UCI rozdala 130 miesteniek na OH, Slovákom pripadli dve

28.10.2019, 23:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Sezóna 2019 bola kvalifikačnou na budúcoročné Olympijské hry v Tokiu. Dráhari, horskí cyklisti aj bikrosári ešte v zbieraní bodov budú pokračovať. Zatiaľ sa zdá, že cez veľmi tvrdé sito sa dostane iba jeden vyvolenec MTB, pravdepodobne Martin Haring. No cesta je už po minulom týždni uzavretá a Slováci získali dve mužské miestenky. Naše nežnejšie pohlavie na OH zastúpenie mať nebude.
 
Plný počet piatich miesteniek si vybojovali tradičné veľmoci Belgicko, Taliansko, Holandsko, Francúzsko, Kolumbia a Španielsko. Sú to rovnaké štáty ako pri minulej OH, iba Holanďania nahradili Britov, ktorí nastúpia štyria spolu so Slovincami, Nemcami, Austrálčanmi, Dánmi, Nórmi a Švajčiarmi. Pelotón by mal pozostávať zo 130 štartujúcich.
 
 
oh 2020
profil OH v Tokiu, 4362 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Ako sme už informovali v sumári MS v Yorkshire, rebríček národov dopadol pre naše farby trochu nešťastne. Získali sme dve miestenky za 2967 bodov (24. pozícia). 159 chýbalo na tretiu miestenku, odkiaľ by sme vytlačili Čechov. Vzhľadom na obrovské rozsahy jednorazoviek World Tour by na to stačil jeden vylepšený výsledok Petra Sagana. Treba povedať, že tu nejde iba o SZC, ktorý si rieši kontinentálny či svetový šampionát, ale SOŠV, prestíž krajiny, financovanie športu i cyklistiky, VŠC a množstvo pridružených záležitostí, ktoré sú veľmi podstatné v pozadí tohto športu u nás a určujú jeho ďalší vývoj. Preto aj tá jedna miestenka navyše nie je irelevantná.
 
Slovensko akoby bolo pri OH prekliate. Pripomíname, že pred ôsmimi rokmi bol Peter Velits prvým náhradníkom cez rebríček World Tour, pred štyrmi chýbali druhému pretekárovi mikroskopické tri body cez kontinentálny rebríček. Paradoxom éry Petra Sagana teda ostáva, že V Londýne bol sám, v Riu mal byť tiež, no účasť vymenil za MTB a až v Tokiu pravdepodobne nastúpi s jedným kolegom, očakáva sa, že s bratom Jurajom. Ak by Peter účasť odriekol, cestoval by tam asi Juraj spolu s Duklákom, ktorý bude najlepší v kopcoch. Hlúpe by ale bolo nevyužiť časovkársku miestenku, kam môže nastúpiť iba pretekár, ktorý bude štartovať aj v pretekoch s hromadným štartom, takže sa môže stať, že výber pretekárov budú ešte sprevádzať kontroverzie.
 
 
Slováci na štarte pretekov MS (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Paradox o slabo obsadenej ére Petra Sagana umocňuje fakt, že pred jedenástimi rokmi v Pekingu sme mali na štarte až trojicu pretekárov - Jána Valacha, Mateja Jurča a Romana Broniša, v Aténach Martina Rišku s Jurčom. Do Sydney cestovala štvorica Milan Dvorščík, Riška, Broniš a Róbert Nagy. No a na prvej samostatnej OH v Atlante sme mali dokonca až kvinteto Dvorščík - Valach - Nagy, Miroslav Lipták a Pavol Zaduban.
 
 
Rebríček kvalifikácie na OH 2020
1. albansko BELGICKO (5) 13491
2. vlajka TALIANSKO (5) 11747
3. vlajka HOLANDSKO (5) 11388
4. vlajka FRANCÚZSKO (5) 10909
5. vlajka KOLUMBIA (5) 10710
6. vlajka ŠPANIELSKO (5) 10039
7. vlajka SLOVINSKO (4) 9521
8. vlajka NEMECKO (4) 9373
9. albansko AUSTRÁLIA (4) 8820
10. vlajka DÁNSKO (4) 8138
24. vlajka SLOVENSKO (2) 2967
Zobraziť Top 32 rebríčka
 
Jednu miestenku získali Bielorusko, Ukrajina, Kostarika, Grécko, Rumunsko, Irán, Švédsko, Maďarsko, Venezuela, Japonsko, Maroko, Azerbajdžan, Litva, Rwanda, Mexiko, Guatemala, Argentína, Čína a cez kontinentálne šampionáty uvidíme štartovať aj po jednom pretekárovi z exotických krajín Namíbia, Burkina Faso, Taipej, Uzbekistan, Peru, Panama a Hongkong.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop