Slovinské kopce neprilákali takú konkurenciu ako vlani, chýbať bude aj obhajca

18.6.2019, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Na dvere klope v poradí už 26. ročník pretekov Okolo Slovinska. Podujatie oproti minulému roku poskočilo o stupienok vyššie, lenže čo-to stratilo na atraktivite z pohľadu cyklistickej konkurencie. Tento rok sa na slovinských cestách predstaví iba päť WT tímov, čo je o skoro polovicu menej ako tomu bolo pred rokom. V štartovej listine chýba aj vlaňajší víťaz.
 
 
majka 2017 slovinsko triumf bohfst
Majkov triumf v Slovinsku (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Rozhodnú dlhé stúpania, kľúčová bude Predmeja
 
Podujatie Okolo Slovinska oproti minulému roku poskočilo v hierarchii podujatí. Vlani ešte patrilo medzi jednotkové preteky, lenže od tejto sezóny sa dostalo do spoločnosti Tour de Yorkshire, Okolo Álp alebo Okolo Ománu, teda do kategórie HC. Preteky, ktoré každý rok prilákali na štart niekoľko hviezd, veď v nedávnej minulosti sem prišli Vincenzo Nibali, Rigoberto Urán a Rafal Majka, a nikdy netrpeli nedostatkom peňazí sa tak dočkali vysnívaného posunu.
 
Organizátori na zmenu chceli patrične zareagovať a podobne ako minulý rok v krásnom prostredí naplánovali päť náročných dní. Celé divadlo odštartuje v hlavnom meste, v Ľubľane, z ktorého sa pelotón vydá smerom ku chorvátskym hraniciam. Prvá etapa je vypísaná na 168 kilometrov, a aj keď sa v jej itenerári nachádzajú dve hodnotené stúpania, v závere by mali bojovať o víťazstvo šprintéri. Z pohľadu celkového programu bude úvodný deň vôbec najjednoduchší.
 
Ďalšie štyri diely už budú oveľa ťažšie. Už vo štvrtok pretekári budú musieť zdolať kopce Veliko Tinje (5,4 km - 6,6 %) a hlavne Svetinu (5,4 km - 7,7 %), ktorého vrchol bude 20 kilometrov pred cieľom. Dá sa preto očakávať, že niektorí odvážni cyklisti už v ňom budú skúšať pozornosť súperov. Nasledujúci deň bude ešte ideálnejší pre adeptov na celkové víťazstvo. Tretia previerka obsahuje štyri hodnotené stúpania a aj jeden z dvoch monumentov tejto edície. Dole (5,2 km - 9 %) oddelí zrno od pliev.
 
Druhý rozhodujúci okamih celej edície príde na rad v sobotu. Z vrchu Predmeja (9 km - 8 %) sa bude už iba klesať, takže to bude dokonalé miesto na získanie nejakých sekúnd na svoju stranu. Určite práve v tomto stúpaní uvidíme niekoľko nástupov, pretože vo finálnej etape vrchári nebudú mať skoro žiaden priestor na zvrátenie svojej situácie. Aj keď na Vahte (8,6 km - 4,7 %) sa bude dať útočiť, z jej vrcholu je to do cieľa stále ešte veľmi ďaleko, skoro 30 kilometrov. 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov (© tourofslovenia.si)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
Obhajca neprišiel, ubudlo aj WT tímov
 
Napriek tomu, že Okolo Slovinska postúpilo o kategóriu vyššie, štartová listina je oproti minulému roku chudobnejšia na kvalitu. Len pre porovnanie, pred rokom sem prišlo deväť tímov s najvyššou licenciou, tentokrát ich bude päť. Rovnaký počet WT celkov privítame na svojich cestách aj my, na Okolo Slovenska, a tiež rovnaký počet prokontinentálnych mužstiev. Aj z tohto pohľadu vidieť, aký progres a cveng začínajú mať najväčšie slovenské preteky vo svete. 
 
Na 26. ročníku podujatia sa neobjaví ani obhajca vlaňajšieho prvenstva. Primož Roglič absolvoval náročnú taliansku Grand Tour a domáci etapák musel preto vynechať. Aj jeho tím Jumbo - Visma sa rozhodol nezúčastniť sa týchto pretekov. Šancu získať najcennejšie tričko tak dostanú iní cyklisti. Najväčšími favoritmi budú Diego Ulissi, celkový víťaz z roku 2011, a Esteban Cháves, ktorí by mali byť najsilnejšími jazdcami v kopcoch. Teda aspoň na papieri. 
 
 
ulissi 19 pohlad rcsfa
Diego Ulissi (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Ich najväčšími vyzývateľmi by mali byť lídri prokontinentálnych tímov. Fausto Masnada na Giro d'Italia obsadil 20. pozíciu v GC a vo vrchárskej súťaži bol dokonca druhý. Mauro Finetto aktuálne nemá najlepšiu formu, ale ak by si zaspomínal na jar, mohol by miešať kartami na popredných miestach. Sám Finetto musí dúfať, že bude mať rovnako dobré nohy ako na Giro di Sicilia pri výstupe na Etnu. Spomenúť treba aj Bena Hermansa, ktorý sa vie vybičovať k dobrým výkonom, niekedy aj v kopcoch. 
 
Na domácich cestách vedia nájsť správnu motiváciu a tiež formu aj Slovinci. Zaujímavým v tomto ohľade môže byť Domen Novak, slovinský talent, ktorý naposledy súťažil  na jednorazovke v Lugane. Ani Jan Polanc a Tadej Pogačar nemusia byť úplne bez šance. Ďalšie zvučné mená z usporiadateľskej krajiny, Luka Mezgec a Grega Bole, už takí dobrí v jazdce do kopca nie sú, ale svoj priestor na realizáciu by mohli nájsť v hromadných dojazdoch. Buď ako rozbiehači alebo ako tí, čo chcú vyhrávať.
 
 
pogacar 19 algarve triumf uaefb
Tadej Pogačar (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
V šprintoch uvidíme Ackermanna a Cavendisha
 
Preteky Okolo Slovinska sú vypísané na päť dní, minimálne v dvoch prípadoch by mali svoje kúzlo a umenie predviesť šprintéri. Pozíciu najrýchlejšieho pretekára bude zastávať Pascal Ackermann, ktorý bude môcť počítať s podporou ako Juraja Sagana, tak aj Erika Bašku. Ak všetko pôjde podľa plánov, teda ak Ackermann nespadne, mal by zvíťaziť vo všetkých šprintérskych koncovkách. Je totiž jediným elitným šprintérom, ktorý do Slovinska pricestoval a na Gire ukázal, že má momentálne výbornú formu. 
 
Svoju účasť na podujatí už dávnejšie potvrdil aj Mark Cavendish, ktorý sa v krásnom prostredí bude pokúšať nájsť stratenú pohodu a hlavne rýchlosť. Brit už jeden svetlý moment v sezóne mal, bolo ním tretie miesto v tretej etape na Okolo Turecka, ale odvtedy zažil ďalších niekoľko sklamaní. Je preto veľmi reálne, že šancu šprintovať u Dimension Data dostane Giacomo Nizzolo, ktorý tiež nechýba v štartovej listine. Za Bahrajn - Merida by sa o víťazstvá mal pokúšať Phil Bauhaus.  
 
Aj v ďalších celkoch sa nájdu kvalitný jazdci do hromadných dojazdov. Zaradiť k ním treba Davide Cimolaia a Damiana Cimu, ktorému sa pred pár týždňami podarilo poraziť aj Ackermanna, hoci trochu inak. Svojich jazdcov budú chcieť do šprintov dostať aj kontinentálne tímy. Marko Kump už štyri šprinty dokázal vyhrať, lenže v nich nečelil takej silnej konkurencii, aká na neho čaká tento týždeň. Do pozornosti dávame aj Davide Rebellina, 47-ročného cyklistu, ktorý v roku 2004 vyhral Liége - Bastogne - Liége.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop