Pády na flámskych klasikách

21.4.2014, 10:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Vypäté situácie na flámskych klasikách bývajú často poznačené nepríjemnými pádmi, ktoré sú na týchto podujatiach takým samozrejmým javom ako dlažobné kocky. A práve tento náročný terén vytvára neisté prostredie, ktoré môže za nepriaznivých okolností naordinovať pretekárovi niekoľkotýždňový oddych od pretekania.

 

 

Hrozná zrážka

 

Celý svet obleteli hrôzostrašné zábery ukazujúce kolíziu medzi Johanom van Summerenom a nešťastnou diváčkou na Tour of Flanders. Holandskí jazdec vo veľkej rýchlosti narazil do staršej ženy, ktorá si chcela pozrieť zblízka letiaci pelotón, preto sa postavila na jeden z bezpečnostných ostrovov v strede cesty. Ich vzájomný stret si potom vyžiadal ťažké následky: ženu previezli do nemocnice v kritickom stave, kde sa podrobila operácii mozgu, a lekári bojovali o jej život. Poriadne otrasený Van Summeren nakoniec vyviazol len s niekoľkými stehmi na tvári, ale oveľa horší bol emocionálny šok, ktorý utrpel. Z úcty k zranenej diváčke sa napokon postavil na štart Paríž - Roubaix a ako bývalý víťaz obsadil 38. miesto.

 

 

Lotto-Belisol bez lídrov

 

Na Gent - Wevelgem zas nebude v dobrom spomínať André Greipel. Vo výbornej forme jazdiaci nemecký šprintér mal parádne rozbehnuté preteky. Prežil všetky náročné stúpania a jeho tím mu v závere poskytoval skvelú podporu, keď osem kilometrov pred cieľom spadol na zem. Greipel tak namiesto perfektnej príležitosti vyhrať svoju prvú veľkú flámsku klasiku musel cestovať do nemocnice. Zlomená kľúčna kosť a natiahnuté väzivá ho na niekoľko týždňov vypojili z pretekárskeho rytmu.

 

roelandts-jurgenLekársky tím Lotto-Belisol zostával v pohotovosti aj na nasledujúcich podujatiach. Na Tri Dni de Panne si hneď v prvej etape Frederik Willems takisto zlomil kľúčnu kosť po jednom páde. Belgický tím tak stratil v priebehu niekoľkých dní už druhého významného cyklistu pre dlažobné kocky, z toho dôvodu úspechy tímu záviseli len od výkonov Jurgena Roelandtsa. Lenže na Okolo Flámska v polovici pretekov pred obhajcom tretieho miesta nečakane zabrzdil jeden z jazdcov a Roelandts doňho narazil. Belgický pretekár sa ocitol na zemi a okamžite vedel, že má po pretekoch. Našťastie si nič nezlomil, ale pár stehov a veľké pomliaždeniny ho vyradili z účasti na Pekle Severu. Lotto-Belisol bol tak počas jarnej kampane najviac postihnutým tímom, pretože kolízie na pretekoch sa akoby cielene zamerali na jeho lídrov.

 

 

Zdecimovaná Orica, napäté Belgicko

 

Hlavne na E3 Harelbeke si svoje vytrpel aj tím Orica-GreenEdge, pretože na začiatku kopcovitých pasáží sa do hromadného pádu zapojili takmer všetci jazdci tohto austrálskeho zoskupenia a preteky napokon dokončili len dvaja z nich. Najhoršie dopadli Svein Tuft, ktorému diagnostikovali otras mozgu, a Matthew Hayman, ktorému kolízia spôsobila krvný výron v ľavom lýtku. Kým pre kanadského cyklistu sa jarná kampaň skončila, austrálsky špecialista na dlažobné kocky ďalšie podujatia nevynechal. V tomto páde bola zapletený aj Tom Boonen, ktorý si nepríjemne poranil prst na ruke a podľa vlastných slov zvyšok pretekov pretrpel, hlavne na kockových úsekoch, pretože v ruke pociťoval veľkú bolesť. Celé Belgicko potom sledovalo liečenie jeho zranenia, aby sa ich miláčik mohol postaviť na Ronde van Vlaanderen bez zdravotných komplikácii.

 

 

Iron Man

 

Železným mužom týchto podujatí bol jednoznačne Stijn Devolder. 34-ročný Belgičan najskôr utrpel v kolízii počas Dwars Door Vlaanderen zranenie kolena, ale ani to mu nezabránilo v tom, devolder-stijn-padaby o dva dni neskôr na E3 Harelbeke v závere neuveriteľne pracoval pri dobiehaní Cancellarovej straty. Ešte oddanejší výkon predviedol na Okolo Flámska, kde sa nevzdával ani po sérii niekoľkých pádov. Bolo úžasné sledovať, ako sa Devolder snaží napriek nepriazni osudu viacnásobne vrátiť na čelo pretekov, aby pomohol svojmu švajčiarskemu kapitánovi. Rezultát zranení po týchto pretekoch bol jasný: niekoľko vnútorných pomliaždenín a doslova obitá ľavá časť tela. Štart na Paríž - Roubaix bol tak jednoznačne vylúčený. Jeho tímový kolega Jaroslav Popovič si pre zmenu na Tour of Flanders odrel bedrový kĺb po strete s divákom.

 

 

Sky tiež išlo do nemocnice

 

Medicínsky personál bol v pohotovosti aj v celku Sky na Gent - Wevelgem. Ian Stannard sa po kolízii s jedným cyklistom ocitol v priekope a ani okamžitá pomoc z tímového mechanického vozidla mu nedovolila pokračovať v pretekoch, pretože si bolestivo poranil chrbát. Navyše na E3 Harelbeke mal tiež tento 26-ročný jazdec pád, pri ktorom si udrel hlavu. Ani Chris Sutton neuvidel cieľ v meste Wevelgem, pretože utrpel tržnú ranu na ľavom kolene, ktorá ho na nejaký čas vyradila z bojov na dvoch kolesách.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop