Senegal: Dukla už v závere pretekov nebodovala, no odnáša si 66 UCI bodov

17.11.2019, 17:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
1. 10.11. rovinata etapa ciel rovina Kolda > Ziguinchor 185 km Lienert
2. 11.11. rovinata etapa ciel rovina Ziguinchor > Kolda 185 km Cully
  12.11.     voľný deň    
3. 13.11. rovinata etapa ciel rovina Ndangane > Nguéniéne 120 km Keller
4. 14.11. rovinata etapa ciel rovina Plateau Diass > Ngaparou 147 km Keller
5. 15.11. rovinata etapa ciel rovina Thiés > Saint Louis 182 km Benedix
6. 16.11. rovinata etapa ciel rovina Saint Louis > Pire 148 km Cully
7. 17.11. rovinata etapa ciel rovina Dakar > Dakar 106 km Lienert
 
 
clovek ikona 24pxDukla Banská Bystrica na týchto pretekoch (DS: Martin Fraňo) 
78xMarek Canecky 78xMartin Haring 78xAndi Cully   91xMartin Chren 91xLukas Kubis
 
 
1. 10.11. rovinata etapa ciel rovina Kolda > Ziguinchor 185 km Lienert
 
profil etapy je rovinatý
 
 
Dukla Banská Bystrica ešte v závere sezóny využila pozvanie od organizátora s úhradou všetkých nákladov na štart v Senegale, kde sa o tri roky chystajú OH mládeže, takže chcú napredovať vo všetkých športoch, ktoré budú ich súčasťou. Táto generácia Slovákov si pretekanie v Senegale nepamätá, no športový riaditeľ Martin Fraňo tu bol v minulosti dvakrát.
 
Konkurencia sa tu zišla ešte exotickejšia ako býva v Kamerune, svedčí o tom aj fakt, že do nášho výsledkového systému sme neprogramovali vlajky Beninu, Burkiny Faso, Gambie, Guiney, Mali ani Mauritánie. Pre Duklu to ale bola príležitosť využiť príjemné počasie, navštíviť novú krajinu a získať UCI body, keďže na Slovensku aktuálne nie je príjemné počasie.
 
V pretekoch takéhoto typu takmer vždy víťazia úniky. V úvodný deň to bola sedemčlenná skupina s Marekom Čaneckým a Lukášom Kubišom. Prvoročák sa snažil zbierať prémie, Čanecký sa pokúšal ujsť v záverečnom meste, no skupine sa ho podarilo dostihnúť. V špurte ich zdolal Nemec Thomas Lienert z tímu Embrace The World Cycling, ktorý sa špecializuje na takéto netradičné destinácie na pretekanie. Z prvého dňa si teda už do sezóny 2020 zapísal Čanecký jeden UCI bod za tretie miesto v etape.
 
Výsledky doplníme...
 
 
2. 11.11. rovinata etapa ciel rovina Ziguinchor > Kolda 185 km Cully
 
 
Druhý deň ideálne vyšiel Jánovi Andrejovi Cullymu, ktorý využil skúsenosti aj natrénované vo veľmi dlhej etape, čo pre Afriku nie je typické. Bol v úniku, z ktorého sa odhodlal odísť už 50 km pred cieľom. Finišoval osamote s náskokom 3:20 pred dvojicou Rwanďanov, ktorí tam boli s ním. Ani dvaja ho na takej dlhej vzdialenosti nezišli. Pelotón stratil 6:40. Špurt v pelotóne vyhral Martin Chren, teda bral štvrtú priečku.
 
Lídrom celkového poradia ostal Nemec Lienert, keďže včerajší únik mal ešte väčší náskok ako dnes Cully. Ten sa posunul na siedmu priečku. Čanecký je štvrtý, Kubiš piaty. V utorok je voľný deň.
 
Výsledky zatiaľ nemáme k dispozícii. Organizátor ich v elektronickej podobe zrejme zatiaľ neposkytuje ani UCI...
 
 
cully 19 senegal unik mikus
Ján Andrej Cully vo svojom úniku (© Vladimír Mikuš)
 
 
3. 13.11. rovinata etapa ciel rovina Ndangane > Nguéniéne 120 km Keller
 
 
Po presune a dni voľna bola na programe krátka etapa. Od rána fúkalo, takže to pretekári Dukly chceli využiť. Ich skúsenosti s jazdou na vetre a európskych cestách sú určite lepšie ako u Afričanov. Skúšali to na terezín viackrát a zbavili sa viacerých súperov, ale najprv sa ich udržali Rwanďania, neskôr Nemci, ktorí sú silnejší v koncovkách.
 
Hoci sa Ján Andrej Cully, Marek Čanecký aj Lukáš Kubiš snažili ujsť, nepodarilo sa im to a špurtovalo sa. Marek začal špurt skoro v domnení, že to bude správne, no pred páskou ho skočil Hermann Keller z Embrace The World Cycling. Banskobystričan bral druhé miesto.
 
Zatiaľ nemáme k dispozícii výsledky...
 
 
4. 14.11. rovinata etapa ciel rovina Plateau Diass > Ngaparou 147 km Keller
 
 
Vo štvrtý súťažný deň sa snažili Dukláci dostať do Top 10 celkového poradia aj štvrtého zástupcu Martina Chrena. Takmer sa im to podarilo vďaka bonifikáciám v etape. Problémy ale mali Marek Čanecký s Andrejom Cullym, ktorí nešťastne spadli desať kilometrov pred cieľom a nemohli sa zapojiť do boja o etapu a Cully aj stratil pár sekúnd. No zdravotne sú v poriadku. Špurtoval iba Chren, ale vôbec mu to nevyšlo a bol až šiesty.
 
Z triumfu sa opäť radoval Hermann Keller. Vo vedení ostáva Rwanďan Didier Munyaneza, ktorému vyšli dva úniky. Má trojminútový náskok na zvyšok úniku v prvej etape, kde je Čanecký štvrtý, Kubiš piaty. Cullymu patrí ôsma pozícia. Celkovo síce sú Slováci vysoko, ale určite sa chcú dostať na pódium. Majú na to ešte tri etapy.


Priebežné poradie pretekov po etape
1. MUNYANEZA Didier Benediction Excel Energy 16:00:16 1
2. KELLER Hermann Team Embrace The World 03:01  
3. LIENERT Thomas Team Embrace The World 03:07  
4. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 03:24  
5. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 03:33  
6. YOSSI Adama Pobrežie Slonoviny 03:40  
8. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 05:36  
11. CHREN Martin Dukla Banská Bystrica 12:08  
26. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 36:16  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
5. 15.11. rovinata etapa ciel rovina Thiés > Saint Louis 182 km Benedix
 
 
Piatok bol dlhý. Celý deň strávil v úniku Martin Haring, ktorý sa dosiaľ v rovinatých pretekoch šetril. Dnes to mohol rozbaliť. Etapu strávil s Nemcom Antonom Benedixom, ktorý ho v závere ošpurtoval. Dvaja Afričania dlhý únik nezvládli a vypadli z boja o triumf.
 
30 km pred cieľom nadišiel čas Mareka Čaneckého, ktorý nebol spokojný so štvrtým miestom v GC. Zaútočil a chytil sa ho iba víťaz dvoch etáp a druhý muž poradia Keller. Spolu dobehli únik a keďže tam mali tímových kolegov, výborne spolupracovali až do cieľa. Nad pelotónm ťahaným iba Rwandou si napokon vybojovali 2:36. Ešte to chcelo pol minúty, aby sa dostali k vedúcemu Rwanďanovi Munyanezovi. Možno inokedy. Z pelotónu ešte sympaticky v úplnom závere odišiel Martin Chren, ktorý získal sedem sekúnd a dostal sa do vytúženej Top 10.
 
Didier Munyaneza vedie celkové poradie už iba s 21-sekundovým náskokom na Kellera, Čanecký stráca 48. Kubiš je piaty, Cully ôsmy a Chren desiaty. Vyzerá to veľmi zaujímavý zisk UCI bodov. Uvidííme, či to Dukláci v posledných dvoch etapách ešte vylepšia, či si pohoršia.
 
 
6. 16.11. rovinata etapa ciel rovina Saint Louis > Pire 148 km Cully
 
 
Predposledný deň mal za cieľ potrápiť Rwanďanov a žltý dres, o ktorý mali záujem Nemci i Slováci. Didiera Munyanezu sa do problémov napokon dostať nepodarilo. Ujal sa dvojčlenný únik Ján Andrej Cully - Claus Peter. Šanca na triumf bola 50 na 50 a Rwandu neohrozovali, takže bolo jasné, že sa im podarí prísť až do cieľa, hoci veľký náskok nedostanú. Nemci isto verili, že Peter Cullyho ošpurtuje, šprintom doteraz dominovali, no Andrej sa vytiahol a svojho súpera na páske zdolal. Získal tak už svoj piaty triumf v sezóne, druhý v Afrike a na týchto pretekoch.

V celkovom poradí sa nič zásadné nezmenilo, no Cullymu sa podarilo poskočiť o jednu pozíciu na siedmu priečku. Dukla má teda tretieho, piateho, siedmeho, desiateho pretekára i vedie súťaž tímov a ešte má jednu etapu na zamiešanie kariet. Odohrá sa v nedeľu a hlavnom meste západoafrickej krajiny Dakare.
 
 
cully 19 senegal triumf dukf
Ján Andrej Cully (© Dukla BB)
 
 
7. 17.11. rovinata etapa ciel rovina Dakar > Dakar 106 km Lienert
 
 
Posledný deň bol krátky a jazdil sa na okruhu v Dakare. Vpredu to skúšal Haring, no nikomu únik nevyšiel. Naháňali sa Slováci s Nemcami aj Rwanďanmi a preteky skončili špurtom. Tam to Dukle nejde a hoci Čanecký dobre rozbehol koncovku Lukášovi Kubišovi, finišoval až štvrtý, teda bez UCI bodov. Až neskôr sme sa dozvedeli, že v poslednej etape spadol desiaty muž GC Martin Chren, a tak dosiaľ svoje najlepšie preteky nedokončil.

V celkovom poradí sa nič nedokázalo zmeniť a celkový triumf si do Rwandy odniesol Didier Munyaneza z Benediction Excel Energy. Marek Čanecký vybojoval tretiu priečku. Bodovali aj piaty Kubiš a siedmy Cully. Do Top 10 sa nedostal Haring, ktorý sem prišiel natrénovať v teple čo najviac kilometrov.
 
Dukláci si teda okrem prize money a nových zážitkov z krajiny, kde ešte neboli, odniesli 66 UCI bodov už do novej sezóny. V etapách sa do Top 3 nedostali iba dvakrát. Nepodmanili si bodovaciu aj klasifikáciu do 25 rokov, ale vyhrali súťaž tímov.
 
Výsledky doplníme...
 
 
cully 19 senegal triumf dukf
Dukla na pretekoch (© Dukla BB)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop