Týždeň: Saganov projekt so smelými plánmi, Movistar posilňuje zostavu

25.10.2015, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Aj počas cyklistickej zimy nie je vo svete na dvoch kolesách núdza o zaujímavé informácie. Tímy zväčša bilancujú, dopĺňajú posledné voľné miesta v zostavách, no sú aj také, ktoré sa už, aspoň podľa vyhlásení, pripravujú na budúci ročník.
 
 
Po Betancurovi prichádza do Španielska i Moreno
 
V predchádzajúcom sumári sme vás informovali, že z francúzskeho celku Ag2r prestupuje do Movistaru Kolumbijčan Carlos Betancur. Okrem neho podpísali Španieli aj druhého muža z tohtoročnej Lombardie Daniela Morena. Teraz už bývalému jazdcovi ruskej Kaťuše sa darilo i na Vuelte, kde vybojoval deviate miesto. Bude teda veľmi zaujímavé sledovať, ako sa mu bude dariť v konkurencii Valverdeho či ďalšieho Kolumbijčana Naira Quintanu. Jeho úlohy by mali byť podobné ako tie v Rusku, kde roky pomáhal Rodríguezovi. Preto sa zdalo pravdepodobnejšie, že podpíše s Lampre-Merida a bude mať voľnosť. Skúsený Španiel sa rozhodol inak.
 
Keď musím pre niekoho pracovať, vždy tam som. A keď dostanem voľnu ruku, snažím sa na sto percent o to, aby som sa odvďačil," uviedol madridský rodák. Podľa jeho slov je z podpisu zmluvy veľmi šťastný. Prichádza do tímu, kde pozná veľa ľudí a kde sa môže pokojne rozprávať jeho materinským jazykom.
 
 
Tinkoff sa chystá do Chorvátska
 
Štvordňový pobyt v Poreči (kam mimochodom roky jazdí Dukla Trenčín) bude pre celok signalizovať štart éry "Tinkoff". Poreč a Istria ponúkajú podľa generálneho manažéra Stefana Feltrina nielen vhodné klimatické podmienky, ale aj výborné ubytovacie priestory, ktoré spĺňajú i tie najvyššie kritériá.
 
"Máme kompletný menoslov cyklistov, takže sa môžeme sústrediť na plánovanie nasledujúcej sezóny. Tento pobyt nám dáva náskok, no i tak to bude len prvý krôčik dlhej a náročnej nasledujúcej sezóny," povedal Fetrin. Okrem tréningu a plánovania tiež jazdci absolvujú lekárske vyšetrenia, no aj stretnutia s mnohými sponzormi a technickými dodávateľmi ich tímu. Na tomto mini team buldingu sa zúčastnia i všetci štyria Slováci v tíme. Peter Sagan, Juraj Sagan, Michael Kolář, no a posledná slovenská posila Erik Baška. Informácia o podpísaní Erikovej zmluvy sa na oficiálnej stránke ruského zoskupenia objavila tiež tento týždeň. Budeme teda zvedaví na jeho program, ktorý sa možno bude plánovať práve v Chorvátsku, kde roky jazdil na sústredenia ako jazdec Dukly Trenčín.
 
 
To, že sa tím úradujúceho majstra sveta ocitol práve pri Jadrane pravdepodobne nie je náhodou. Na jeho súpiske totiž nájdeme i chorvátske meno Roberta Kišerlovskiho. Spomeňme si na rok 2012 a na belgické zoskupenie OPQS na Slovensku. Chorváti každopádne vycítili šancu a chcú sa stať cykloturistickou krajinou. "Sme hrdí, že si Tinkoff vybral práve náš rezort. Potvrdzuje to, že naša práca má zmysel a pokračuje správnym smerom. Náš cieľ je jasný, máme potenciál a obrovskú chuť," povedal majiteľ komplexu, v ktorom sú cyklisti ubytovaní Ivica Vrkič. To, či sa to Chorvátom podarí, uvidíme časom. Každopádne, majú všetky predpoklady. "Naším cieľom je dostať Chorvátsko na mapu najobľúbenejších európskych destinácií pre cykloturistiku," dodal Vrkič.
 
 
sagan-tirreno-vitazstvo-ttsf
Peter Sagan víťazom 6. etapy Tirreno - Adriatico (© Tinkoff-Saxo / BettiniPhoto)
 
 
Po tomto sústredení sa "Tinkoffáci" najbližšie stretnú začiatkom decembra na dvojtýždňovom dobrodružstve na Kanárskych ostrovoch.
 
V celku, kde sa stretne početná enkláva cyklistov so slovenským pasom, ešte ostaneme. Spoločnosť A.S.O. v utorok predstavila trasu budúcoročnej Tour de France. O tomto sme vás, samozrejme, informovali.
 
Podľa viacerých vyjadrení mala byť táto trasa poslednou, ktorú absolvuje Alberto Contador. Najnovšie to však nemusí byť pravda. "Mohla by to byť moja posledná Tour, no zároveň nemusela. Ak by som spadol alebo by som musel Francúzsko opustiť skôr, vrátil by som sa tam i v roku 2017," uviedol samotný jazdec, ktorému po sezóne 2016 končí zmluva. Dá sa teda očakávať, že ak skutočne tento etapový monument vyhrá, skončí. Počas nasledujúcej sezóny sa bude snažiť vyhrať čo najviac pretekov v jej úvode a potom sa bude naplno sústrediť len na Starú dámu.
 
 
V Katalánsku budú pokračovať v tradícii
 
Preteky konajúce sa na severovýchode Pyrenejského poloostrova, budú i v nadchádzajúcom ročníku finišovať v hlavnom meste tohto regiónu - Barcelone. Záver podujatia Okolo Katalánska, konajúcom sa na konci marca, bolo v ostatných ročníkoch vždy spojené s Barcelonou. Barcelonský športový riaditeľ Marta Carranza a predseda organizačného výboru pretekov Ruben Peris to opäť potvrdili svojimi podpismi.
 
"Sme aj naďalej odhodlaní urobiť všetko preto, aby tento šport u nás rástol. V našej oblasti je totiž veľmi silno zakorenený. Tiež ďakujem organizátorom, že sme opäť podpísali zmluvu a záver pretekov bude u nás v Barcelone. Umožňuje to vychutnať si nádherný športový zážitok všetkým občanom mesta," uviedol po podpise Carranza. V poradí už 96. ročník bude teda opäť finišovať v meste, v ktorom má snáď najväčšiu tradíciu futbal. Tento rok tu vyhral Austrálčan Richie Porte zo Sky pred Valverdem, Pozzovivom a Contadorom. Nie je tajomstvom, že tento etapák je spolu s Okolo Baskicka najchudobnejší vo World Tour.
 
 
Saganov tím chce ísť na Grand Tour
 
Projekt, ktorý má za úlohu priviesť na Tour de France prvého Izraelčana, uzrel svetlo sveta len nedávno. Tím Cycling Academy začal fungovať minulý rok s centrálou v Jeruzaleme. V sezóne 2015 absolvoval pár dobrých pretekov. Hneď v jej úvode to bolo podujatie v Argentíne Tour de San Luis, kde sa dobrými výkonmi prezentoval aj Slovák obliekajúci si jeho dres Ľuboš Malovec. Trenčiansky odchovanec obsadil v prvej etape 12. miesto a v hodnotení mladých jazdcov skončil na siedmej priečke. 
 
Dnes sa už projekt podporovaný Petrom Saganom pozerá vpred. Do roku 2018 by chceli absolvovať svoju prvú Grand Tour, možno rovno tu najslávnejšiu. "Mali sme úspešný rok, ktorý prekonal akékoľvek očakávania. Jazdci ukázali, že sú schopní súťažiť na tej najvyššej úrovni. Naším cieľom je napredovať v raste," pochválil svoj tím jeho manažér Ran Margalijot. Výkony cyklistov zo Cycling Academy bezpochyby sleduje aj Peter Sagan. "Som šťastný a pyšný na chlapcov z tímu a na úspechy, ktoré dosiahli. Ich cestu v pelotóne budem i naďalej sledovať. Navždy budem ich fanúšikom číslo jeden."
 
Či sa izraelskému tímu smelé plány naplnia uvidíme počas nasledujúcich ročníkov. Zatiaľ ostávajú v kontinentálnej sfére. Výrazným oslabením bude odchod Jána Valacha, ktorý v tíme odviedol mamutiu prácu nie len v pozícii športového riaditeľa, ale aj celkovej európskej logistiky a vybavovania pretekov. Ľuboš Malovec zmluvu predĺžil, jeho rovesník Mário Daško s cyklistikou skončil.
 
 
malovec-lubos-2015
Ľuboš Malovec po svojom najlepšom výsledku na V4 Maďarska (© Cycling-Info.sk)
 
 
Europcar pod iným názvom
 
Po odstúpení generálneho partnera tímu spoločnosti Europcar, budú jazdci na cestách vystupovať po značkou Direct Energie. "Je to pre nás veľká česť a jedinečná príležitosť rozvíjať našu firmu smerom vpred," poznamenal vtedy generálny manažér spoločnosti Caitucoli Xavier. Rozpočet a ani dĺžka kontraktu nie sú známe. Známy je len počet jazdcov na nadchádzajúcu sezónu.  Ten sa znížil z 26 na 21. Ostali jazdci ako Bryan Coquard, Thomas Voeckler či Romain Sicard. Pribudne Sylvian Chavanel. V novom drese však už neuvidíme Pierra Rollanda alebo Japonca Yukiya Arashira, ktorí prestúpil do Can-Garminu, resp. Lampre-Merida.
 
 
Bora-Argon 18 s uzavretou súpiskou a cieľom uspieť na Tour
 
Nemecký Prokonti celok Bora-Argon 18 uzavrela počas tohto týždňa menoslov cyklistov, ktorí budú za tím jazdiť. Pozostáva z 21 mien. Oproti minulej sezóne budú zmeny len minimálne. Celok získal počas nej sedem víťazstiev a toto číslo sa bude snažiť navýšiť. Podobne ako v sezóne 2015, i na budúce leto bude ich veľkým cieľom francúzska Tour. "Po dvoch úspešných predstaveniach na Tour, budú tieto preteky našim hlavným cieľom i v nasledujúcej sezóne," načrtol plány manažér nemeckého celku manažér Ralph Denk. "Trasa na rok 2016 je jednoducho skvelá. Klobúk dole pred organizátormi," dodal.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop