Veľký sumár Slovenského pohára: Spokojní so sezónou môžu byť v Trenčíne aj Dohňanoch

12.11.2020, 15:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ccsp2020
 
Po poslednom kole Slovenského pohára, ktorý napísal svoju poslednú etapu na V4 v Bratislave, prišiel čas na podrobné zhodnotenie jednotlivých kategórií. Cyklisti zbierali body od 11. júna, kedy sa otvorila sezóna na pretekárskom okruhu v Orechovej Potôni. Pre mládežnícke kategórie sa tohtoročné zápolenie na ceste skončilo začiatkom septembra v Spišskej Novej Vsi. Muži bojovali o body až do 10. októbra, no jednorázovka so štartom aj cieľom v Čuňove výrazné zmeny v celkovom poradí nespôsobila.
 
Absolutórium za túto sezónu si zaslúžia najmä zverenci Martina Rišku z Dohnian. Hneď deväť pretekárov tohto zoskupenia preniklo do Top 5, pričom Matej Tomáš, Anna RžoncováAdam Mrocek sa stali víťazmi svojich kategórií. Prvý menovaný si k tomu pripísal najviac víťazstiev, deväť kôl skončil na prvom mieste. Riška a jeho kolegovia tak môžu do budúcich rokov pracovať s optimizmom.
 
 
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
santini rusko nad 100e 560x300
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
 
 
Zahanbiť sa nenechali ani v Trenčíne, kde pred sezónou pribudol nový tím a spolu šesť cyklistov z elitnej pätice obliekalo červený alebo modrý dres. Simon Nagy sa navyše stal celkovým víťazom Slovenského pohára v elitnej kategórií, pričom za sebou nechal aj zástupcov kontinentálnej Dukly. Treba ale dodať, že Lukáš Kubiš odjazdil o štyri kolá menej.  Roman Broniš a jeho kolegovia tak majú do nasledujúcich sezón k dispozícií kvalitných pretekárov, ktorí určite nepovedali posledné slovo.
 
V tomto roku bolo vidieť aj cyklistov z akadémie Petra Sagana. Terézia Ciriaková zvíťazila medzi kadetkami a spoločne s ňou sa do Top 5 dostalo kvarteto pretekárov tohto celku predovšetkým v najmladších kategóriách. Milan Novosad a zvyšní členovia realizačného tímu tak majú perspektívnych cyklistov, ktorých vývoj sa oplatí sledovať aj v nasledujúcich rokoch.
 
V každej kategórii sme sa venovali piatim najúspešnejším cyklistom. Už druhý rok po sebe vypadli z kalendára časovka a preteky v Kláštore pod Znievom, známe aj pod názvom Znievské dni cyklistiky. Dôvodom sú prebiehajúce rekonštrukcie tamojších ciest.
 
 
 
 
Muži Elite/U23
 
1. miesto – Simon Nagy (TJ Slávia ŠG Trenčín)
 
Vlani skončil ešte medzi juniormi druhý, po presune medzi mužov si to namieril rovno na najvyšší stupienok. Odchovanec trenčianskej cyklistiky Simon Nagy začal sezónu tretím miestom na Slovakiaringu, keď nestačil len na Aloisa Kaňkovského z kontinentálneho Elkovu a oddielového kolegu Pavla Kramarčíka. Ďalší bronz si pripísal na kritériu v Piešťanoch, kde bol len o bod horší ako Marek Čanecký z Dukly. Prvé víťazstvo v tejto sezóne si pripísal v Tlmačoch, kde obhájil vlaňajší triumf. Naskočil si do rozhodujúceho úniku a v záverečnom šprinte bol najrýchlejší. Na pódium sa po roku dostal aj v majstrovskej ITT, v Bánovciach nad Bebravou obsadil ďalší bronzový stupienok. Nestratil sa ani v pretekoch, v záverečnom šprinte uchmatol štvrtú priečku. Sezónu Slovenského pohára zakončil víťazstvom na daždivom kritériu v Spišskej Novej Vsi.
 
 
Simon Nagy (© Ján Melicher)
 
 
2. miesto – Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica)
 
Najvyrovnanejšie výkony spomedzi zástupcov jediného kontinentálneho zoskupenia pod Tatrami podával niekdajší pretekár ŠK Železiarne Podbrezová Lukáš Kubiš. Prvýkrát sa dostal na pódium v Dolnom Hričove a hneď z toho bolo víťazstvo. Skvelý výkon podal na majstrovstvách Slovenska v Bánovciach nad Bebravou v pretekoch jednotlivcov. Celý deň strávil v úniku a s výdatnou pomocou kolegu Pavla Rovdera si prišiel po premiérový titul na ceste. Slušne si viedol aj na časovke v Mladej Boleslavi, kde bol najlepším pretekárom do 23 rokov a uzatváral Top 5. O dva dni neskôr sa opäť dostal na pódium, na selektívnom okruhu prišiel do cieľa na treťom mieste a do posledného zjazdu bojoval o striebro s Erikom Baškom. Tretie víťazstvo v sezóne zaznamenal na kritériu v Dudinciach. Oproti sezóne 2019 sa v celkovom poradí posunul o šesť miest. Víťazom SP sa veľmi tesne nestal preto, že vynechal až šesť podujatí. Nagy len dve.
 
3. miesto – Pavol Kramarčík (TJ Slávia ŠG Trenčín)
 
Vlaňajší víťaz Slovenského pohára v kategórií juniorov sa nestratil ani po prechode medzi mužov. Už úvodné kolo v Orechovej Potôni mu vyšlo znamenite. Ako sme už spomínali, v hromadnom dojazde bol na jeho sily len Alois Kaňkovský. Na kritériu v Piešťanoch sa zmestil do elitnej pätice, na štvrtého Kubiša mu chýbal len bod. Ďalší cenný výsledok zaznamenal na ITT v Bánovciach nad Bebravou, kde skončil druhý, pričom strieborný bol aj vlani. V pretekoch si vyjazdil šieste miesto. Pódiové umiestenie si vyjazdil aj na záver sezóny v Spišskej Novej Vsi. Na kritériu mal totožný počet bodov ako Nagy a o jeho ďalšom druhom mieste rozhodol prejazd posledným kolom, kde bol za svojim kolegom.
 
4. miesto – Martin Vlčák (Dukla Banská Bystrica)
 
Aj štvrté miesto patrí pretekárovi do 23 rokov. Je ním odchovanec nitrianskej cyklistiky Martin Vlčák, ktorý ako junior hájil farby MŠK Žiaru nad Hronom - CK. Na letisku v Piešťanoch bral šieste miesto, no v Rajeckých Tepliciach nazbieral najviac bodov a mohol sa tak radovať z víťazstva. Ďalšiu šiestu priečku si pripísal v Bánovciach nad Bebravou v boji proti chronometru. Na MSR v Mladej Boleslavi dlho bojoval v úniku a napokon prišiel do cieľa na ôsmom mieste, len s minimálnou stratou na skupinu, ktorá šprintovala o Top 5. Druhýkrát v sezóne sa postavil na pódium v časovke do vrchu na východnom Slovensku. V Spišskej Novej Vsi skončil na treťom mieste so stratou osemnástich sekúnd. V porovnaní s vlaňajšou sezónou poskočil v celkovom poradí o osem priečok.
 
5. miesto – Marek Čanecký (Dukla Banská Bystrica)
 
Najstarším pretekárom v Top 5 je niekdajší jazdec Amplatzu Marek Čanecký. Trojnásobný majster Slovenska v ITT sa prvýkrát postavil na pódium v Dolnom Hričove. Na tamojšom letisku bral druhé miesto a rovnaké umiestnenie zopakoval o dva týždne na ďalšom kritériu v Piešťanoch. Slušne si počínal aj na MSR v Mladej Boleslavi. V časovke jednotlivcov mu chýbalo na tretie miesto osem sekúnd na Ronalda Kubu a štvrté miesto obsadil aj o dva dni. Tentoraz stratil šestnásť sekúnd na kolegu Lukáša Kubiša. Aj tretie pódium získal na kritériu, v Dudinciach bol tretí. Oproti minulému roku si v celkovom poradí pohoršil o jedno miesto. Aj preto, že až na siedmich kolách neštartoval.
 
 
Ženy a juniorky
 
1. miesto – Tatiana Jaseková (CK Spartak Tlmače)
 
Dvojnásobná majsterka Slovenska v ITT medzi sezónami zmenila dres a aj vďaka tomu sa stala víťazkou SP medzi dvoma najprestížnejšími kategóriami nežnejšieho pohlavia. Tatiana Jaseková. Prvýkrát sa na pódium postavila v piatom kole. Na časovke v Lovči pri Žiari nad Hronom skončila druhá. O týždeň neskôr brala bronz na kritériu v Tlmačoch. Tretia skončila aj na majstrovskej ITT v Mladej Boleslavi, v pretekoch s hromadným štartom finišovala o priečku nižšie. Ďalší bronz vybojovala na kopcovitom okruhu v Krupine a jediné tohtoročné víťazstvo si pripísala v Spišskej Novej Vsi, kde nechala za sebou všetky súperky na časovke do vrchu. Patrí medzi cyklistky, ktoré nevynechali ani jedno kolo. Oproti minulému roku sa v celkovom poradí posunula o sedem miest smerom nahor.
 
 
Tatiana Jaseková (© Ján Melicher)
 
 
2. miesto – Petra Machálková (Cycling Academy Trenčín)
 
Najmladšia pretekárka spomedzi Top 5 Petra Machálková sa pred sezónou rozlúčila s akadémiou Petra Sagana a zamierila do Trenčína, kde posilnila káder novovzniknutého tímu. Prvýkrát sa prepracovala do Top 3 v Rajeckých Tepliciach. V kúpeľnom meste brala tretie miesto, pričom o striebro prišla až v poslednom kole. Po ďalší bronz si prišla v pretekoch okolo mesta Tlmače. V záverečnom šprinte nestačila na Zsófiu Szabó a predbehla ju aj jej niekdajšia oddielová kolegyňa Radka Paulechová. Ďalšie tretie miesto si pripísala na kritériu v Dudinciach, opäť sa pred ňu dostala Szabó spoločne s juniorkou Terezou Kurnickou. Podobne ako Jaseková, aj Machálková odjazdila plný počet kilometrov. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou si v celkovom poradí polepšila o dve priečky. 
 
3. miesto – Tereza Medveďová (WCC Team)
 
Štyri kolá, tri víťazstvá. Taká je bilancia našej jedinej zástupkyne v ženskej World Tour v rámci SP. Tereza Medveďová sa, podobne, ako vyššie spomínané cyklistky, rozhodla pred sezónou pre zmenu dresu. Po piatich rokoch zamávala na rozlúčku BePinku a presunula sa do WCC tímu, ktorý je na cyklistickej mape len tretiu sezónu. Dvojnásobná majsterka Slovenska v ITT aj v pretekoch jednotlivcov sa na našich cestách ukázala najprv na Slovakiaringu. V hromadnom dojazde nestačila len na Katu Blanku Vas, no v Rajeckých Tepliciach po vydarenom úniku s Machálkovou už nenašla premožiteľku. Vynikajúce výkony podala v Mladej Boleslavi. V časovke nechala na sebou Keseg Števkovú i Jasekovú a po piatich rokoch si tak vybojovala druhý titul. Dominovala aj v pretekoch, v záverečnom šprinte si poradila opäť s Keseg Števkovou. Oproti minulému roku sa v celkovom poradí posunula o jedenásť miest.
 
4. miesto – Janka Keseg Števková (Outsiterz)
 
Jednoznačne najstaršou pretekárkou v rámci Top 5 je nestarnúca veteránka Janka Keseg Števková. Podobne ako Medveďová, aj dvojnásobná majsterka Slovenska v ITT odjazdila len štyri kolá. Prvýkrát sa ukázala v Lutile pri Žiari nad Hronom. V záverečnom šprinte do kopca nechala za sebou všetky súperky a pripísala si tak jediné tohtoročné víťazstvo na ceste. Konzistentné výkony podala aj v Českej republike na MSR. V časovke stratila na Medveďovú len poltucet sekúnd, v pretekoch, ako sme vyššie spomínali, nestačila na totožnú súperku v šprinte. Sily so svojimi súperkami si zmerala aj na kopcovitom okruhu v Krupine, tentoraz ju v závere ošpurtovala juniorka Nora Jenčušová. V predchádzajúcej sezóne sa Slovenského pohára nezúčastnila.
 
5. miesto – Mariana Findrová (CK Banská Bystrica)
 
Top 5 pre tento rok uzatvára minuloročná druhá žena na ITT v Trnave Mariana Findrová. Prvý úspech v tejto sezóne prišiel v piatom kole a hneď z toho bolo víťazstvo. Na časovke jednotlivcov v Lutile nechala za sebou Češku Mudříkovú či Jasekovú. Ďalší triumf prišiel na kritériu v Tlmačoch, kde nazbierala viac ako dvadsať bodov a zvíťazila s osembodovým náskokom pred Monikou Kadlecovou. Slušné výkony podala aj v Mladej Boleslavi. V časovke skončila štvrtá, na pódium jej chýbalo 44 sekúnd. V pretekoch pre zmenu uzatvárala Top 5. Oproti minulému roku si v celkovom poradí pohoršila o tri priečky. 
 
 
Juniori
 
1. miesto Tobias Vančo (ŠKC Dubnica nad Váhom)
 
Vlani to bolo siedme miesto, tento rok ho jeho výkony katapultovali až na najvyšší stupienok. Tobias Vančo odštartoval sezónu tretím miestom na Slovakiaringu a o týždeň neskôr na letisku v Dolnom Hričove už nenašiel premožiteľa. V Piešťanoch si po druhýkrát vybojoval bronz a tretí bol aj na ďalšom kritériu v Rajeckých Tepliciach. Na MSR v Bánovciach nad Bebravou v pretekoch ho porazil len Lukáš Ungvarský. Etapové preteky v Dubnici nad Váhom priniesli pre zástupca tamojšieho klubu víťazstvo v úvodnej previerke a piate miesto v GC. Tretie prvenstvo v sezóne zaznamenal na kritériu v Dudinciach a na pódium sa prepracoval aj na nasledujúci deň, keď v Krupine finišoval na tretej priečke. Ako jediný spomedzi juniorov v Top 5 sa presúva do kategórie mužov.
 
 
Tobias Vančo (© Ján Melicher)
 
 
2. miesto Martin Svrček (CyS – Akadémia Petra Sagana)
 
Víťaz Slovenského pohára medzi kadetmi z predchádzajúcej sezóny Martin Svrček sa nestratil ani v juniorskej kategórií. Prvýkrát sa na pódium dostal v Rajeckých Tepliciach. V kúpeľnom meste bol nad jeho sily len Čech Pavel Bittner. Prvého víťazstva sa dočkal o mesiac neskôr na ďalšom kritériu v Tlmačoch. Veľkého úspechu sa dočkal v Bánovciach nad Bebravou. V časovke jednotlivcov nenašiel premožiteľa a tak ho na pódiu obliekli do dresu so slovenskou trikolórou. Nestratil sa ani o tri dni neskôr v pretekoch. V záverečnom špurte vybojoval tretie miesto. Podobne ako Vančo, aj zástupca akadémie trojnásobného majstra sveta Petra Sagana si v roku 2020 pripísal na ceste tri víťazstva. To posledné sa zrodilo na juhu Slovenska, keď na kopcovitom okruhu v Krupine ovládol šprint malej skupiny.
 
3. miesto Samuel Kováč (CKM Poprad)
 
Vlani súťažil ešte medzi kadetmi a v celkovom poradí SP skončil piaty. Tento rok sa posunul ku juniorom a svoje umiestnenie dokázal vylepšiť o dve priečky. Prvýkrát sa Samuel Kováč postavil na pódium na kritériu v Tlmačoch. Na západnom Slovensku bol na jeho sily len vyššie spomínaný Martin Svrček. Víťazstva sa dočkal na etapových pretekoch Medzinárodné dni cyklistiky v Dubnici nad Váhom, keď bol najrýchlejší v záverečnom kritériu a slušne si viedol aj v celkovom poradí, kde si pripísal šieste miesto, trinásť sekúnd za Tobiasom Vančom. Darilo sa mu aj v Dudinciach a opäť to bolo kritérium. Tentoraz skončil na druhom mieste.
 
4. miesto Lukáš Sokolík (TJ Slávia ŠG Trenčín)
 
Do elitnej pätice dostalo svojho zástupcu aj športové gymnázium v Trenčíne. Je ním Lukáš Sokolík, ktorý sa spomedzi pretekárov v Top 5 ako jediný zúčastnil každého kola v SP. Minulý rok sa medzi kadetmi umiestnil na deviatej priečke, no v tejto sezóne zaznamenal progres a získané body ho vyniesli na štvrté miesto. Na prvý výraznejší výsledok si musel počkať až do kritéria v Tlmačoch. Tam skončil na piatom mieste, no o deň nato si naskočil do správneho úniku a mohol sa radovať z prvého víťazstva. Blízko pódiového umiestnenia bol aj na MSR v Bánovciach nad Bebravou. V časovke mu chýbala len jedna sekunda na oddielového kolegu Adriána Pataya. V Dudinciach bol po druhýkrát piaty, elitnú päticu uzatváral aj o deň neskôr v Krupine. Druhý víťazný zárez si pripísal na časovke do vrchu v Spišskej Novej Vsi.
 
5. miesto Lukáš Ungvarský (MŠK Žiar nad Hronom – CK)
 
Solídne výkony počas tohtoročnej sezóny dostali do elitnej spoločnosti aj Lukáša Ungvarského, ktorý v predchádzajúcom roku obsadil tretie miesto medzi kadetmi. Prvýkrát sa odchovanec krupinskej cyklistiky postavil na pódium v Tlmačoch. Na tamojšom kritériu skončil na treťom mieste. Obrovský kariérny úspech dosiahol na MSR v Bánovciach nad Bebravou. V záverečnom šprinte nenašiel konkurenciu a tak sa mohol radovať z majstrovského titulu. Výborný výkon podal aj na kopcovitom okruhu v Krupine, kde nestačil len na Martina Svrčeka.
 
 
Kadetky
 
1. miesto Terézia Ciriaková (CyS – Akadémia Petra Sagana)
 
Vlani dominovala ešte medzi žiačkami a tento rok nenašla premožiteľku ani medzi kadetkami. Terézia Ciriaková sa prvýkrát na pódium postavila v druhom kole na kritériu v Dolnom Hričove. Nad jej sily bola Češka Anna Jaborníková a Jana Macsaiová. O dva týždne neskôr v Piešťanoch vybojovala striebro, viac bodov vtedy nazbierala ďalšia česká cyklistka Michaela Poulová. Premiérového víťazstva sa dočkala na kritériu v Rajeckých Tepliciach, kde zároveň odštartovala sériu víťazstiev. Na mládežníckych MSR pri Žiari nad Hronom získala titul v časovke aj v pretekoch. Najviac bodov pozbierala aj na kritériu v Tlmačoch a prvá bola aj deň nato na okruhu okolo toho istého mesta. Ďalšie víťazstvo si pripísala v Dudinciach a v Krupine ju odstavil nepríjemný pád, po ktorom skončila v nemocnici. Dokázala sa však dať dokopy a už o týždeň bojovala o ďalšie úspechy v Spišskej Novej Vsi. V časovke do vrchu skončila tretia a rovnaké umiestnenie zopakovala aj v kritériu. Patrí medzi pretekárky, ktoré nevynechali ani jedno kolo. 
 
 
Terézia Ciriaková (© Ján Melicher)
 
 
2. miesto Klára Tarabová (CK Epic Dohňany)
 
Podobne ako Ciriaková, aj Klára Tarabová sa môže pochváliť účasťou na všetkých podujatiach v rámci SP na ceste. Prvý výraznejší úspech prišiel pre zástupkyňu dohnianskej cyklistiky v Rajeckých Tepliciach, kde nestačila len na Ciriakovú. Ďalšie striebro si pripísala na MSR v časovke, od prvého miesta ju delili necelé tri sekundy. Na pódium sa dostala aj v pretekoch, tentoraz uchmatla bronz. Na kritériu v Tlmačoch bola druhá, o pár hodín neskôr pridala do svojej zbierky ďalšiu tretiu priečku. Štvrté striebro si vybojovala na ďalšom kritériu v Dudinciach a v poslednom kole na východnom Slovensku sa napokon dočkala svojho jediného triumfu v tejto sezóne. Budúci rok ju uvidíme už medzi juniorkami.
 
3. miesto Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ)
 
Do Top 3 sa dostala aj zástupkyňa levočského zoskupenia Klaudia Varšová. Po prvom kole na Slovakiaringu sa musela popasovať so zraneniami rôzneho charakteru a do akcie sa vrátila až na MSR. Napriek tréningovému deficitu sa ihneď dostala na pódium. V časovke skončila tretia a v pretekoch svoje umiestnenie vylepšila ešte o jedno miesto. Ďalší bronz si pripísala na kritériu v Tlmačoch a premiérové víťazstvo dosiahla v Krupine, kde prišla do cieľa s náskokom štyridsiatich sekúnd pred striebornou kadetkou. Druhé prvenstvo vybojovala na časovke do vrchu v Spišskej Novej Vsi, kde zvíťazila už tretí rok po sebe. Vďaka svojim výsledkom bola až do posledného kola v hre o druhé miesto v rámci SP. Medzi kadetkami bude súťažiť aj v nasledujúcej sezóne.
 
4.miesto Jana Macsaiová (CK Spartak Tlmače)
 
Ďalšou cyklistkou, ktorá sa môže pochváliť účasťou na všetkých kolách, je Jana Macsaiová, ktorá sa okrem svetu dvoch kolies venuje aj triatlonu. Prvýkrát na seba upozornila v Dolnom Hričove. Na tamojšom kritériu strávila dlhý čas v úniku a získané body ju napokon vyniesli na druhé miesto. Potom nasledovala séria štvrtých miest, ktorú odštartovala v Rajeckých Tepliciach. Tesne pod pódiom skončila aj na MSR v obidvoch disciplínach a zemiakové medaile ju neminuli ani na domácej pôde v Tlmačoch. Každá séria sa raz končí a platilo to aj v prípade tejto pretekárky. Druhé striebro v sezóne si vybojovala na kopcovitom okruhu v Krupine a totožné umiestnenie dosiahla aj na časovke do vrchu na východnom Slovensku. Podobne ako Tarabovú, aj túto slečnu uvidíme v roku 2021 už medzi juniorkami.
 
5. miesto Simona Bodoríková (CK Epic Dohňany)
 
Dohnianská cyklistika pod vedením Martina Rišku má v elitnej pätici kadetiek dvojnásobné zastúpenie aj vďaka Simone Bodoríkovej. Na prvé pódium si musela počkať do štvrtého kola. Z Rajeckých Teplíc si odniesla bronz a ďalšiu medailu si vybojovala na pretekoch v Tlmačoch. Tentoraz bola druhá, v záverečnom šprinte do kopca nestačila len na Ciriakovú. Tretíkrát sa na pódium postavila v Dudinciach, opäť to bolo tretie miesto. Toto umiestnenie zopakovala aj nasledujúci deň na okruhu okolo Krupiny, keď v záverečnom šprinte o bronz porazila Tamaru Sochanovú či kolegyňu Kláru Tarabovú. Blízko víťazstva bola v poslednom kole v Spišskej Novej Vsi, kde mala rovnaký počet bodov ako Tarabová. V jej neprospech rozhodol cieľ, ktorý preťala o čosi neskôr. Táto cyklistka ostáva kadetkou aj na budúci rok.
 
 
Kadeti
 
1. miesto Tomáš Sivok (Willebrord Wil Vooruit)
 
Pred rokom sa bývalý pretekár Kaktus Bike Team Bratislava umiestnil v celkovom poradí SP na štvrtom mieste, pričom všetci cyklisti, ktorí skončili pred ním, odjazdili túto sezónu už medzi juniormi. Tento rok Tomáš Sivok v nových farbách už nenašiel premožiteľa. Sezónu odštartoval tretím miestom v Orechovej Potôni. Fantasticky si počínal na MSR pri Žiari nad Hronom. Podmanil si časovku aj preteky a domov tak odišiel s dvoma majstrovskými titulmi. Ďalší bronz pridal na kritériu v Tlmačoch. Vynikajúce výkony podal aj na Medzinárodných dní cyklistiky v Dubnici nad Váhom. V medzinárodnej konkurencii sa stal najlepším kadetom a v GC sa umiestnil na ôsmom mieste. Tretie víťazstvo v sezóne pridal na okruhu v Krupine, kde v záverečnom šprinte porazil Samuela Nováka. Na rok ho uvidíme o kategóriu vyššie.
 
 
Tomáš Sivok (© Ján Melicher)
 
 
2. miesto Samuel Novák (Kaktus Bike Team Bratislava)
 
Vlani skončil v kategórií starších žiakov na druhom mieste a totožné umiestnenie zopakoval aj v tohtoročnej sezóne. Prvé pódium medzi kadetmi si Samuel Novák vybojoval vo štvrtom kole. Na kritériu v Rajeckých Tepliciach skončil tretí, pričom nad jeho sily bola iba dvojica Čechov. Darilo sa mu aj na mládežníckych majstrovstvách, v pretekoch nestačil len na Sivoka a tak si pripísal striebro. Ďalšie druhé miesto získal na kritériu v Tlmačoch a na MDC v Dubnici nad Váhom skončil medzi kadetmi opäť druhý. Zástupca bratislavskej cyklistiky sa predsa len dočkal víťazstva, keď nenašiel premožiteľa na kritériu v Dudinciach. Medzi kadetmi zostáva aj na budúcu sezónu.
 
3. miesto Martin Jurík (TJ Slávia ŠG Trenčín)
 
Ďalším nádejným cyklistom z trenčianskeho gymnázia je minuloročný deviaty muž SP medzi kadetmi Martin Jurík. Tohtoročnú sezónu odštartoval vo veľkom štýle. Na Slovakiaringu v záverečnom šprinte nenašiel konkurenciu a ďalšie pódium pridal v Piešťanoch, kde si na tamojšom letisku prišiel po bronz. Medailovú zbierku skompletizoval na majstrovskej časovke. Na Tomáša Sivoka stratil len tri sekundy a tak sa musel uspokojiť so striebrom. Druhé tohtoročné víťazstvo na ceste pridal na kritériu v Tlmačoch, kde podnikol sólovú jazdu a nikomu nedal šancu. Vo svojej forme pokračoval aj o deň neskôr, tentoraz skončil na treťom mieste. S medailami sa vrátil aj z južného Slovenska. Kritérium v Dudinciach mu prinieslo ďalší bronz a totožné umiestnenie dosiahol aj na okruhu v Krupine, keď bol najrýchlejší z pozostatku pelotónu. Jeho výkony budeme môcť sledovať na budúci rok už medzi juniormi.
 
4. miesto Juraj Vrbík (Kaktus Bike Team Bratislava)
 
Zoskupenie z hlavného mesta dostalo medzi elitnú spoločnosť kadetov dvojicu svojich zástupcov. Juraj Vrbík vlani pretekal ešte medzi staršími žiakmi. V celkovom poradí obsadil štvrté miesto a nestratil sa ani medzi kadetmi. Hneď v prvom kole ukázal, že s ním treba rátať. V hromadnom dojazde nestačil len na Martina Juríka a na pódium sa postavil aj o tri dni neskôr v Dolnom Hričove, kde si pripísal bronz. Premiérové víťazstvo uchmatol na ďalšom kritériu v Piešťanoch a druhýkrát dvíhal ruky nad hlavu v Tlmačoch, keď v záverečnom šprinte nepustil pred seba Matthiasa Schwarzbachera a už spomínaného pretekára z trenčianskeho gymnázia. Medzi najlepšou trojicou nechýbal ani v Dudinciach, tentoraz si domov odniesol striebornú medailu. Medzi kadetmi bude pokračovať aj v nasledujúcej sezóne.
 
5. miesto Matthias Schwarzbacher (ŠK Železiarne Podbrezová)
 
Do elitnej pätice sa svojimi výkonmi prepracoval aj minuloročný víťaz SP medzi staršími žiakmi Matthias Schwarzbacher. Na svoje prvé pódiové umiestnenie si musel reprezentant podbrezovskej cyklistiky počkať až do mládežníckych majstrovstiev. V pretekoch pustil pred seba len Sivoka a Nováka. Ešte lepší výkon podal v Tlmačoch, tentoraz ho ošpurtoval Vrbík. Fantasticky mu vyšiel záverečný víkend tejto sezóny. Na časovke do vrchu v Spišskej Novej Vsi bol najrýchlejší a ďalšie zlato pridal o deň neskôr na tamojšom kritériu, kde sa rýchlo odtrhol od konkurenciu a nikto mu tak nebránil v hromadnom zbere bodov. Dve víťazstva na východnom Slovensku si pripísal aj vďaka absencii ostatných členov Top 5, ktorí v tom čase štartovali na Závode mieru v Českej republike.
 
 
Starší žiaci
 
1. miesto Adam Mrocek (CK Epic Dohňany)
 
Minulý rok sa Adam Mrocek v rámci SP nezmestil ani medzi desať najlepších starších žiakov. V tejto sezóne však zaznamenal obrovský progres a jeho výsledky ho vyniesli až na najvyšší stupienok. V Orechovej Potôni ho prešprintoval iba oddielový kolega Martin Haluška a strieborný bol aj o pár dni nato na letisku v Dolnom Hričove. Premiérového víťazstva sa dočkal na kritériu v Piešťanoch a druhý triumf v Lutile mu zároveň priniesol aj majstrovský dres. Ďalšie druhé miesto uchmatol opäť na kritériu v Tlmačoch, pričom o deň neskôr toto umiestnenie zopakoval. Na budúci rok ho uvidíme už medzi kadetmi.
 
 
Adam Mrocek (© Ján Melicher)
 
 
2. miesto Jakub Husár (Flaviol – Bike Team Spiš)
 
Podobný príbeh ako víťaz SP má za sebou aj Jakub Husár. Zástupca klubu zo Spišskej Novej Vsi sa v roku 2019 umiestnil až na 21. priečke, no tento rok to dotiahol až na druhé miesto. Prvýkrát sa na pódium postavil vo štvrtom kole. Z Rajeckých Teplíc bral bronz, viac bodov nazbierali len Kristián Vavro a Matej Hruška. Ešte o priečku vyššie skončil na MSR pri Žiari nad Hronom, v pretekoch nestačil len na Mroceka. Výborné výkony podal v Tlmačoch. Z kritéria aj pretekov zakaždým odišiel s tretím miestom a premiérové víťazstva sa dočkal na ďalšom kritériu v Dudinciach. Nesklamal ani o deň neskôr v Krupine, kde vyhral špurt o druhé miesto. Spomedzi všetkých účastníkov tejto sezóny sa posunul o najviac miest oproti vlaňajšku. Patrí medzi pretekárov, ktorí nevynechali ani jedno kolo. Na jeho výkony sa budeme o rok prizerať o kategóriu vyššie.
 
3. miesto Lukáš Vranák (CK Epic Dohňany)
 
Len jediný bod chýbal ďalšej nádeji z Dohnian, aby sa v celkovom poradí SP posunul na druhé miesto. Na svoje kvality upozornil už v prvom kole. Zo Slovakiaringu si odniesol tretiu priečku, pričom všetky miesta na pódiu boli obsadené ľuďmi z jeho klubu. Totožné umiestnenie získal aj o tri dni neskôr v Dolnom Hričove a prvýkrát v sezóne sa radoval z víťazstva na kritériu v Tlmačoch. Ďalšie triumfy pridal až na záver sezóny. Najprv nenašiel premožiteľa na časovke do vrchu v Spišskej Novej Vsi a o pár hodín neskôr deklasoval konkurenciu aj na kritériu v tom istom meste. Oproti vlaňajšku sa posunul o deväť miest a v sezóne 2021 sa bude prezentovať už medzi kadetmi.
 
4. miesto Martin Haluška (CK Epic Dohňany)
 
Dohnianský cyklistický oddiel má v kategórií starších žiakov trojnásobné zastúpenie a svoj podiel má na tom aj minuloročný druhý pretekár medzi mladšími žiakmi Martin Haluška. Sezónu odštartoval vo veľkom štýle, keď v Orechovej Potôni ovládol záverečný špurt a postavil sa na najvyšší stupienok. Ďalšie pódiové umiestnenie pridal na mládežníckych majstrovstvách, v pretekoch obsadil tretie miesto. Druhé víťazstvo v tomto roku si pripísal v Tlmačoch, kde znovu potvrdil svoje šprintérske kvality. Nestratil sa ani na kopcovitom okruhu v Krupine, kde zvíťazil Samuel Fedor. Medzi staršími žiakmi ho uvidíme, na rozdiel od zvyšných členov Top 5, aj v budúcom roku.
 
5. miesto Tomáš Drobný (CK Olympik Trnava)
 
Do elitnej spoločnosti dostal svojho zástupcu aj trnavský klub. Tomáš Drobný sa prvýkrát postavil na pódium v druhom kole a hneď z toho bolo víťazstvo. V Dolnom Hričove vyťažil zo spoločného úniku s Haluškom a v jeho prospech napokon rozhodol záverečný šprint. Ďalší skvelý výkon podal na MSR v časovke. Okrem druhého triumfu si na seba navliekol dres so slovenskou trikolórou. Slušne si viedol aj v Tlmačoch, kde obsadil nepopulárne štvrté miesto. Tretíkrát sa do Top 3 prepracoval na záver sezóny v Spišskej Novej Vsi. Na tamojšom kritériu uchmatol bronzovú medailu.
 
 
Žiačky
 
1. miesto Anna Ržoncová (CK Epic Dohňany)
 
Desať kôl, šesť víťazstiev. Taká je tohtoročná bilancia najlepšej žiačky na ceste, ktorá sa vlani umiestnila na šiestom mieste. Anna Ržoncová začala sezónu tretím miestom na Slovakiaringu a potom to rozbalila naplno. Zlato získala v Dolnom Hričove, Piešťanoch, Rajeckých Tepliciach a víťaznú šnúru zastavila na majstrovskej časovke pri Žiari nad Hronom. V pretekoch sa síce nedostala ani len na pódium, ale všetko si vynahradila v Tlmačoch, kde nenašla premožiteľku na kritériu ani v pretekoch. Úspešnú sezónu zakončila víťazstvom na kritériu v Spišskej Novej Vsi. Na budúci rok uvidíme túto talentovanú cyklistku už medzi kadetkami.
 
 
Anna Ržoncová (© Ján Melicher)
 
 
2. miesto Sofia Ungerová (Bike Centrum Dubnica nad Váhom)
 
Štyri body. Takýto bol rozdiel v celkovom poradí SP medzi dvoma najlepšími pretekárkami. Vlani sa Sofia Ungerová nezúčastnila ani jedného kola. Prvýkrát na svoje kvality upozornila na mládežníckych majstrovstvách. V časovke stratila na Ržoncovú len jednu sekundu a desať stotín. Na pódiu jej tak zavesili striebornú medailu a ďalšie druhé miesto si pripísala o deň neskôr v pretekoch. Ďalšie striebro získala na pretekoch v Tlmačoch, aj tentoraz bola nad jej sily víťazka SP. Kritérium v Dudinciach prinieslo pre Ungerovú opäť druhé miesto, viac bodov oproti nej nazbierala Natália Kušnírová. O pár hodín neskôr sa však dočkala svojho prvého víťazstva, keď do cieľa prišla s takmer dvojminútovým náskokom na Stanislavu Sikelovú a po celý čas dokázala držať krok s mladšími žiakmi. Druhý triumf uchmatla na časovke do vrchu na východnom Slovensku a tohtoročné zápolenie na ceste uzavrela ďalším striebrom na záverečnom kritériu. Na budúcu sezónu sa presúva do vyššej kategórie.
 
3. miesto Stanislava Sikelová (CyS – Akadémia Petra Sagana)
 
Na treťom mieste sa umiestnila cyklistka, ktorá zostáva žiačkou aj na budúcu sezónu. Minulý rok priniesol pre zástupkyňu akadémie majiteľa deviatich zelených dresov na Starej dáme ôsme miesto, no výkony v uplynulých mesiacoch ju dostali až na celkovú tretiu priečku. Prvýkrát sa Stanislava Sikelová postavila na pódium v Rajeckých Tepliciach, z tamojšieho kritéria brala druhé miesto. Vynikajúce výkony podala na MSR v Lovči a Lutile. Na časovke skončila tretia a obrovský kariérny úspech dosiahla na pretekoch, kde nenašla premožiteľku a tak sa okrem víťazstva mohla radovať aj z titulu majsterky Slovenska. Tam sa však jej medailová zbierka neskončila. Už na ďalšom kole v Tlmačoch uchmatla striebro z kritéria a bronz z následných pretekov. Nestratila sa ani na juhu Slovenska. Kritérium v Dudinciach ukončila na treťom mieste a kopcovitý okruh v Krupine jej prinieslo druhú priečku. Na pódium sa postavila aj na východe. V časovke do vrchu nestačila na Ungerovú, v kritériu pre zmenu na Ržoncová. Ako jediná z elitnej pätice sa môže pochváliť účasťou na každom kole SP.
 
4. miesto Natália Kušnírová (CYKLO SPIŠ)
 
Okrem kategórie kadetiek má zoskupenie z Levoče svoje zastúpenie aj v elitnej spoločnosti žiačok, o čo sa svojimi výkonmi postarala Natália Kušnírová, ktorá v celkovom poradí obhájila svoje umiestnenie z predchádzajúcej sezóny. Prvý výraznejší úspech zaznamenala na kritériu v Rajeckých Tepliciach, kde skončila na treťom mieste. Svoje jediné víťazstvo v tomto roku si  pripísala na ďalšom kritériu, tentoraz to bolo v Dudinciach. Vyšli jej aj nasledujúce preteky v Krupine, kde vyhrala šprint žiačok o bronzovú medailu, pričom nepustila pred seba Sofiu Naňovú ani Ninu Stopovú. Na budúcu sezónu sa predstaví už medzi kadetkami.
 
5. miesto Vanesa Šatková (CK Epic Dohňany)
 
Top 5 pre rok 2020 uzatvára ďalšia pretekárka, ktorá rozvíja svoje cyklistické umenie v Dohňanoch. Vanesa Šatková sa prvýkrát na pódium postavila v treťom kole. Na letisku v Piešťanoch vybojovala bronz. Ďalšie, no cennejšie tretie miesto uchmatla na MSR v pretekoch, keď v závere nestačila na Sikelovú a Ungerovú. Slušne si viedla aj na kritériu v Tlmačoch, kde vďaka lepšiemu záveru v porovnaní s Kušnírovou skončila na nepopulárnej štvrtej priečke. V poslednom kole na kritériu v Spišskej Novej Vsi uzatvorila elitnú päticu. Oproti minulému roku sa posunula o šesť miest nahor a svoje kvality medzi žiačkami bude môcť ukázať aj v sezóne 2021.
 
 
Mladší žiaci
 
1. miesto Matej Tomáš (CK Epic Dohňany)
 
Absolútnym suverénom v najmladšej kategórií je pre tento rok Matej Tomáš. V prvých troch kolách nenašiel premožiteľa, v Rajeckých Tepliciach ho vďaka úniku porazil Michal Šichta. Na majstrovstvách Slovenska ovládol preteky a po nich pridal ďalšie štyri víťazstvá v Tlmačoch, Dudinciach a Krupine. Sezónu zakončil deviatym víťazstvom na kritériu v Spišskej Novej Vsi. Oproti vlaňajšku si v celkovom poradí polepšil o šesť miest. Spomedzi všetkých pretekárov, ktorí tento rok okúsili SP, získal najviac bodov aj triumfov. Na budúci rok sa ďalší talent z Dohnian presúva ku starším žiakom, čo platí o všetkých členoch Top 5.
 
 
Matej Tomáš (© Ján Melicher)
 
 
2. miesto Michal Šichta (Cyklistická Tour)
 
Na druhom mieste skončil minuloročný ôsmy pretekár SP Michal Šichta. Začiatok sezóny mu vyšiel, na Slovakiaringu ho prešprintoval len Tomáš. Ďalšieho striebra sa dočkal v Piešťanoch, kde sa opäť musel skloniť pred tohtoročnou hviezdou mladších žiakov. Jediné víťazstvo v tomto roku si pripísal v Rajeckých Tepliciach, kde vsadil na sólovú jazdu a jeho rozhodnutie mu vynieslo zlatú medailu. Výborne šiel aj na MSR. V časovke nestačil len na Jakuba Mikuša, v pretekoch mu už po tretíkrát ukázal chrbát cyklista Dohnian. Svoju medailovú zbierku skompletizoval na kritériu v Tlmačoch, kde finišoval na tretej priečke. O deň neskôr si pripísal ďalšie striebro a druhý bol aj na pretekoch v Krupine. Nestratil sa ani v závere na východe Slovenska. V časovke do vrchu bol rýchlejší Dávid Hulala, v kritériu pre zmenu celkový víťaz SP.
 
3. miesto Dávid Hulala (CyS – Akadémia Petra Sagana)
 
Vlani to bolo trináste miesto, tento rok sa vyšvihol až na tretiu priečku. Dávid Hulala sa prvýkrát presadil v Piešťanoch, kde na tamojšom letisku stratil len bod na druhé miesto a tak si pripísal bronz. Výborne šiel aj na ďalšom kritériu v Tlmačoch, tentoraz uchránil striebro o bod pred Šichtom. Ďalšie pódiové umiestnenia si pripísal na južnom Slovensku. V kritériu vybojoval po druhýkrát tretie miesto a totožné umiestnenie dosiahol aj o pár hodín neskôr v Krupine, kde držal krok s najlepšími až do samotného konca. Jediné, ale o to cennejšie víťazstvo dosiahol na časovke do vrchu v Spišskej Novej Vsi, pričom v tejto disciplíne sa vlani stal majstrom Slovenska. Tohtoročnú sezónu zakončil bronzom na záverečnom kritériu.
 
4. miesto Jakub Mikuš (TJ Slávia ŠG Trenčín)
 
Medzi najlepších piatich mladších žiakov dostalo svojho zástupcu aj trenčianske gymnázium. Pred rokom patrilo Jakubovi Mikušovi dvanáste miesto, v tejto sezóne to dotiahol takmer do elitnej trojice. Hneď v prvom kole sa postavil na pódium. V Orechovej Potôni si v záverečnom šprinte vybojoval bronz. Na ďalšie umiestnenie v Top 3 si musel počkať až do majstrovskej časovky, no oplatilo sa. Päť kilometrov prešiel najrýchlejšie zo všetkých a tak v Lovči dosiahol jeden z najväčších úspechov v doterajšom priebehu kariéry. Svoje časovkárske kvality potvrdil aj na koniec sezóny. V časovke do vrchu skončil po druhýkrát v sezóne na treťom mieste, keď na Hulalu stratil len deväť sekúnd.
 
5. miesto Lukáš Gardian (CyS – Akadémia Petra Sagana)
 
Žilinská liaheň talentov „prepašovala“ medzi piatich najlepších mladších žiakov hneď dvojicu svojich pretekárov. Tým druhým cyklistom je Lukáš Gardian, ktorému v minuloročnej sezóne patrilo v celkovom poradí až 23. miesto. Prvýkrát sa na pódium prepracoval na MSR v Lutile, kde obsadil tretie miesto. Ďaleko od medaile nebol ani na kritériu v Tlmačoch, no štyri body mu viac ako na štvrtú priečku nestačili. Najlepší výsledok sezóny dosiahol v Dudinciach, kde vybojoval striebro.
 
 

 
 
1. 11.6. preteky 2016 SP SLOVAKIARING
M,Ž,J,K,D clanok ikonkaclanok ikonkapdf ikonka
2. 14.6. kriterium 2016 SP DOLNÝ HRIČOV M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
3. 27.6. kriterium 2016 SP PIEŠŤANY M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
4. 4.7. kriterium 2016 SP RAJECKÉ TEPLICE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 1.8. casovka 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM
K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 1.8. casovka 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM
Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 2.8. preteky 2016 MSR ŽIAR NAD HRONOM K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 2.8. preteky 2016 SP ŽIAR NAD HRONOM Ž,Jy clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
5. 8.8. kriterium 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
6. 9.8. preteky 2016 SP TLMAČE M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 13.8. casovka 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 16.8. preteky 2016 MSR BÁNOVCE NAD BEBRAVOU U23,Ji clanok ikonka
- 20.8. casovka 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE)
M,Ž,Jy clanok ikonka
7. 21-23.8. etapy 2016 SP DUBNICA NAD VÁHOM
Ji,Ki clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
- 22.8. preteky 2016 MSR MLADÁ BOLESLAV (CZE) M,Ž,Jy clanok ikonkazip ikonkapdf ikonka
7. 29.8. kriterium 2016 SP DUDINCE
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
8. 30.8. preteky 2016 SP KRUPINA
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
9. 5.9. casovka 2016 SP SP. NOVÁ VES (DO VRCHU)
M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonka
10. 6.9. kriterium 2016 SP SPIŠSKÁ NOVÁ VES M,Ž,J,K,D clanok ikonkapdf ikonkapdf ikonka
 
- poradie kôl je zostavené podľa kalendára SZC, aby sme mali jednotné číslovanie, v niektorých prípadoch to vyzerá nelogicky, ale je to preto, že sa v rámci jedných pretekov stretávajú rôzne kolá pri mužoch a mládeži...
 
- vysvetlivky: M - muži Elite aj U23, Ž - ženy, J - juniori/ky, K - kadeti/ky, D - starší/mladší žiaci
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop