Reklamná karavána ochotne tvorí predvoj na Starej dáme + video

21.7.2014, 17:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor

Tour de France nie je len najväčšou kultúrno-športovou udalosťou roka vo Francúzsku, ale aj obrovským marketingovým priestorom. Sponzorská participácia na tomto podujatí je takmer zaručeným úspechom a jednou z možností, ako ho dosiahnuť, je reklamná karavána.

 

 

Reklamný biznis, ktorý bežne nevidíte

 

Možno to znie prekvapujúco, ale organizátor pretekov spoločnosť A.S.O. uvádza, že až 47 percent divákov povzbudzujúcich jazdcov priamo na trati nie je zvedavých na ich výkony, ale na reklamnú šou, ktorá prebieha pred pelotónom. O tom, že tých fanúšikov je ohromné množstvo, nás dennodenne presviedčajú televízne zábery. Podľa odhadov si priamo na cestu príde pozrieť Tour de France 11 až 12 miliónov ľudí, čo bola pre marketingových odborníkov skvelou výzvou, ktorá nemohla zostať nevyužitá. Výsledkom tejto spojitosti športu a biznisu je reklamná karavána, ktorá sa často mení na bizarný sprievod alegorických vozidiel rozdávajúcich reklamné predmety. Jej história je veľmi bohatá, keďže prvýkrát bola súčasťou tohto podujatia už v roku 1930.

 

Francúzska Grand Tour mala v tom čase už veľkú vážnosť a záujem zo strany cyklistov predstaviť sa na pretekoch bol enormný. Štartové pole sa postupne rozširovalo, ale s tým súviseli aj zvyšujúce sa náklady zo strany organizátorov, ktorí zabezpečovali pre cyklistov ubytovanie a stravu. Tvorca Tour de France Henri Desgrange sa preto rozhodol, že umožní pred pelotónom organizovane jazdiť záujemcom, ktorí budú chcieť využiť zástupy ľudí čakajúcich na pretekárov na svoje reklamné účely.

 

Tento nápad ale nepadol len tak z neba, lebo predtým sa niektoré firmy pohybovali za pelotónom, kde sa snažili propagovať svoje výrobky, ale veľmi rýchlo zistili, že takmer všetci diváci po prebehnutí štartového poľa sa vracajú domov. Ich presunutím pred pelotón tak dostali ohromnú príležitosť na reklamu, ktorá sa vyplatila tak organizátorom, ako aj recenzentom. Prvou firmou, ktorá využila tieto služby bola čokoládová spoločnosť, ktorá rozdala obrovské množstvo čokolády. Hlavne v úvodných rokoch predstavovala táto reklamná karavána obrovský biznis, pretože až do roku 1960 nefungovalo vo Francúzsku televízne vysielanie, takže získané miesto v tomto propagačnom priestore bolo veľmi výhodnou položkou.

 

 

karavana-foto

 

 

Reklamné nápady nemajú hranice

 

Aj v súčasnosti prevláda tento trend a reklamná karavána je naďalej neodmysliteľnou súčasťou Tour de France. Samozrejme, v oveľa prepracovanejších podmienkach. Na alegorických vozidlách sa dizajnéri zakaždým vyšantia, nápadom sa medze v žiadnom prípade nekladú. Tento sprievod v sebe skrýva všetko. Je to akousi zmesou tanca, hudby, odviazanej formy propagácie, ale v prvom rad je to o reklamných predmetoch. Firmy nešetria pri rozhadzovaní medzi divákov kľúčenkami, perami, čiapkami, spomienkovými vecami, fľaškami s vodou či dokonca niektorí ponúkajú aj svoje potravinárske výrobky. Okrem toho túto ceremóniu sprevádza aj veľký hluk, pretože potenciálnych zákazníkov treba nejakým spôsobom zaujať. Bez farebnosti a výstrednosti takisto neupútate milióny ľudí na trati.

 

A čísla tohto reklamného huriavku sú obrovské. Dĺžka karavány je približne dvadsať kilometrov a svoje produkty tu ponúka 37 spoločností. Na samom konci sa pohybujú firmy, ktoré sú tradične spojené s týmto podujatím, a to Vittel a Festina. Okrem nich sa tu prezentujú napríklad Carrefour, Cofidis, PMU, Škoda alebo Haribo, ktoré rozdajú okolo 16 miliónov prezentov. Každá spoločnosť má k dispozícii päť vozidiel a medzi ich formáciami sú presne predpísané vzdialenosti. Je to hlavne kvôli bezpečnosti, na ktorú sa kladie mimoriadny dôraz, pretože v minulosti karavána spôsobila niekoľko nepríjemných kolízii. Rýchlosť vozidiel tak nesmie prekročiť 45 km/h.

 

Kvôli týmto potrebným obmedzeniam trvá prehliadka sprievodu okolo 45 minút, čo je pre divákov veľmi slušná dávka reklamného cirkusu. Karavána jazdí po trase dve hodiny pred pelotónom a aby sa tam vôbec firmy dostali, potrebujú si pripraviť minimálne 200-tisíc eur pre organizátorov. A to sú ešte na reklamné predmety ochotní minúť okolo pol milióna. Ale určite je to výhodné pre všetky strany.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop