Giro: V etape pre klasikárov sa konečne dočkal Alaphilippe, a to po 140 km úniku iba v dvojici

16.5.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Giro: V etape pre klasikárov sa konečne dočkal Alaphilippe, a to po 140 km úniku iba v dvojici
Julian Alaphilippe (© LaPresse/Fabio Ferrari)

12. 16.5. zvlnena etapa ciel rovina Martinsicuro > Fano 190 km Alaphilippe
profil etapy, 2100 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Druhý týždeň na Gire mal silný začiatok a bude mať silný koniec, ale jeho stred je mierne nemastný-neslaný. Väčšinou sú tu tranzitné etapy po východnom pobreží Apeninského poloostrova smerom hore k Alpám, kde sa to opäť rozbehne. Platilo to najmä pre vrchárov, no dnešný deň bol typologicky vhodný pre klasikárov a v záverečnej hodine sa čakali zaujímavé súboje.
Šlo sa totiž stále hore-dolu cez krátke stúpania, ktoré však mali pri vysokom tempe moc poriadne vyselektovať pelotón. Bolo to najmä o tom, ktoré tímy budú mať záujem na vysokom tempe. UAE určite nie. Existoval aj variant úspešného dlhého úniku, ak by dostal veľa priestoru.
Pred Girom sa vravelo veľa o tom, že konkurencia medzi šprintérmi tu je takmer až na úrovni Tour de France. Postupne sa už ale s Girom lúčia. Skončili Girmay, Vernon, Kanter, Kooij a najnovšie dnes aj Fabio Jakobsen. Holanďan prestupoval do DSM s veľkými ambíciami, veď v sezóne 2022 vyhral 13x, vlani síce len 7x, ale boli to všetko minimálne triumfy z ProSeries. Tento rok sa mu absolútne nedarí. Vyhral síce etapu v Turecku v slabej konkurencii, ale inak nič a tu na Gire sa nedostal ani len do Top 20, nemal jediný bod v bodovacej súťaži a včera sa ešte aj zaplietol do pádu.
Zvlnený profil etapy pôsobil ako veľké lákadlo a takmer všetky tímy útočili. Dlho sa žiaden únik neujal. Stále to bolo len o sekundičkách. Napokon odišlo až 38 ľudí. Úplne vpredu prešli prvou rýchlostnou prémiou 115 km pred cieľom Julian Alaphilippe (Soudal - Quick-Step) s Mircom Maestrim (Polti Kometa). 36 ľudí za nimi strácalo 70 sekúnd, pelotón štyri minúty. Dokonca už tu mali niektorí šprintéri a pomocníci problém držať sa v pelotóne. Bolo zrejmé, že klasický šprint nehrozí.
Kto bol vo veľkej partii? Filippo Ganna a Jhonatan Narvaez (2x Ineos Grenadiers), Tobias Bayer a Quinten Hermans (2x Alpecin - Deceuninck), Ewen Costiou a Alessandro Verre (2x Arkéa - B&B), Christian Scaroni a Simone Velasco (2x Astana), Ruben Fernandez a Benjamin Thomas (2x Cofidis), Mikkel Honoré a Michael Valgren (2x EF - EasyPost), Laurence Pithie a Cyril Barthe (2x Groupama - FDJ), Lilian Calmejane a Dion Smith (2x Intermarché - Wanty), Nairo Quintana a Pelayo Sanchez (2x Movistar), Jan Hirt a Mauri Vansevenant (2x Soudal - Quick-Step), Gijs Leemreize a Kevin Vermaerke (2x DSM - Firmenich), Michael Hepburn a Luka Mezgec (2x Jayco - AlUla), Edoardo Affini a Attila Valter (2x Visma - Lease a Bike), Matteo Trentin a Alexander Kamp (2x Tudor), Domenico Pozzovivo a Manuele Tarozzi (2x VF Group - Bardiani), Simon Clarke (Israel - Premier Tech), Juan Pedro Lopez (Lidl - Trek), Aurélien Paret-Peintre (Decathlon - Ag2r), Davide Piganzoli (Polti Kometa), Rui Oliveira (UAE) a Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious).
Aj keď by logika hovorila, že sa francúzsko-talianske duo spojí so skupinou prenasledovateľov, teda počkajú ich, vôbec to nemali v úmysle a 90 km pred cieľom mali náskok už vyše dvoch minút na veľkú skupinu, kde sa nešlo úplne hladko, niektorí pretekári to skúšali trhať. Podarilo sa to. Odišlo deväť ľudí - Narváez, Hermans, Scaroni, Thomas, Valgren, Smith, Clarke, Leemreize a Trentin. Pre celkové poradie nepredstavovali žiadnu hrozbu, takže pelotón s UAE na čele ostával veľmi pokojný.
Keďže až osem z deviatich ľudí skupiny prenasledovateľov bolo z tímov, ktoré mali v pôvodnom mega úniku zastúpenie, táto veľká skupina začala vykazovať známky rezignácie, hoci mohlo ísť len o šetrenie síl. Strácala tri minúty na úplné čelo a mala trojminútový náskok na Pogačara a spol. Medzi nimi bol najvyššie postavený Jan Hirt na jedenástej priečke celkovo so stratou šiestich minút.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Hoci etapa na papieri vyzerala nenápadne, od úvodu sa šla v obrovskom tempe, ktoré neustávalo. Napriek viacerým krátkym kopcom bolo priemerné tempo prvých troch hodín cez 47 km/h, čo vyzeralo na atak historického rýchlostného rekordu spomedzi etáp s viac ako 2000 nastúpanými metrami. Najrýchlejšou bola doteraz 17. etapa z roku 2018 s rýchlosťou 46,5 km/h.
30 km pred cieľom stále točili nohami Alaphilippe s Maestrim vo dvojici na čele. Zdalo sa až neuveriteľné, že by mohli zvládnuť takmer 150 km jazdy až na pásku. Deväť ľudí za nimi ale stále strácalo len 1:15 a viacerí sa tam okúňali k spolupráci. Určite ešte mali našetrené nejaké tie sily. Zvyšných 24 ľudí sa už postupne blížilo nazad k balíku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
15 km pred dojazdom sa už dialo očakávané, francúzsko-talianske duo začalo strácať pôdu pod nohami. Malo už len 45 sekúnd náskoku a čakal ich ešte prejazd posledným veľmi prudkým kopcom Monte Giove (1,1 km; 9,7 %) s vrcholom 10 km pred cieľom. Očakával sa tu atak Narváeza, prípadne niekoho iného zo skupiny. Podľa papierových predpokladov sa tu Alaphilippe zbavil Maestriho a upaľoval sám do cieľa. Stále to pre neho vyzeralo celkom nádejne. Narváez a Hermans prešli vrcholom s odstupom 40 sekúnd.

Julian Alaphilippe po mnohých pokusoch konečne cítil obrovskú šancu vyhrať a neplánoval sa toho vzdať. Podarilo sa mu to. Po takmer roku a mnohých problémoch všelijakého druhu konečne zvíťazil, a to nie na hocijakých pretekoch - na Giro d'Italia, kde sa predtým ešte nikdy z triumfu netešil. Zároveň sa stal 109. cyklistom histórie, ktorý vyhral etapu na všetkých Grand Tours. Celkovo to bol jeho 42. profi triumf.
Narváez zdolal Hermansa, aby si rozdelili ešte UCI body, prize money a pre nich nepodstatné bonifikačné sekundy. Za víťazom napokon zaostali o pol minúty. Štvrtý bol Valgren, piaty Scaroni a šiesty víťazov bývalý tímový kolega Trentin. V skupine favoritov sa Daniel Martínez pokúsil o symbolický atak v poslednom kopci, ale nič sa neudialo. Do cieľa prišli s odstupom 5:25.
Dnes bola cyklistika spravodlivá, čo sa nedeje často. Skôr sledujeme opak, že sa presadí niekto, kto bol najsilnejší na posledných metroch, alebo mal najlepšiu taktiku či tím. Julian dnes ukázal, aký špičkový cyklista je, i keď sa mu už neverilo. Predviedol niečo podobné ako Peter Sagan pred štyrmi rokmi, keď tiež sólo vyhral náročnú etapu, hoci sa zdalo, že v tej skupine, v ktorej bol, budú silnejší súperi.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (víťaz)
"Určite som to takto dnes neplánoval, veď to bolo strašne dlho len vo dvojici. Očakával som, že budem vo veľkej skupine. Ďakujem kolegom, ktorí výborne kontrolovali preteky v prvej fáze, potom som sa dostal dopredu a už to bolo dobré. S Mircom Maestrim sme si skrátka povedali, že ideme a uvidíme, čo to prinesie. Spolupracovali sme parádne. Keď som ho odtrhol, veril som, že vyhrám, ale Narváez bol blízko, hlásili mi to.
Ďakujem všetkým, tímu, manželke, rodine, sníval som o tom a som veľmi šťastný."
 
Výsledky etapy
1.ALAPHILIPPE JulianSoudal Quick-Step04:07:44
2.NARVÁEZ JhonatanINEOS Grenadiers00:31
3.HERMANS QuintenAlpecin - Deceuninck00:32
4.VALGREN MichaelEF Education - EasyPost00:43
5.SCARONI CristianAstana Qazaqstan00:43
6.TRENTIN MatteoTudor Pro Team01:30
7.CLARKE SimonIsrael - Premier Tech01:30
8.LEEMREIZE Gijsdsm-firmenich PostNL01:30
9.MAESTRI MircoTeam Polti Kometa01:30
10.THOMAS BenjaminCofidis01:30
Zobraziť kompletné poradie

Priebežné poradie pretekov po etape
1.POGAČAR TadejUAE Team Emirates45:22:35
2.MARTINEZ DanielBora - hansgrohe02:40
3.THOMAS GeraintINEOS Grenadiers02:56
4.O'CONNOR BenDecathlon Ag2r La Mondiale03:39
5.TIBERI AntonioBahrain Victorious04:27
6.BARDET Romaindsm-firmenich PostNL04:57
7.FORTUNATO LorenzoAstana Qazaqstan05:19
8.ZANA FilippoTeam Jayco - AlUla05:23
9.RUBIO EinerMovistar Team05:28
10.ARENSMAN ThymenINEOS Grenadiers05:52
Zobraziť kompletné poradie

Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1.MILAN JonathanLidl - Trek229
2.GROVES KadenAlpecin - Deceuninck166
3.MERLIER TimSoudal Quick-Step92

Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1.POGAČAR TadejUAE Team Emirates104
2.GESCHKE SimonCofidis59
3.PARET-PEINTRE ValentinDecathlon Ag2r La Mondiale55

Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1.TIBERI AntonioBahrain Victorious45:27:02
2.ZANA FilippoTeam Jayco - AlUla00:56
3.ARENSMAN ThymenINEOS Grenadiers01:25

Kopce na trase etapy:
4 20 modre 100 km - Osimo (7,0 km; 2,4 %)
4 20 modre 66 km - Monsano (4,2 km; 4,1 %)
4 20 modre 55 km - Ostra (1,1 km; 9,4 %)
4 20 modre 42 km - La Croce (5,5 km; 3,1 %)
11,1 km - Monte Giove (1,1 km; 9,7 %)
 
Náš eshop