Slovenská premiéra v Azerbajdžane. Malovec, CK BB, Dvorščík i náš portál

5.5.2015, 21:59 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris, Baku
Pondelňajší let z Prahy do Baku viezol vzácny náklad - desiatky cyklistov a bicyklov. Po štyroch hodinách pristáli pri Kaspickom mori, pri najväčšom jazere na svete. Na hranici Európy s Áziou sa od 6. do 10. mája uskutočnia mladé a rýchlo rastúce preteky Okolo Azerbajdžanu (2.1) s viacnásobnou slovenskou účasťou.
 
Do boja proti extrémnemu vetru, miestami s rýchlosťou viac ako 40 kilometrov za hodinu, sa vydá šestica cyklistov kontinentálneho tímu CK Banská Bystrica v zložení Lukáš Bátora, Miroslav Debnár, Martin Fraňo, Miroslav Hraško, Jozef PalčákIvan Viglaský. V drese izraelského projektu Cycling Academy nazbiera ďalšie skúsenosti mladík Ľuboš Malovec.
 
Bystričania absolvovali v minulosti viaceré podujatia v okolitých krajinách, ale všetkých vyššie menovaných čaká azerbajdžanská premiéra. Stredoslováci zabojujú za Jakuba Debnára, člena CK BB, ktorý náhle zomrel na konci marca.
 
 
Pod palcom Slováka
 
Prvýkrát sa v kaukazskej krajine predstaví tiež jediný medzinárodný UCI rozhodca zo Slovenska Milan Dvorščík. V minulosti už rozhodoval podujatia vyššej HC kategórie ako Okolo Rakúska či Okolo Turecka. Amatérsky vicemajster sveta z roku 1994 bude organizátorom pelotónu a strážcom pravidiel ako hlavný rozhodca Tour de Azerbajdžan 2015.
 
"Prípravnú fázu zvládli organizátori veľmi dobre. Dokonca by som to prirovnal k podujatiam HC kategórie. Veľké investície sú citeľné a prejavili sa. Neviem, aké sú zámery organizátorov, ale podľa mňa majú v budúcnosti veľký potenciál na posun do HC kategórie," povedal pre Cycling-info.sk zaneprázdnený arbiter, ktorého nominovala UCI.
 
 
okolo-svk-3-e-49
Milan Dvorščík sa v hierarchii rozhodcov posúva stále vyššie (foto: J. Maliňák)
 
 
Rozširovanie mapy
 
Podobne mladé podujatia Okolo Dubaja alebo Okolo Ománu sa dostali do kategórie 2. HC v priebehu dvoch rokov. Podujatie Okolo Azerbajdžanu vzniklo v roku 2012. Spoločným znakom všetkých troch krajín je bohatstvo ťažené z bohatých zásob nerastných surovín. Azerbajdžanské hlavné mesto Baku  prezývajú "Kaspický Dubaj" a hovorí sa o ňom ako o Dubaji spred dvadsiatich rokov.
 
Azerbajdžan postupne zväčšuje svoje pôsobisko na medzinárodnej mape športu a cyklistiky. Ďalšími príkladmi sú Európske hry 2015 v Baku alebo budúcoročná organizácia podujatia v rámci série Formula 1.
 
Všetkých päť etáp Tour de Azerbajdžan 2015 odvysiela televízna stanica Eurosport takmer do celého sveta, z toho posledné tri v priamom prenose. V roku 2014 sledovalo cyklistiku z Azerbajdžanu 28,6 milióna ľudí. Pre cyklistov, sponzorov, tímy a celé krajiny to znamená obrovskú šancu na propagáciu. Preto by sme radi uvítali aspoň chvíľkové úniky slovenských zástupcov.
 
 
Najvyššie Horner
 
Najväčšou hviezdou tohtoročnej edície Okolo Azerbajdžanu je ostrieľaný 43-ročný Chris Horner, víťaz Vuelta a Espaňa 2013, ktorý jazdí za americký tím Airgas-Safeway. Hornerov tím prekvapivo nedostal pozvánku na domáce podujatie Okolo Kalifornie (2.HC). Cyklistického veterána stále prenasledujú problémy s dýchaním, pravdepodobne ako následok zranení z minulosti. Pri vysokej námahe ho trápi nadbytok hlienov.
 
V Azerbajdžane sa predstaví 25 tímov z 24 krajín, konkrétne štyri profesionálne kontinentálne tímy, 17 kontinentálnych a štyri národné. Šprintérske súboje zvedú najmä Slovinec Marco Kump (Adria Mobil), Talian Francesco Chicchi (Androni-Giacattoli) a Litovec Aidis Kruopis (An Post-Chainreaction). Domáci tím Synergy Baku Cycling Project povedie do boja o celkovú klasifikáciu ďalší Slovinec Matej Mugerli.
 
 
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop