Mikel Landa razantne vystupuje z tieňa Fabia Arua

28.5.2015, 22:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Španielsky cyklista Mikel Landa obliekajúci bledomodrý dres kazašskej Astany jazdí na tohtoročnom Gire vo veľkej pohode. Aj po nádhernej 18. etape si udržal priebežnú druhú priečku s odstupom viac ako päť minút na vedúceho Contadora a so slušným náskokom 50 sekúnd pred tímovým kolegom a kapitánom Fabiom Aruom.
 
Rodák z baskického mesta Murgia začínal svoju kariéru ako prvoročák v roku 2007. Z klubových tímov sa postupne dostal do kontinentálneho celku Orbea a v sezóne 2010 dosiahol prvý pekný výsledok. Na podujatí Tour de l'Avenir obsadil piatu priečku. Preteky v tomto roku vyhral Nairo Quintana a bolo to jeho prvé veľké víťazstvo. Ani piata priečka Landu však neušla pozornosti. Vyhliadol si ho baskický celok "oranžových". Od roku 2011 tak pretekal dnes 25-ročný cyklista pod novým mentorom v zoskupení Euskatel-Euskadi. Stal sa ním Miguel Madariaga. Značky Orebea sa však nezbavil. Baskovia totiž jazdili na strojoch tejto značky.
 
"Z jeho výkonov na Gire prekvapený nie som. Vedel som o jeho talente, navyše uňho vždy všetko fungovalo. Je to kvalitný cyklista," povedal na adresu Mikela Landu Madariaga, bývalý  prvý muž Euskatelu.
 
 
Hladný ako vlk
 
Hladný ako šelma a pripravený pretekať. Tak zneli jeho slová pred začiatkom Gira. Zatiaľ ich do landa-mikel-2014bodky napĺňa, navyše výkony Landu sú na talianskych cestách okorenené už dvoma etapovými vavrínami, a to z dvoch náročných horských etáp číslo pätnásť a šestnásť. Po víťazstvách stáli v Španielsku pri mene Mikela titulky s názvom impozantný či neskutočný. Na adresu víťaza 5. etapy na tohtoročnom Okolo Baskicka sa pozitívne vyjadruje aj manažér Astany Giuseppe Martinelli. "Videl som ho jazdiť ešte v čase, keď bol začiatočník. Ako mnohí Baskovia, tak aj on neskôr prestúpili do Euskatelu. Akonáhle však tento celok skončil, chcel som ho dostať k nám."
 
Famóznu formu Španiela okomentoval aj britský "cyklistický mág" pôsobiaci v štruktúrach Sky Dave Brailsford. "Môže sa stať jedným z najlepších pretekárov zameraných na etapové preteky. V horách dokáže konkurovať tým najlepším, horšia je však časovka. Lídri na veľkých podujatiach skrátka musia časovku vedieť."
 
"Mikel bol vždy považovaný za veľký talent. To, čo však predvádza túto sezónu je o niečom úplne inom. Tak ako presvedčil o svojej výkonnosti seba, presvedčil aj nás. Teraz sa môže stať čokoľvek," dodal na margo dobrých výkonov Mikela Landu jeho manažér Martinelli.
 
 
Dostane post lídra?
 
V tíme Astana sa momentálne nachádzajú veľké postavy svetovej cyklistiky. Fabio Aru a samozrejme Vincenzo Nibali, víťaz Tour de France 2014, ostávajú pre Astanu tými najdôležitejšími pretekármi. Preto by bol pre Landu najvýhodnejší odchod. Po sezóne, ktorú začal kvôli mononukleóze len veľmi pomaly, mu končí zmluva. Po výkonoch na Gire sa však o budúcnosť báť nemusí. Podľa slov jeho trénera ešte z baskických čias Miguela Madariagu mal opustiť Astanu už skôr. Hneď potom, ako začali v Kazachstane uprednostňovať mladého Taliana. Či mal pravdu a či skutočne Landa po sezóne Astanu opustí, uvidíme. Jedno je však isté, v posledných týždňoch rozhodne zvýšil hodnotu svojho platu u budúcoročného zamestnávateľa.
 
Okrem Gira, kde podáva španielsky cyklista výborné výkony, absolvoval i domáce podujatia Okolo Katalánska i Baskicka. Generálkou pred Grand Tour bolo preňho taktiež Giro del Trentino, kde ho dokázal poraziť s náskokom 22 sekúnd Richie Porte. Cyklistická verejnosť bude určite zvedavá na ďalší vývoj jeho kariéry. Na Tour de France ešte nikdy neštartoval. Ak sa tak v budúcnosti stane, určite bude hneď patriť medzi čiernych koní.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop