Dukla hodnotí sezónu úspešne i vďaka Kubišovi, v novej sezóne s dvomi novými tvárami

9.12.2020, 23:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Pred troma týždňami sme vám prostredníctvom rozhovoru s Romanom Bronišom predstavili projekt nového kontinentálneho tímu z Trenčína. Dnes sme sa pozreli na sezónu Dukly Banská Bystrica a pýtali sa aj na zmeny v tíme, keďže sezóna sa skončila neskôr, ale začne tak ako zvyčajne.
 
Tak ako všetky tímy, aj Dukla má za sebou komplikovanú a náročnú sezónu plnú otáznikov, rušenia a presúvania výjazdov. Treba však povedať, že Dukláci veľmi chceli pretekať a aj napriek mnohým problémom s pandémiou sa snažili cestovať všade, kam to bolo možné. Či už v samom úvode prvej vlny v marci, v lete počas čiastočného uvoľnenia, ale aj teraz v novembri do Kamerunu. Každý z tímu bol PCR testami pretestovaný vyše desaťkrát, niektorí až pätnásťkrát a v tíme sa počas sezóny nikdy vírus neobjavil. Paradoxne sa tak stalo u niektorých členov tímu až v poslednom čase po sezóne, keď už boli doma.
 
 
cully 20 itt msr mel
Ján Andrej Cully počas časovky (© Ján Melicher)
 
 
Zo 170 registrovaných kontinentálnych tímov na UCI malo viac ako dukláckych trinásť štartov na rôznych pretekoch UCI mimo domáceho šampionátu len šesť celkov, a to len z najväčších cyklistických krajín. Vôľa pretekať bola v Banskej Bystrici veľká, väčšia ako v drvivej väčšine tímov rovnakej ligy. "Stále hovorím, že pretekanie je základom všetkého. Alfa a omega. Minulú zimu sme sa veľmi poctivo pripravovali a minuli veľa energie aj peňazí do sústredení, ktoré mali predchádzať kvalitnému pretekárskemu programu. Nechceli sme preto dopustiť, aby nám to zmarila koronakríza. Snažili sme sa udržiavať vysokú morálku i motiváciu aj počas jari a som veľmi rád, že maximum do reštartu sezóny dali aj na SZC. Nikde sa ešte nepretekalo, ale my sme už jazdili na Slovakiaringu. A potom sme sa pustili do boja o každý možný štart. Pretekali sme aj na UCI pretekoch skôr ako veľké tímy už v júli a skončili až v novembri. Všetko to vybavovanie pretekov, testovanie za obrovské množstvo peňazí a kadejaké boje o výnimky. Cestovanie do červených krajín. Bolo to ako jedno veľké mínové pole a zjavne sa do toho mnohým tímom nechcelo. Nevedeli si nájsť program a mali rôzne iné problémy," zhrnul športový riaditeľ Dukly Martin Fraňo.
 
Maskačovým pretekárom sa podarilo v tomto kalendárnom roku získať 553 UCI bodov, čo je druhý najvyšší počet v histórii aj napriek oklieštenému programu. Vyhrali päťkrát ak rátame aj Kubišov triumf na MSR U23. Nebol to ale len domáci šampionát, ktorý prinášal Duklákom bodovú žatvu. Maritn Haring celkovo vyhral preteky Okolo Srbska, vysoko bol aj v Bulharsku. Lukáš Kubiš bol celkovo piaty na rumunskom Tour of Szeklerland, druhý na GP Chantal Biya. Marek Čanecký siedmy na jednotkovej Banjej Luke. Ján Andrej Cully bol lídrom  na bulharskom Po stopách Rimanov, kde bol celkovo štvrtý. Patrik Tybor bol vysoko ešte v januári na Tropicale Amissa Bongo a pekne zašiel aj ME v Plouay. Pamätáme si aj triumf Martina Vlčáka po celodennom úniku v pretekoch Po stopách Rimanov.
 
 
dukla pocet bodov 2011 2020
 
 
dukla vitazstva 2010 2020
 
 
Dukláci sa vo všetkých pretekoch zameriavajú aj na úniky a boj o druhotné klasifikácie. Dresy i prize money. Kubiš vyhral súťaž do 23 rokov na Tour of Szeklerland i bodovaciu súťaž na GP Chantal Biya. Haring so z bulharského Po stopách Rimanov odniesol bodkovaný dres a vrchársku klasifikáciu vyhral aj Bellan na Okolo Srbska. "Pretekali sme hlavne kvôli mladým, aby nezakrpateli, nevypadli z rytmu. Rovnako kvôli Haringovi, ktorý ďalej bojuje o OH v Tokiu. Videli sme, že u tých starších bol predsa len problém s motiváciou, ale mladí bojovali a takmer so všetkými sme boli spokojní. Tento rok si asi aj najviac vyhrali na prize money. Veríme tiež, že sa to odzrkadlí v budúcom roku, zúžitkujú odpretekané oproti zahraničným rovesníkom, ktorí toľko možností nemali. Koniec-koncov, tohtoročné úsilie našich, ale aj niektorých ďalších cyklistov, sa odzrkadlilo v tom, že Slováci majú prvý raz v histórii isté pozvánky na Ncupy v budúcej sezóne," povedal nám Fraňo.
 
Na domácom šampionáte zaujal jasný triumf Lukáša Kubiša v pretekoch U23 a práve druhoročák najdlhšie vzdoroval Borákom aj v Mladej Boleslavi v pretekoch Elite, kde bral bronz. Tam mali Dukláci šesť pretekárov v Top 10. Klasikou bolo presadenie sa Duklákov v časovke, kde brali z prvých piatich miest štyri, keď im bronz vyfúkol špecialista Rolan Kuba. Všetko sa to aj čakalo, keďže kontinentálny celok sme mali len jeden. Sklamaním dopadli preteky Okolo Slovenska, kde sa vo veľkej konkurencii Dukláci nepresadili. Všetko to ostalo na Kubišovi, ktorý ale selekciu v samom závere druhej etapy "neprežil".
 
 
kubis 20 msr triumf repa melf
Lukáš Kubiš ako majster U23 (© Ján Melicher)
 
 
Najviac sa darilo mladému Lukášovi Kubišovi, ktorý získal 179 UCI bodov a zjavne je pred ním pekná budúcnosť, hoci v mládežníckej cyklistike nepatril medzi najväčšie talenty a nevzišiel ani z najväčších CTMiek. Pokračuje Fraňo: "Hovorím to ako obohratá platňa. Lukáš napreduje vďaka vzorovému prístupu. Nešpekuluje, nevymýšľa dôvody, prečo to a to nerobiť, ako obísť pravidlá. Je veľmi inteligentný, s dobrou technikou jazdy. Kombinuje cestu s dráhou, MTB aj cyklokrosom. Z priemerného juniora, ktorý sa nedostal ani na MS, sa stala absolútna slovenská jednotka v kategórii U23. A má pred sebou ešte dve sezóny. Pozeral som, že v tomto roku malo viac štartov len desať dvadsaťtrojkárov z celého sveta. Dokonca, keď vezmeme do úvahy, že štartoval aj na dráhe, tak možno súťažil na viac UCI pretekoch ako ktorýkoľvek iný U23. A pekne vidíme ako sa postupne zlepšuje. Nedávno na Chantal Biya bojoval o celkový triumf. Zdolal ho len Mugisha, ktorý na Okolo Rwandy vycvičil všetkých z Israelu, Androni, Direct Energie aj Delka. Sme radi, že Lukáš je aj motivátorom pre ďalších pretekárov - v reprezentácii, ale aj našom tíme. Že mu ostatní pomáhajú a nemajú s tým problém. Chcú sa mu podobať. Je to veľmi dobré, lebo všetci za vzor považujú Petra Sagana. To je ale vzdialená rozprávka. Lukáš je aktuálne takým minivzorom, ktorý môžu xkrát vidieť, jazdiť s ním a považovať za príklad, že ako sa dá jazdiť druhý rok medzi mužmi, keď tomu budete dávať sto percent. Lebo pretekárov s podobným talentom máme viac."
 
Fraňa sme sa pýtali aj na zmeny v zostave pre rok 2021. Súpisku už totiž v novembri posielali na UCI. Dozvedeli sme sa, že tím bude pokračovať v desaťčlennom zložení, no dve miesta sa vymenia. Z tímu kvôli dlhodobým zdravotným problémom odišiel Jakub Varhaňovský a v kategórii U23 skončil Martin Vlčák. "Aj keď 'Vlčko' urobil v poslednom roku veľký progres, keď nás konečne začal počúvať, hrozne ma mrzí, že prvé tri roky špekuloval. Ak by takto fungoval od začiatku, asi by si tú elitnú zmluvu vo VŠC vybojoval. Bohužiaľ. Sme ale radi, že bude pokračovať v CAT a iste trochu potiahne tých najmladších. Mohol by mať aj jednu z najlepších výkonností v tíme," myslí si Fraňo. Ostávajú teda Patrik Tybor, Marek Čanecký, Martin Haring, Ján Andrej Cully, Juraj Bellan, Martin Chren, Lukáš Kubiš a Pavol Rovder.
 
 
dukla uci preteky 2013 2020
 
 
Novými posilami banskobystričanov budú dvadsaťtrojkári Adam Foltán a prvoročák Tobias Vančo. Prvý prichádza po dvojročnom pôsobení v Topforexe, druhý vyhral tohtoročné hodnotenie Slovenského pohára na ceste v kategórii juniorov. "Sme radi, že sme sa dohodli s Adamom, ktorý bol našou juniorskou jednotkou ročníka 2000, ale videli sme, kde bol tento rok Kubiš a kde Foltán. Škoda tých dvoch rokov, ale sme presvedčení, že v ňom ostal potenciál. Mohol by to byť dobrý typ na dojazdy či časovku. Má talent aj dobrý motor. Posilní banskobystrickú tréningovú skupinu. Tobias bol pomerne jasnou voľbou. Vravievame, že máme záujem o najlepšieho juniora, ktorý prechádza k mužom. Dúfame, že u nás bude rásť. Rozšíri našu trenčiansku skupinu."
 
Z hľadiska rozpočtu a sponzorov ostáva Dukla v podobných mantineloch ako doteraz. Opäť sa o najväčšiu technicko-materiálovú podporu postará spoločnosť Merida. Jazdiť sa budú modely Reacto, Scultura a TT Warp. Druhý rok bude maskáčové dresy vyrábať NyNa, no mení sa dodávateľ kolies. Novým sponzorom Dukly sa stala poľská značka No-Limited, ktorá bude dodávať karbónové kolesá aj poľskému celku Voster ATS. Program v roku 2021 je vzhľadom na pandémiu stále nejasný. Aj v cyklistickom svete sa čaká na vakcínu a aj preto boli niektoré podujatia z tradičných termínov v úvode sezóny preložené na marec, apríl či máj. "Isteže by sme sa chceli opäť dostať na Amisa Bongo, ale zatiaľ nie je v kalendári UCI, riešia termín. Nie je ľahké sa tam dostať. S niektorými organizátormi sme dohodnutí, iní nechcú potvrdzovať účasť ešte v tomto čase. Ak bude sezóna prebiehať normálne, isté by sme mali mať štyri preteky kategórie 2.1 a pracuje sa na ďalších. Ako vždy chceme poskladať taký mix, aby sme aj bojovali o najvyššie priečky, aj súťažili s najsilnejšími tímami a skúšali prekvapiť," uzavrel náš rozhovor Martin Fraňo.
 
 
kubis pozuje melf
Lukáš Kubiš (© Ján Melicher)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop