Giro skončilo Merlierovým triumfom, čím vyrovnal bilanciu s Milanom na 3:3, Pogačarovci oslavovali

26.5.2024, 17:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Giro skončilo Merlierovým triumfom, čím vyrovnal bilanciu s Milanom na 3:3, Pogačarovci oslavovali
Triumf Merliera (© Soudal Quick-Step / Getty Images)

21. 26.5. rovinata etapa ciel rovina Rím > Rím 122 km Merlier
profil etapy, 300 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Rím zďaleka nie je takou integrálnou súčasťou Gira ako Paríž v prípade Tour de France. Vlani sa tu síce končilo, ale medzi rokmi 2019 - 2022 ani raz. Dnes sme tu sledovali záverečné defilé Tadeja Pogačara ako suveréna s náskokom, ktorý 59 rokov nikto nedosiahol. Ba aj ten rok 1965 bol veľkou výnimkou a desaťminútové odstupy sa skôr datujú na obdobie pred druhou svetovou vojnou.
Šprintérov sme tu videli veľmi veľa, ale pre viacerých cesta do Ríma neviedla. Najväčšími favoritmi boli Jonathan Milan a Tim Merlier. Okrem nich a Kooija žiadny iný rýchlik etapu nevyhral. A ani dnes sa to nečakalo. Bol to aj deň lúčenia - svoje posledné 18. Giro šiel Domenico Pozzovivo. 41-ročný veterán šiel domácu Grand Tour každučký rok svojej profesionálnej kariéry.
Úvod bol veľmi pokojný, UAE viedlo pelotón a oslavovalo. Nastúpili v špeciálnych dresoch s ružovými rukávmi a pripomínali dresy niekdajšieho slávneho tímu v úvode milénia T-Mobile. Neútočilo sa. Až po príjazde na okruhy priamo v Ríme sa začalo a odišla štvorica Alex Baudin (Decathlon), Ewen Costiou (Arkéa), Mikkel Honoré (EF Education) a Martin Marcellusi (VF Group). Nedostali ale veľa priestoru. Ani pol minúty.
Dobehnutí boli 13 kilometrov pred cieľom a šprintérske tímy robili vláčiky. No vzápätí musel vymeniť bicykel Jonathan Milan, a to bol problém pre Lidl - Trek. Podarilo sa mu ešte vrátiť, no kým sa dostal cez pelotón, trvalo mu to. Špekulovalo sa, či niečo nevymyslí Filippo Ganna, ale tempo bolo privysoké a nepriala mu ani trať. Dva kilometre pred páskou ťahal Pogačar celý pelotón.
1600 metrov pred páskou sa Lidl natlačil na čelo pelotónu akoby pred pár minútami neboli vzadu za ním. Milanovci to mali pod kontrolou a aj rozbehli špurt, ale Tim Merlier (Soudal - Quick-Step) mal najlepšie načasovanie. V správny moment sa dostal cez súpera do čela manévrom doprava, Milan v zlomku sekundy stratil dva metre a už ho nedokázal preliezť na páske. Najlepší šprintéri Gira si rozdelili prvé dve pozície. Merlier bilanciu vyrovnal na 3:3. Kaden Groves (Alpecin) skončil tretí.
Napriek toľkému talentu, úžasnej forme už roky a 77 profi víťazstvám, Tadej Pogačar vyhral iba tretiu Grand Tour a prvú po júli 2021. Najrýchlejšie Giro histórie. Veľa expertov hovorí, že je čas, aby získal double spolu s Tour. Bude to mať extrémne náročné, no v tomto "roku problémov" rôznych pretekárov určite nie nemožné. Bude mať k dispozícii ešte výrazne silnejší tím ako tu - o Ayusa, Almeidu či Yatesa...
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tima Merliera (víťaz etapy)
"Nebol to vôbec ideálny špurt. Musím sa ospravedlniť kolegom, lebo v tej hektike som nedokázal nasledovať svojich ľudí. Bol to veľmi tvrdý boj v tom závere a nakoniec to nejako vyšlo, tak som veľmi rád za tím.
Ten dojazd sa mierne podobal na Nokere Koerse, kde v samom závere prišiel kratučký úsek na kockách. Tam mi to vyšlo, tak som si veľmi veril aj tu a povedal Bertovi Van Lerberghovi, že musím byť asi na piatej pozícii, keď sa dostaneme na kocky, no a presne to vyšlo.
Myslím si, že pre ľudí je to veľké víťazstvo takto na konci Gira v Ríme, ale pre mňa je to také zvláštne. Včera večer si už všetci v tíme dávali pivo a gratulovali si za zvládnuté preteky, no ja som si vravel, že ešte máme tento deň pred sebou. Ešte som nezažil veľa záverov Grand Tours (úsmev)."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz pretekov)
"Aktuálne som bez slov. Ťažko opísať tieto momenty. Chceli sme byť vpredu celý čas na tomto zradnom okruhu. Aj keď sme dnes už nevyhrali, nemôžeme vyhrať všetko (úsmev). Až po čase si to budem uvedomovať a spomínať na tieto úžasné preteky s takými fanúšikmi."
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 02:51:50
2. MILAN Jonathan Lidl - Trek 00:00
3. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 00:00
4. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00
5. VAN DIJKE Tim Visma | Lease a Bike 00:00
6. ANIOLKOWSKI Stanislaw Cofidis 00:00
7. DAINESE Alberto Tudor Pro Team 00:00
8. LONARDI Giovanni Team Polti Kometa 00:00
9. EWAN Caleb Team Jayco - AlUla 00:00
10. GRONDIN Donavan Arkéa - B&B Hotels 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 79:14:03
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 09:56
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 10:24
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 12:07
5. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 12:49
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 14:31
7. RUBIO Einer Movistar Team 15:52
8. HIRT Jan Soudal Quick-Step 18:05
9. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 20:32
10. STORER Michael Tudor Pro Team 21:11
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 362
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 225
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 193
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 270
2. PELLIZZARI Giulio VF Group - Bardiani CSF 206
3. STEINHAUSER Georg EF Education - EasyPost 153
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 79:26:52
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 01:42
3. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 11:10
 
Náš eshop