MS v cross-country: Pidcock na domácej pôde dúhový, lúčiaci sa Schurter tretí. Sagan sa nedokázal kvalifikovať do Paríža

12.8.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
so 12.8. XCO ciel rovina Glentress Forest (? kôl) 30 km/ 8 kôl Pidcock
Medzi úplne posledné disciplíny na cyklistickom svetovom šampionáte v Glasgowe zaradili organizátori aj tú kráľovskú v teréne. Cross-country patrí medzi najprestížnejšie a najdramatickejšie formáty v cyklistike vôbec a v Škótsku sa jazdilo na extrémne technickom okruhu, ktorý sľuboval veľkú drámu. V hre dnes bola okrem dúhového dresu aj kavlifikácia na olympiádu v Paríži.
Všetky oči slovenských fanúšikov MTB dnes smerovali na Mateja Ulíka no najmä Petra Sagana. Žilinčan sa po dlhých siedmych rokoch vrátil na vrcholné podujatie vo svojej milovanej disciplíne. Naposledy tak pretekal na olympiáde v Riu. V januári oznámil, že kariéru by si želal ukončiť pod olympijskými kruhmi v Paríži práve v teréne, no a dnes prišiel pre neho deň D.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Slovensko je v aktuálnom kvalifikačnom rebríčku ďaleko za krajinami z Top 19, ktoré majú garantované miesta. Dnes však mali možnosť kvalifikácie do Paríža aj pretekári zo slabších štátov. Dve najlepšie krajiny mimo Top 19 dnes vedeli získať miestenku na olympijských pretekoch. Lotyš Martins Blums a Mexičan José Ulloa Arevalo boli aspoň na papieri najväčšími favoritmi na kvalifikovanie sa. Mimo Top 19 sa nachádzalo aj Holandsko, no podľa niektorých zdrojov sa krajina tulipánov už na olympijské hry do Paríža kvalifikovala skrz preteky U23.
Medzi najväčších favoritov na dúhový dres patril určite domáci Tom Pidcock, pre ktorého bola trasa šitá na mieru. Najväčším vyzývateľom mu mal byť obhajca titulu a desaťnásobný majster sveta Nino Schurter (Švajčiarsko). Bez ambícií neboli ani David Valero (Španielsko), Alan Hatherly (JAR), Jordan Sarrou (Francúzsko) či Lars Forster alebo Matthias Fluckinger (obaja Švajčiarsko). Čerstvý majster sveta na ceste Mathieu Van Der Poel (Holandsko) je schopný všetkého, no cross-country poriadne nepretekal od Tokia.
Holanďanovi a nášmu Petrovi Saganovi UCI kontroverzne pomohla zmenou pravidiel na poslednú chvíľu, vďaka čomu budú štartovať z 5. rady, napriek tomu že nemajú ani jeden UCI bod v tejto sezóne. Reprezentácia pretekárov vrátane Nina Schurtera či Jolandy Neffovej skritizovala UCI v otvorenom liste, no únia sa ohradila tvrdením, že titul za prítomnosti Van Der Poela je špecialitou aj pre Nina Schurtera a že úprava pravidiel dodá pretekom prestíž. 
Preteky odštartovali veľmi z ostra a už v úvodných troch minútach sa pošmykol a na zem sa porúčal Mathieu Van Der Poel. Holandská superhviezda odstúpila. Po prvom kole sa na čele vyselektovala asi desiatka favoritov, ktorú mocne stíhal Tom Pidcock. Brit štartoval tak z polovice pola. Bohužiaľ, Sagan sa na stúpaniach pomaly prepadal.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V druhom kole sa Pidcock dostal k elitnej skupine vedenej Heatherlym a Schurterom. Sagan sa nachádzal po štvrtine pretekov na 53. pozícii. Matej Ulík jazdil okolo 80. miesta. V ďalšom okruhu sa ich pozície výraznejšie nemenili. Pred Saganom jazdili z priamych konkurentov Ulloa Arevalo i Blums. Inak bol ale tretí, Austrálčana Sama Foxa držal za sebou.
V polovici pretekov sa boj o dúhu zúžil na trio Schurter, Heatherly a Pidcock. Za nimi sa ešte trápil Sarrou. Sagan bol 59. a hoci sa zbavil Foxa, tak doťahovať sa na neho začal Kolumbijčan Diego Arias Cuervo. V piatom okruhu začal tlačiť na pílu Pidcock. Za vedúcou trojicou Sarroua predbehla trojica Samuel Gaze (Nový Zéland), Victor Koretzky (Francúzsko) a Vlad Dascalu (Rumunsko).
- reklama -
- reklama -
Pidcock sa trvalým tlakom zbavil Heatherlyho a napokon aj huževnatého veterána Schurtera. V treťom kole pred koncom Sagana predbehli i Arias Cuervo z Kolumbie, Rok Naglič zo Slovinska i Tomer Zaltsman z Izraela. To bol vpodstate koniec ambíciám na priamu kvalifikáciu. Slovensko sa tak bude v budúcom roku zrejme spoliehať na udelenie divokej karty.
K mohutnému finišu sa v závere nadýchol Samuel Gaze, ktorý prevalcoval Heatherlyho aj Schurtera. Do posledného okruhu však strácal na letiaceho Brita na čele 22 sekúnd. Matej Ulík sa už do neho nepozrel, stiahli ho a preteky dokončil na 74. mieste. Sagan to ešte stihol a preteky mal dokončiť.
K zlatu z olympijských hier z Tokia dnes Thomas Pidcock získal aj zlatú medailu zo svetového šampionátu 2023 a dúhový dres. Samuel Gaze získal striebro, s kariérou sa lúčiaci Nino Schurter bronz. Švajčiarska legenda by mala bicykel zavesiť na klinec po tejto sezóne. Cieľom prešiel v úklone fanúšikom.
Top 5 doplnili Koretzky a Dascalu. Pred Saganom prišli do cieľa z priamych súperov o Paríž 11. Blums, 33. Ulloa Arevalo, 48. Arias Cuervo, 55. Zaltsman, 56. Naglič i 59. Ír Dawson. Žilinčan bol napokon 63. so stratou 7:14 a na olympiádu sa nekvalifikoval.
Výsledky
1. PIDCOCK Tom 01:22:09
2. GAZE Samuel 00:19
3. SCHURTER Nino 00:34
4. KORETZKY Victor 00:43
5. DASCALU Vlad 00:54
6. HATHERLY Alan 01:07
7. BRAIDOT Luca 01:41
8. FORSTER Lars 01:45
9. SCHWARZBAUER Luca 01:52
10. COOPER Anton 01:53
63. SAGAN Peter 07:14
83. ULIK Matej + 2 kolá
Zobraziť kompletné poradie
mapa trate MTB XCO (© UCI / WCH 2023)
 
Náš eshop