V rovinatej časovke už Ganna Pogačara zdolal. Slovinec výrazne zvýšil náskok, Thomas sa vrátil na 2. priečku

18.5.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V rovinatej časovke už Ganna Pogačara zdolal. Slovinec výrazne zvýšil náskok, Thomas sa vrátil na 2. priečku
Filippo Ganna (© LaPresse)

14. 18.5. rovinata etapa ciel rovina Stiviere > Desenzano Garda 31 km Ganna
profil etapy, 100 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Časovka prišla trochu rozčeriť vody Top 10 celkového poradia, kde bol posledné dni relatívny pokoj. Šlo sa úplne rovinatých 31 kilometrov, kde rozhodoval najmä výkon, no keďže sa postupne šlo na tri svetové strany, dôležité bolo rozložiť si sily a správne odhadnúť vietor. Kedy pomôže a kedy bude proti.
Jasným favoritom v takomto type časovky bol domáci matador Filippo Ganna, no mierne proti nemu hralo to, že Tadej Pogačar v posledných dňoch zďaleka nemusel vynaložiť sily na hrane jeho možností, teda jeho rezervoár bol značný. Vieme, čo predviedol pred týždňom v Perugii. Ale najviac odborníkov sa zhodovalo na to, že topfavorit je Ganna, hoci štartoval o dve hodiny skôr ako Pogi, teda mohli sa zmeniť podmienky.
Z ľudí na celkové poradie sa očakával asi najväčší posun u Thymena Arensmana, ktorý bol desiaty celkovo, ale v minúte pred sebou mal štyroch súperov vrátane Rubia s Fortunatom, teda slabších časovkárov na tento profil. A každý čakal aj na pódiový súboj Martínez, Thomas, O'Connor, teda medzi pretekármi, ktorí v prvej časovke šli prakticky rovnako, no táto bola cela rovinatá.
Prvá tretina časovky bola o výkonoch Fossa, Gannu a Bjerga, a presne títo traja aj splnili papierové predpoklady a zoradili sa na prvé tri miesta. Filippo Ganna bol suverénny. Poradil si s traťou rýchlosťou 53,4 km/h a s časom 35:02 bol o 1:26 rýchlejší ako ďalší bývalý svetový šampión v tejto discipíne Tobias Foss a o ďalšie dve skundy ako Mikkel Bjerg. Oba silné tímy Ineos aj UAE zároveň v cieli mali aj veľmi cenné skúsenosti s traťou a podmienkami. Arensman, Thomas a Pogačar si určite mali čo vypočuť.
Nasledovala klasická hluchá pasáž s pretekármi zo stredu poľa. Z nich zaujal najviac Luke Plapp z Jayca. Podarilo sa mu zdolať Fossa i Bjerga, no len tesne, takže Gannovi ostával náskok 1:18. Následne šiel výborne Magnus Sheffield (Ineos), ktorý mal po druhom medzičase stratu 39 sekúnd a zdalo sa, že by sa ako jediný z ľudí v cieli mohol dostať pod minútovú stratu na Gannu. No v jednej zo zákrut sa šmykol a poriadne zodral. Smola.
Partiu za Gannom tak rozbil až desiaty muž celkového poradia Thymen Arensman (Ineos) s časom 36:09, no ani jemu sa pod minútu odstupu zmestiť nepodarilo. Mal pred sebou ale výrazný posun vyššie. To najlepší v celkovom poradí mali za sebou iba prvý medzičas. Na ňom Tadej Pogačar (UAE) o štyri sekundy porážal Gannu pričom sme videli, že minulý piatok začínal pomaly a totálne to rozbil v kopci. Dnes ale na trase nebol, takže už začal rýchlo. Thomas bol rýchlejší ako Martínez, chcel sa vrátiť na druhú priečku.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Po druhom medzičase bolo už medzi Britom a Kolumbijčanom viac ako pol minúty rozdielu, hoci Martínez zvládol tú prvú časovku dobre. Na úplnej rovine mu to ale nesadlo. Pogačar už s Gannom prehrával o desať sekúnd. Líder pretekov napokon zaostal o 29 sekúnd (35:31) na jasnom druhom mieste a ako jediný pod minútou odstupu. Opäť potvrdil svoju extratriedu s náskok pred nazad druhým Thomasom zvýšil o 45 sekúnd. Walešan bol napokon štvrtý najrýchlejší (+1:14). Daniel Martínez až štrnásty (+1:45). Thomas tak po novom stráca 3:41, Martínez 3:56.
Pod pódiom ostal Ben O'Connor (Decathlon), ktorý to dnes zvládol výborne v siedmom najrýchlejšom čase - zdolal aj špecialistov ako Fossa a Bjerga. Skvelý výkon, ešte lepší, predviedol Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), ktorý skončil šiesty a celkovo nie len udržal piatu pozíciu, ale zvýraznil svoj náskok na prenasledovateľov. Už za neho sa posunul dnes tretí Arensman, ktorý sa teda dostal cez slabých časovkárov Zanu, Bardeta, Fortunata aj Rubia, ktorý dokonca vypadol z Top 10.
Arensmanov výkon dal možno ešte zápletku súťaži do 25 rokov, no Tiberi šiel tiež výborne, takže uvidíme, ako to medzi nimi dopadne. Kopce ešte narobia paseku, možno už tie zajtrajšie.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Filippa Gannu (víťaz)
"Dnes som si to veľmi odtrpel. Bolo to nervózne na trati ale potom aj pri čakaní na to, či to bude na Pogačara stačiť. S Milanom sme sa tu rozprávali, že jeho šprint trvá 17 sekúnd, no v časovke musíte všetko zvládnuť a potom ešte aj dve hodiny čakať. Našťastie to vyšlo. Je to pre mňa veľmi emotívne, pretože dlhšie som už doma v Taliansku nevyhral. Som tiež rád za Gerainta a jeho výborný výkon, ktorý ho posunul vyššie a čakajú nás náročné dni v kopcoch."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (4. miesto)
"Ešte som nevidel poradie, ale cítil som sa dobre. Trochu bolo teplo, no dopadlo to fajn. Asi sme spokojní. Teda určite, veď Filippo vyhral. Bolo to ťažké, musel som ísť naplno od štartu. Uvidíme ako to dopadne, čaká nás ešte veľa náročných dní."
Výsledky etapy
1. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:35:02
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:29
3. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 01:07
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:14
5. PLAPP Lucas Team Jayco - AlUla 01:18
6. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 01:19
7. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 01:25
8. FOSS Tobias INEOS Grenadiers 01:26
9. BJERG Mikkel UAE Team Emirates 01:28
10. AFFINI Edoardo Visma | Lease a Bike 01:30
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 50:00:09
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 03:41
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 03:56
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 04:35
5. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 05:17
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 06:30
7. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 07:26
8. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 07:52
9. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 08:40
10. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 08:56
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 284
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 174
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 93
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 104
2. GESCHKE Simon Cofidis 59
3. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 55
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 50:05:26
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 01:13
3. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 02:09
 
Náš eshop