MEJaU23: Novým šampiónom do 23 rokov je Švajčiar Hirschi, Bellan najlepším Slovákom

15.7.2018, 10:50 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
 
št 12.7. rovinata etapa 09:00   ČASOVKA JUNIORIEK 12 km 2 Slovenky
št 12.7. rovinata etapa 10:30   ČASOVKA ŽIEN U23 24 km 2 Slovenky
pi 13.7. rovinata etapa 09:00   ČASOVKA JUNIOROV
24 km 2 Slovenky
pi 13.7. rovinata etapa 13:00   ČASOVKA MUŽOV U23
24 km 2 Slováci
so 14.7. rovinata etapa 11:00   PRETEKY JUNIORIEK
76 km 5 Sloveniek
so 14.7. rovinata etapa 14:30   PRETEKY ŽIEN U23
108 km 2 Slovenky
ne 15.7. rovinata etapa 09:00   PRETEKY JUNIOROV
119 km 6 Slovákov
ne 15.7. rovinata etapa 13:00   PRETEKY MUŽOV U23
140 km 6 Slovákov
 
 
št 12.7. rovinata etapa 09:00   ČASOVKA JUNIORIEK 12 km 2 Slovenky
 
Vo štvrtok sa v českom Brne začal európsky šampionát juniorov a pretekárov do 23 rokov. Prvý deň súťažili dievčatá, ktoré čakala individuálna časovka. Na ME cestovali aj Slovenky, konkrétne Petra Machálková a Radka Paulechová z Cyklistickej Akadémie Petra Sagana, ktoré súťažili v kategórii juniorek, v U23 bojovali o honor európskej šampiónky Tereza Medveďová z tímu BePink a Barbora Švrčková z Kaktus Bike.
 
Medzi juniorkami sa z titulu majsterky Európy tešila talianska škola. Vittoria Guazziniová 11-kilometrovú trasu absolvovala za rovných 17 minút. Len o osem sekúnd dlhšie strávila na bicykli druhá Nemka Hannah Ludwigová a ďalšie dve sekundy stratila tretia Marta Jaskulska z Poľska.
 
Z našich dievčat lepšie umiestnenie vybojovala Radka Paulechová (CyS Akadémia Petra Sagana), ktorá obsadila 35. pozíciu. Na víťazku stratila dve minúty a 31 sekúnd. Petra Machálková (CyS Akadémia Petra Sagana) sa musela uspokojiť s 39. miestom. Jej strata bola takmer trojminútová.
 

 
št 12.7. rovinata etapa 10:30   ČASOVKA ŽIEN U23 24 km 2 Slovenky
 
Dievčatá v kategórii U23 čakala trať dlhá 23 kilometrov. Na štart sa postavilo 33 cyklistiek, z ktorých najlepší výkon predviedla Aafke Soetová z Holandska, ktorá súperky doslova deklasovala. Veď druhá Lisa Kleinová z Nemecka prišla do cieľa o celú minútu za víťazkou. Spokojnosť budú mať aj v domácom tábore. Nikola Nosková si z európskeho šampionátu odnáša bronz.
 
Našim reprezentantkám sa časovka príliš nevydarila. Lepšia z nich, Tereza Medveďová (BePink), v cieli nabrala stratu šesť minút a 22 sekúnd, Barbora Švrčková (Kaktus Bike) stratila ďalších 27 sekúnd. Obe sa nachádzali na dne výsledkovej tabuľky. 
 
 
 
itt podium wu23
Pódium ITT žien U23 (© Josef Vaishar/cycling.photography)
 
 
pi 13.7. rovinata etapa 09:00   ČASOVKA JUNIOROV
24 km 2 Slovenky
 
 
Piatok na európskom šampionáte patril chlapcom. Tých čakal súboj s chronometrom na trati dlhej 23 kilometrov. Podobne ako včera, aj dnes sme mali v akcii štyri želiezka. V juniorskej kategórii súťažili Adam Foltán z tímu MŠK CK Žiar nad Hronom a Lukáš Kubiš z ŽP Šport, v U23 zase duo Adrián Babič z Firefly a Matúš Štoček z Petroli Firenze.
 
Na štart časovky sa postavilo celkovo 57 juniorov, no traja z nich do cieľa nedošli. Trasa po Brne najlepšie sadla belgickým pretekárom. Honor majstra Európy vybojoval juniorský belgický šampión Remco Evenepoel, ktorý ako jediný strávil na trati menej ako polhodinu. Jeho víťazný čas bol 29 minút a 51 sekúnd. Aj druhé miesto putovalo do krajiny čokolády zásluhou Ilana Van Wildera. Tretí skončil Talian Antonio Tiberi.
 
Slovenskí chlapci, podobne ako včera dievčatá, zo seba vidali maximum, ale nestačilo to na lepšie umiestnenia ako v tretej, respektíve štvrtej desiatke. Mini-súboj našich juniorov vyznel lepšie pre Adama Foltána, ktorý tu cestoval ako juniorský majster Slovenska v tejto disciplíne. Reprezentant tímu MŠK CK Žiar nad Hronom dnes obsadil 35. pozíciu, pričom na víťaza stratil tri minúty a 48 sekúnd. Lukáš Kubiš z ŽP Šport skončil na 40. mieste. Jeho strata bola štyri minúty a 19 sekúnd.
 
 
 
pi 13.7. rovinata etapa 13:00   ČASOVKA MUŽOV U23
24 km 2 Slováci
 
Štartová listina v kategórii do 23 rokov obsahovala 50 mien. Titul európskeho šampióna získal reprezentant Talianska Edoardo Affini, ktorý vyrazil bojovať s chronometrom ako úplne posledný. Affini však nástrahy trate v Brne zvládol za 29 minút a 26 sekúnd, čo bolo o 25 sekúnd rýchlejšie ako druhý Izidor Penko zo Slovinska. Bronz nakoniec vybojoval Markus Wildauer z Rakúska, ktorý v cieli dlho okupoval vedúcu priečku.
 
Spomedzi dvojice našich pretekárov bol tým rýchlejším Matúš Štoček z Petroli Firenze. Veľký talent slovenskej cyklistiky prišiel do cieľa tri minúty a 11 sekúnd za víťazom. Obsadil tak 40. pozíciu. Adrián Babič z tímu Firefly stratil na reprezentačného kolegu ďalšiu minútu a pol a v cieli ho klasifikovali na predposlednom 47. mieste. Dvaja pretekári boli totiž diskvalifikovaní.    
 
 
itt podium wu23
Pódium ITT mužov U23 (© Josef Vaishar/cycling.photography)
 
 
so 14.7. rovinata etapa 11:00   PRETEKY JUNIORIEK
76 km 5 Sloveniek
 
 
Sobotu pokračoval európsky šampionát klasickými pretekmi junioriek a pretekárok do 23 rokov. Tie sa premiestnili z Brna do Zlína, kde ich čakal náročný 10-kilometrový okruh. Ako prvé sa vydali bojovať o zlato a titul majsterky Európy juniorky, ktoré museli absolvovať sedem kôl a celkovo tak prejsť takmer 76 kilometrov. Na štart sa postavilo 98 dievčat, medzi ktorými nechýbalo ani päť našich cyklistiek.
 
Náročná trasa najlepšie sadla jednej z ruských reprezentantiek. Bola ňou Aigul Garejeva, ktorá za triumfom vykročila takmer od úplného úvodu. Síce na začiatku pretekov nezachytila úvodné nástupy, potom si však všetko dobehla. Do čela sa jej podarilo dostať už v treťom kole, kde jej spoločnosť robila Nemka Hannah Ludwigová. Garajeva sa vpredu osamostatnila o kolo neskôr a do konca už len navyšovala náskok nad svojimi súperkami.
 
 
me juniorky finis
Triumf ruskej juniorky (© Josef Vaishar/cycling.photography)
 
 
Úplne odlišný súboj prebiehal o ostatné dva cenné kovy. Do boja o striebro zasiahlo až osem dievčat, ktoré si to nakoniec rozdali v záverečnom šprinte. V ňom mala najviac síl Vittoria Guaziniová z Talianka, ktorá si tak z ME odnáša zlato z časovky a striebro z klasických pretekov. Bez medaily nezostalo ani Nemecko, ktoré vďaka Hannah Ludwigovej bralo bronz. Skupina prenasledovateliek prišla do cieľa až šesť minút za víťazkou.
 
Profil okruhu v Zlíne nebol šitý na mieru slovenským juniorkám. Najlepšou z nich a jedinou, ktorá prišla až do cieľa bola Radka Paulechová z CyS Akadémia Petra Sagana, ktorá finišovala na 34. mieste. Jej strata na prvú Rusku bola bez jednej sekundy osemnásť minút. Petra Machálková a Laura Debnárová z CyS Akadémia Petra Sagana, Júlia Hrtánková z Finančné centrum Team a Hana Horvátová z PROefekt boli postupne z trate stiahnuté.
 
 
 
so 14.7. rovinata etapa 14:30   PRETEKY ŽIEN U23
108 km 2 Slovenky
 
 
Po obede sa do uličiek v Zlíne pustili aj pretekárky do 23 rokov. V tejto vekovej kategórii štartovalo 72 žien, ktoré museli absolvovať náročný desaťkilometrový okruh desaťkrát. Celkovo tak prešli 108 kilometrov. Na štart sa postavili aj dve Slovenky, Tereza Medveďová z BePinku a Barbora Švrčková z celku Kaktus Biku.
 
Ženy do 23 rokov začali svoje preteky opatrnejšie ako juniorky. Veľké veci sa začali diať až v druhom kole, v ktorom vysoké tempo rozprúdila domáca nádej Nikola Nosková. Jej zadného kolesa sa dokázali udržať len dve jej súperky. Nosková mala však najlepšie nohy, v každom stúpaní preverovala odhodlanie svojich rivaliek a vo štvrtom kole im ušla. Následne predviedla spanilú jazdu a v cieli sa zaslúžene potešila z európskeho titulu.
 
 
me zeny finis
Nikola Nosková s kariérnym triumfom (© Josef Vaishar/cycling.photography)
 
 
Veľkou favoritkou na víťazstvo bola Aafke Soetová z Holandska, ktorá vyhrala zlato v časovke. Talentovanej cyklistke však dnes robilo problém náročné stúpanie, v ktorom stratila kontakt s Noskovou. Ostatné súperky ale porazila a prišla si tak po striebro. Tretie miesto vybojovala Letizia Paternosterová z Talianska.
 
Trať, ktorú organizátori v Zlíne postavili bola náročná nielen pre naše juniorky, ale aj ženy do 23 rokov. Totiž ani Tereza Medveďová, ani Barbora Švrčková sa nedostali do cieľa, keďže boli v priebehu pretekov stiahnuté. Stúpane, ktoré sa nachádzalo na desaťkilometrovom okruhu, bolo nad sily našich dievčat.
 
 
ne 15.7. rovinata etapa 09:00   PRETEKY JUNIOROV
119 km 6 Slovákov
 
juniori profil
profil pretekov, 2914 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Nedeľa uzatvorila program Majstrovstiev Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov. V dopoludňajších hodinách o honor najlepšieho juniora na starom kontinente bojovalo 167 chlapcov z 38 krajín. Medzi nimi nechýbala ani šestica Slovákov. Juniori okruh v Zlíne museli absolvovať 11-krát, pričom počas celého dňa nastúpali takmer tritisíc výškových metrov.
 
Na európsky šampionát prišiel s formou ako hrom belgický talent Remco Evenepoel. Ten s veľkým náskokom vyhral časovku a nikoho nenechal na pochybách ani dnes. Totiž už v prvom kole sa urval z pelotónu spolu so Španielom Carlosom Rodriguezom, ktorý s ním vydržal len do tretieho kola. Potom Evenepoel pokračoval sám a to až do cieľa, v ktorom bol o celých deväť minút skôr ako ostatný svet.
 
 
me 18 evenepoel photovaishar
Remco Evenepoel (© Josef Vaishar/cycling.photography)
 
 
Podobne ako medzi juniorkami, tiež medzi juniormi o striebro bojovalo osem chlapcov. Prevahu v osemčlennej skupine mali Taliani a Belgičania, ktorí v skupine prenasledovateľov mali po dvoch jazdcoch. Obe krajiny však svoju prevahu využiť nedokázali a striebro nakoniec putovalo do Švajčiarska zásluhou Alexandra Balmera a bronz patril Španielsku vďaka Carlosovi Rodriguezovi.
 
Spomedzi slovenských chlapcov ako prvý prišiel do cieľa Marek Gajdula z Cys Akadémia Petra Sagana, ktorý na víťaza stratil presne 15 minút. Len o 32 sekúnd neskôr preťal cieľovú čiaru Adam Foltán z MŠK CK Žiar nad Hronom. Adam prišiel do cieľa ako 23. v poradí. Ostatní štyria Slováci boli postupne z trate stiahnutí.
 
 
ne 15.7. rovinata etapa 13:00   PRETEKY MUŽOV U23
140 km 6 Slovákov
 
juniori profil
profil pretekov, 3730 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
V nedeľu popoludní sa uzavrel program európskeho šampionátu. Na záver sa o titul majstra Európy pobilo 159 pretekárov do 23 rokov. Tí krúžili v Zlíne trinásť kôl. Na trati dlhej 140 kilometrov museli cyklisti nastúpať takmer štyritisíc výškových metrov. Rovnako aj v tejto kategórii sa na štart postavilo šesť Slovákov.
 
Posledné preteky na Majstrovstvách Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov boli odštartované o jednej hodine poobede. Hneď v úvodnom kole sa vpredu vytvoril šesťčlenný únik. Do čela sa dostali Antonio Barac z Chorvátska, Alexys Brunel z Francúzska, Thomas Vereecken z Belgicka, Connor McDunphy z Írska, Gino Maeder zo Švajčiarska a Michele Corradini z Talianska. V nájazde do tretieho kola sa k nim pridali domáci Jakub Otruba a Jorge Magalhaes z Portugalska. Maximálny náskok tejto osmičky bol 40 sekúnd.
 
K veľkému premiešaniu na popredných miestach prišlo vo štvrtom kole. Najskôr sa z vedúcej skupiny utrhli Barac (Chorvátsko), Corradini (Taliansko) a Brunel (Francúzsko). O pár kilometrov neskôr si do čela dorazil tiež Hugo Nunes z Portugalska. Štvorica spolupracovala a pred hlavným balíkom si vybudovala náskok 49 sekúnd. Potom z nej však vypadol chorvátsky cyklista, ktorý sa zaradil do pelotónu.
 
V Zlíne bolo dnes pekné počasie. Počas pretekov sa na oblohe objavilo pár mrakov, ale hrozba dažďu bola nulová. Cyklistov počas celého dňa hriala príjemná teplota, teplomer ukazoval 28 stupňov. Ani vietor nebol silný. Nikto sa preto nemohol na počasie vyhovárať, ani v najmenšom.
 
Potom sa priebeh pretekov upokojil. Za vedúcou trojicou bol stále ešte početný pelotón. V nájazde do šiesteho kola sa v hlavnom balíku nachádzalo 64 pretekárov. Tempo diktovali predovšetkým cyklisti zo Slovinska. Súčasťou pelotónu bol stále aj Juraj Bellan z tímu Dukla Banská Bystrica. Ďalší naši pretekári však už boli vzadu. Matúš Štoček z Petroli Firenze, Samuel Oros z Dukla Banská Bystrica a Adrián Babič z Firefly išli spolu. Ich strata na čelo bola už takmer deväťminútová.
 
V ôsmom kole sa začalo poriadne pretekať. Tempo pelotónu sa zrýchlilo, hlavná skupina sa rozdelila na viac častí. Novovzniknutá situácia sa nepáčila Brunelovi z Francúzska. Ten najskôr ostatným dvom členom celodenného úniku ušiel, neskôr ich však počkal. Na konci kola sa do čela dotiahol ďalší pretekár. Bol ním René Carvalho z Portugalska, ktorý vpredu nahradil Antonia Baraca. Chorvát sa zaradil do pelotónu. V ňom už nebol Bellan, ktorý neprežil selekciu hlavného balíka. Pretekár z tímu Dukla Banská Bystrica sa držal v skupine za pelotónom, ktorá na čelo strácala rovnú minútu.
 
Veľké zmeny v popredí sme sledovali tiež v deviatom kole. Francúz Alexys Brunel mal dnes výborné nohy, bol totiž jediným pretekárom, ktorý v úniku pôsobil od samého začiatku. 50 kilometrov pred cieľom mu v čele robili spoločnosť ďalší traja cyklisti. Menovite Carvalho (Portugalsko), Corradini (Taliansko) a Vladislav Soltasjuk z Ukrajiny. Poslední dvaja menovaní doskočili do vedúcej skupiny v čase, keď jej náskok pred pelotónom bol len 11 sekúnd. Dlho táto štvorka vpredu nezostala, už na konci kola ich pelotón dobehol. V tomto okamihu sa v ňom nachádzalo už len 33 pretekárov.
 
S blížiacim sa záverom hýrili aktivitou Francúzi a Taliani. Práve ich jazdci miešali kartami v desiatom kole. V náročnom stúpaní z pelotónu ušli Luca Covili (Taliansko) a Damien Touze (Francúzsko). Okrem nich dopredu vyslali svojho reprezentanta tiež Maďari. Bol ním Márton Dina. Trojica mala pred hlavným balíkom k dobru 40 sekúnd tri kolá pred koncom. Spomedzi Slovákov si najlepšie viedol Juraj Bellan z Dukla Banská Bystrica, ktorý v tomto čase strácal na čelo šesť minút.
 
Dve silné cyklistické krajiny mali vpredu svojich pretekárov. Kto tam však nemal svojho jazdca boli Španieli. Neplatilo to dlho, ešte pred nájazdom do posledného kola sa z vedúcej trojice stala silná sedmička. Dopredu sa vytiahli Barcelo Aragon (Španielsko), Paret Peintre (Francúzsko), Hirschi (Švajčiarsko) a tiež Ťoupalík (Česko). Pelotón na túto skupinu strácal 30 sekúnd desať kilometrov pred cieľom.
 
V poslednom kole sa pokúsil rozhodnúť o svojom víťazstve Marc Hirschi zo Švajčiarska. Ten si uvedomoval, že v čelnej skupine majú prevahu Francúzi a snažil sa s touto situáciou niečo urobiť. Preto hneď na začiatku kola zaútočil a vytvoril si náskok. Potom však dostal defekt a musel si zobrať bicykel z neutrálneho vozidla. Presne v tom istom okamihu sa ho rozhodol stíhať Fernando Barcelo Aragon zo Španielska. Vpredu sa tak vytvorilo švajčiarsko-španielske duo. Vyzeralo to na peknú blamáž Francúzov, no ich česť zachraňoval Victor Lafay, ktorý sa v poslednom stúpaní dotiahol dopredu.
 
Pred absolútnym záverom bolo jasné, že nového majstra Európy v kategórii do 23 rokov spoznáme z tejto trojice. Ostatní pretekári už strácali. Keďže na posledných piatich kilometroch sme nesledovali žiadne nástupy, o víťazovi musel rozhodnúť záverečný špurt. V ňom mal najrýchlejšie nohy Marc Hirschi, ktorý vyhral vo veľmi tesnom súboji. Zaujímavé je, že skoro celé posledné kolo Švajčiar absolvoval na požičanom bicykli. Druhý v dramatickom šprinte finišoval Victor Lafay, tretí bol Fernando Barcelo Aragon.
 
 
me hirschi lafay barcelo
Špurt vedúcej skupiny (© Josef Vaishar/cycling.photography)
 
 
Zo šestice slovenských pretekárov najlepší výkon podal Juraj Bellan. Reprezentant tímu Dukla Banská Bystrica ešte v polovici pretekov držal krok s najlepšími. Potom však už súperi boli nad jeho sily a nakoniec obsadil 45. pozíciu. Na víťaza stratil viac ako pätnásť minút. Ďalší Slováci do cieľa nedorazili.
 
 

 
 
Nominácia Slovenska na ME v Brne a Zlíne:
 
Časovka junioriek (štvrtok):
Petra Machálková (CyS Akadémia PS), Radka Paulechová (CyS Akadémia PS)
 
Časovka žien U23 (štvrtok):
Tereza Medveďová (BePink), Barbora Švrčková (Kaktus Bike)
 
Časovka juniorov (piatok):
Adam Foltán (MŠK CK Žiar nad Hronom), Lukáš Kubiš (ŽP Šport)
 
Časovka mužov U23 (piatok):
Adrián Babič (Firefly), Matúš Štoček (Petroli Firenze)
 
Preteky junioriek (sobota):
Petra Machálková (CyS Akadémia PS), Radka Paulechová (CyS Akadémia PS), Júlia Hrtánková (Finančné centrum Team), Laura Debnárová (CyS Akadémia PS), Hana Horvátová (PROefekt)
 
Preteky žien U23 (sobota):
Tereza Medveďová (BePink), Barbora Švrčková (Kaktus Bike)
 
Preteky juniorov (nedeľa):
Adam Foltán (MŠK CK Žiar nad Hronom), Lukáš Kubiš (ŽP Šport), Matej Blaško (CyS Akadémia PS), Štefan Michalička (CyS Akadémia PS), Marek Gajdula (CyS Akadémia PS), Tomáš Meriač (CyS Akadémia PS).
 
Preteky mužov U23 (nedeľa):
Adrián Babič (Firefly), Matúš Štoček (Petroli Firenze), Martin Vlčák (Dukla BB), Juraj Bellan (Dukla BB), Samuel Oros (Dukla BB), Jakub Varhaňovský (Dukla BB)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop