Majstrovstvá sveta a sociálne siete

2.10.2014, 06:54 | Aktuality zo sveta |
Fenomén sociálnych sietí neobišiel ani MS v Ponferrade. Vybrali sme pre vás pár najzaujímavejších postov a reakcií cyklistov na nedávno skončený španielsky šampionát.
 
 
Začneme v kabíne obhajcov dúhového dresu - v Portugalsku. Šestica cyklistov bola namotivovaná a vo výbornej nálade už deň pred začiatkom pretekov elite, čoho dôkazom je aj foto Oliveiru... "Portugalsko je pripravené obhájiť dúhový dres." :P
Portugalsko-Oliveira
 
 
A výsledok? Najlepšie sa umiestnil vlaňajší víťaz Rui Costa, ktorý obsadil 23. miesto. V cieli bola klasifikovaná polovica portugalských cyklistov. Druhá nedokončila. Sám Cardoso, ktorý preteky nedokončil, si to uvedomoval a pocity opísal na svojej Facebookovej stránke.

"Viem, čakali ste viac a aj ja som čakal od seba viac. Je mi ľúto, že som nebol na úrovni, akú som si predstavoval, ale majstrovstvá sú "klasika klasík". Jeden deň, počas ktorého potrebuje každý mať perfektný deň + šťastie, poveternostné podmienky, terén atď. Ale jedným si môžete byť istí, napriek výsledku sme boli ako jedna veľká rodina, ktorá bola ochotná obetovať sa pre Ruia, čo bol náš cieľ. Ďakujem tímu za tieto skvelé dni. Tiež nezabudnem na skvelých fanúšikov popri ceste, ktorí nás podporovali."
Portugalsko-Cardoso

 

Po pretekoch napísal pár slov aj samotný Rui Costa, líder portugalského tímu, ktorý nezabudol na svoj oddaný tím a, samozrejme, portugalských fanúšikov, či na samotného víťaza Kwiatkowskeho.

"Majstrovstvá sú za nami. Síce sme nešli tak, ako sme chceli, ale mám dobrý pocit z odvedenej práce. Myslím, že dúhový dres je v správných rukách, Kwiatkowski je veľmi talentovaný a mladý cyklista. Ďakujem z celého srdca portugalskému davu, ktorý bol v Ponferrade a podporoval náš tím. Ďakujem celému tímu, ktorý bol vždy pri mne a snažil sa ma čo najviac ochraňovať. Posielam objatie a ešte raz ďakujem."

 
 
Valverde zbiera medaily ako na bežiacom páse, avšak zlatá mu stále chýba. Azda nebolo tímu, ktorý by bol motivovanejší viac, ako práve Španieli, ktorí mali najväčšiu podporu. Bohužiaľ, zlata sa nedočkali, bronzu áno. Alejandro Valverde pridal do zbierky šiestu medailu z majstrovstiev sveta (nikto nemá viac). Na Purita Rodrigueza, ktorý prišiel do cieľa 17' za víťazom, doľahla únava až na druhý deň, ale z bronzovej medaily mal radosť. Pred rokom pocítil na vlastnej koži, aké to je, mať na sebe (striebornú) medailu z majstrovstiev sveta.

"Unavený viac ako včera, ale spokojný!"
Španielsko-Rodriguez

 
 
Simon Clarke sa nevedel dočkať hlavných pretekov. Na svojom Instagrame avizoval, že sú to pre neho desiate majstrovstvá sveta. Austrália prišla vo veľmi dobrej zostave s  niekoľkými možnosťami a neobišla vôbec zle. Simon Gerrans potvrdil svoju výbornú formu, vďaka ktorej triumfoval na obidvoch elitných klasikách v Quebecku a Montreale. Po pretekoch sa na jeho hrudi vynímala strieborná medaila. Michael Matthews bol po majstrovstvách vďačný za skvelé skúsenosti... "Majstrovstvá boli skvelá skúsenosť so super partiou chalanov, s ktorými sme pomohli Simonovi k získu striebornej medaile, len tesne nám ušlo víťazstvo. Teraz dovolenka." Monacký sused Petra Sagana obsadil slušné pätnáste miesto.
 
 
Ďalší silný tím s ambíciami na víťazstvo bolo Belgicko. Zlatú medailu síce partia okolo Gilberta a Van Avermaeta nevybojovala, keď im len tesne ušlo pódiové umiestnenie. Greg Van Avermaet po výbornej práci Gilberta v závere obsadil piate miesto a Ponferradu opúšťal s dobrým pocitom. "Odchádzam z Ponferrady s dobrým pocitom, škoda tesnej straty pódia!", spomínaný skúsený bývalý majster sveta, 32-ročný Gilbert preťal pásku na siedmom mieste. Dve umiestnenie v TOP10, to nie je vôbec zlé! A spokojní boli aj samotní belgickí cyklisti.

Jan Bakelants po pretekoch vyzdvihol súdržnosť a nezabudol ani na svojho víťazného kolegu z OPQS... "Silné Belgicko, skvelá súdržnosť. Som šťastný z Kwiatkowskeho, nenapadá mi nikto, kto by si to zaslúžil viac!"

Gilbert robil čo mohol, tesná strata medaile ho trochu mrzí, ale už myslí na posledné preteky v sezóne, ktorého ho čakajú v Lombardii. "Pre moju krajinu som urobil všetko, čo sa dalo. Myslím, že sme si tú medailu zaslúžili! Ďalšia šanca príde v Lombardii."

Mierne sklamaný zo straty medaily bol Ben Hermans, kolega nášho Petra Velitsa z BMC, ktorého však môže pri srdci hriať nová zmluva u svojho zamestnávateľa. 28-ročný cyklista však preteky označil za dobré. "Majstrovstvá skončili. Škoda straty pódia, ale odjazdili sme dobré preteky s tímom Belgicka, získali sme piate a siedme miesto."

 
 
David Millar sa po majstrovstvách sveta lúči so svojou bohatou kariérou. Skúsený 37-ročný cyklista mal tú česť viesť tím Veľkej Británie, čo si nesmierne vážil. "Tak a je to. Odkapitánoval som národný tím v mojich posledných pretekoch. Ďakujem tímovým riaditeľom." Cyklisti Veľkej Británie odchádzali z Ponferrady vo výbornej nálade, čo dokazuje aj foto z tímového autobusu.

Najvyššie spomedzi britského výberu skončil Ben Swift, keď obsadil 15. miesto. So svojim výkonom a hlavne s partiou bol veľmi spokojný a nezabudol ani na lúčiaceho sa Millara.
"Tak to boli majstrovstvá. Bolo skvelé jazdiť s takou skvelou partiou. Nechal som tam všetko, čo som mohol. Gratulujem Davidovi ku skvelej kariére. Bolo skvelé byť jeho tímovým kolegom v posledných pretekoch."
Veľká Británia-autobus

 
 
V silnom zložení pricestovalo do Ponferrady aj Nemecko. V prvej desine skončil na deviatom mieste John Degenkolb. André Greipel bol vďačný za výborné dni so skvelou partiou. "Som rád, že som po majstrovstvách sveta v Ponferrade doma. Mal som veľa zábavy s týmito chalanmi v národnom tíme... Ďakujem za tieto dni."

Simon Geschke takisto pridal na Twitteri post, s majstrovstvami bol spokojný. Pochvaľoval si taktiku. "Nemci a tiež ja sme spokojní s týmito majstrovstvami. Preteky sme zvládli dobre po taktickej stránke. Čas pre dobré vychladené pivo."
Nemecko-partia

 
 
Za najviac sklamaného si dovolím označiť Fabiana Cancellaru. Skúsený Spartakus sa na Ponferradu svedomito pripravol počas Vuelty. Bohužiaľ, bolo z toho "iba" jedenáste miesto. Po pretekoch hľadal príčinu zlyhania, ale nezabudol na svoj tím, ktorý mu dosť pomohol..."Bohužiaľ, nevyšlo to. Stále hľadám, kde som urobil chybu. Odovzdal som maximum, musím to akceptovať. Skvelá podpora od Wissa, Albasiniho a celého národného tímu, skvelá práca profesionálov. #nevzdámesa"

Neskôr pridal ešte jeden post, kde opäť spomenul sklamanie..."Na konci som trochu stratil, som mierne sklamaný a frustrovaný. Padol som, čo znamená, že sa musím opäť postaviť a bojovať #2015"
Spartakus
 
 
Každoročne je za jedného z favoritov považovaný aj náš Sagan. Peter sa na svoj posledný vrchol sezóny pripravoval na Vuelte. Ideálnu formu nenašiel. Znovu mu tak  záver sezóny nevyšiel podľa predstáv. V Ponferrade prišiel 42' za víťazom. "Slabšiu" sezónu si sám uvedomuje. Boli to jeho posledné preteky nielen v tejto sezóne, ale aj v drese Cannondale.

"#Ponferrada2014 uzavrela moju sezónu a 5-ročné pôsobenie v Cannondale. Som vďačný, že som mohol byť s vami, chalani. Ďakujem za všetko!"
Sagan-Ponferrada

 
 
Peter neskôr opísal pocity aj na svojom Facebooku. Zo slov bolo cítiť sklamanie a je rád, že má za sebou náročnú sezónu.

"Sezóna sa nevydarila podľa mojich predstáv. Som rád, že už je za mnou. Nohy ma neposlúchali. To, že som bol v hlavnom pelotóne nebolo vôbec efektívne. Každá sezóna nemôže byť super. Nejaké výsledky predsa len boli, aj keď sme zvyknutí na viac. Dúfam, že to všetci pochopia. V budúcej sezóne sa budem snažiť opäť niečo dokázať. Chcem sa poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí stáli pri mne a držali mi palce!"
Sagan-Ponferrada1

 
 
A dostávame sa na samotný záver. Ako inak skončiť, keď nie víťazným tímom... Poľsko prežilo deň ako z rozprávky. Hlavne Michal Kwiatkowski. Pre 24-ročného cyklistu to je určite najväčšie víťazstvo v kariére. Celý poľský tím bol poskladaný práve okolo Michala. Mali jedinú taktiku, jediný cieľ a ten splnili do bodky.

Maciej Bodnar si urobil zbierku novín. Bol šťastný, že mohol napísať s Kwiatekom nový príbeh. "Michal napísal nový príbeh, som tak hrdý, že som bol súčasťou tohto tímu! #polskajazda #Ponferrada"

Michal Kwiatkowski nemal po pretekoch slová. Bol šťastný a, samozrejme, nezabudol na úžasnú podporu svojho tímu. A na záver poďakoval OPQS, ktorej vďačí za to, kde je. "Moja hlava je džungľa. Ťažko sa hľadajú slová, ktoré by opísali, čo teraz cítim. Som tak šťastný ;) Úžasná podpora celého tímu."

"Byť súčasťou tímu OPQS za posledné tri roky zo mňa urobilo to, vďaka čomu som tam, kde som teraz. Ďakujem za túto skvelú rodinu!"
Kwiatek-noviny

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop