokáže udržať aj cez súťažnú prestávku. Etapový triumf vybojoval v tretej etape, keď ovládol hektické šprintérske finále, a na víťazstvo mohol myslieť aj vo štvrtej a v šiestej etape, ale aj keď bol najrýchlejší v pelotóne, radosť mu prekazili utečenci.
 
Príprava na TdF prebiehala úspešným spôsobom aj na Okolo Švajčiarska. Presadil sa vo vyzývavých šprintérskych koncovkách piatej a ôsmej etapy, blízko k víťazstvu bol aj na konci druhého dňa, ale v známom finále v Berne predviedol silnejší šprint Matthews. Svetový šampión tak zvládol prechod z mačacích hláv na Starú dámu spoľahlivým spôsobom. Na obidvoch pretekoch ovládol bodovaciu súťaž a vybojoval tri víťazstvá a tesne pred cestou do Francúzska potešil slovenských fanúšikov aj striebornou medailou zo spoločného šampionátu MSR a ČR.
 
 
sagan 2017 msr mava
Peter Sagan v Žiari nad Hronom (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Na Starej dáme mal pred sebou jedinečnú misiu, ako prvý jazdec v histórii mohol dominovať v bodovacej súťaži šesťkrát po sebe. Peter Sagan myslel na dobrý výsledok už v otváracej časovke, ale na trati vystihol nepriaznivé daždivé podmienky a obsadil osemnástu priečku. Veril si aj v nasledujúcej etape, no v hromadnom špurte finišoval na desiatej priečke, keď sa objavil na čele pelotónu príliš skoro pred cieľom. Na úspech však nečakal dlho, značnú motiváciu dokázal pretaviť na triumf na konci tretieho dňa. Majster sveta si vychutnal špurt do kopca v meste Longwy a efektne vybojoval svoje ôsme víťazstvo na TdF.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSagan víťazí na Tour de France
 
 
Všetko bolo opäť pripravené na veľkú Saganovu párty, ale koncovka štvrtého dňa vo Vitteli vystavila šokujúcu stopku pre slovenského cyklistu na francúzskom podujatí. V šprintérskom súboji sa dostal do kontaktu s Cavendishom, ktorý chcel využiť nepriechodný priestor pri zábranách, a po vzájomnom kontakte utrpel britský jazdec ťažký pád. Slovenský cyklista preťal pásku na druhej priečke, ale potom sa začalo disciplinárne konanie voči jeho konaniu v šprinte. Rozhodcovský zbor napokon označil jeho správanie za príliš nebezpečné a diskvalifikoval ho.
 
Saganovi nepomohla ani obrovská podpora fanúšikov, množstvo videí, ktoré dopodrobna analyzovali ten nešťastný moment, a využite všetkých možných riešení zo strany Bora - Hansgrohe. Svetový šampión na pretekoch nútene skončil. Po jarných klasikách sa nepresadil želaným spôsobom ani na svojom druhom vrchole sezóny, tentoraz to zapríčinilo unáhlené rozhodnutie zo strany jury.
 
 
sagan 2017 tdf cavendish 2 bohf
Mark Cavendish s Petrom Saganom (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Do tretice všetko dobré
 
Takýto koniec na najväčšom podujatí na svete by zamával každým cyklistom, ale Peter Sagan je silná osobnosť a po nečakanej prestávke sa objavil na trati mimoriadne motivovaný, aby do tretice uspel na MS. A tým najlepším povzbudením bolo víťazstvo hneď v prvej etape na Okolo Poľska. Toto podujatie zaradil do programu operatívne, aby nebol bez pretekov príliš dlho, a zdalo sa, že predchádzajúce okolnosti nezanechali na ňom výraznú ujmu. Štyri dni tu niesol líderský dres, štyrikrát sa dostal na stupne víťazov a vyhral bodovaciu súťaž. S najlepšími nestíhal len v dvoch záverečných kopcovitých etapách, ale po súťažnej pauze to bol z jeho strany výborný výkon.
 
Ešte  v lepšom svetle sa ukázal na BinckBank Tour, kde vybojoval dve etapy, v poradí obsadil siedmu priečku a znovu bol najlepší v bodovacej súťaži. Sagan sa presadil v dvoch šprintérskych koncovkách a aj v ďalších hromadných dojazdoch ukazoval svoju dynamiku. V šiestej etape chcel rozhodnúť bitku o najcennejší dres, ale opäť mu šťastie neprialo. Zaútočil na krátkych stúpaniach a ostatných favoritov dostal pod tlak, no jeho snahu zastavil defekt, po ktorom ho dostihli a predbehli najsilnejší jazdci. Aj na holandskom podujatí doplatil na jeden nešťastný moment, ale z hľadiska výkonnosti bolo všetko v najlepšom poriadku.
 
 
sagan 2017 binck vitazstvo bohfst
Triumf Petra Sagana na BinckBanku (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Generálku pred svetovým šampionátom absolvoval na kanadských jednorazovkách. V Québecu využil všetky svoje skúsenosti, nikam sa nehrnul a výlučne sa sústredil na záverečný špurt do kopca, ktorým vystavil súperov do úlohy štatistov. Toto víťazstvo potvrdilo, že pred svetovým šampionátom jeho forma kulminuje, a zároveň to bol významný míľnik jeho kariéry, ktorým zaokrúhlil počet triumfov na rovnú stovku. Najvyššie ambície mal aj v Montreale, ale tam sa presadil únik a Sagan obsadil deviatu priečku.
 
Po vydarenej príprave mohol doraziť do Bergenu v pozitívnej nálade, ale situáciu mu skomplikovali mierne zdravotné problémy, kvôli ktorým vynechal tímovú časovku. Ale jeho účasť v cestných pretekoch nebola ohrozená a na otvorenom profile predviedol jeden zo svojich najprešibanejších výkonov v kariére. Celý čas jazdil schovaný v balíku, do popredia sa netlačil ani pri prejazdoch cez Salmon Hill a pôsobil anonymne, akoby chcel uspať súperov. Samotné finále však zvládol bravúrne a nepôsobil živelným dojmom, ako niektorí z jeho konkurentov, ktorí v hektickej koncovke chceli až príliš zvíťaziť, a urobil všetko správne. Vrátane hodenia predného kolesa na cieľovej páske.
 
 
sagan 2017 ms podium tri bohfst
Peter Sagan na s tretím titulom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Po nedávnych oslavách stého víťazstva sa stal prvým cyklistom v histórii, ktorý triumfoval na troch svetových šampionátoch v rade. Po smoliarskych okamihoch na klasikách a tvrdom vylúčení z TdF mu konečne všetko klaplo na sto percent a v Bergene mohla naplno prehovoriť jeho stabilne vysoká výkonnosť. Napriek niektorým nezdarom, ktoré sa mu prihodili v priebehu ročníka, po dobytí dúhového hetriku musí byť sezóna 2017 považovaná za úspešnú.  
 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 101
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 131
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 21
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 31
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 6x 2011-2015, 2017
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 258
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 296
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 4944
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 2544 bodov / 4. miesto (zmena bodovania)
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (v rátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (v rátane iných disciplín 17)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2017): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017): 8
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2017): 16 víťazstiev z 62 etáp (25,8%), 7x bodovacia súťaž (86%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2017): 15 víťazstiev z 65 etáp (23,1%), 6x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 37
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop