Okolo Romandie: V ITT zvíťazil Ayuso pred Jorgensonom a obliekol sa do žltého dresu

28.4.2023, 15:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Okolo Romandie: V ITT zvíťazil Ayuso pred Jorgensonom a obliekol sa do žltého dresu
Juan Ayuso (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

3. 28.4. rovinata etapa ciel rovina Châtel-Saint-Denis 19 km Ayuso
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
profil etapy, 380 nastúpaných metrov (© tourderomandie.ch)
V tretej etape čakala na pretekárov kopcovitá časovka so štartom aj cieľom v Châtel-Saint-Denis, po ktorej sa očakávali ďalšie zmeny v priebežnom poradí. Na štart sa už nepostavili Ion Izagirre Anthony Perez (2x Cofidis), ktorých odstavil pozitívny test na koronavírus. Neodštartoval ani Sergio Higuita (Bora - hansgrohe). Prvým pretekárom na štarte bol Lionel Taminaux (Alpecin-Deceuninck), štartovú listinu uzatváral líder pretekov a jeden z favoritov na víťazstvo Ethan Hayter (Ineos Grenadiers). 
Pred začiatkom ITT strácalo menej ako minútu na lídra 57 jazdcov. Po polovici štartovej listiny, viedol Marco Brenner (DSM). Víťaz prológu Josef Černý (Soudal - Quick Step) stratil jedenásť sekúnd, priebežne tretí bol Johan Price-Pejtersen (Bahrain - Victorious). Na trať sa vydal aj ďalší kvalitný časovkár Bob Jungels (Bora - hansgrohe). Na tretie miesto poskočil Robert Gesink (Jumbo-Visma). Holandský veterán stratil 26 sekúnd. 
Na trať sa už vybrali aj pretekári na GC, napríklad Michael Woods (Israel Premier Tech). Šesť minút pred Kanaďanom odštartoval ďalší kandidát na triumf Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates). Trojnásobný majster sveta v kategórii do 23 rokov prišiel na medzičas s desaťsekundovým náskokom na Brennera. Neskôr sa zo štartovej rampy spustili aj Thomas Gloag (Jumbo-Visma) a Thibaut Pinot (Groupama - FDJ).
Výborný výkon predvádzal jeho oddielový kolega Lenny Martinez, ktorý na medzičase strácal iba sedemnásť sekúnd. Mikkel Bjerg si udržal náskok až do konca a vylepšil čas Brenerra o šesť sekúnd. Kvalitný výkon podal aj Joel Suter (Švajčiarsko). Víťaz etapy na Okolo Sicílie sa zaradil na tretiu priečku. Prvá polovica časovky vyšla Reinovi Taaramäemu (Intermarché - Circus - Wanty). Dvojnásobný víťaz etapy na Vuelte strácal na Bjerga iba deväť sekúnd. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na trati sa už nachádzal aj Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Na priebežné tretie miesto sa zaradil Lenny Martinez, ktorý stratil iba jedenásť sekúnd. Prvá polovica časovky vyšla aj Thibautovi Pinotovi. Ten strácal iba pätnásť sekúnd. Slušne si viedol aj Rafal Majka (UAE Team Emirates). Niekdajší jazdec Bory strácal jedenásť sekúnd. Michael Woods (Israel Premier Tech) prišiel do cieľa s viac ako minútovou stratou.  
Rein Taaramäe stratil v cieli iba desať sekúnd a zaradil sa na tretiu priečku. Čas Bjerga na medzičase vyrovnal Will Barta (Movistar), pričom desatiny hovorili v prospech Američana. Časovku odštartoval aj druhý muž vlaňajšieho ročníka Gino Mäder (Bahrain - Victorious). Egan Bernal zvládol prvú polovicu ITT slušne, na Bjerga strácal 22 sekúnd. Eddie Dunbar (Jayco AlUla) mal na medzičase manko sedemnástich sekúnd. 
Thibaut Pinot prišiel do cieľa iba s pätnásťsekundovým mankom, čo bol dobrý výkon z hľadiska súboja o celkové poradie. 28 sekúnd stratil Rafal Majka. Následne prišiel do cieľa Will Barta a Američan zdolal Bjerga o štyri sekundy. Pár sekúnd po jeho dojazde odštartoval Simon Yates (Jayco AlUla). Jeho kolega Eddie Dunbar stratil 39 sekúnd. Totožnú stratu nabral Egan Bernal. Skvelú prvú polovicu ITT zajazdil Gino Mäder. O niekoľko stotín bol rýchlejší ako líder časovky.
Solídne si viedol aj Jesús Herrada (Cofidis). Víťaz dvoch etáp na Vuelte strácal na medzičase jedenásť sekúnd. Súboje jazdcov v Top 10 otvoril Rainer Kepplinger (Bahrain - Victorious). Nový najlepší medzičas stanovil Matteo Jorgenson (Movistar). Víťaz Okolo Ománu bol o osem sekúnd rýchlejší ako Barta. Ešte lepšie šiel Adam Yates (UAE Team Emirates), ktorý stlačil Jorgensenov čas o sekundu.
Gino Mäder stratil v cieli necelých šesť sekúnd a zaradil sa na tretie miesto. Jesús Herrada dorazil do cieľa s polminútovým nákupom. Tesne po dojazde Španiela odštartoval Romain Bardet (DSM). Matteo Jorgenson v zjazde ešte navýšil svoj náskok a šiel do vedenia. Na Bartu získal trinásť sekúnd. Na trati sa už nachádzal aj Matteo Sobrero (Jayco AlUla), víťaz časovky na vlaňajšom Gire. 
Adam Yates sa zaradil na druhú priečku, keď stratil dvanásť sekúnd. Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates) na medzičase strácal iba šesť sekúnd. Štyri minúty po sedemnástej hodine odštartoval líder pretekov Ethan HayterRainer Kepplinger prišiel do cieľa s viac ako minútovou stratou. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) strácal na medzičase iba päť sekúnd. Fisher-Black stratil v cieli 22 sekúnd.
Majster sveta Tobias Foss (Jumbo-Visma) na medzičase strácal dvanásť sekúnd. Romainovi Bardetovi druhá časť ITT nevyšla, do cieľa prišiel s mankom takmer päťdesiatich sekúnd. Ethan Hayter na medzičase strácal 22 sekúnd. Na tretie miesto sa zaradil Neilson Oliveira (Movistar). Portugalčan stratil trinásť sekúnd a podčiarkol vynikajúce výkony zástupcov španielskeho celku v dnešnej etape.
S výsledkom nebol spokojný ani Matteo Sobrero, ktorý stratil 45 sekúnd. Juan Ayuso v zjazde vystupňoval svoj výkon, zmazal stratu a s päťsekundovým náskokom sa dostal na prvé miesto. Tobias Foss dostal 24 sekúnd. Ethan Hayter stratil takmer päťdesiat sekúnd a víťazom sa stal Juan Ayuso. Druhý skončil Matteo Jorgenson, tretí najlepší čas zaznamenal Adam Yates. Víťaz etapy sa zároveň obliekol do žltého dresu.
Tretí muž vlaňajšej Vuelty vybojoval etapové víťazstvo hneď na prvých pretekoch od zranenia. Matteo Jorgenson sa posunul o šestnásť miest a po tretej etape stráca osemnásť sekúnd. Ďalšiu sekundu stráca Tobias Foss. Spomedzi jazdcov na celkové poradie si polepšil aj Adam Yates, ktorý uzatvára Top 5. Hneď za ním je Damiano Caruso. Do Top 10 sa prepracoval najlepší mladý jazdec z Tour of the Alps Max Poole a elitnú desiatku uzatvára Ethan Hayter. Zajtra je na programe horský dojazd na Thyon 2000.
Výsledky etapy
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:25:15
2. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:05
3. YATES Adam UAE Team Emirates 00:17
4. OLIVEIRA Nelson Movistar Team 00:18
5. BARTA William Movistar Team 00:19
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:20
7. BJERG Mikkel UAE Team Emirates 00:24
8. FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:24
9. MÄDER Gino Bahrain Victorious 00:25
10. POOLE Max Team DSM 00:27
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 08:33:40
2. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:18
3. FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:19
4. OLIVEIRA Nelson Movistar Team 00:22
5. YATES Adam UAE Team Emirates 00:30
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:32
7. FISHER-BLACK Finn UAE Team Emirates 00:34
8. CASTROVIEJO Jonathan INEOS Grenadiers 00:36
9. POOLE Max Team DSM 00:37
10. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:38
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop