Krásy Slovenska a cyklisti v nich

16.6.2015, 06:00 | Magazín C-I.sk | Branislav Sarňák
Krásna príroda, hory, doliny, rieky, ďalej hrady, zámky, historické pamiatky a mestá a obce plné cyklistov, ktorých povzbudzujú fanúšikovia. Nie nehovoríme o Tour de France alebo Giro d’Italia, ale o pretekoch Okolo Slovenska. Presne takéto boli. Jazdci si síce krásy našej malebnej krajiny vychutnávali v náročných etapách asi len ťažko, no pre divákov to bol možno balzam a k tomu spojený s povzbudzovaním cyklistov. Tí, ktorí nemôžu vycestovať za najlepšími cyklistami sveta na najslávnejšie preteky, si tak mohli urobiť malú Tour u nás doma.
 
Fanúšikovia, ktorí prišli na slávnostné tvorenie do Šiah, si odniesli kultúrny ale najmä aj športový zážitok. V úvode prítomným zaspieval a zatancoval miestny detský folklórny súbor a prihovorili sa rôzny zástupcovia z politického a športového života. Potom sa prešlo na to, čo sa najviac očakávalo - eliminačné preteky. Tie nie sú každodennou záležitosťou, a preto je ešte vzácnejšie, že si ich diváci mohli vychutnať v krajine rozprestierajúcej sa pod Tatrami. Počas pretekov platilo pravidlo, že ak pretekár udelí ostatným kolo, to sa nezaratáva a o víťazovi sa rozhoduje až v poslednom, čo trochu nepochopila Telenet Fidea. Slovenským fanúšikom v tomto predkrme urobil radosť člen KEMO Dukla Trenčín Renzo Zanelli, ktorý skončil na druhom mieste.
 
 
ci-05
 
 
Konvoj strážený ako prezident USA
 
O deň neskôr nastal už pre cyklistov a aj fanúšikov dlhoočakávaný ostrý štart 59. ročníka Okolo Slovenska. Štartová rovinka sa pomaly zapĺňala divákmi, od najmenších po najväčších. Vítaný bol každý. Fanúšikovia okrem štartu mohli vidieť aj konvoj, čiže autá pred a za jazdcami. Každú etapu chodil desať minút pred jazdcami oznamovať príchod pelotónu dlhoročný moderátor Roman Barényi. Ten zvolával ľudí k trati, aby sa prišli pozrieť na pretekárov a aj ich povzbudiť, lebo takáto možnosť sa už tak skoro nemusí opakovať. Za ním potom nasledovali vozidlá pred jazdcami. Boli to policajné motorky a autá - zostavovateľa trate s výstražnými majákmi, novinári, neutrálne mechanické autá, prípadne rozhodcovia a za jazdcami zas tímové mechaničáky. Keď začali autá po ostrom štarte trúbiť a policajti rozozvučali svoje sirény, prebiehal až mráz po chrbte. Niektoré situácie vyzerali tak, akoby policajti robili eskortu prezidentovi USA.
 
 
Slovensko má stále čo ukázať
 
Následne sa už prešlo do ostrého boja. Cyklisti začali zápasiť o body. Slovenská správa ciest sa snažila umožniť bezproblémový priebeh pretekov, a to napriek tomu, že na mnohých úsekoch trate rekonštruovala cesty. Prvý deň sa šlo od južných hraníc Slovenska až na jeho sever, kde cyklistov privítali silnými hlasmi chlapi z dediny. Po vyhlásení si všetci diváci, ktorí prišli v hojnom počte, mohli vypočuť v ich podaní aj štátnu hymnu. A verte, tejto interpretácii sa nevyrovná žiadna verzia našich speváckych celebrít. Pri ich speve sme si uvedomovali, že právom môžeme byť hrdí na to, že sme Slováci. V krásnom horskom prostredí sa začínala aj tretia etapa. Jej štart bol do kopca a viedla cez tatranské kopce, Poprad a končila v popradskej mestskej časti Spišská Sobota. Málo ľudí vie, že v tomto prípade kúsok zlyhala organizácia polície. Niekoľko stovák metrov pred prejazdom museli autá na začiatku konvoja odkláňať protiidúce autá, aby sa cyklistom nič nestalo. Bol adrenalín sledovať, ako to celé prebiehalo. Našťastie, všetko dopadlo dobre, preteky týmto neboli ovplyvnené a diváci v cieľovej rovinke mohli sledovať špurt.
 

ci020

 

 
 
Nechýbal ani chaos
 
Z horských končín sa ďalej prechádzalo do stredoslovenského Žiaru nad Hronom. Na trase okolo zvolenského hradu bol zážitok sledovať prechod pelotónu. Ulice bez áut, len cyklisti, fanúšikovia a v pozadí za krásneho slnečného počasia vynímajúca sa zvolenská pýcha. Ale stále sa bojovalo o body, sekundy a čo najlepší čas. V cieli privítali cyklistov fanúšikovia. Na námestí hrala živá kapela, deti jazdili na bicykloch. Žiar opäť potvrdil, že je cyklistickým mestom. Veď v ňom aj pôsobí MŠK CK Žiar nad Hronom. Zo stredného Slovenska sme sa postupne približovali k nášmu hlavnému mestu. Medzizastávkou k nemu ešte bola etapa do Nového mesta nad Váhom. Práve v jej cieli nastal na čele úvodnej skupiny cyklistov chaos. Prví v rýchlosti zle odbočili a prišli o víťazstvo. Na cestách popri etape už bolo viac fanúšikov ako počas týždňa. Rodičia vzali svoje ratolesti na výlet a tie sa mohli vynadívať, či už na policajný sprievod, jazdcov alebo veľké tímové autá. K tomu prialo aj krásne slnečné počasie.
 
 
Podpora aj od športových kolegov
 
Podobne tomu bola aj v posledný etapový deň. Na štart prišiel pretekárov podporiť hokejista Zdeno Chára, ktorý na seba upútal pozornosť médií a aj fanúšikov. Tí sa s ním fotografovali a prehodili aj niekoľko slov. V posledný deň čakalo na jazdcov posledných 123,5 kilometra a diváci mali v tomto roku poslednú možnosť zhliadnuť cyklistov na 59. ročníku. Využili to naplno. Ľudia stáli pri cestách, na dvoroch. Niektorí mali aj slovenskú vlajku a povzbudzovali. Okrem Cháru sa pri trati objavil súčasný prezident SZĽH Igor Nemeček. Fan klub Petra Sagana z Trnavy vytasil aj svoje bannery s Petrom Sagnom, bratom Juraja, ktorý na pretekoch jazdil v reprezentačnom drese. Pred novým Slovenským národným divadlom sa prišlo na záverečný špurt pozrieť opäť množstvo divákov, aj keď najmenej zo všetkých etáp. Tí si pozreli odovzdávanie cien pre najlepších tohtoročných cyklistov.
 
 
ci041
 
 
O rok jubileum
 
Tak a 59. ročník pretekov je za nami. Ľudia, čo stáli pri trati a povzbudzovali, si odniesli veľký zážitok. Organizátori snáď zapísali prešľapy, ktoré sa stali, aby v jubilejnom 60. ročníku sa nič zlé nestalo. Na záver stačí vyzvať všetkých ľudí, aby prišli aj budúci rok k trati a povzbudzovali. Je to pre nich a aj jazdci majú lepší pocit zo zápolenia. Verme, že aj prostredníctvom týchto pretekov vyrastú u nás ďalší Saganovci, Velitsovci...
 
 
Šéfredaktor ešte bude publikovať krátky sumár spojený s komentárom...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop