Giro bude pre univerzálneho cyklistu, trasa je vyvážená

5.10.2015, 15:24 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Spomedzi pretekov Grand Tour ako prvé odkrýva plány na budúcu sezónu Giro d’Italia. Predstavenie trasy sa tradične uskutočnilo v pondelok po pretekoch Okolo Lombardie a prvý pohľad na pripravené etapy vraví o tom, že organizátori vsadili na vyrovnanosť počas celých troch týždňov.
 
Spoločnosť RCS Sport to mala veľmi dobre premyslené. Na prezentáciu nového ročníka si vybrala svetovú výstavu EXPO, ktorá práve prebieha v Miláne. Lenže päť dní pred oficiálnym programom sa objavila na webe klasická silueta Apeninského polostrova, na ktorom bol zaznamenaný pohyb pelotónu. I keď neboli v predstihu zverejnené detaily samotných etáp, organizátorom to poriadne narušilo slávnostnosť momentu, keď mali predstúpiť pred novinárov a pretekárov.
 
 
Začne sa pozvoľna, ale nejaké prekvapenie určite príde
 
Už dlhšie sa vedelo, že podujatie odštartuje v Holandsku a pretekári tu absolvujú tri etapy. Z toho dôvodu je začiatok pretekov posunutý na piatok, aby tu mohol pelotón stráviť pokojný víkend. Hneď v pondelok je totiž naplánovaný prvý voľný deň, aby sa všetci presunuli bez problémov do južného Talianska. Úvodný deň nebudeme svedkami tradičnej TTT, ale príležitosť dostanú rýchli časovkári. Desaťkilometrová časovka určí nielen prvého držiteľa ružového dresu, ale aj počiatočnú hierarchiu medzi pretekármi, čo v istom zmysle upokojí situáciu na trati v ďalších etapách. Tie sa odohrajú v provincii Gelderland a majú jednoduchý charakter, preto by sme mali vidieť v obidvoch prípadoch hromadné dojazdy. Do deja však môže zasiahnuť nepríjemný bočný vietor.
 
Po príchode do hostiteľskej krajiny sa cyklisti presunú cez regióny Campania, Abruzzo, Umbria až do Toskánska, kde vyvrcholí prvý týždeň náročnou časovkou. Štvrtá a piata etapa majú zvlnené profily, ak sa nič vážne nestane, šprintéri dostanú ďalšie príležitosti, aby zabojovali o etapový triumf. Na šiesty deň je naplánovaný prvý horský dojazd. Roccaraso je nepravidelné 19-kilometrové stúpanie, ktoré obsahuje niekoľko pasáží s priemerom sedem percent, ktoré by však nemali robiť rozdiely medzi najväčšími favoritmi. Nasledovať budú dve etapy, ktoré môžu byť zaujímavé pre utečencov, najmä ôsma etapa je vhodná pre útočníkov. Pre niektorých klasických šprintérov to môžu byť zradné profily.       
 
Deviaty deň bude mať významný vplyv na celkové poradie, pretože obsahuje 40-kilometrovú jazdu proti chronometru. Časovka púta pozornosť nielen svojou dĺžkou, ale aj zvlnenou trasou, ktorá sa uskutoční vo vinárskej oblasti Chianti. Na trati len ťažko nájdeme rovinaté úseky, naopak, vyskytuje sa tu niekoľko prudkých kopčekov. Nie je celkom určená pre špecialistov, ale pre univerzálnych borcov, čo dodá etape zaujímavý náboj.
 
Po druhom voľnom dni sa bude pelotón približovať k rozhodujúcim horským etapám, ale na tie si pretekári ešte chvíľu počkajú. Najskôr si musia poradiť s kopcovitou previerkou, v ktorej sa pôjde celý deň hore-dole, avšak nie je zakončená ťažkými kopcami, aby vznikli veľké rozdiely. Na desiatu etapu si však každý favorit musí dať pozor. Nasledujúce dva dni si môžu užiť šprintéri, ale dojazd v meste Asolo sa môže skončiť neskorým útokom z pelotónu.
 
 
giro-2015-skupina-favoritov-tcgf
Giro d'Italia 2015: Contador - Kruijswijk - Hesjedal (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Chýbajú ťažké horské dojazdy, bude sa preto viac útočiť?
 
Vrcholom druhého týždňa bude vrchársky trojboj v Dolomitoch. Trinásta etapa obsahuje štyri stúpania. Za zmienku stoja posledné dva kopce, ktoré sú kratšie, ale celkom prudké, no to záverečné z nich Valle (5km; 8,5 %)  sa nachádza 13 kilometrov pred cieľom, čo mnohých favoritov nepresvedčí k útoku. Tí sa budú šetriť na kráľovskú etapu pretekov, ktorá striehne na ďalší deň. Cyklisti budú pretekať vo vysokej nadmorskej výške a do cesty sa im postupne postavia prekážky ako Passo Pordoi, Stela, Gardena, Campalongo, Giau a Valparola, pričom záverečné stúpanie sa nachádza 20 kilometrov pred cieľom. To však nebude všetko. Päť kilometrov pred cieľovou páskou stojí stena Muro del Gatto, ktorá na dĺžke 600 metrov dosahuje sklon až 13 percent, kde sa po ťažkom dni každému borcovi zastavia nohy. Čerešničkou na torte bude potom horská časovka na Alpe di Siusi (9 km; 8,3 %), ktorá má pravidelný sklon cez osem percent a potenciál na veľkú bitku favoritov.
 
Začiatok záverečného bloku osvieži útočná etapa, ktorá môže byť miestom prekvapujúceho ataku niektorého z favoritov. Záverečný kopec je rozdelený na dve časti, tá prvá z nich je náročnejšia, a aj keď tento finiš nepatrí medzi kľúčové, pre niektorých jazdcov to bude po odpočinku ťažký rozbeh. Pretekári si vydýchnu v sedemnástej etape, kde sa môžu prezentovať šprintéri. Ďalší dojazd ovplyvní stúpanie Pramartino, ktoré nesedí rýchlym cyklistom, preto to môže byť korisť pre utečencov alebo oklieštený balík.
 
Finále celého podujatia sa potom odohrá v Alpách. V devätnástej etape sú pripravené len dve stúpania. Najskôr to bude veľmi dlhý kopec Colle dell’Agnello, ktorého posledných 11 kilometrov dosahuje sklon 9,3 %. Po jeho prekonaní však na cieľové stúpanie Risoul (12,6 km; 6,9 %) zostáva až 50 kilometrov, takže len ťažko uvidíme skorý atak niektorého z favoritov. Tento horský dojazd síce nemá nebezpečné sklony, ale na konci ťažkých pretekov bude určite robiť rozdiely. Záver bude patriť krátkej etape s tromi kopcami, ktoré sú tempárskymi záležitosťami s pravidelným sklonom cez sedem percent. Posledné z nich Colle della Lombarda meria dvadsať kilometrov, no cieľ sa nenachádza na jeho vrchole, ale po krátkom zjazde cyklisti ešte absolvujú 2-kilometrovú prekážku s priemerom osem percent. A tradičné šprintérske finále sa tentoraz odohrá v Turíne.
 
Navrhnutá trasa je šitá na mieru univerzálnym cyklistom, ktorí sa dobre pohybujú v kopcoch a zvládajú aj časovku. Nie je pre čistých vrchárov, pretože neobsahuje tie najťažšie dojazdy, ktoré môže Giro ponúknuť. Ani kľúčová časovka jednotlivcov nemá mamutiu dĺžku, aby si špecialista v nej mohol vytvoriť sľubný náskok. Na celkový triumf je potrebné zvládnuť obidve jazdy proti chronometru, kráľovskú etapu v Dolomitoch, finiš na stúpaní Risoul a do výsledku môže prehovoriť aj predposledná etapa. Spokojní musia byť aj útočníci do kopcov, pretože pri nedostatku ťažkých horských dojazdov dostávajú zaujímavé šance v kopcovitých etapách. S prázdnymi rukami neobídu ani šprintéri, ktorí sa môžu realizovať počas celého podujatia.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop