Na Brabantskom šípe sa víťazstva dočkal aktívny Cosnefroy, na pódiu aj Teuns a Wellens

10.4.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Na Brabantskom šípe sa víťazstva dočkal aktívny Cosnefroy, na pódiu aj Teuns a Wellens
Dylan Teuns, Benoít Cosnefroy a Tim Wellens (© UAE Team Emirates/Spring Cycling Agency)

st 10.4. zvlnena etapa ciel rovina Leuven > Overijse 195 km Cosnefroy
profil pretekov, 2000 nastúpaných metrov (© brabantsepijl.be)
Brabantský šíp je tradičnou destináciou na pomedzí kockových a ardénskych klasík. Parametrami sa podobá na flámsku jednorazovku, no najmä pre náročný záver v Overijse v sebe nesie už prvky pretekov, ktoré nás čakajú. Rozhodne tu nikdy nevyhráva klasický šprintér. V minulej dekáde sa tu z triumfu tešili hviezdy ako Sagan, Gilbert, Wellens, Alaphilippe či Van der Poel, no po covide sem akoby prestali chodiť Áčkoví ľudia a najlepší flámski klasikári si tu jar nepredĺžujú a zasa tí druhí ju ešte nezačínajú. Sústredia sa iba na trojkorunu od Amstlu.
Tento rok bola na štarte jedna výnimka, ktorá sa hneď dostala do pozície hlavného favorita. Bol to Michael Matthews (Jayco), druhý muž San Rema a tretí z Ronde, kde ho ale postihla kontroverzná penalizácia za nebezpečný šprint, čo kamera z helikoptéry príliš nepotvrdzovala. Po pretekoch prežíval veľké sklamanie, pretože má vynikajúcu sezónu. Už 33-ročný Austrálčan dnes istotne chcel využiť túto svoju formu a revanšovať sa za to. Tieto preteky mu ešte v zbierke triumfov chýbajú. Dvakrát už bol druhý, keď vyhral špurt prvej menšej skupiny, ale raz Phil Gilbert a raz Ben Hermans finišovali tesne pred nimi sólo.
Práve absencia hviezd zaručovala nevyspytateľný záver, Matthewsa mohlo ohroziť aj dvadsať ľudí, podľa aktuálnych nôh, správneho načasovania i šťastia. Mohol vyhrať Godon, Cosnefroy, Williams, Strong, Hirschi či mladý Morgado a možno aj niekto úplne iný, kto si chcel vo svojom tíme vydobiť pozíciu lídra pred Amstlom.
Únik sa nevytvoril hneď. Bol oň tuhší boj a keď už všetci chceli konečne väčší kľud, odišlo osem ľudí, ale nemohli dostať veľkú časovú výhodu. Boli tam Alan Riou (Arkéa-B&B), Nicolas Debeaumarché (Cofidis), Jordi Warlop (Soudal - Quick-Step), Jens Reynders (Bingoal-WB), James Whelan (Q36.5), Lorrenzo Manzin (TotalEnergies), Anders Halland Johannessen (Uno-X) a Tomáš Kopecký (TDT-Unibet). Dostali len dve minúty výhody.
Už 60 km pred páskou na konci prvého okruhu bol úniku dobehnutý. Alpecin, Jayco a Israel to poňali veľmi z ostra. Vytvorila sa ešte nová trojica Antoine Huby (Soudal - Quick-Step), Andreas Leknessund (Uno-X) a Alex Segaert (Lotto - Dstny). V každom nasledujúcom kopci sa to snažilo nakopnúť UAE s Timom Wellensom, pretože mali silných ľudí, ktorí chceli selektívne preteky. Robili to dobre a výzvu prijali aj ďalšie tímy. Trhalo sa to. Bolo ťažké vybrať si - či ešte ostať pasívny a šetriť sa, alebo už nasledovať ataky. Nebolo vôbec jasné, ako to môže dopadnúť.
45 km pred cieľom už boli v menšej skupinke na čele aj dvaja z favoritov - Soren Kragh Andersen z Alpecinu a Benoit Cosnefroy z Decathlonu. Neskôr ich dobehla ďalšia partia, už ich bolo desať. A tam aj António Morgado z UAE. Zastúpenie tam malo až deväť rôznych tímov a v pozostatku pelotónu robili iba pretekári EF Education. Ružoví borci to ale zvládli, pretože vpredu sa nespolupracovalo úplne ideálne. Pokusy neutíchali. V každom kopci niekto nastúpil.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Dobrý pokus predviedli Marijn van der Berg (EF Education), Tim Wellens (UAE Emirates) a Dylan Teuns (Israel - Premier Tech). Boli to traja veľmi silní pretekári z favorizovaných celkov, ktoré teda neťahali. Darilo sa im vypracovať 25 sekúnd výhody. Do cieľa ale ostávalo ešte 30 km. 15 km sa ale nič nemenilo a Matthewsovi sa to už nezdalo. Sám sa ukazoval na čele a snažil s tým niečo robiť. No za jeho chrbtom šlo ešte 30 ľudí. Rozhodne ich nechcel ťahať. Pomáhal mierne Alpecin, ale dochádzali pomocníci. Až prišla méta 12 km pred páskou, keď sa vynorili dresy Decathlonu a traja ľudia začali mohutne ťahať.
Prišiel ťažký kopec Moskesstraat. Hlavná skupina sa tu rozbila a Quinten Hermans z Alpecinu si doskočil do čela. Boli tam teda štyria, no mali už len zo desať sekúnd náskoku. Hneď na začiatku predposledného kopca Holstheide zaútočil Benoit Cosnefroy z Decathlonu. Dorazil si dopredu, ale nechcel pokračovať ďalej sólo. Celé to bolo o tom, aby pretekár dorazil pod cieľový kopec Os-Boch (1300 m, 4,2 %) v prvej skupine, a tak sa pobil o triumf, pretože ak budete zaostávať na úpätí kopca hoci len desať sekúnd, už to bude pridlhé, aby ste vyhrali. Napokon tam dorazilo až sedem ľudí, okrem menovaných Joseph Blackmore (Israel) a Jefferson Cepeda (Caja Rural). Spolupracovali dobre a rozdali si to o triumf.
Ako prvý začal stúpať do cieľa Marijn van der Berg, ktorý nechcel pripustiť taktizovanie a nastúpil skupine. Nevyšlo mu to, na päťstovke sa okolo neho súperi prehnali a špurtovali. Vyhral Benoit Cosnefroy, ktorý tu triumf prenasledoval roky, no ani raz mu to nevyšlo. Špurt sa snažil rozbehnúť Blackmore pre kolegu Teunsa, ale spoza neho vystrelil jazdec Decathlonu a belgická úderka bola bez šance. Druhý prešiel páskou Teuns, tretí Wellens. Cepeda ako pretekár Caja Rural nemá veľa šancí na prestížne klasiky. Dnes bol silný, ale neostali mu sily na absolútny záver. Šput druhej skupiny s odstupom 28 sekúnd vyhral Michael Matthews, ktorý tak musel ostať sklamaný.
Opäť to bola aktívna klasika, ktorá sa len ťažko dala predvídať ešte pár kilometrov pred cieľom. Cosnefroy veľmi dobre chápal, že traja pretekári sú málo, ale akonáhle si začali doskakovať dopredu ďalší ľudia, vyhodnotil to tak, že musí ísť aj on, pretože získajú silu, za nimi nebude spolupráca ideálna a v samotnom dojazde už pôjde o formu, ktorú mal skvelú. Je to pre neho tretie najväčšie víťazstvo po Bretagne Classic a GP Québec.
Výsledky
1. COSNEFROY Benoît Decathlon Ag2r La Mondiale 04:17:02
2. TEUNS Dylan Israel - Premier Tech 00:00
3. WELLENS Tim UAE Team Emirates 00:00
4. BLACKMORE Joseph Israel - Premier Tech 00:00
5. CEPEDA Jefferson Caja Rural-Seguros 00:00
6. HERMANS Quinten Alpecin - Deceuninck 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na záverečnom okruhu, ktorý sa ide štyrikrát:
Hertstraat - dĺžka 700 m (300 m pavé); 4,7 %
Moskesstraat - dĺžka 500 m (500 m pavé); 9,2 %
Holstheide - dĺžka 1000 m; 5,3 %
Os-Boch - dĺžka 1300m, 4,2 %; max. 10 % (cieľový kopec)
 
Náš eshop