Vinokurov sľubuje reštart Astany, domáci zväz zvažoval jej rozpustenie

3.2.2015, 08:46 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Aj keď už máme za sebou prvé preteky World Tour, kazašský celok Astana naplánoval tímovú prezentáciu pred novou sezónou na začiatok februára do Dubaja. Práve na štvordňovom podujatí v tomto meste odštartuje svoj ročník Vincenzo Nibali, ale toto predstavenie malo aj marketingové zameranie.
 
Astana sa v posledných mesiacoch ocitla pod veľkou paľbou kritiky, ktorú vyvolalo päť dopingových nálezov v jej radoch. Tieto odhalenia sa takmer osudovo podpísali pod jej zotrvanie v elitnej kategórii Pro Team, ale ekonomicky silný a výsledkovo úspešný celok zatiaľ prekonal problémy bez ujmy. Aj z toho dôvodu generálny manažér tímu Alexander Vinokurov a prezident kazašského cyklistického zväzu Darkhan Kaletajev pristúpili pred novinárov s úmyslom predstaviť Astanu v pozitívnom svetle.
 
Bývalý veľmi úspešný cyklista, ale aj dopingový hriešnik Alexander Vinokurov prezentoval prichádzajúci ročník ako "reštart po dopingových problémoch, pričom chceme vymazať každú pochybnosť a dodržiavať všetky pravidlá. Otočili sme stranu". Vymenoval pritom niekoľko vecí, ktoré majú zlepšiť vierohodnosť zoskupenia. V prvom rade začali spolupracovať so športovým vinokourov-alexandre-2014inštitútom v Lausanne, ktorému prikázala UCI vykonať hĺbkový audit, ktorý má zistiť, či v Astane prebiehal systémový doping s podporou vedenia. Vinokurov okrem toho požiadal UCI, aby prišla do Kazachstanu organizovať stretnutia o etike a čistote v športe, ktoré by boli určené pre mladých jazdcov. A v neposlednom rade zvýšili aj interné tímové kontroly cyklistov. "Neviem si predstaviť, čo by sme mohli ešte viac urobiť. Jedine, že by som robil garde každému jazdcovi počas celej sezóny."
 
Prezident kazašského zväzu Darkhan Kaletajev neváhal prezradiť, že po dopingových obvineniach hrozilo nebezpečenstvo, že zoskupenie prestane existovať. Vedenie tímu a sponzori si ale uvedomili, že pre celý Kazachstan je to prospešný projekt, preto chcú urobiť všetko preto, aby sa im znovu podarilo vybudovať si rešpekt. "Nemôžem poprieť, že sme neuvažovali nad definitívnym rozpustením tímu. Napokon sme zrušili jeho kontinentálnu časť a rozhodli sme sa vybudovať nový imidž zoskupenia. Bolo nám všetkým úplne jasné, že Astana je veľmi úspešný projekt pre celý Kazachstan. V mnohých oblastiach sme vykonali zmeny. Zaviedli sme biologický pás pre juniorských jazdcov a dráharov. Na pretekoch v našej krajine bude vykonaných viac dopingových kontrol. Počas zimnej prestávky bol u nás vykonaný audit. A sprísnili sme naše interné predpisy, takže našich jazdcov budeme mať pod väčšou kontrolou."
 
Astana má pritom za sebou už niekoľko takýchto reštartov, ktoré z nej robia jeden z "najzaujímavejších" tímov vo svetovom pelotóne. V sezóne 2007 vyhral Vinokurov dve etapy na Tour de France, ale takmer okamžite bol odhalený z užitia krvnej transfúzie a ešte počas pretekov musel celý tím odcestovať domov. Ďalším škandálom bolo odobratie titulu šampióna Starej dámy Albertovi Contadorovi v roku 2010, ktorému v tele odhalili nepovolenú látku klenbuterol. O dva roky neskôr zas Vinokurov čelil obvineniam, že za 150 000 euro mu Alexander Kolobnev prepustil výhru na L-B-L.
 
Zoskupenie teraz s napätím čaká na výsledky spomínaného auditu, ktoré majú byť zverejnené na konci februára. Okrem toho sa objavili aj ďalšie informácie o dopingu v posledných rokoch, ktoré zozbieral vyšetrovací tím v Padove, a  Astana je tam priamo spomenutá, že udržiavala kontakt so zakázaným lekárom Michele Ferrarim. Licenčná komisia UCI sa tak v najbližších týždňoch dostane k zaujímavým  správam, ktoré stále môžu ohroziť postavenie kazašského celku vo World Tour
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop