Tím Sky je pripravený opäť dobyť cyklistické nebo

13.2.2015, 23:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Britské zoskupenie v čiernych dresoch s nebeským nápisom patrí pred sezónou, podobne ako pred každou, k hlavným ašpirantom na zisk tých najväčších víťazstiev. Vystuženie tímu a veľká motivácia hlavného lídra predstavujú obrovskú silu.
 
Pred sezónou nastali v tíme zaujímavé pohyby. Odišli nórsky cyklista Edvald Boasson Hagen či Talian Dario Cataldo. Prvý menovaný si to nasmeroval do Afriky, druhý do Kazachstanu. Opačným smerom putovali Elia Viviani, Lars Petter Nordhaug, Wouter Poels, Andrew Fenn, Nicholas Roche a asi najzaujímavejšia posila, český reprezentant, Leopold König. Práve König by mal byť jedným z elitných domestikov pre Chrisa Frooma.
 
 
Christopher Froome
 
Pre rodáka z Kene bude počas tejto sezóny o motiváciu postarané. Prvé skúsenosti s pretekaním počas prebiehajúceho ročníka získa na podujatí Vuelta a Andalucía. Bude mať pri sebe jazdcov ako Vasil Kirienka, Mikel Nieve či Nicholas Roche. Minimálne Bielorus by mal byť Britovi k dispozícii i na Tour de France. Preto majú prvú možnosť ladiť detaily ich spolupráce. Froome absolvuje i talianske preteky Tirreno - Adriatico. Veľkým cieľom bude napraviť si meno na Tour, kde by si to mohli tí najlepší jazdci konečne rozdať bez pádov a ukázať tak, kto z nich je skutočne najlepší.
 
 
Richie Porte
 
Rodák z ostrova Tasmánia je jednoznačne najlepší pomocník lídra tímu Sky a sotva by sme porte-tdf-2013hľadali v cyklistickom svete lepšieho. Svoju sezónu odštartoval na národnom šampionáte. Vyhral časovku. Zúčastnil sa i domáceho WT podujatia Tour Down Under, kde skončil na druhom mieste a triumfálne ovládol dojazd na Old Willunga HIll. Rozlúčil sa tiež s kamarátom Cadelom Evansom a najbližšie otestuje portugalské cesty na Volta ao Algarve. Počas prvej tretiny tretieho mesiaca roka bude štartovať vo Francúzsku na Paríž - Nice. Austrálčan pôjde okrem Tour aj talianske Giro.
 
 
Leopold König
 
Skvelé výsledky v drese jeho predchádzajúceho nemeckého zamestnávateľa katapultovali Lea do jedného z najlepších zoskupení vo World Tour. Svoju premiéru si v ňom odkrútil koncom januára na dvoch jednorazovkách v Španielsku (obe 1.1), pričom nedopadol vôbec zle. Na prvej s názvom Trofeo Alcudia skončil na 5. priečke. Na druhej Trofeo Serra skončil dokonca na pozícii číslo tri. Pre rodáka z Moravskej Třebovej bude najbližšie veľkou výzvou podujatie v Ománe. Neskôr by to malo byť Tirreno - Adriatico. Okrem talianskych pretekov World Tour absolvuje König aj Okolo Katalánska či ďalšie podujatie na Apeninskom poloostrove Giro del Trentino (2.HC). V máji by mal ísť tiež Giro. Ako povedal v našom rozhovore, skúsiť by chcel dve Grand Tours.
 
 
Bradley Wiggins
 
Veľkou postavou v tíme je i Bradley Wiggins, okolo ktorého Sky vzniklo. Svoju sezónu odštartoval majster sveta v boji proti chronometru v Katare. Ďalej by sme ho mali vidieť na veľmi zaujímavom podujatí v Belgicku. Preteky Omloop Het Nieuwsblad Elite (1.HC) minulý rok vyhral jeho kolega Ian Stannard. Postaví sa aj na štart Kuurne-Brussel-Kuurne či na Paríž - Nice a o víťazstvo sa pokúsi už na klasike E3 Harelbeke. Nabitú jar vyplnia 34-ročnému Britovi ešte prípravné podujatia Tri dni De Panne (2.HC) a Scheldeprijs (1.HC). Absolútnym vrcholom by malo byť Paríž - Roubaix, ktoré zároveň ukonči Wiggovu kariéru na ceste.
 
 
Tím Sky vznikal v rokoch 2008-2009, aby mala Veľká Británia konečne svojho víťaza Tour de France. Svoju úlohu splnil na dvesto percent. V minulej sezóne však skončil v rebríčku UCI medzi tímami až na 9. priečke, so ziskom 890 bodov. Lídri, no i ostatní jazdci, sú pripravení túto sezónu dotiahnuť svoj tím opäť na vrchol.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop