V silnom poľskom vetre aj vo štvrtok triumf Kaňkovského, Duklákov školil vietor

2.5.2019, 13:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
st 1.5. rovinata etapa ciel rovina Baboszewo > Baboszewo 169 km Kaňkovský
št 2.5. rovinata etapa ciel rovina Raciaz > Raciaz 174 km Kaňkovský
 
 
clovek ikona 24pxDukla Banská Bystrica na týchto pretekoch (DS: Maroš Kováč) 
78xPatrik Tybor 78xMarek Canecky 78xMartin Mahdar 78xAndi Cully 78xJuraj Bellan 91xMartin Chren
 
 
st 1.5. rovinata etapa ciel rovina Baboszewo > Baboszewo 169 km Kaňkovský
 
profil pretekov bol absolútne rovinatý, iba 328 nastúpaných metrov
 
Náš jediný kontinentálny tím často cestuje na preteky do Poľska a Dukláci tento rok využili sled jednorazoviek po miestnej V4, aby súperili s tradičnou známou konkurenciou. 1. mája sa jazdieva Memorial Andrzeja Trochanowskiego v meste Baboszewo. Je to úplne rovinatý okruh s veľmi veternými pasážami a presadzujú sa tu vždy mohutní skúsení borci, ktorí vedia byť vždy v správnom čase na správnom mieste i mať rýchle nohy. Dokonalým príkladom je 35-ročný dráhar Alois Kaňkovský z Elkovu, ktorý si pripísal tretí triumf v sezóne a priamo na tomto poduajtí už štvrtý v rade. Bol najsilnejší v špurte malej unikajúcej skupiny. V nej bol pôvodne aj Patrik Tybor, ktorého sa ale na veternom úseku zbavili a do cieľa prišiel dvanásty.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maroša Kováša (DS Dukly)
"Opäť som nesmierne nahnevaný. Celý život tu pretekám a aj viacerí naši pretekári tu boli už veľakrát. Povedal som im, že do prvého kola musíte dať všetko, lebo určite to odíde, bude tam Elkov, silné poľské tímy, musíte tam byť za každú cenu. Nikto to nedobehne. Presne tak sa stalo. Už do druhého okruhu vchádzala vpredu 17-členná skupina so štyrmi ľuďmi z Elkovu a štyrmi z Wibatechu. Vybavené preteky. Ale opäť piati naši pretekári zaváhali. Keď sa to delilo, boli vzadu a jediný to zachytil Patrik Tybor.
Vyše tri hodiny som s autom č. 2 krúžil za vedúcou skupinou, takže všetko videl, a hovoril som si, že paráda, Paťo ide dobre, má na to, podľa prejavu je možno piaty najsilnejší z tej skupiny. Všetkým je jasné, že Kaňkovský vyhrá, takže ostatné tímy sa ho budú chcieť zbaviť. Takže skupina sa bude deliť a musí sa tam držať, jazdiť obozretne a vysoko v skupine.
V závere teda začali nastupovať a trhať na vetre. Prvé dve selekcie Paťo zvládol, ostalo ich tam dvanásť. Ale pri ďalšej prišiel na veterný úsek posledný v skupine a odletel. V aute som šiel zošalieť. Taký skúsený pretekár nemôže toto urobiť, znova sme prehrali hlavou, nie výkonom. UCI body ležali na tácke. Veď by ich získal aj bez špurtu, len keby prežil selekcie.
Zajtra je na programe takmer identická trasa, je to tu kúsok, pár kilometrov. Dúfam, že zajtra budú v tom úniku viacerí, lebo ich pošlem domov na bicykli, alebo už neviem čo."
 
 
Výsledky
1. KAŇKOVSKÝ Alois Elkov - Author Cycling Team 3:48:41 40
2. PATERSKI Maciej Wibatech Merx 7R 00:00 30
3. SISR František Elkov - Author Cycling Team 00:00 25
4. MALECKI Kamil CCC Development Team 00:00 20
5. FRANCZAK Pawel Voster ATS Team 00:00 15
6. STOSZ Patryk CCC Development Team 00:00 10
12. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 00:40  
22. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 08:26  
26. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 08:36  
27. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 08:36  
47. CHREN Martin Dukla Banská Bystrica 10:41  
DNF ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
št 2.5. rovinata etapa ciel rovina Raciaz > Raciaz 174 km Kaňkovský
 
profil pretekov je absolútne rovinatý, iba 332 nastúpaných metrov
 
 
Vo štvrtok sa odohral neľútostný boj s vetrom. Aj mladí pretekári mohli na vlastnej koži zažiť, že rovinatý profil automaticky nerobí jednoduché preteky. Pretekalo sa v obrovskom vetre. V úvode sa opakoval rovnaký scenár ako včera, teda vyselektovala sa 15-členná skupina favoritov, kde bol znova iba Patrik Tybor. No z nej odskočili piati a ostatní prestali ťahať, a tak boli dobehnutí pelotónom. Tomu sa podarilo únik s vypätím síl zlikvidovať a začínalo sa odznova. Potom sa pelotón rozdelil na dve časti, kde najprv boli aj Slováci, ale na tom vetre postupne odpadávali a napokon Čanecký, Mahďar, Cully a Bellan došli v poslednej skupinke od 21. po 28. miesto. Dve tretiny štartového poľa boj s vetrom nezvládlo. No kto to opäť raz zvládol bol Alois Kaňkovský z Elkovu. Matador miestnych terénov v teraz už najkvalitnejšom tíme strednej Európy opäť raz dokázal svoju silu.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maroša Kováša (DS Dukly)
"Dnes to malo miestami apokalyptický charakter. Vietor fúkal až rýchlosťou 80 km/h a v momente, keď sa prišlo do úsekov medzi poliami, začal sa krutý boj. Ešte aj z tých polí fúkalo na cestu prach, hlinu a kadečo. Pripomínalo mi to púštnu búrku v Maroku, a to nepreháňam.
Opäť si do úniku naskočil iba Paťo, ale tú skupinu došli a po vyčerpaní zo včerajška zabalil. Ostatní sa držali a napríklad Andi bol v momente rozhodujúcej selekcie na treťom fleku a držal sa v tej veľkej skupine, ktorá prišla do cieľa, ale v prudkom vetre ho prehučal vlak Elkovu a on sa tam nedokázal zaradiť. Postupne odtiaľ pretekári vypadávali. Našim som kázal bojovať do konca, aby si tú jazdu na vetre poriadne nacvičili. Mali to veľmi ťažké v malej skupine, ale tam aj ťahali a mohli sa lepšie zohrať.
Aj keď to výsledkovo dnes dopadlo horšie ako včera, ja som určite spokojnejší. Bellan s Cullym sa takúto jazdu musia učiť, to sa nedá len tak natrénovať. Videli, ako sa majú správať, čo robia tí skúsenejší. Akí by mali byť priebojní atď. Marek mal minulý týždeň virózu, takže nemal formu na to, aby sa tam vpredu držal. Mladý Chren vydržal sto kilometrov. Tiež sa veľa naučil a teraz bude mať dráhový program. Dobre sa rozjazdil."
 
 
Výsledky
1. KAŇKOVSKÝ Alois Elkov - Author Cycling Team 3:48:12 40
2. SISR František Elkov - Author Cycling Team 00:00 30
3. JANISZEWSKI Sylwester Voster ATS Team 00:00 25
4. PATERSKI Maciej Wibatech Merx 7R 00:00 20
5. MALECKI Kamil CCC Development Team 00:00 15
6. PALUTA Michał CCC Development Team 00:00 10
25. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 08:04  
26. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 08:04  
27. MAHĎAR Martin Dukla Banská Bystrica 08:04  
28. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 08:04  
DNF CHREN Martin Dukla Banská Bystrica odstúpil  
DNF TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop