Piatok na Gire: Alaphilippe či Narváez podcenili Vendrameho, ktorý vyhral po sóle. Thomas pádom zdvihol tlak v Ineose

24.5.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Piatok na Gire: Alaphilippe či Narváez podcenili Vendrameho, ktorý vyhral po sóle. Thomas pádom zdvihol tlak v Ineose
Andrea Vendrame v cieli (© LaPresse)

19. 24.5. rovinata etapa ciel rovina Mortegliano > Sappada 157 km Vendrame
profil etapy, 2850 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Aj keď je "ružový panter", ako Pogačara nazývajú naši kolegovia z CykloPodcastu, hladný po víťazstvách a chce všetko, dnešný deň bol absolútne stvorený pre únik. Bola to krátka a intenzívna etapa, kde si mohol v prvej polovici veľký únik vybudovať veľký náskok, ktorý už UAE nemalo prečo riešiť. No a tie kopce v závere neboli také, žeby sa na nich dali vytvoriť veľké rozdiely v poradí.
Začiatok bol klasicky rýchly a vyše hodiny sa neustálila situácia. Stále sa niekto snažil vytvárať únik. Až po 60 kilometroch sa tímy v pelotóne zmierili so situáciou, ktorá bola taká, že vpredu jazdilo 19 pretekárov úplne mimo poradia. Neodišli v jeden moment, takže neboli spojení. Prvá skupina nemienila čakať druhú a týmto naťahovaním sa vzájomne vyčerpávali. Spojili sa až 80 kilometrov pred cieľom, teda zhruba v polovici etapy.
Boli tam Michael Valgren, Georg Steinhauser a Mikkel Honoré (3x EF Education - EasyPost), Jan Tratnik a Tim van Dijke (2x Visma - Lease a Bike), Lucas Plapp a Alessandro De Marchi (2x Jayco - AlUla), Edward Theuns a Jasper Stuyven (2x Lidl - Trek), Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), Quinten Hermans (Alpecin - Deceuninck), Andrea Vendrame (Decathlon - Ag2r), Enzo Paleni (Groupama - FDJ), Julian Alaphilippe (Soudal - Quick-Step), Mattia Bais (Polti - Kometa), Pelayo Sánchez (Movistar Team), Simone Velasco (Astana - Qazaqstan), Manuele Tarozzi (VF Group - Bardiani) a Dries De Pooter (Intermarché - Wanty).
Táto partia bola plná hviezd, ktoré mohli vyhrať. Dokonca až štyria už túto Tour v niektorej z etáp zvíťazili. Otázka teda znela, či pridajú druhý triumf Alaphilippe, Narváez, Sánchez či Steinhauser, alebo to bude nové meno, ktoré si zapíše prestížny triumf. Po ustálení situácie už ich náskok rástol do bezpečných výšin. Ekvádorčan Narváez si v prvej časti etapy "ustlal", mohlo ho to mierne ovplyvniť v závere.
Prvý klasifikovaný kopec Passo Duron (4,4 km; 9,7 %) vrcholil 52 kilometrov pred cieľom. Kde sú tie časy, keď sa o vrchársky dres bojovalo aj v 19. etape. Toto Giro malo ale takého suveréna, že druhý v súťaži po Pogačarovi Giulio Pellizzari má ledva viac ako polovicu bodov ružového muža. Dnes sa dopredu nedostal, a tak bolo pravdepodobné, že ho v modrom tričku vymení Steinhauser, ktorý strácal len 18 bodov. Tie sa dnes dali celkom ľahko získať.
Hneď v prvom kopci sa únik rozbil, bolo to mimoriadne prudké stúpanie. Nebolo potrebné šetriť sily a schovávať sa vo väčšej skupine kvôli pelotónu, teda aj menšia skupina vpredu mohla pokojne zvládnuť vyše 50 km na čele, lebo za ňou i tak šla len podobne veľká. Najsilnejší vyzerali byť presne všetci štyria víťazi etáp, teda Alaphilippe, Narváez, Sánchez a Steinhauser, ktorí získali náskok. Napokon sa k nim dostali ešte aj Hermans a Vendrame. Prémiu vyhral Alaphilippe pred Steinhauserom a pustili sa do zjazdu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V druhom kopci sa trochu prekvapujúco silná skupina vpredu nevzdiaľovala prenasledovateľom, ba dokonca si do nej doskočil Luke Plapp a ešte ani ďalší neboli úplne mimo hry. Po tomto kopci bol Steinhauser už len bod za Pellizzarim vo vrchárskej súťaži. Pelotón strácal dvanásť minút. V daždivom zjazde sa Andrea Vendrame rozhodol, že poodskočí skupine, aby sa nestalo, že sa na neho neskôr zabudne tak ako pred hodinou.
Talian vo farbách Decathlonu si vytvoril 45 sekúnd náskoku 20 km pred cieľom, no za ním šla partia ďalej spoločne. Stále mali tu najväčšie šance na triumf. Vendrame je skôr rovinár, na nej mu to šlo, no bolo otázne, či nejde zbytočne rýchlo a v poslednom kopci mu dôjdu sily. Cima Sappada (8,3 km; 4,8 %) končil šesť kilometrov pred cieľom. Najprudší mal záver.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Andrea Vendrame popieral všetky papierové predpoklady, zjavne ho súperi hrubo podcenili a s minútovým náskokom šiel aj cez najprudšie pasáže posledného kopca. Kde sa to v ňom vzalo? Počas Gira sa vôbec neukazoval. Zrejme si tento deň vybral už dávno. Za ním to vyzeralo premenlivo. Osamostatnili sa Sánchez aj Steinhauser, Narváez s Alaphilippom vyzerali byť mimo hry o Top 3.
Andrea Vendrame nepatrí medzi hviezdy. Mal pred dneškom iba štyri víťazstvá v profi kariére a hoci už bolo jeho z Gira pred troma rokmi tiež z úniku, dnešná etapa bola ťažšia a bojoval proti silnejším súperom. Zdolal majstra sveta i ďalších súperov, ktorí už svoju skvelú formu ukázali víťazstvami v predchádzajúcich dňoch. No "na papier" sa nehrá a po úžasnom výkone to bol on, kto sa tešil z najväčšieho triumfu života. Poznal ten záver, veril si.
Približne minútovú stratu mali v cieli Pelayo Sánchez a Georg Steinhauser. Jazdec EF Education bude zajtra nosiť modrý dres. Následne prišli na pásku Plapp s Narváezom a rezignovaný zvyšok skupiny dobehli ešte niektorí ďalší ľudia z pôvodného úniku.
Z favoritov v Top 10 nechýbal v skupine po poslednom kopci nikto, no nepozorný Geraint Thomas si šesť kilometrov pred cieľom lízol o zadné koleso Tiberiho a spadol. Pogačar ale hneď dal Majkovi pokyn, aby prestal ťahať a počkali starého neboráka. Prihovoril sa aj Arensman. Do cieľa prišli s odstupom 16 minút.
Predposledná horská etapa podľa očakávania nič v celkovom poradí nemenila. Rozdal si to únik a prišiel prekvapujúci víťaz, ktorý by sa v predikciách 50 km pred cieľom iste nedostal ani do Top 5. Skupine ušiel v zjazde. Steinhauser v rozhovore po dojazde povedal, že dáva veľký klobúk dole pred Vendramem, lebo podľa neho šli v skupine za ním naplno.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Andreu Vendrameho (víťaz)
"Bol to pekný deň. Na začiatku bolo dôležité dostať sa do úniku, lebo chcelo tam byť veľmi veľa ľudí. Podarilo sa, no a potom už som si povedal, že skúsim v tom zjazde odísť a uvidím. Ukázala sa to ako správna voľba, neviem čo tam robili za mnou. Snažil som sa ísť veľmi stabilne celý čas a z tímového auta na mňa dohliadali."
Výsledky etapy
1. VENDRAME Andrea Decathlon Ag2r La Mondiale 03:51:05
2. SANCHEZ Pelayo Movistar Team 00:54
3. STEINHAUSER Georg EF Education - EasyPost 01:07
4. NARVÁEZ Jhonatan INEOS Grenadiers 02:27
5. PLAPP Lucas Team Jayco - AlUla 02:27
6. VELASCO Simone Astana Qazaqstan 02:30
7. TRATNIK Jan Visma | Lease a Bike 02:30
8. VALGREN Michael EF Education - EasyPost 02:30
9. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 02:32
10. HERMANS Quinten Alpecin - Deceuninck 03:52
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 71:24:03
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 07:42
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 08:04
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 09:47
5. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 10:29
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 11:10
7. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 12:42
8. RUBIO Einer Movistar Team 13:33
9. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 13:52
10. HIRT Jan Soudal Quick-Step 14:44
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 327
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 200
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 143
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 230
2. STEINHAUSER Georg EF Education - EasyPost 153
3. PELLIZZARI Giulio VF Group - Bardiani CSF 148
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 71:34:32
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:41
3. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 03:23
Kopce na trase etapy:
2 20 52 km - Passo Duron (4,4 km; 9,7 %)
3 20 35 km - Sella Valcalda (5,4 km; 6,5 %)
2 20 6,2 km - Cima Sappada (8,3 km; 4,8 %)
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop