Najdôležitejšie udalosti týždňa 2/2015

11.1.2015, 18:00 | Aktuality zo sveta |
Odpočítavame posledné dni do začiatku novej sezóny, no v zákulisí cyklistiky sa stále objavujú zaujímavé informácie. Ale aj nepríjemné. Napríklad aj cyklisti si špinia ruky daňovými špekuláciami. Ale máme aj pozitívnejšie správy, Quintana zabojuje o triumf na Tour. Viac v našom tradičnom sumári.
 
 
Wiggove plány
 
Bradley Wiggins má už pomerne jasné plány na najbližšie roky. Zaujímavé je, že so svojim tímom Sky sa dohodol na zmluve ešte do Paríž - Roubaix, resp. do konca apríla. Wiggovi sa evidentne na slávnych pretekoch vlani zapáčilo a určite by chcel svoje deviate miesto vylepšiť. A môžeme si byť takmer istí, že na túto akciu sa kvalitne pripraví, lebo je to v podstate jeho rozlúčka s cestou, aspoň nateraz. Vlani mu tiež veľa fanúšikov nedávalo šance a predsa ukázal, že je bojovník.
 
Potom sa už Bradley sústredí na ďalší veľký plán. Olympiádu 2016 v Riu de Janeiro - tentokrát však opäť na dráhe. Na to, aby uspel, zakladá vlastný prípravný tím. Aj tento celok má sponzorovať Sky a podporu dostane i od Britskej cyklistickej federácie.
 
A aby toho nebolo málo, Wiggo sa ešte sústreďuje aj na, už dlho avizovaný, hodinový rekord. wiggins-brad-ms-2014-ittMal by sa oň pokúsiť v júni. Pôvodným miestom činu bola Malorka, no v tomto prípade došlo k zmene a Bradley by sa mal predstaviť doma, na olympijskom štadióne v Londýne. Uznajme, že to je lepšia voľba ako Malorka...
 
Pripomeňme, že Bradley už má sedem olympijský medailí, z toho štyri zlaté. Pritom šesť medailí má práve z dráhy, takže sa pokúsi nadviazať na svoju fantastickú dráhovú minulosť a má na to všetky predpoklady.
 
 
Quintana Lídrom na Tour
 
Španielsky Movistar vyhlásil, že Nairo Quintana môže preukázať svoj potenciál na víťazstvo starej dámy. Jedným z dôvodov jeho nasadenia je fakt, že na Tour 2015 je minimálny počet kilometrov časovky. Manažér tímu Eusebio Unzu hovorí: "Sme jedni z uchádzačov o víťazstvo na Tour,“ a dopĺňa „Alejandro Valverde za zameria v tejto sezóne na Vueltu.“
 
Aj samotný pretekár vidí šance na úspech: "Máme skvelý tím s veľkým potenciálom, cítime šancu vyhrať Tour, takže nemáme problém hovoriť o tom. Trasa je pre mňa veľmi dobrá. Sú tam síce aj zákerné etapy, kde musíme byť opatrní, ale celkovo sa mi veľmi páči.“
 
Kolumbijčan tiež pomenoval hlavných súperov. Mená nie sú nijako prekvapujúce. Alberto Contador, Chris Froome, Joaquim Rodríguez či Vincenzo Nibali. Spomenul však aj dvojicu nádejných francúzskych mladíkov, Romaina Bardeta a Thibauta Pinota. Za silnejšieho označil Bardeta, ktorý sa mu zdá komplexnejší.

 
Z Feryho obchodník
 
František Raboň zavesil aktívnu kariéru na klinec a začal podnikať. Ako píše na stránkach vlastného nového obchodu, "založil som firmu s jednoduchým a narcistickým názvom Rabon Cycling s.r.o.“ Ďalej píše, že po 19-tich rokoch či už mládežníckej alebo profesionálnej kariéry chcel vyskúšať niečo iné a využil tak svoje dobré kontakty z pelotónu. Biznis rozbieha s omotávkami a gripmi Supacaz Ferrari a v Česku sa stal ich exklutívnym dovozdcom.
 
 
Daňové machinácie
 
Ani cyklistike sa nevyhýbajú ekonomické škandály. Daňové úniky teraz zrejme siahajú k pomerne veľkým rybám. Prokuratúra v Kortrijku nazbierala za niekoľko rokov dostatok dôkazov na začatie súdneho procesu s Tomom Boonenom, Stijnom Devolderom a manažérom tímu Etixx - Quick-Step Patrickom Leveverom.
 
Denník Het Nieuwsblad tiež píše, že v skupine obvinených majú byť aj ďalší piati cyklisti z tímu. Ich mená ale zatiaľ nezverejnil. Štátny zástupca tvrdí, že mali utajovať príjmy pred finančným úradom a malo vraj ísť o vysoké čiastky. Zo spomínaných mien mal už v minulosti problémy tohto charakteru práve Boonen. Pred dvomi rokmi po mimosúdnom vyrovnaní s finančným úradom zaplatil dva milióny eur, čo nie je pre cyklistu až tak málo. Súd by sa mal začať v júni.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop