Časovky na MS: ITT juniorov ovládol Chamberlain, Schwarzbacher aj Dunár v Top 20

11.8.2023, 11:40 | Preteky vo svete | L. Timko, J. Hlubek
ut 8.8. rovinata etapa 14:00 Glasgow > Glasgow 40 km Švajčiarsko
profil časovky (© UCI / WCH 2023)
Miešaná štafeta tímov pôsobí na svetovom šampionáte tak trochu do počtu. Veľa krajín jej nevenuje zásadnú pozornosť. Aj tento rok štartovalo iba 18 krajín, čo je vzhľadom na to, že sme v Európe a v dejisku veľkého šampionátu, málo. Túto disciplínu úplne ignorujú Belgičania. Navyše, viaceré zo štartujúcich ani nenasadili svojich najlepších časovkárov, Španieli pôsobili priam nanúteným dojmom. O show sa snažia aspoň niektoré tímy ako Švajčiarsko, Taliansko či Austrália, a tak tomu bolo aj v Glasgowe, kde sa šlo 2x po dvadsať kilometrov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tunajšia technická trať však napriek slušnému počasiu priniesla množstvo pádov, ktoré veľmi ovplyvnili výkony jednotlivých krajín. Po mužskom úseku jasne viedlo Švajčiarsko pred Talianskom a Francúzskom, no víťazka časovky na Tour de France a hlavná ťahúňka Helvétov Marlen Reusserová spadla, čo stálo ich tím veľmi veľa času. Lenže aj Talianky mali problém, keď musela bicykel meniť Silvia Persicová a Talianky padli mimo medailových pozícií. Spadol aj Luke Plapp z Austrálie či Holanďan Daan Hoole a napokon sa k dvom medailám dostali tímy, ktoré zvládli celú trať bez problémov.
Napokon o tesných sedem sekúnd udržali víťazstvo Švajčiari, ktorí obhájili svoj titul z Wollongongu. Postarala sa o to totožná šestica, teda Mauro Schmid, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Elise Chabbeyová, Marlen Reusserová a Nicole Kollerová. Prvú medailu od zavedenia tejto disciplíny v roku 2019 vybojovali Francúzi, a to Armirail, Cavagna, Coquard, Cordonová, Kerbaolová a Labousová. No a bronz si vybojovali Nemci Heidemann, Steimle, Walscheid, Bauernfeindová, Kleinová a Kochová. Tí ale stratili až 51 sekúnd a nešťastné krajiny po problémoch ešte viac.
st 9.8. rovinata etapa 15:30 Stirling > Stirling 36 km Milesi
profil časovky, 240 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2023)
Odkedy v kategórii do 23 rokov povolili štart profesionálom, kvalita štartového poľa sa výrazne zvýšila a už je to súboj pretekárov z tímov World Tour, akurát vo veku do 23 rokov. Perfektný deň mal v Glasgowe taliansky pretekár DSM Lorenzo Milesi, ktorý štartoval už v prvej štartovej skupine, teda vyše hodiny a pol čakal na to, či sa stane majstrom sveta.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Dlho sa zdalo, že áno, no na trať prišiel predposledný muž štartovej listiny Belgičan Alex Segaert z Lotta. Na domácom šampionáte v časovke ho porazil iba Wout van Aert a po polovici trate dnes viedol. No neudržal svoj výkon na zlatej úrovni a napokon stratil na Taliana 11 sekúnd. Obhájil tak striebro z vlaňajška. Bronz si vybojoval Austrálčan Hamish McKenzie z Jayca, no s veľkou stratou až 51 sekúnd.
Martin Jurík (© Matej Červenka)
Z dvojice Slovákov sa na 36-kilometrovej trati lepšie ukázal prvoročák a jeden z úplne najmladších dvadsaťtrojkárov na štarte Martin Jurík z Adrie Mobil. So stratou 4:14 sa našiel na 44. mieste. Filipa Lohinského z Dukly Banská Bystrica klasifikovali na 51. mieste (+4:58). Štartovalo 78 pretekárov. Vidíme, že časy, keď sme obsadzovali úplne posledné pozície, sú už preč, no štartujú aj mnohí exotickí pretekári. Za Čechmi dnes naši veľa nezaostali.
Filip Lohinský (© Matej Červenka)
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Juríka (víťaz)
"Rovinky sa mi šli celkom fajn, zaľahol som a šiel, čo to dalo. Aj tie kopčeky celkom fajn, no škoda toho výsledku. Chcel som o niečo lepšie umiestnenie. Rovnako ako na majstráku mi prestala fungovať vysielačka, takže to nebolo úplne príjemné."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Filipa Lohinského (51. miesto)
"Bola to veľmi komplexná trať s mnohými ťahavými, ale aj technickými úsekmi. Celkom mi to dnes sadlo. Pocitovo to bola asi moja najlepšia časovka tento rok. Som za to rád."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (DS reprezentácie)
"Umiestnenia nie sú také zlé, ale strata na najlepších značná. Pre Filipa to bola jedna z lepších časoviek. Výsledok je adekvátny k tomu, čo sme od neho očakávali. Od Martina sme mali trochu vyššie očakávania. Tento rok zašiel viaceré veľmi kvalitné časovky, takže dnes mu to nevyšlo, nemal ideálne nohy. Mali sme aj technické problémy. Vypadla mu vysielačka veľmi krátko po štarte a nemal teda dostatočnú podporu z auta. Nemohli sme mu presne hlásiť zákruty a tipy. Trať mal, samozrejme, naštudovanú, ale nedá sa to až tak detailne. Nepridalo mu to ani na psychike a bol to teda taký nešťastný výkon. Veľká škoda."
št 10.8. rovinata etapa 12:15 Stirling > Stirling 13 km Wilsonová
profil časovky, 130 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2023)
Vo štvrtok pokračoval program časoviek v meste Stirling. Juniorky šli 13-kilometrovú intenzívnu trať s množstvom zákrut aj krátkym cieľovým kopcom, kde sa tvorili rozdiely. Zo 42 pretekárok na štarte dosiahla najrýchlejší čas Austrálčanka Felicity Wilson-Haffendenová, ktorá zdolal Britku Isabelu Sharpovú o 16,5 sekundy. Pre domáce farby to bola už 44. medaila na veľkých MS. V tesnom súboji o bronz Talianka Federica Venturelliová zdolala Írku Lucy Banezetovú.
Slovensko malo zastúpenie v podobe majsterky SR v tejto disciplíne Anny Ržoncovej, ktorá jazdí za CK EPIC Dohňany a pre veľkú CTMku je to návrat na scénu MS po úspešných rokoch s Erikom Baškom a kolegami. So stratou 3:15 obsadila 38. miesto. V tejto disciplíne neštartovalo veľa exotických pretekárok, takže sa to aj prejavilo na tom, že za ňou skončili iba štyri pretekárky. Má však iba 17 rokov, takže o rok bude silnejšia.
Anna Ržoncová (© Matej Červenka)
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Anny Ržoncovej (38. miesto)
"Časovka bola celkom krátka, 13,4 km, ale náročná zvlnená trať s ťažkým kopcom na konci, ktorý bol najťažší z tej trasy, samozrejme. Nešlo sa mi dobre, čakala som, že to bude lepšie, no beriem to ako skúsenosť. Verím, že si z toho vezmem ponaučenie do budúcna, keďže som prvoročáčka."
št 10.8. rovinata etapa 15:00 Stirling > Stirling 36 km Dygertová
profil časovky, 240 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2023)
Titul majsterky sveta v časovke jednotlivkýň na MS v Glasgowe získala Američanka Chloe Dygertová. 26-ročná cyklistka Canyon//SRAM Racing na 36-kilometrovej trati triumfovala v čase 46:59 pred Grace Brownovou z Austrálie, ktorá zaostala iba o necelých šesť sekúnd. Bronz získala Rakúšanka Christina Schweinbergerová, ktorá už mala výraznejšiu stratu 1:13. Pre Dygertovú je to druhý titul v tejto disciplíne. Pred štyrmi rokmi jej sadla trať v Harrogate tiež na Britských ostrovoch.
Jediná Slovenka v štartovom poli Nora Jenčušová obsadila 38. priečku so stratou piatich minút a sekundy. Aj keď na prvý pohľad umiestnenie neevokuje výraznejší výsledok, porazila až 47 pretekárov. V kategórii do 23 rokov skončila na šiestej priečke, za ktoré získala štyridsať UCI bodov. Štartovalo historicky najviac cyklistiek v elitnej kategórii - až 86. Nora zdolala obe Češky či Španielky alebo Belgičanku.
Nora Jenčušová (© Matej Červenka)
Veľká favoritka a víťazka časovky na Tour de France Marlen Reusserová zo Švajčiarska svoju jazdu nedokončila. Nespadla, no mala zdravotné komplikácie po páde v tímovom mixe.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nory Jenčušovej (38. miesto, 6. miesto v U23)
"Bola to silová trať. Vietor sa úplne otočil oproti tréningu, takže bolo s tým potrebné pracovať. Čakala som to ale a snažila sa s tým vyrovnať. Bola to moja najdlhšia časovka života, no celkom sa mi to podarilo. Nevykapala som v závere a snažila sa ísť dobre aj v záverečnom kopci. Bolo to ale veľmi ťažké, keďže som mala jednoprevodník. Nešiel mi wattmeter, takže trošku ma to ovplyvnilo, ale fajn."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (DS repre)
"Anna Ržoncová mala celkom primerané kilometre. Trať bola celkom spravodlivá. Príliš nefúkalo. Bola tam dlhá roviná, stúpania a technické úseky, takže tá časovka bola férová. Jej výkon nebol úplne ideálny. Čakali sme trochu lepší výkon. Mala trochu zlé nohy a dúfam, že do budúcna sa predvedie v lepšom svetle a bude mať z toho ponaučenie. Nora Jenčušová mala naozaj dlhú časovku. Videli sme, že špecialistky boli úplne uletené od zvyšku sveta. Druhýkrát v živote mala vlastnú kategóriu U23, aj keď štartovala spoločne so ženami. Tam sme rátali minimálne s Top 10. V lepšom prípade aj s Top 5, čo nám tesne ušlo. V tejto disciplíne veľmi pomáha wattmeter, kde človek vidí, aký výkon ide, ale zrovna dnes jej vypadol. Nevedel som o tom. Na to, že šla bez neho, podala veľmi silný a vyrovnaný výkon. Šieste miesto v kategórii U23 je veľmi pekné, za čo som veľmi spokojný a teším sa na majstrovstvá Európy."
pi 11.8. rovinata etapa 11:00 Stirling > Stirling 23 km Chamberlain
profil časovky, 190 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2023)
Piatkový program v rámci cestnej cyklistiky odštartovala juniorská časovka. Slovensko zastupovali majster Dominik Dunár (Willebrord Wil Vooruit) a Matthias Schwarzbacher (CPS Professional Team), ktorý si právo štartu vybojoval v ITT na Medzinárodných dňoch cyklistiky v Dubnici nad Váhom. Na cyklistov čakala zvlnená trasa so stúpaním Stirling Castle (0,8 km; 5,4 %) na záver.
Štartovú listinu otváral Carlos Montes de Oca Monzon (Kuba), uzatváral ju Duarte Marivoet Scholiers (Belgicko). Na štarte zaujal Lovemore Ntini (Zimbabwe), ktorý šiel na bežnom cestnom bicykli bez časovkárskeho vybavenia. Ako ôsmy odštartoval Matthias Schwarzbacher. Víťaz MDC v Dubnici nad Váhom stanovil najrýchlejší čas na prvom medzičase. Bol o trinásť sekúnd rýchlejší ako Erazem Valjavec (Slovinsko). 
Dojazd Matthiasa Schwarzbachera (© Matej Červenka)
Majster Českej republiky Pavel Šumpík bol na prvom medzičase o jedenásť sekúnd pomalší. Matthias Schwarzbacher pokračoval v kvalitnom výkone a bol najlepší aj na druhom medzičase. Druhý William Holmes (Austrália), ktorý už bol v cieli, strácal 27 sekúnd. Slovák udržal svoj náskok až do konca a do cieľa prišiel v čase 29:54. Na Holmesa mal 21 sekúnd k dobru.
Na prvom medzičase stanovil nový najlepší čas Liam O'Brien (Írsko). Ír bol rýchlejší o päť sekúnd. O deväť sekúnd ho prekonal Mikal Grimstad Uglehus (Nórsko). Pavel Šumpík v cieli zaostal o 42 sekúnd. O'Brien prekonal Schwarzbachera aj na druhom medzičase, ale jeho náskok sa znížil na štyri sekundy. Najlepší prvý medzičas stanovil Jacob Bush (Veľká Británia). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po ňom však prešiel medzičasom aj Louis Leidert (Nemecko) a bol rýchlejší o 28 sekúnd. Liam O'Brien napokon ešte zvýšil svoj náskok a šiel na prvú priečku. Matthias Schwarzbacher bol pomalší o sedem sekúnd. Na trati sa už nachádzal aj Dominik DunárMikal Grimstad Uglehus bol v cieli rýchlejší od Schwarzbachera iba o 41 stotín a posadil sa na druhú priečku. 
Dominik Dunár odštartoval dobre a po prvom medzičase mu patrilo tretie miesto so stratou osemnástich sekúnd. Louis Leidert stanovil najlepší druhý medzičas. Na prvé miesto sa vyšvihol Jacob Bush, ktorý na Liama O'Briena získal 26 sekúnd, ale hneď po ňom prišiel do cieľa Leidert a s náskokom šestnástich sekúnd šiel na prvú priečku. Dunár na druhom medzičase strácal 37 sekúnd zo štvrtého miesta.  
Dominik Dunár na štarte (© Matej Červenka)
Dominik Dunár záver časovky šiel pomalšie ako Matthias Schwarzbacher. Na prvé miesto stratil 56 sekúnd a priebežne sa zaradil na siedmu priečku. Na krajana stratil šesť sekúnd. Záverečné stúpanie na kockách vytrápilo každého cyklistu. Na vysoké umiestnenie útočil aj Matthew Ney (Kanada), ktorému patrilo štvrté miesto po úvodnom medzičase. Kanaďan bol štvrtý aj na druhom medzičase. 
Matthew Ney bol v cieli o dve sekundy skôr ako Matthias Schwarzbacher, ktorý klesol na šiestu priečku. Kanaďan sa zaradil na štvrté miesto. Tesne po jeho dojazde odštartoval posledný jazdec Duarte Marivoes Scholiers (Belgicko). Andrew August (Veľká Británia) na prvom medzičase zaujal tretie miesto. Neskôr ho na tretej priečke vystriedali Oscar Chamberlain (Austrália) a Ben Wiggins (Veľká Británia). 
Dominik Dunár (© Matej Červenka)
Adam Rafferty (Írsko) sa v cieli zaradil na tretiu priečku. Na Louisa Leiderta stratil 24 sekúnd. Matthias Schwarzbacher klesol na siedme a Dominik Dunár na deviate miesto. Za Raffertyho sa zaradil Andrew August, ktorý na Raffertyho stratil tri sekundy. Íra však z pódiového umiestnenia poslal preč Jorgen Nordhagen (Nórsko), ktorý na Leiderta stratil iba tri sekundy a šiel na druhé miesto.
Následne prišiel do cieľa Oscar Chamberlain a po skvelom výkone o 35 sekúnd zdolal Louisa Leiderta. Na piate miesto sa zaradil Luca Giaimi (Taliansko) a Matthias Schwarzbacher tak vypadol z Top 10. Ben Wiggins stratil 24 sekúnd a šiel na druhú priečku. Paul Fietzke (Nemecko) a Duarte Marivoes Scholiers (Belgicko) o pódiové umiestnenia nebojovali.
Jazdec juniorského tímu AG2R Citroën Team Oscar Chamberlain tak získal zlato. Druhý skončil Ben Wiggins a na pódium sa postavil aj Louis LeidertMatthias Schwarzbacher napokon skončil na 14. mieste. Na Top 10 stratil 25 sekúnd. Dominik Dunár finišoval na 16. priečke. Časovka tak slovenskému tímu vyšla lepšie ako preteky. Schwarzbacher vybojoval najlepší výsledok na MS v juniorskej časovke pre Slovensko od roku 2002, keď v Belgicku skončil na 10. mieste Matej Jurčo. O rok neskôr v Kanade bol Peter Velits na 14. priečke.  
vyjadrenie ikonky ciernaMatthias Schwarzbacher (14. miesto)
"Zo začiatku fúkal dosť silný protivietor. Viacmenej to bolo vtedy, keď sme šli na rovine. Potom nasledovala ľavotočivá zákruta a do cieľa sa šlo viacmenej hore-dole, čo mi vyhovovalo, keďže sa tam šlo viacmenej prerušované tempo. Štrnáste miesto som určite nečakal. Šiel som asi najlepšiu časovku za posledné obdobie. Myslím si, že nie som úplne časovkár a dokázal som poraziť aj niektorých lepších časovkárov. Hovorí to aj o mojej kondícii, v akej som šiel do pretekov."
vyjadrenie ikonky ciernaDominik Dunár (16. miesto)
"Prvá trištvrtina trate aj prvé dva kopce mi sedeli. Išiel som si svoje tempo. Na medzičasoch som sa držal na popredných pozíciách, s čím som spokojný. V poslednom kopci ma celkom vyplo, došli mi sily a šiel som na ťažkom prevode. Som spokojný s mojim výkonom na prvých devätnástich kilometroch aj s výsledkom, aj keď to mohlo byť určite lepšie."
vyjadrenie ikonky ciernaJakub Vančo (športový riaditeľ)
"S výkonom chlapcom som veľmi spokojný. Vedeli sme, že sú silní, čo preukázali aj v poslednej časovke na svetovom pohári v Dubnici nad Váhom, že vedia zajazdiť časovku. Tu boli ešte zvučnejšie mená ako tam. Najmä Matthias musel mať veľmi dobrý deň. Dominikovi trochu nestačili prevody v záverečnom stúpaní. Mal to veľmi pekne rozbehnuté. Na to, ako je kategória juniorov dnes nabitá a na to, kto tu štartoval a na akých strojoch, som veľmi spokojný."
Výsledky
1. CHAMBERLAIN Oscar Austrália 00:28:29
2. WIGGINS Ben Veľká Británia 00:25
3. LEIDERT Louis Nemecko 00:34
4. NORDHAGEN Jørgen Nórsko 00:38
5. BUSH Jacob Veľká Británia 00:51
6. GIAIMI Luca Taliansko 00:57
7. MARIVOET Duarte Belgicko 00:58
8. RAFFERTY Adam Írsko 00:58
9. AUGUST Andrew USA 01:02
10. FIETZKE Paul Nemecko 01:10
14. SCHWARZBACHER Matthias Slovensko 01:25
16. DUNÁR Dominik Slovensko 01:31
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop