Dukla aj reprezentácia U23 trénujú spoločne v Španielsku, blížia sa prvé štarty

19.2.2019, 17:00 | Slovensko a Slováci | Katarína Ďurková, SZC
Spoločné sústredenie cestných cyklistov Dukly Banská Bystrica a reprezentácie U23 v španielskej Denii sa posunulo do druhej polovice. Po prvom týždni dlhých vytrvalostných tréningov sa uplynulý týždeň pridali do programu kopce a intervaly pre tých najstarších Duklákov a tých, čo sa chystajú na preteky do chorvátskej Poreče. Po večeroch nasleduje výklad pravidiel UCI, taktiky jazdy a testovanie zapamätaných vedomostí. Mladí jazdci si tento projekt veľmi pochvaľujú.
 
Článok pochádza z dielne SZC, boli v ňom urobené len menšie redakčné úpravy...
 
 
„Je to super, lebo základ už mám z januára, kedy som tu bol s našimi chalanmi. Veľkými plusmi sú jazda v dobrom počasí a vo veľkej skupine. Máme tu skvelé podmienky, vrátane mechanika a maséra. Verím, že to, čo natrénujem, sa mi podarí i ukázať priamo na pretekoch,“ priblížil dojmy zo sústredenia Martin Chren (Dukla Banská Bystrica). „Na začiatku sústredenia sme zatiaľ jazdili hlavne objemy, keďže väčšina dvadsaťtrojkárov mala najazdené len minimum kilometrov. Doma sme trénovali skôr na bežkách, najmä my najmladší. No začali sme naplno, a tak sa už prvý týždeň podarilo vytvoriť úvodný základ. Počasie je výborné, podmienky i ľudia takisto, trénovať aspoň časť kilometrov s eliťákmi je skvelá škola,“ pochválil projekt spoločného sústredenia Tomáš Meriač (CyS – Akadémia PS).
 
„Na sústredenie som prišiel rovno z bežiek a s nula najazdenými kilometrami, takže prvý týždeň bol pre mňa ťažký, kým si nohy zvykli. Počasie je zatiaľ na výbornú, vďaka čomu sme už najazdili pekne veľa kilometrov. Taktiež je super, hlavne pre nás najmladších, že tu sme spolu s mužmi elite, od ktorých sa môžeme veľa naučiť,“ povedal Samuel Mičian (Firefly). O niečo ťažšie si na nové objemy zvykal Martin Gavenda (TJ Slávia ŠG Trenčín): „Privítal nás pekný hotel s dobrou stravou, podmienky na trénovanie sú tu výborné. Jedinou nevýhodou je, že tréningy absolvujeme spolu s duklákmi, ktorí sú momentálne v inej fáze prípravy, keďže aj mladí dvadsaťtrojkári tu najazďovali už dlho pred nami. Tým sú tréningy na nás príliš rýchle. Každopádne, za podmienky, ktoré tu máme, som veľmi vďačný.“
 
 
slovensky dres 18 okolo slovenska
Ilustračný záber (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Po dni voľna sa celá skupina rozdelila na dve časti. Eliťáci, duklácki dvadsaťtrojkári a Kaško s Hložom absolvovali náročnejšie kolotoče, kde sa zameriavali najmä na techniku striedania pri intenzívnej jazde. Mladíci sa zamerali stále na rozvoj základnej vytrvalosti. „Prvý deň druhého bloku prišlo k nejakým pádom, a preto fungujú v obmedzenom režime. Všetci však trénujú s plným nasadením a plnia plány. Meriač, Coma a Chren zvládnu i dlhší 200-kilometrový vytrvalostný tréning,“ pochválil svojich dvadsaťtrojkárskych zverencov Michal Clementis, reprezentačný tréner.  
 
„Tretí blok spoločných tréningov sa už vedie vo vyššej intenzite najmä pre tých najstarších, mladíci skôr na okorenenie dňa. Dnes sme mali nácvik špurtov z pevného štartu, kde sa skôr cibrila technika prehadzovania a nástup, tréning bol okorenený súťažou, keď každý v rýchlom slede absolvoval 12 špurtov vo vyraďovacej súťaži. Naozaj pekne šla dvojica Varhaňovský – Chren, ktorá bojovala o každý centimeter. Verím, že z mladíkov môže vyrásť špurtér, ktorého nám treba ako soľ. Na Martinovi vidno úžasné zrýchlenie z miesta, pod ktoré sa podpísala dráha. Nasleduje znova tréning 20-minútových intervalov a posledný deň tretieho bloku opäť dlhý, 7,5 hodinový tréning.  Reprezentační mladíci majú všetky úseky upravované a skrátené, vzhľadom na vek a aktuálnu výkonnosť. V podstate každý tréning začíname spoločne, no madíci z reprezentačnej dvadsaťtrojky majú podstatne menej intenzity i kratšie vytrvalostné dni ako pretekári Dukly“ opísal tretí blok sústredenia Martin Fraňo, športový riaditeľ kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica.
 
 
V sekcii Kalendára Slovákov môžete vidieť podrobný program Dukly Banská Bystrica aj reprezentácie U23 na pretekoch UCI. Mladíci začínajú už o dva týždne na chorvátskom turné v regióne Istria, elitní Dukláci cestujú za teplom do Turecka a potom na Taiwan, kde budú súperiť aj so štyrmi prokontinentálnymi tímami.
 
O vízii práce s dvadsaťtrojkármi sa budeme rozprávať s reprezentačným trénerom Michalom Clementisom na začiatku marca. Rozhovor máme v publikačnom pláne 4. marca.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop