ME: Juniorské delenia vydržal Bugár, ale vyradil ho defekt, dve juniorky okolo Top 30

9.8.2019, 10:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
logo top
 
 
pi 9.8. rovinata etapa 09:00 Alkmaar > Alkmaar 69 km Pluimers
 
 
Šampionát v Alkmaare sa v piatok presunul k pretekom s hromadným štartom a organizátorov i tímy čakali počas dňa až tri štarty. Ráno si sily zmeralo až 98 junioriek. V tejto kategórii na selekcie nie sú potrebné ani kopce, stačí aj technický mestský okruh. Viaceré favorizované krajiny mali za cieľ vyhnúť sa 70 "príživníčkam", ktoré nebudú ťahať, ale potom tlačiť do špurtu. Od úvodu sa tak nastolilo také tempo, že Holanďanky, Francúzsky a Belgičanky rozbili štartové pole hneď v úvodných minútach a vpredu ostalo do 30 dievčat. Za nimi sa vytvorila druhá, podobne veľká, skupina, ale keďže celé preteky bojovala s tým, aby sa balík opäť spojil, výkonnostne odpadali pretekárky aj z tej druhej.
 
Vpredu boli mimoriadne motivované Holanďanky, ktoré skúšali viacero atakov a napokon vyšiel Ilse Pluimersovej, ktorá zvíťazila s náskokom štyroch sekúnd pred skupinou. Tam ešte špurt vyhrala jej krajanka Sofie Van Rooijenová a na pódium pustili ešte Francúzsku s balkánskym menom Kristinu Nenadovičovú.
 
Keďže býva na takýchto pretekoch veľká bitka o štartový rošt, UCI sa pred dvoma rokmi rozhodla riešiť štartovú procedúru vyvolávaním pretekárok podľa rebríčka krajín a UCI bodov. Slovenky nemali žiadne body z medzinárodných pretekov, a tak štartovali úplne zozadu. Keďže sa to okamžite rozdelilo, len Radke Paulechovej a Nore Jenčušovej sa podarilo vôbec prekĺznuť do druhej skupiny, v ktorej potom odjazdili celé preteky bez väčších problémov. Obe sa snažili natlačiť do špurtu skupiny od 28. miesta. Skúsenejšia Paulechová z CyS Akadémie obsadila 32. priečku, triatlonistka Jenčušová brala 37. pozíciu. Pre obe bola veľká škoda, že sa balík rozdelil hneď v úvodnom kilometri, čo zo svojej pozície nemali šancu ovplvniť. Mohli dopadnúť aj lepšie. Ale aj dve umiestnenia okolo 1/3 štartového poľa sú fajn.
 
Už menej sa darilo Žiarčankam. Simona Záhorcová sa v úvode nedokázala dostať do druhej skupiny a celé dve hodiny bojovala v odpadnutých skupinách vzadu. So stratou 12:47 napokon obsadila 77. priečku. Nevzdala to, bojovala. Veľkú smolu mala Vladimíra Zelinová, ktorá spadla v technickej pasáži na priechode pre chodcov a s odreninami na takýchto pretekoch nemáte šancu nasledovať európsku špičku. Zaradila sa teda do zoznamu 16-tich pretekárok, ktoré do cieľa neprišli.
 
 
Výsledky
1. PLUIMERS Ilse Holandsko 1:44:14
2. ROOIJEN Sofievan Holandsko 00:05
3. NENADOVIC Kristina Francúzsko 00:05
4. GEDRAITYTE Akvile Litva 00:05
5. DE WILDE Julie Belgicko 00:05
6. LENAERS Jade Belgicko 00:05
32. PAULECHOVÁ Radka Slovensko 01:19
37. JENČUŠOVÁ Nora Slovensko 01:20
77. ZÁHORCOVÁ Simona Slovensko 12:47
DNF ZELINOVÁ Vladimíra Slovensko odstúpila
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
pi 9.8. rovinata etapa 12:00 Alkmaar > Alkmaar 92 km Paternoster
 
 
Majsterkou Európy v kategórii do 23 rokov sa stala Talianka Letizia Paternosterová (po slovensky by to bolo Otčenášová). Veľmi talentovaná šprintérka brala vlani na ME bronz, predvlani na juniorských MS tiež bronz. Vie sa presadzovať aj medzi elitnými ženami na pretekoch World Tour. Jazdí za Trek-Segafredo. Dnes tu bola pre ňu ideálna trať aj konkurencia. Striebro prekvapujúco získala Poľka Marta Lachová, ktorá nemá na svojom konte výraznejšie úspechy v špurtoch. Pozíciu najsilnejšej krajiny s najväčším počtom medailí potvrdila tretia Lonneke Unekenová. Holanďania tak získali už deviatu medailu. Taliani na druhej pozícii majú päť cenných kovov, inak už žiadny tím nezískal viac ako tri.
 
O Slovenkách nás reprezentačný tréner Jakub Vančo informoval tak spravodajsky ideálne, že sme sa rozhodli priamo použiť jeho slová namiesto našich:
"Dievčatá boli tak ako juniorky vyvolávané na štart a keďže sme boli tretí tím od konca, mali pred sebou neľahkú úlohu dostať sa dopredu ešte pred mokrou technickou pasážou uličkami Alkmaarskeho dláždeného námestia. V rámci možností sa im to aj podarilo, ale Petra Machálková dostala pred úsekom s kockami defekt. Pekne si počkala na mechanické vozidlo na konci balíka a keďže výmena bola na úseku s mačacími hlavami, menili sme celý bicykel. Podarilo sa jej dostať do balíka, ale vzápätí ju zastavil pád, v ktorom bola aj Júlia Hrtánková. Tá na rezervnom bicykli dokončila okruh a keďže ostatné pretekárky z pádu boli odvezené sanitkou, sama za balíkom pokračovala už iba jedno kolo. Machálková bojovala o návrat do hlavnej skupiny, ale nakoniec ostala jazdiť v skupine za hlavným balíkom a bolo po pretekoch."
 
 
 
Výsledky
1. PATERNOSTER Letizia Taliansko 2:15:00
2. LACH Marta Poľsko 00:00
3. UNEKEN Lonneke Holandsko 00:00
4. MARTINS Maria Portugalsko 00:00
5. KOCH Franziska Nemecko 00:00
6. GASKJENN Ingvild Nórsko 00:00
DNF MACHÁLKOVÁ Petra Slovensko odstúpila
DNF HRTÁNKOVÁ Júlia Slovensko odstúpila
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
pi 9.8. rovinata etapa 16:00 Alkmaar > Alkmaar 115 km Ponomar
 
 
Juniorské preteky mali až 160 účastníkov, takže to bol od úvodu ťažký boj. Hneď v prvej zákrute to spadlo a balík sa poriadne nadelil. Postupne sa to dokázalo pospájať, ale to už vpredu bolo osem silných ľudí aj z popredných krajín. Nemci Ballerstedt a Brenner, Taliani Trainini a Piccolo, Holanďan Leinse, Belgičan Van Ryckeghem, Estónec Karpenko a Ukrajinec Ponomar. Silné krajiny ako Francúzi, Nóri, Dáni, Španieli ich nechceli pustiť ďaleko, a tak to bola veľká naháňačka. Pelotón sa rozdelil na dve časti a všade bolo pár desiatok sekúnd odstupu. Slováci mali vpredu dvoch pretekárov Bugára s Vančom, s blížiacim sa cieľom ale ostal v 40-člennej hlavnej skupine už iba Marek Bugár z TJ Slávia ŠG Trenčín. Bohužiaľ, 25 kilometrov pred cieľom dostal na kockovej pasáži defekt a bolo po slovenských nádejách. V ostrom tempe nemal šancu na návrat. To už bol v nemocnici jeho kolega Tobias Vančo z ŠKC Dubnica nad Váhom. Spadol na jednom z mostov, no nemalo by to byť veľmi vážne.
 
Osmička vpredu sa niekoľkokrát rozdelila i pospájala až z nej vyše desať kilometrov pred cieľom odišiel Andrij Ponomar. Veľmi talentovaný Ukrajinec s výbornými umiestneniami z Nations Cupov sa neobzeral a pedáloval ako o život. Vybudoval si mierny náskok. Podarilo sa mu ho udržať a mohol sa radovať z úžasného výsledku, ktorý si Ukrajina nepamätá. Za ním to ešte pred pelotónom vydržala trojica Leinse, Ballerstedt a Piccolo. V špurte bol najrýchleší Nemec pred Talianom a Holanďan teda ostal bez medaily. O 43 sekúnd po víťazovi bol v cieli aj pozostatok pelotónu, z ktorého ako prvý preťal pásku Čech Mathias Vacek, ktorému sa podarilo v záverečnom kilometri mierne odskočiť.
 
 
ponomar 19 me triumf uecf
Triumf Andrija Ponomara (© Courtesy UEC)
 
 
Zo Slovákov mal dnes minimálne Bugár na to, aby sa pobil o umiestnenie v Top 10, ale technické problémy nemohol ovplyvniť. Preteky sa šli priemernou rýchlosťou 46 km/h, v momente jeho problémov už v záverečnej polhodine pretekov to bolo určite ešte viac, takže bol bez šance na návrat. Napokon ho klasifikovali na 42. pozícii so stratou štyroch minút. V druhej časti pelotónu, ktorá to v poslednom kole vzdala a nabrala stratu 7:41, finišoval najspoľahlivejší junior z medzinárodných pretekov tejto sezóny Pavol Rovder z Cyklo Spiš. Gajdula, Kramarčík, Vančo a Nagy do cieľa neprišli. Večer sme zistili, že aj Vančo sa pokúšal dostať do úniku, ale spadol pri tomto pokuse a museli ho ošetriť v nemocnici. Ostatní sa nedokázali dostať do prvej skupiny aj kvôli štartovej pozícii vzadu a pádu, ktorý sa stal hneď v prvej zákrute, a tak museli zastať.
 
 
Výsledky
1. PONOMAR Andrij Ukrajina 2:32:27
2. BALLERSTEDT Maurice Nemecko 00:21
3. PICCOLO Andrea Taliansko 00:21
4. LEIJNSE Enzo Holandsko 00:21
5. BRENNER Marco Nemecko 00:38
6. VACEK Mathias Česká republika 00:43
42. BUGÁR Marek Slovensko 03:56
65. ROVDER Pavol Slovensko 07:41
DNF NAGY Simon Slovensko odstúpil
DNF VANČO Tobias Slovensko odstúpil
DNF GAJDULA Marek Slovensko odstúpil
DNF KRAMARČÍK Pavol Slovensko odstúpil
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
me 19 mapa
mapa pretekov, profil je absolútne rovinatý (© uec.ch)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop