Astana a Europcar zatiaľ bez licencie, IAM Cycling mieri medzi elitu

5.12.2014, 12:15 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Medzinárodná cyklistická únia zverejnila prvé správy ohľadom licencií na budúci ročník. Z uvedených informácii vyplýva, že dva celky, ktoré sa nachádzali v triede World Tour, zatiaľ nedostali potvrdenie svojho statusu, a naopak dobrú správu si vypočulo švajčiarske zoskupenie IAM Cycling.
 
 
Do prvej ligy IAM Cycling
 
UCI momentálne potvrdila šestnásť tímov, ktoré získali World Tour licenciu, a sedemnásť celkov pre prokontinentálnu sféru. V najvyššej kategórii sa môžu s pokojom pripravovať na novú sezónu Ag2r, BMC, Cannondale-Garmin, Etixx-QuickStep, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling, Katusha, Lampre-Merida, Lotto Soudal, Movistar, Orica GreenEdge, Sky, Lotto NL-Jumbo, Tinkoff-Saxo a Trek Factory Racing. Tieto zoskupenia splnili  všetky potrebné kritéria, vrátane tých etických a finančných. V tomto smere sme neboli svedkami žiadnych prekvapení.
 
Aj posun švajčiarskej zostavy IAM Cycling do tejto kategórie sa dal očakávať, pretože majiteľ tímu Michel Thétaz sa netajil tým, že by rád pozdvihol svoje zoskupenie. Tento celok pritom chavanel-sylvain-iamvznikol len nedávno, v roku 2013, takže môžeme hovoriť o jeho raketovej kariére. Už pred uplynulou sezónou sa poriadne posilnil, aby mal väčšie šance na získanie divokej karty na Grand Tour. Nakoniec sa predstavil na Tour de FranceVuelte, kde sa prezentoval sympatickými výkonmi. Po fúzii Cannondalu a Garminu sa vytvorilo jedno miesto vo World Tour a práve IAM Cycling od začiatku jasne deklaroval, že by ho veľmi rád získal. Potrebná finančná stabilita, ambicióznosť a minulosť bez dopingu tak ponúkli tomuto zoskupeniu obrovskú príležitosť pred novou sezónou. 
 
 
Astana a Europcar len medzi čakateľmi
 
Do komplikovanej pozície sa predsa len dostal tím Astana, ktorý doplatil na päticu dopingových obvinení, ktoré sa v krátkom čase zosypali na jeho hlavu. Dopingové prehrešky MaximaValeriho Iglinskeho, plus troch jazdcov kontinentálnej časti zoskupenia, prinútili UCI, aby sa podrobne pozrela na antidopingovú politiku Astany. Medzinárodná cyklistická federácia už v októbri požiadala Radu pre udeľovanie licencii, aby dôkladne preskúmala spojitosť Astany s dopingom kvôli vážnym podozreniam, ktoré vyplývajú z posledného obdobia.
 
Pritom etická časť udeľovania licencie je veľmi dôležitou súčasťou celého procesu. Spomeňme si na rok 2012, keď Kaťuša nedostala licenciu na nasledujúcu sezónu kvôli štyrom jazdcom testovaným na EPO, ktorí boli odhalení v rozpätí rokov 2009–2012. Aj keď nie je nič rozhodnuté a Astana sa stále môže objaviť medzi najlepšími, už len tá skutočnosť, že Výbor pre udeľovanie licencii ešte nerozhodol o jej budúcnosti, stavia kazašský celok do nepríjemného svetla. Definitívne rozhodnutie padne najneskôr desiateho decembra a len vtedy sa dozvieme, či budeme musieť riešiť nové pôsobisko aktuálneho víťaza Tour de France.
 
Druhým celkom, ktorý doteraz nezískal najvyššiu licenciu, je francúzsky Europcar. Tímový manažér Jean-René Bernaudeau priznal, že potrebuje zaobstarať ešte 5 % z plánovaného rozpočtu na budúci ročník. Pri udeľovaní licencie UCI starostlivo dbá aj na finančnú stabilitu, preto jednotlivé celky musia mať splnené predchádzajúce záväzky voči zamestnancom a pokryté výdavky na prichádzajúcu sezónu. Nie je tajomstvom, že tento celok stratí na konci roka 2015 svojho generálneho sponzora, preto má pred sebou náročnú sezónu, aby svojími výkonmi na trati upútal nových mecenášov.
 
prokontinentálnej skupine zatiaľ dostalo licenciu sedemnásť zoskupení, na vyjadrenie UCI čakajú Cult Energy a Neri Sottoli, ktorý je posudzovaný z etického hľadiska kvôli veľkým dopingovým škandálom Rabottiniho, Di Lucu a Santambrogia. Potvrdené prokontinentálne tímy sú Androni Giocattoli, Bardiani CSF, Bora-Argon 18, Bretagne-Seche Environnement,  Caja Rural-Seguros, CCC Sprandi Polkowice, Cofidis, Solutions Credits, Colombia, Drapac Professional Cycling, MTN-Qhubeka,  Nippo-Vini Fantini, Team Roompot, Rusvelo, Team Novo Nordisk, Topsport Vlaanderen-Baloise, UnitedHealthcare a Wanty-Groupe Gobert.
 
 
Situáciu naďalej monitorujeme a o definitíve budeme informovať na budúci týždeň...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop