Vuelta: V prvej kopcovitej etape Roglič prešprintoval Pedersena a obliekol si červený dres, medzi jazdcami na GC vznikli malé rozdiely

23.8.2022, 14:55 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Vuelta: V prvej kopcovitej etape Roglič prešprintoval Pedersena a obliekol si červený dres, medzi jazdcami na GC vznikli malé rozdiely
Triumf Rogliča (© Unipublic / Cxcling)

4. 23.8. zvlnena etapa ciel rovina Vitoria-Gasteiz > Laguardia 152 km Roglič
profil etapy, 2300 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Po dni voľna, ktorý poslúžil na transport do Španielska, prišla na rad prvá kopcovitá etapa. Najťažším bodom štvrtej etapy bolo stúpanie na Puerto de Herrera (7,3 km; 4,8), ktoré vrcholilo iba štrnásť kilometrov pred cieľom a navyše sa tu nachádzali aj bonifikačné sekundy, ktoré mohli byť zaujímavé pre jazdcov na celkové poradie. Prvýkrát v kariére si dres pre vedúceho pretekára na Grand Tour obliekol Edoardo Affini (Jumbo - Visma).
Vedúcu skupiny vytvorili Alexej Lutsenko (Astana Kazachstan), James Shaw (EF Education-EasyPost), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech), Jarrad Drizners (Lotto Soudal), Ander Okamika (Burgos-BH) a Joan Bou (Euskaltel - Euskadi). 109 kilometrov pred cieľom mali náskok dvoch minút a dvadsiatich sekúnd na pelotón. Deviaty muž Tour de France strácal na Affiniho iba 46 sekúnd a tak sa virtuálne obliekal do červeného dresu. 
Hlavnú skupinu viedli zástupcovia Bory - hansgrohe aj Jumba. Lutsenko bol nebezpečným jazdcom pre balík, keďže sa jednalo o pretekára, ktorý mohol bojovať aj o celkové poradie. De Marchi si robil zálusk na štvrtú víťaznú etapu na španielskej Grand Tour a zároveň mohol pomôcť tímu v boji o udržanie sa na World Tour scéne. Na osemnásty Movistar stráca Israel aktuálne 980 bodov. Vedúca skupina začala stúpať na prvú horskú prémiu Puero de Opakua (5 km; 6,9 %).  
Únik pomaly navyšoval svoj náskok a pred vrcholom ako prvá nastúpil Drizners. Na jeho atak reagoval iba Bou a rodák z Valencie sa vďaka piatim bodom virtuálne obliekol do bodkovaného dresu. Po prémii sa vedúca skupina spojila a pokračovala pokope s troma minútami k dobru. Bou absolvuje druhú Grand Tour v kariére, vlani debutoval práve na Vuelte. 79 kilometrov pred cieľom mal únik náskok dvoch minút a tridsiatich sekúnd. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
O tri kilometre neskôr klesol náskok vedúcej skupiny pod dve minúty a to bol jasný signál, že Bora a Jumbo dnes chcú bojovať o etapový triumf. Pelotón bol natiahnutý a začali sa v ňom objavovať diery, ale nikto zatiaľ nezaostával. Z vedúcej skupiny si vystúpil Okamika a na zlú pozičnú jazdu doplatil Domenico Pozzovivo (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), ktorý sa ocitol v skupine za balíkom a musel dobiehať pelotón, čo sa mu podarilo. 
Auto lekára musel vyhľadať Ibai Azurmendi (Euskaltel). Totožný problém ako Pozzovivo musel riešiť aj šiesty muž Gira Jan Hirt (Intermarché). Za balíkom jazdil aj líder horskej súťaže Julius Van den Berg (EF Education). Hirt sa nachádzal v zhruba desaťčlennej skupine, ktorá strácala na pelotón viac ako minútu. 59 kilometrov pred cieľom klesol náskok vedúcej skupiny pod minútu. 
Meniť bicykel musel Luis Ángel Maté (Euskaltel). V úniku začali zaostávať Drizners BouDe MarchiLutsenko Shaw sa napriek nízkemu náskoku nevzdávali a svoju časovú výhodu dokázali navýšiť na minútu a pätnásť sekúnd. Skupina s Hirtom, kde jazdili aj John Degenkolb (DSM) alebo Thomas De Gendt (Lotto Soudal), strácala 47 kilometrov pred páskou minútu a štyridsať sekúnd na balík. Okrem Hirta sa tam nenachádzal žiaden jazdec na celkové poradie. 
35 kilometrov pred cieľom mal únik polminútový náskok. Partia s Hirtom strácala dve a pol minúty na hlavnú skupinu. Trojica prišla na šprintérsku prémiu Lagrán tesne pred balíkom a dvadsať bodov získal Shaw. O štvrtú priečku v balíku šprintovali Sam Bennett (Bora) a Mads Pedersen (Trek - Segafredo) a trinásť bodov získal Dán. Hneď po prémii bol únik zlikvidovaný a Bennett dostal defekt zadného kolesa. 
Tempo pelotónu začali udávať okrem Jumba aj Bahrain - Victorious, Movistar a Groupama - FDJ. Affini priviedol hlavnú skupinu na začiatok stúpania na Puerto de Herrera a vystúpil si z pelotónu. Po držiteľovi červeného dresu prevzal tempo Trek. Z balíka si začali vystupovať šprintéri a domestici. Na konci pelotónu prekvapujúco jazdil jeden z dnešných favoritov Sergio Higuita (Bora). Okrem Higuitu sa tam nachádzal aj držiteľ bieleho dresu Ethan Hayter (Ineos).  
Spomedzi odolných šprintérov sa v balíku držal Pedersen. Na vrchole získal tri body a tri sekundy Primož Roglič (Jumbo), ktorý zviedol súboj s Julianom Alaphilippom (Quick-Step Alpha Vinyl). Bolo jasné, že Bou si po etape oblečie bodkovaný dres. V zjazde došlo k pádu. Pravotočivú zákrutu nezvádol Vojtěch Rěpa (Equipo Kern Pharma) a skončil na zemi. K sólovému pokusu sa odhodlal David De la Cruz (Astana).
Siedmy muž vlaňajšej Vuelty bol po chvíli dobehnutý. Následne zaútočil Vincenzo Nibali (Astana), ale ani štvrtý muž z Gira nebol úspešný. Pred cieľom sa do čela vytiahol aj Movistar, ktorý šiel na Alejandra Valverdeho a Enrica Masa. Záverečný šprint rozbehol Trek, ale za zadným kolesom Pedersena sa vyviezol Primož Roglič, zvíťazil a zabezpečil si červený dres. Mads Pedersen bol v tretej etape za sebou druhý, tretí finišoval Enric Mas (Movistar).
V závere v balíku vzinkla medzera a bez straty okrem Rogliča a Masa finišovali spomedzi favoritov aj Wilco KeldermanJai Hindley (2x Bora), Ben O'Connor (AG2R Citroën), Remco Evenepoel (Quick-Step) a Sepp Kuss (Jumbo). Ďalší kandidáti na celkové poradie dostali sedem sekúnd. Záver nezvládol Alaphilippe, ktorý nakúpil dvadsať sekúnd. 45 sekúnd dostal Nibali, ale pre Astanu je lídrom na GC Miguel LópezHirt dostal devätnásť minút a v ďalšom priebehu Vuelty sa môže zamerať na etapový triumf. 
Po dnešnej etape vedie Roglič o trinásť sekúnd pred Kussom. Na tretiu priečke sa posunul Hayter, ktorý naďalej drží biely dres. Rovnaký čas majú jeho kolegovia Pavel Sivakov Tao Hart. Na šiestom mieste je už Evenepoel. 33 sekúnd strácajú Carapaz Rodríguez. Výborne výkony z úvodných etáp vyniesli na deviatu priečku Pedersena a Top 10 uzatvára Simon Yates (BikeExchange - Jayco). 
Zelený dres naďalej drží Bennett, ale Pedersen vďaka získaným bodom na prémii a v cieli znížil jeho náskok na deväť bodov. Ako sme už spomínali, bodkovaný dres si vďaka víťazstvu na prvej horskej prémii vybojoval Bou. Na pozíciu najlepšieho tímu sa vyšvihol Ineos. Zajtra nás čaká ďalšia kopcovitá etapa s piatimi horskými prémiami, ktorá by mala sedieť odolným klasikárom a vrchárom s kvalitným šprintom. 
vyjadrenie ikonky ciernaPrimož Roglič (víťaz etapy, červený dres)
"Som samozrejme šťastný. Je to iba začiatok Vuelty, ale vždy hovorím, že je lepšie mať sekundy náskoku ako straty. Záverečné stúpanie bolo prudké. Celý deň sa šlo svižné tempo. Bola to naozaj rýchla etapa. V cieli bola možnosť bojovať o etapu. Mal som dobré nohy a využil som to. Bolo našim plánom, že si vymeníme červený dres, takže dnes je to môj šťastný deň a uvidíme, čo prinesie Vuelta v ďalšom priebehu."
vyjadrenie ikonky ciernaMads Pedersen (2. miesto v etape, 9. miesto v GC)
"To stúpanie bolo naozaj ťažké. Od začiatku stúpania na Puerto de Herrera som sa snažil šetriť na prudký kopec v závere. V klesaní sa nám podarilo dostať do dobrých pozíc a potom sme sa snažili šetriť na ten prudký výjazd. Prehrať s Rogličom v takom stúpaní je v poriadku. Ja som chcel dnes skončit v Top 10, takže som spokojný. Sme tu preto, aby sme vyhrali zelený dres, takže musíme získavať body a dnes sme ich získali mnoho, takže ďakujem celému tímu, ktorý dnes šiel výborne. Vedel som, že podobné stúpanie môžem zvládnuť. Musíme to skúšať, aby sme vyhrávali, ale dnes sme aj tak spokojní. ."
vyjadrenie ikonky ciernaEnric Mas (3. miesto v etape)
"Tím ma výborne chránil celú etapu. Tretie miesto je pre nás veľmi dobré. Na Rogliča a Pedersena som nemal, ale mal som skvelú pozíciu a nemôžem sa na nič sťažovať. Pôvodne sme chceli ísť na Valverdeho s tým, že ja sa budem držať v celkovom poradí, ale bohužiaľ mu to nevyšlo. Dnes to ešte nebol horský test, ale etapa otestovala našu pripravenosť. Zatiaľ to vyzerá celkom dobre."
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 03:31:05 100
2. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:00 40
3. MAS Enric Movistar Team 00:00 20
4. PACHER Quentin Groupama-FDJ 00:00 12
5. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:00 4
6. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:00
7. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:00
8. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
9. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 00:00
10. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 11:50:59
2. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:13
3. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:26
4. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:26
5. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:26
6. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 00:27
7. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:33
8. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:33
9. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:34
10. YATES Simon BikeExchange-Jayco 00:51
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 127
2. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 118
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 34
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BOU Joan Euskaltel-Euskadi 5
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 3
3. VAN DEN BERG Julius EF Education-EasyPost 3
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 11:51:25
2. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:00
3. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 00:01
Prémie na trase etapy:
2 20 90,6 km - Puero de Opakua: dĺžka 5 km; sklon 6,9 % (5-3-1)
sprint-20 34,2 km - Lagrán (20-17-15-13-10)
3 20bonus tdf 20 14,5 km - Puerto de Herrera: dĺžka 7,3 km; sklon 4,8 % (3-2-1) + bonifikačné sekundy 3-2-1
ciel Cieľ - LAGUARDIA (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonifikačné sekundy 10-6-4
 
Náš eshop