UCI predviedla prvotriedne kocúrkovo s novým systémom bodovania!

26.1.2015, 09:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Začiatkom januára sme vás ako prví informovali o rozsiahlych zmenách klasifikácie cestnej cyklistiky zo strany UCI. Mal zaniknúť rebríček UCI World Tour aj všetky kontinentálne a vzniknúť jediný svetový rebríček, kam by sa zaradili všetci pretekári aj krajiny. Aktualizácia mala prebiehať každý pondelok o 17:00. Náš pôvodný článok tu.
 
Pár dní na to bol na stránkach UCI publikovaný TENTO OFICIÁLNY DOKUMENT, ktorý naše informácie potvrdil, takže sme neinformovali o žiadnych kačiciach!
 
V pondelok 19. januára sa o 17:00 na uci.ch v sekcii Road > Rankings objavilo prvé vydanie nového rebríčka a aj počas tohto týždňa sme napr. pri pretekoch Tour de San Luis videli jeho nové uplatňovanie za umiestnenia v etapách.
 
Včera, teda v nedeľu 25. januára, nastal absolútny zvrat, keď UCI svetový rebríček zo svojich stránok stiahla a vydala klasický UCI World Ranking po skončení Tour Down Under podľa starého systému.
 
cookson-brian-smiesnyVčera zároveň asistentka riaditeľa odvetvia cestnej cyklistiky na UCI Maldea Lebretová zaslala všetkým federáciám, tímom aj organizátorom pretekov list podpísaný Brianom Cooksonom, v ktorom prezident UCI oznamuje, že sa všetky zmeny rušia! Ako dôvod uviedol veľkú nespokojnosť tímov aj verejnosti s novým rankingom a ich argumentáciou, že sa na neho nestihli pripraviť pred štartom sezóny. Zaviesť sa má tak od roku 2016.
 
Aby neostalo iba pri liste, UCI ihneď vydala TENTO OFICIÁLNY DOKUMENT, v ktorom všetko bodovanie vracia do pôvodného stavu a neguje prvý dokument.
 
 
Fušerská práca Medzinárodnej cyklistickej únie
 
a) všetky kontinentálne preteky v tomto roku boli bodované podľa zrušeného nového systému a do zverejnenia tohto článku na stránkach UCI nenastali žiadne korekcie! Dôkaz tu.
 
b) ľudia z UCI v nedeľu dodatočne vyškrtali všetky získané body na Tour de San Luis pretekárom z tímov World Tour, ktoré im pred tým udelili, ale kontinentálnym jazdcom ponechali body podľa nového kľúča, ktorý sami zrušili. Teda nerešpektovali najnovšie vlastné nariadenie - druhý dokument (Díaz má dostať 80, nie 125 bodov)! Toto je asi najväčšia komédia. Dôkaz tu.
 
c) Pri Tour de San Luis bola UCI rýchla, ale Heinrich Haussler (IAM) získal na šampionáte Austrálie 30 bodov, ktoré mu zatiaľ nikto nevyškrtol. Kam si ich zapíše, nevedno. Dôkaz tu.
 
d) v prvom dokumente o zavedení zmien bol okrem nového bodovania uvedený aj nový názov pre Pro tímy, ktoré sa z "UCI ProTeam" zmenili na "UCI WorldTour team". V oprave sa opäť uvádzajú ako Pro tímy. Aj proti tomuto niekto protestoval?
 
e) na základe bodu d) nám teraz nie je jasné, či UCI zavádza ďalšiu avizovanú zmenu, a to povinné pláštenky v tímových farbách kvôli lepšiemu rozoznávaniu cyklistov v televíznych prenosoch. Ak negovala UCI World Tour tímy, logicky aj toto.
 
f) v liste prezidenta UCI sa píše, že pripravený nový software bude svetový rebríček na stránkach UCI viesť neoficiálne, aby sme videli, ako vyzerá a odborníci ho mohli pripomienkovaním doladiť na jeho oficiálne spustenie 1.1.2016. Na stránkach UCI však nie je.
 
g) až v pondelok dopoludnia sa v UCI rozhodli stiahnuť zo svojej webovej stránky všetky chybné rebríčky, aby sa k nim ľudia nemohli dostať. Ponechali však nedotknuté výsledky, z ktorých chaos vznikol. Bod b) naďalej ostal nepovšimnutý. Popoludní rebríčky vrátili späť, ale Díaz mal naďalej 125 bodov za víťazstvo na TDSL.
 
 
Martin Fraňo v našom nedávnom rozhovore uviedol, že UCI je skostnatená inštitúcia, ktorá sa drží tradície a bojí sa robiť potrebné veľké zmeny. Ukázalo sa, že keď sa na niečo také odhodlajú, nastane chaos obludných rozmerov. Jedna ruka nevie, čo robí druhá. V konečnom dôsledku nás aj samotného Fraňa (ktorý rozsiahlo okomentoval nový rebríček) zosmiešnili a z fanúšikov si urobli dobrý deň. Bravó pán Cookson!
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop