Jazdci na GC prežili búrlivý rok, rozloženie síl zmenili aj zranenia

15.10.2014, 09:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor

Pohľad na tohtoročné výsledky Grand Tours a najdôležitejšie etapové podujatia ukázal, že tím Sky a jeho líder stratili svoju dominantnú pozíciu, na ktorú sa dokázalo dostať hneď niekoľko ďalších cyklistov. Okrem toho sme videli nástup silnej generácie mladých jazdcov, z ktorých môžu niektorí v budúcnosti triumfovať na tých najväčších podujatiach.

 

 

Nibali to načasoval presne

 

Preteky pretekov vyhral Vincenzo Nibali. Dvadsaťdeväťročný Talian bol tým borcom, ktorému sa podarilo po dvoch rokoch vytrhnúť oslavu na Champs-Elysées z rúk britského celku Sky. Dokonca jeho výkony na francúzskych cestách boli ešte suverénnejšie, ako predvádzali WigginsFroome, ale to všetko spôsobil fakt, že jeho dvaja najväčší konkurenti počas tohto podujatia doslova vypadli z bitky o žltý dres. Nibali si tak môže užívať veľmi úspešné obdobie kariéry, veď v minulom roku vyhral Giro a na Vuelte skončil na striebornej pozícii.

 

Táto jeho sezóna ale nebola z výsledkového hľadiska nijako oslnivá. Jediným poriadnym úspechom bolo víťazstvo na Tour de France, ktoré však prevyšuje všetky ostatné. Len veľmi nibali-vincenzo-etapa-zltypomaly sa dostával do formy, piate miesto z Romandie a siedme na Critérium du Dauphiné len ťažko mohli z neho urobiť vážneho kandidáta na titul zo Starej dámy. Nibali však dokázal po Dauphiné urobiť výnimočný výkonnostný skok, čo sa v posledných rokoch nikomu nepodarilo tak výrazne. Potom sa dostal do veľkej pohody, získal titul talianskeho šampióna a na Tour začal od začiatku na trati využívať svoje majstrovstvo. Po kockovej etape a odvážnej jazde na hrane rizika dostal výhodu na svoju stranu, a to bol pravdepodobne jediný spôsob, ako mohol vyhrať toto podujatie proti Froomovi a Contadorovi.

 

Keď už títo dvaja neboli v štartovom poli, jazdca tímu Astana mohlo vyzliecť zo žltého trička len podobné nešťastie, aké postihlo jeho najvážnejších konkurentov. Vincenzo Nibali sa tak po tejto sezóne zaradil do klubu víťazov všetkých troch Grand Tour a v tej nasledujúcej bude mať pred sebou ťažkú úlohu obhájiť najväčší titul, čo sa naposledy podarilo Miguelovi Indurainovi.

 

 

Contador nakoniec s úspešným koncom

 

S veľkou chuťou odštartoval tento ročník Alberto Contador, ktorý potreboval po nepresvedčivých výsledkoch z roku 2013 dostať na svoju stranu víťazstvá, a tie skutočne prišli. Najskôr dominoval na Tirreno – Adriatico, kde demoralizoval konkurenciu dlhým útokom v horskej etape. Potom obsadil druhé miesto v Katalánsku, keď mu na Rodrígueza chýbali len štyri sekundy, ale už v Baskicku opäť nepustil nikoho pred seba. Tam znovu neváhal atakovať, tentoraz hneď v prvej etape, a vynikajúci výkon podal aj v časovke. V Dauphiné mu víťazstvo pretieklo pomedzi prsty v posledný deň, keď doplatil na slabé zloženie svojho tímu, ale s výkonom musel byť nadmieru spokojný, pretože sa mu podarilo eliminovať Froomov atak na cieľovom kopci, a potom ho aj poraziť jeho vlastnými zbraňami.

 

Tento španielsky jazdec mal pred Tour de France spomedzi všetkých favoritov najlepšiu sezónu, ale na francúzskom podujatí to nakoniec nemohol potvrdiť. Nešťastný pád zmazal celú jeho predchádzajúcu námahu a zdalo sa, že už môže začať myslieť na nasledujúci ročník. Ale na jeho zázračné vyzdravenie a perfektné výkony na Vuelte sa bude ešte dlho spomínať. Prvý týždeň prežil bez ujmy a postupne nabral takú výkonnosť, ktorá bola najlepšou spomedzi všetkých ostatných. Dve etapové víťazstvá v záverečných horských etapách boli pre neho mimoriadne cennými skalpami, pretože mu ukázali, že Froomove útoky sa dajú nielenže eliminovať, ale aj pokoriť. Na Vuelte sa teda predstavil ako veľmi odolný cyklista, ktorý sa nevzdáva za žiadnych okolností, a ak je schopný predvádzať svoje najlepšie výkony, je veľmi ťažké ho poraziť. El Pistolero už potreboval takéto veľké víťazstvo ako soľ, preto v tej ďalšej sezóne si môže ešte viac užívať cyklistku.

 

 

Quintana už má veľký triumf

 

quintana-nairo-vuelta-cervenyMinuloročný objav Nairo Quintana nedostal možnosť bojovať na Tour de France o žltý dres, ale všetko si to vynahradil svojím prvým Grand Tour víťazstvom na Giro d´Italia. Dvadsaťštyriročný Kolumbijčan bol hneď najsilnejší na začiatku roka v San Luis, potom však musel zvoľniť prípravu, aby jeho forma správne vyvrcholila na Gire. Medzitým finišoval druhý na Tirrene a piaty v Katalánsku. Na samotné najväčšie talianske preteky prišiel po tradičnom tréningu v Kolumbii, po ktorom však potreboval niekoľko dní na rozjazdenie. Keď k tomu prirátame pád v šiestej etape a prechladnutie, prvé dni na Gire neboli z jeho pohľadu ani zďaleka ideálne.

 

Trvalo mu dlhšie, kým sa dostal do toho správneho tempa, všetko ale zmenil jeho výborný výkon na Val Martello, po ktorom už bol jasne najlepším pretekárom v štartovom poli. Pre Quintanu je príznačné, že na Grand Tour dokáže postupne svoje výkony vyšperkovať až do maxima, ale na Gire sa takmer presvedčil, že ani to nemusí stačiť, ak sa úvodné dni nevydaria. Jeho ďalšími zastávkami bolo Okolo Burgosu, kde sa mu podarilo obhájiť prvé miesto, a konkurenciou nabitá Vuelta. Prvý raz v kariére si vyskúšal jazdu na dvoch trojtýždňových podujatiach v sezóne, ale tento zámer sa mu nepodarilo dokončiť kvôli pádu v časovke jednotlivcov. Ani toto odstúpenie ale nič nezmenilo na tom, že Nairo Quintana je najtalentovanejším mladým pretekárom na GC vo svetovom pelotóne, ktorý s pribúdajúcimi skúsenosťami a ešte zlepšujúcej sa kondícii môže dosiahnuť mimoriadne výsledky.

 

 

Froome a Purito chystajú odvetu

 

Chris Froome dokázal v minulej sezóne nadviazať na excelentné výkony Bradleyho Wigginsa, ale v tomto roku sa mu nepodarilo zopakovať tie svoje predchádzajúce. Na začiatku síce poľahky ukoristil Okolo Ománu, ale potom ho prepadli zdravotné problémy, s ktorými musel bojovať počas celej jari. Vyvrcholením týchto ťažkostí boli jeho pády na DauphinéTour de France, ktoré museli mať pre neho veľmi trpkú príchuť. Preto sa rozhodol štartovať na Vuelte, kde sa dokázal vypracovať na takú úroveň, že mohol ako jediný konkurovať Albertovi Contadorovi. Pre neho samotného to bola už príprava na nasledujúci ročník, v ktorom bude musieť dobýjať svoje stratené pozície, čo môže byť náročné, pretože konkurencia sa presvedčila, že nie je neporaziteľný a že aj on prežíva horšie dni.

 

Tých mal na svojom konte v minulej sezóne veľmi málo Alejandro Valverde, ktorý počas celého roka predvádzal stabilné a veľmi silné výkony. Na jednodňových podujatiach nenazbieral nikto väčšie úspechov ako on a okrem toho sa dokázal na dvoch Grand Tour umiestniť veľmi vysoko. Je úžasné sledovať, ako si tento 34-ročný jazdec dokáže stále udržať obrovskú chuť pretekať a popri tom nič nestráca na svojej výkonnosti. Jeho jediným nezdarom bolo „len“ štvrté miesto na Tour de France, keď si veľmi želal skončiť na pódiu, ale pri pohľade na jeho kompletnú sezónu musíme povedať, že Valverde má za sebou jeden za najúspešnejších ročníkov kariéry a právom skončil na čele rebríčka UCI.

 

V minulom roku sa to podarilo Joaquimovi Rodríguezovi, ktorému tentoraz sezóna nevyšla rodriguez-ms-2012podľa predstáv, aj keď triumfoval na Okolo Katalánska. Jeho hlavným vrcholom bola účasť na Gire, kam však prišiel so zlomenými rebrami z ardenských klasík a okrem toho ho hneď v šiestej etape vyradil z podujatia škaredý pád. Preto zameral svoju pozornosť na Vueltu, kde však nedokázal výraznejšie zabojovať o pódium. Puritovi chýbala na domácej Grand Tour razantnosť, bolo vidno, že sa mu po odstúpení z Gira nepodarilo dostať na svoju najlepšiu úroveň. A v tej ďalšej sezóne to bude mať proti ostatným ešte náročnejšie, pretože z elitných pretekárov na GC patrí medzi najstarších.

 

 

Výborné výsledky a prichádzajúce očakávania

 

Veľmi vydarenú sezónu má na svojom konte Fabio Aru, ktorý sa dokázal perfektne vysporiadať s veľkým tlakom na Gire a ako veľmi mladý líder tímu Astana obsadil skvelé tretie miesto. Výborne sa potom prezentoval aj na Vuelte, preto už nikto nepochybuje, že práve on sa môže stať budúcim veľkým šampiónom. Jeho obrovskou výhodou je, že v kazašskom celku má okolo seba výbornú zostavu skúsených pretekárov, pri ktorých sa bude určite ešte jazdecky zlepšovať. Rigoberto Urán po prestupe do OPQS sa stal jasným kapitánom tímu na Gire, za čo sa odmenil svojmu zamestnávateľovi druhým miestom. V tomto roku urobil výrazný pokrok v časovke, čo bude pre neho obrovskou devízou v nasledujúcom roku.

 

Druhé miesto na Tour de France bolo životným výsledkom pre Jeana-Christopha Perauda, ktorý však jazdil výborne v celej prvej časti sezóny, veď vyhral Critérium InternationalBaskicku skončil tretí, na Tirrene štvrtý. Jeho kolega z reprezentácie Thibaut Pinot nemal taký výsledkovo úspešný ročník, ale tretie priečka na Starej dáme dala zabudnúť aj na jeho zdravotné problémy zo začiatku roka a na komplikovanejšiu prípravu. Tejay van Garderen dokázal vyrovnať svoje maximum na Tour, ktorým je piate miesto, a podarilo sa mu dosiahnuť aj niekoľko iných výborných výsledkov, ktoré však boli prerušované zdravotnými problémami. Nesmieme zabudnúť na jeho triumf na USA Pro Challenge a druhé miesto z Ománu či tretie z Katalánska.

 

Minuloročný majster sveta Rui Costa sa v tomto roku zameral na Tour de France, ktorú však kvôli chorobe nedokončil, preto medzi jeho najlepšie výsledky patrí obhájenie titulu na Okolo Švajčiarska a tretie miesto z Romandie. Veľkú pečať nechal na Grand Tour talentovaný poľský jazdec Rafal Majka, ktorý najskôr dokončil Giro na šiestom mieste a na Starej dáme po dvoch víťazných etapách ukoristil aj vrchársky dres. Potom sa mu podarilo využiť svoju formu na titul z domáceho podujatia Okolo Poľska. Pierre Rolland dokázal nadviazať na svoje najlepšie roky a štvrtým miestom na Gire ukázal, že ešte stále patrí medzi vynikajúcich vrchárov. Na Tour de France mu len o kúsok ušlo miesto v top 10, preto môže považovať sezónu za vydarenú.

 

Medzi najlepších jazdcov na GC definitívne prenikol Romain Bardet, ktorý okrem toho, že na Tour bojoval s najlepšími, dokázal skončiť štvrtý v Katalánsku a piaty v Dauphiné. Na tomto podujatí vybojoval prekvapujúci triumf Andrew Talansky, ktorý na poslednú chvíľu vyfúkol Contadorovi. Talentovaný Američan sa v tejto sezóne ohromne zlepšil v kopcoch  a nebyť jeho zranenia na Starej dáme, mohol nám ukázať ešte viac. Do nastupujúcej generácie sa zaradili Wilco Kelderman, Warren Barguil či Leopold König, ktorý si po prelomovom roku vyskúša v budúcej sezóne tú najvyššiu možnú cyklistickú ligu v tíme Sky.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop