Zaži MAKADO (pozvánka na netradičné cyklo preteky)

4.9.2019, 22:00 | Inzercia | Inzercia, Makado
Milujete horskú cyklistiku a radi trávite čas v prírode? V tom prípade si nerobte plány na prvý októbrový víkend a prídite si ho užiť s rodinou a priateľmi do Karpát. Máme pre Vás totiž tip na preteky v orientačnej cyklistike s názvom MAKADO. V poradí už 14. ročník týchto pretekov sa bude konať 5. októbra. Centrum, štart a cieľ pretekov bude na Kolibe, na Somárskej lúke. Po pretekoch bude tradičná opekačka, debaty a analýza postupov.
 
 
Čo je orientačná cyklistika?
 
Orientačná cyklistika (OC) je druh orientačného športu, pri ktorom pretekár samostatne volí postup podľa mapy a na bicykli prechádza v predpísanom poradí body (kontrolné stanovištia), vyznačené na mape a v teréne. O výsledku rozhoduje dosiahnutý čas. Pretekár jazdí iba po cestách, mapu má v špeciálnom držiaku (mapníku) umiestnenom na riadidlách. Okrem mapy používa ešte buzolu. Poznáme viaceré druhy pretekov, rozdelné podľa dĺžky tratí (napr. šprint, krátka trať, dlhá trať, štafety, voľný výber kontrol a pod.).
 
 
IMG 2076
 
 
Čo je MAKADO?
 
MAlé KArpatské DObrodružstvo sú preteky v orientačnej cyklistike dvojíc. Každá dvojica spoločne hľadá kontrolné stanovištia (kontroly), ktoré sú zakreslené v špeciálnej, veľmi presnej mape pre orientačné športy. Jednotlivým kontrolám sú priradené body, ktoré dvojica získa, ak kontrolu nájde. Cieľom dvojice je v časovom limite takto nazbierať čo najviac bodov. Časový limit je pre všetky kategórie rovnaký – 5 hodín. Pretekárom, ktorí dorazia do cieľa po uplynutí časového limitu, bude udelená bodová penalizácia. Svoju trasu si určuje každá dvojica sama podľa svojich síl, orientačných schopností, logického myslenia a bodového ohodnotenia kontrol.
 
Toľko k povinným definíciám. Čo Vás ale na pretekoch čaká a na čo sa môžete tešíť? Na to sme sa spýtali staviteľa tratí, Mateja Mullera.
 
 
Matej, v čom sú tieto preteky iné ako klasické cyklistické preteky?
 
Najväčší rozdiel je samozrejme v tom, že sa pri pretekoch používa mapa a je potrebné sa orientovať v priestore. Ideálne čo najrýchlejšie a najpresnejšie. Nie je to však také komplikoané ako sa na prvý pohľad môže zdať. Tým, že sa v orientačnej cyklistike využívajú len cesty, tak to hravo zvládne aj niekto, kto nemá zatiaľ žiadne skúsenosti s týmto typom pretekov. Je to ako orientovať sa v meste podľa máp z rôznych aplikácii. Len s tým rozdielom, že k tomu šľapete do pedálov. Takže najťažšia časť celého procesu je zladiť mapovanie s rýchlosťou jazdy. Keďže sú to preteky dvojích, komunikácia medzi spolu-pretekármi je veľmi dôležitá. Pretekári musia spolupracovať a vedieť sa zhodnúť na postupoch. To je tiež iné oproti klasickým cyklistickým pretekom, kde každý ide sám za seba a nemusí sa nikomu prispôsobovať.
 
 
IMG 2076
 
 
Pre koho sú preteky určené?
 
Krásou orientačných športov je, že sú naozaj pre všetkých. Nie je tomu inak ani v prípade našich pretekov. Máme kategórie pre tých, ktorí si chcú porovnať svoje sily, máme kategórie pre rodičov s deťmi, pre páry. Tohtoročnou novinkou je kategória pre elektrobicykle. Pretekov sa tiež môžu zúčastniť aj jednotlivci, v tzv. tréningovej kategórii. Tá je určená pre tých, ktorí si chcú tento typ pretekov vyskúšať a je nesúťažná. Preteky sa dajú absolvovať aj ako rogaining - preteky dvoj- až šesťčlenných tímov v pešej alebo bežeckej orientácii - na rovnakej mape a za rovnakých podmienok ako MAKADO
Niektorí  pretekári to berú maximálne vážne, niektorí ako príjemný relax. Je to o sebaprekonávaní, odolnosti a  radosti z pohybu v prírode. Zážitok je posilnený aj vďaka tomu, že pretekári sa pomocou mapy dostanú  na miesta, kde sa bežný návštevník lesa nedostane.
 
 
Keďže si staviteľom tratí pre tohtoročné MAKADO, môžeš nám prezradiť, na čo sa pretekári môžu tešiť?
 
Pri stavbe tratí som sa snažil využiť svoje reprezentačné skúsenosti a postaviť kontroly tak, aby ich nebolo možné pozbierať v časom limite. Som zvedavý, či sa niekomu podarí. Snažil som sa vyberať orientačne a cyklistiky zaujímavé miesta, aby sa pretekári dostali do miest, kde pri bežnej cyklo túre nezájdu. Sú pre nich pripravené výhľady, ale aj klasické bufetové zastávky, kde budú môcť načerpať energiu.
 
 
Zaujali sme Vás? Ak chcete zažiť MAKADO, neváhajte sa prihlásiť. Viac informácií o pretekoch sa dozviete tu - http://makado.vba.sk/2019/?pg=about alebo na Facebookovej stránke pretekov https://www.facebook.com/MAKADO.vba.sk/
 
 
makado plagat
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria (© Makado / kucera.sk)
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop