Jednoducho náš Peter!

25.3.2013, 23:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris

V chladnú nedeľu 24. marca 2013 nás Peter Sagan zahrial prvým víťazstvom na veľkej klasike v kariére. Vyhral nečakaným a pôsobivým spôsobom. Oslavovali v zahraničí a radoval sa aj bývalý tréner Peter Zánický.

 

19. január 2010. To je deň, kedy začal Peter Sagan svoju obdivuhodnú cestu v profesionálnom pelotóne. Od prvého štartu na Tour Down Under 2010 si pripísal famóznych 42 víťazstiev! A teraz sa na belgickej klasike Gent-Wevelgem 2013 posunul ešte o krok ďalej. Dosiahol zatiaľ jedno z najväčších a najpôsobivejších víťazstiev vo svojej kariére. Po šiestich umiestneniach v top päťke na veľkých klasikách sa tentoraz postavil na stupienok najvyšší. Vyhral svoju prvú veľkú klasiku!

 

 

Nečakaný útok

 

Peter Sagan zaútočil z vedúcej skupiny necelé štyri kilometre pred cieľom. Ďalší uprchlíci Božič, Van Avermaet, Haussler a Eisel sú momentálne až šprintérmi "druhého sledu“, ale napriek tomu sa Peťo ako najlepší šprintér v skupine rozhodol vydať sa za triumfom sólovou cestou. "Najprv som mal v skupine kolegu Bodnara, ale po útokoch Vandebergha a Flechu som videl, že Bodnar tam už nie je a cítil som sa trochu osamotený, no a pomyslel som si, že to najlepšie, čo môžem urobiť, je únik," zhodnotil Peťo kľúčový moment klasiky pre Cyclismactu.net. Napokon si dokázal počas necelých štyroch kilometrov vypracovať skvelý náskok 28 sekúnd. Niečo podobné predviedol v minulosti napríklad Tom Boonen. Na klasike E3 Harelbeke v roku 2005 sa očakával jeho šprintérsky súboj, ale Tomeke vyhral nečakane po úniku. Nasledovala jedna z jeho najlepších sezón s víťazstvom na Ronde van Vlaanderen, Paríž-Roubaix a majstrovstvách sveta.  

 

A ako hodnotí nečakaný Peťov útok jeden z jeho bývalých trénerov Peter Zánický? "Ja Peťovi vždy hovorím, že sa mi páčia víťazstvá, ktoré sú iné a neočakávané. Toto bolo jedno z nich. Peter bol v skupine najlepším šprintérom a mohol špekulovať, že nebude plytvať silami a podobne. Ale práve toto sme ho učili už v juniorskom alebo kadetskom veku. Aby nešpekuloval. Ako junior išiel Peťo osemdesiat kilometrov v úniku proti vetru na juniorskom Paríž-Roubaix. Samozrejme, nedá sa ísť ani hlavou proti múru, žeby cyklista robil už v zárodku zbytočné kroky. Aj ja som ale videl, že Peťo sa cíti dobre. Čakal som, že Peťo si bude dobiehať prípadné úniky, ale nečakal som, že to vyskúša sám. O to viac som mu gratuloval a o to viac je to víťazstvo cennejšie.

 

 

Oslava v štýle Wheelie

 

Peter Sagan mohol vďaka dostatočnému náskoku po sólovom útoku znova predviesť aj originálnu oslavu. Tentoraz si zvolil jazdu na zadnom kolese. Už v minulosti to predviedol napríklad na Vuelte na stúpaní Anglirú, a to dokonca bez držania rukami. Vo Wevelgeme bolo cítiť na jeho oslave únavu, ale Peťo znova v sebe nezaprel šoumena. Zároveň sa opäť najmä v zahraničných diskusiách objavili pozitívne i negatívne reakcie na jeho oslavy. Podľa väčšiny fanúšikov sú tieto oslavy skvelou zábavou a oživením. Nájdu sa však aj ľudia, čo vidia v takýchto prejavoch radosti aroganciu či nadraďovanie.

 

Peter Zánický, pochopiteľne, vie, že Peťo to myslí dobre. "Peťo to už viackrát spomínal, že kedysi sledoval motocyklistu Rossiho a jeho oslavy. Podobne vždy boli niečím zaujímaví veľkí cyklisti ako napríklad Pantani. Pokiaľ tie oslavy nie sú vulgárne alebo urážajúce, tak v tom nevidím problém. Žiadne jeho gesto nebolo nejakým posmeškom. Ja to vždy kvitujem a pousmejem sa nad tým. Peťo mi teraz aj potvrdil, že jeho zdvihnutie kolesa vo Wevelgeme nebolo jednoduché, čo sa možno nezdá. Hovoril som mu, že na páske mal na mále. Musí si dávať pozor, aby to niekedy na cieľovej páske neskončilo pádom. Myslím si, že tie gestá sú fajn, nikoho neurážajú a nemusia sa páčiť všetkým fanúšikom."

 

 

Gratulácie

 

Po šiestom víťazstve v aktuálnej sezóne dostal Peťo mnoho gratulácií. Obdiv vyjadril cez Twitter aj jeden z porazených, hviezdny Mark Cavendish: "Dnes to nedopadlo tak, ako sme chceli. Snažili sme sa vymyslieť, akoby sme porazili stroj Petra Sagana. Neuveriteľné!" Brita doplnil napríklad najlepšie umiestnený domáci jazdec, tretí Greg Van Avermaet: "Reagovali sme na jeho útok, ale Peter Sagan bol jednoducho taký silný, že nám ušiel. Zvyčajne to robí v šprinte, teraz vyhral sólovo. Čím bližšie sme boli k Wevelgemu, tým jasnejšie nám bolo, že Sagana bude ťažké poraziť."

 

Počas oddychového pondelku cez telefón gratuloval 23-ročnému cyklistovi tímu Cannondale aj Peter Zánický. "Človek by možno mal byť aj navyknutý na Peťove úspechy, ale ja stále prežívam silné emócie po každom Peťovom úspechu a nielen víťazstve. Uvedomujem si tú silu profesionálnej cyklistiky a čo to znamená presadiť sa v profesionálnom pelotóne. Tie pocity sú neuveriteľné a neopísateľné. Dnes som s Peťom pred pár hodinami telefonoval a povedal som mu, že som naňho naozaj hrdý. Spolu sme vlastne vyrastali nielen ako tréner a cyklista, ale aj osobnostne. Veľmi si to vážim a o to je to pre mňa silnejšie. Z Peťovho hlasu som vycítil spokojnosť, i keď nikdy nerozpráva silné slová. Vyhral World Tour klasiku a určite panuje uňho veľká pohoda, predpokladám, že aj v tíme."

 

 

Popularita a médiá 

 

Po Gent-Wevelgem sa znova o kus zväčšila Petrova popularita. "Privítajte vládu Petra Veľkého!," reagoval napríklad americký server velonews.com. Čo sa týka fanúšikov, Peťo ich má momentálne už vo všetkých cyklistických krajinách. Hlavne v Belgicku, kde majú radi podobné typy cyklistov. Nesmieme zabudnúť, že cyklistika patrí k najpopulárnejším športom na našej planéte a Saganove úspechy sú snáď najlepšou reklamou Slovenska v histórii. Peťo má namierené medzi najznámejších svetových športovcov a medzi najznámejšie svetové osobnosti.

 

Prezident SZC Peter Privara ale po Gent-Wevelgem kritizoval prístup slovenských médií k cyklistike. "Je to neuveriteľný úspech, ktorý si na Slovensku nevieme vážiť. Ľudia vnímajú úspechy športovcov cez médiá. Ako naše médiá informovali o piatkovom E3 Harelbeke, keď sa dostal na čelo Svetového pohára? V televíziách na konci spravodajstva? To je rovnaké, ako keby bol Martin Kližan svetovou tenisovou jednotkou! Verím, že si to kompetentní konečne uvedomia."

 

Svoj názor vyjadril aj Peter Zánický: "Snažím sa čítať a vidieť slovenské diskusie a možno máme pocit, že cyklistika nedostáva toľko miesta. Myslím si, že momentálne je už cyklistika porovnateľná s ostatnými top športami a novinári o nej píšu. A čo sa týka zahraničia, tak pred dvoma týždňami navštívili Žilinu dvaja belgickí novinári. Stretli sa so mnou a s rodičmi. Chceli vidieť klub, telocvičňu, školu a to, kde Peťo trénoval, jednoducho všetko chceli vidieť. V sobotu sa zase ozval dánsky novinár. Sú to novinári, ktorí píšu pre prestížne časopisy a zväčša sú to celé dvojstránky."

 

S narastajúcou popularitou Peťa Sagana sa spája aj jedna milá príhoda Petra Zánického. "Nedávno som bol na rodinnej oslave a prekvapila ma jedna teta z našej rodiny, ktorá má sedemdesiat rokov. Povedala mi, že Sagan krásne prešprintoval súperov, že krásne dal Gorilu aj Cavendisha. Rok dozadu ľudia nemali šajnu, čo je to klasifikácia, zrátavanie bodov alebo jednotlivé dresy. Teraz sa to zlepšuje, čo vidím aj v reakciách ľudí na vašom portáli.         

 

 

Najbližšie týždne

 

V pondelok po Gent-Wevelgem si Peťo poriadne oddýchol. Už od utorka ho čaká pôvodne neplánované podujatie Tri dni de Panne - Koksijde (2.HC) v Belgicku. Týždeň bez pretekania by bol zrejme príliš dlhý, a tak si Peťo zvolil takýto spôsob prípravy. Z podujatia zrejme odstúpi o deň skôr podobne ako minulý rok. V nedeľu potom čaká Sagana ešte o niečo významnejšia World Tour klasika Ronde van Vlaanderen. Minulý rok skončil piaty, no tentoraz patrí k úplne najväčším favoritom spolu s CancellaromBoonenom. Ak sa nič nezmení, tak dokonca by to mal byť jediný veľký jarný súboj SaganaCancellarom.

 

A ako vidí najbližšie Peťove týždne manažér CyS Žilina Peter Zánický? "Peťo má obrovskú zbraň. Gent-Wevelgem išiel ako Cancellara, predtým v priamom súboji porazil šprintérov Greipela a Cavendisha, v horách išiel so Sánchezom či Nibalim alebo v zjazde dostihol Cunega. Ak by mal iba jednu silnú zbraň, tak ostatní jazdci z toho môžu viac vyťažiť, tak ako to na Miláno - San Remo spravil Ciolek. Myslím si, že Peter má v sebe akýsi kompas a je o krok vpredu aj v myslení. Nesúhlasím s tým, že potrebuje ešte veľa skúseností, pretože stojím si za tým, že cyklistický rozum získal o čosi skôr ako jeho vrstovníci. Na Gent-Wevelgem nám to ukázal, že vie, čo má ako urobiť. Viem, že do konca apríla máva dobrú formu a je obrovským favoritom. Vždy mu ale prízvukujem, že môže prísť facka. Nedával by som mu prirovnania ako Peter Veľký alebo Kanibal. Jednoducho je to náš Peter Sagan a robí nám radosť. Verím, že ustojí tú akúsi slávu a ten stres okolo seba," dodal nám hrdý Peter Zánický.

 

 

Súvisiace články:
Peťo Sagan famóznym spôsobom vyhral Gent 2013!!!

Terminator Calculator - Kariéra Petra Sagana v číslach

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop