Preview OS: Vyzývateľom Quick-Stepu bude Bol, Merlier s najväčšími šancami uspieť, Svrčka vyradilo koleno

11.9.2023, 19:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
67. ročník Okolo Slovenska ponúkne najdlhšiu trasu od roku 2015. Vynikať na nej by mali hlavne šprintéri. V štartovej listine sú dve svetové šprintérske mená, Cees Bol a Tim Merlier. Okrem Merliera môže Quick-Step hrať aj na obhajcu Josefa Černého. Zo slovenských cyklistov mal mať najväčšie šance na zisk dobrého umiestnenia Martin Svrček, no pre zranenie kolena napokon nenastúpi. Väčšiu šancu tak budú mať Matúš Štoček a Lukáš Kubiš. 
Martin Svrček vlani na OS (© Ján Melicher)

V hre je až päť hromadných dojazdov

Itinerár Okolo Slovenska obsahoval v posledných rokoch súboj s chronometrom, ktorý sa išiel vždy v úvodnom dni buď ako pol etapa alebo ako klasická časovka respektíve prológ. Tento rok organizátori túto disciplínu vypustili, takže cyklistov čaká päť poriadnych etáp. Zmenu vidieť hlavne v náraste kilometrov, tento ročník pretekov bude najdlhší od roku 2015, kedy naposledy chýbala časovka v programe. 

Úvodná etapa so štartom a cieľom v Košiciach bude druhou najdlhšou v 67. ročníku pretekov. Bude mať zvlnený profil, no od Slanského sedla (4,1 km - 5,8 %) nachádzajúceho sa na konci druhej tretiny trasy sa pôjde prakticky po rovine. Etapa by tak mala skončiť v hromadnom dojazde pelotónu. O deň neskôr sa pretekári vydajú po kopcovitom profile z Prešova do Popradu, lenže náročnejší kopec v závere chýba, preto je viac ako pravdepodobné, že aj v druhom dni etapového víťaza určí šprint. 
- reklama -
- reklama -

Profilovo najnáročnejšou previerkou bude tretia. Pelotón v nej zamieri z Ružomberka do Martina. No nepôjde priamou cestou, ale obkľukou cez Oravu. Na trase budú tri horské prémie prvej kategórie, jediné v celom 67. ročníku. Najnáročnejšie z nich bude stúpanie Príslop (3,3 km - 6,1 %), hlavne jeho posledný kilometer, v ktorom percentá prekročia aj dvojmiestne čísla. Aj keby sa v ňom balík potrhal, do cieľa je stále ďaleko a v druhej polovici etapy cyklistov prakticky nečaká žiaden kopec. Opäť by sa malo šprintovať.

Súboj najrýchlejších pretekárov na podujatí by mali vidieť diváci aj v Nitre a Púchove, kde celé preteky vyvrcholia v nedeľu 17. septembra. Predposledná etapa má zvlnený profil, záverečná rovinatý. Posledná etapa bude zároveň najdlhšou v itinerári 67. ročníka Okolo Slovenska. Pretekári v nej zdolajú aj najprudší kopec v Košeckom Podhradí (0,9 km – 10,1 %). Lenže z neho treba prejsť do cieľa približne ešte 60 kilometrov. 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© okoloslovenska.com)
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10

Dominanciu Quick-Stepu môže zastaviť Bol

Už z vyššie uvedeného vyplýva, že na rozdiel od vlaňajška veľkú šancu na celkové víťazstvo bude mať jeden zo šprintérov. Pretože za víťazstvo v etape sa bude prideľovať aj desať bonifikačných sekúnd. Papierovo najrýchlejšieho cyklistu by mala mať vo svojej zostave Astana. Je ním Cees Bol, ktorý sa v tomto roku predstavil aj na Tour de France, a bol lídrom svojho tímu do šprintov po odstúpení Marka Cavendisha. Bol stále čaká na prvé víťazstvo v tejto sezóne, takže motiváciu bude mať veľkú. 

Od roku 2018 sa iba raz stalo, že by celkovú klasifikáciu nevyhral pretekár Quick-Stepu. Bol ním Peter Sagan v roku 2021. Napodobnil tak Juliana Alaphilippa, Yvesa Lampaerta a Jannika Steimleho, ku ktorým sa vlani pridal Josef Černý. Všetci títo štyria pretekári mali pri svojich víťazstvách jedno spoločné, jazdili za Quick-Step. V 67. ročníku podujatia napokon nebude štartovať Steimle, ktorý jazdil kanadské klasiky, no Černý áno. Na tomto profile to však na Černého nie je postavené... 
Josef Černý (© Ján Melicher)

Čiernym koňom celého tímu tak bude Tim Merlier. Tento rok v v špurtoch napríklad porazil Fernanda Gaviriu na Okolo Poľska. Merlier je papierovo najsilnejší šprintér v zostave Quick-Stepu v 67. ročníku podujatia. Zaujímavým menom v belgickom zoskupení je aj Kasper Asgreen, Belgičania tak môžu hrať až s troma či štyrmi kartami. No je veľmi pravdepodobné, že to predsa len budú s Timom Declercqom režírovať na špurty.

Veľký divácky záujem bude budiť aj celok Jumbo – Visma, ktoré však na Slovensko prišlo bez svojich najväčších hviezd. Najväčšími hviezdami Jumba budú Koen Bouwman a Gijs Leemreize. Obaja štartovali u nás aj vlani, a Bouwman dokonca vyhral jednu etapu. Bola to kopcovitá etapa s cieľom na rovine v Spišskej Novej Vsi. Práve preto sú jeho šance na víťazstvo malé. V tieni slávnejších kolegov však budú Jumbo reprezentovať Colby Simmons, Dario Igor Belletta a Jesse Kramer. Mladíci sa budú môcť v zaujímavej konkurencii ukázať a všetci traja vedia šprintovať. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Najnabitejšiu zostavu tento rok na Slovensko vyslal francúzsky celok Groupama – FDJ, aspoň čo sa mien týka. Štartovať u nás budú Thibaut Pinot, David Gaudu, Stefan Küng alebo Bruno Armirail, všetko známe mená z Giro d’Italia alebo Tour de France. Lenže v ich zostave akosi chýba niekto práve do šprintov. Taktikou FDJ tak možno bude urobiť preteky trochu náročnejšie práve pre špurtérov, a hrať by mohli na Künga, ktorý je elitný časovkár. Je to jediná ich šanca ako získať celkové víťazstvo.  

Je len veľmi malá šanca, že žltý dres získa niekto iný ako World Tour tímy. No aj v ďalších zoskupeniach nájdeme zaujímavé mená, ktoré by mohli zamiešať kartami v celkovom poradí. David Martin a Javier Serrano by mohli byť lídrami EOLO-Komety, Eduard Prades zas u Caja Rural - Seguros RGA. Zabudnúť nemôžeme ani na zostavu Elkov - Kasper, a to hlavne na Dominika Neumana, Adama Ťoupalíka a Matěja Zahálku. Zo Slovákov treba spomenúť Lukáša Kubiša a Matúša Štočka, ktorí by mali mať najväčšie šance v súťaži o najlepšieho Slováka a zrejme sa budú tlačiť aj do dojazdov.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Preteky pre súčasnú politickú situáciu (rozumej nedostatok financií) nebudú vysielané na Eurosporte, teda ani RTVS. Vedenie pretekov aj mediálny tím robí všetko pre to, aby spoločnými silami zabezpečil živý prenos cez Youtube, ktorý, samozrejme, nemôže byť v kvalite medzinárodnej televíznej produkcie. To treba rešpektovať. Na Cycling-Info.sk budete môcť sledovať tradičný priebeh prostredníctvom podrobného spravodajstva aj s fotografiami. Podobne to bude na vynovenom webe okoloslovenska.com v sekcii LIVE, ktorá bude bežať už aj počas prezentácie tímov.
 
Náš eshop