Prečo Peter Sagan nevyhral viac ako 240 kalendárnych dní?

25.2.2015, 09:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Hviezdny slovenský cyklista Peter Sagan má povesť víťaza. Miluje víťazstvá. Avšak, triumf v etape alebo klasike nedosiahol už viac ako 240 dní, teda 8 mesiacov. Naposledy zvíťazil ešte na konci júna 2014 na domácom šampionáte v Slavkove pri Brne. V medzinárodnej konkurencii v 3. etape Tour de Suisse. Žilinský zjav síce odvtedy dosiahol 18 individuálnych umiestnení v najlepšej päťke, z toho šesť druhých priečok, ale ani raz prvé miesto. Aj do novej sezóny 2015 v novom tíme Tinkoff-Saxo vstúpil siedmimi umiestneniami v najlepšej päťke v Katare a Ománe, ale opäť bez víťazstva, ak nerátame katarskú klasifikáciu mladíkov.
 
Peter Sagan vletel do profesionálnej cyklistiky v roku 2010 vo veku 20 rokov. V sezónach 2010 až 2013 postupne zvyšoval počet víťazstiev. Bol stále lepší a lepší. Známejší a známejší. Očakávania sa zvyšovali. Vyslúžil si pravidelný prísun superlatívov zo všetkých strán, zo Slovenska i spoza hraníc. Až v sezóne 2014 zaznamenal prvýkrát pokles. Výrazný. Z 22 na 7 vavrínov, čo súviselo aj s postupným rozpadom tímu Cannondale. Pohoršil si tiež vo výsledkových listinách na top klasikách Miláno - San Remo (2. > 10. miesto), alebo Okolo Flámska (2. > 16. miesto), no a prvýkrát nevyhral etapu na Tour de France.  
 
 
sagan-vitazstva-2010-2014
 
 
Sagan ako obeť vlastnej všestrannosti
 
Trend Saganovych pódiových umiestnení bez víťazstva pokračuje aj v sezóne 2015. Peter už mal v rovnakom období v rokoch 2011 až 2014 na konte minimálne jedno víťazstvo. Prečo ho v sezóne 2015 zatiaľ nemá? Jeden z dôvodov naznačil na vlastnom webe Saganov tímový kolega Roman Kreuziger: "Niekto možno bude namietať, že Sagan v minulých rokoch vyhral v Ománe aspoň jednu etapu, ale treba brať do úvahy, že na začiatku tejto sezóny spadol v Katare, do toho ochorel a telo iba ťažko regeneruje v tom štyridsaťstupňovom horku. Jeho čas ešte príde. Dôležitá časť sezóny začína až v marci.“   
 
Český cyklista uviedol zmysluplné dôvody, prečo Sagan nevyhral v tejto sezóne. Ale prečo nevyhral viac ako 240 dní? "Jeho problémom je, že je všeumelcom a nie majstrom jedného,“ napísal na skysports.com Stephen Roche, víťaz Tour de France, Giro d'Italia a MS z roku 1987.
 
V šprintoch bojuje v prehratej bitke, pretože na úplnej rovine nemá dostatočnú rýchlosť, ani kvalitný vláčik, na porazenie Cavendisha, Kittela alebo Kristoffa. Podobne v klasikách a zvlnených etapách sa našli spôsoby, ako prekaziť hrozby od Sagana. Ak zaútočí sólovo, tímy sa spoja, aby ho dostihli. Ak zaútočí v malej skupine, nikto s ním nespolupracuje, pretože by ich porazil v šprinte. Nedokáže vyhrávať. Sagan je obeťou vlastnej šírky talentu,“ trafil klinec po hlavičke Stephen Roche, otec cyklistu Nicolasa Rocha z tímu Sky a strýko Daniela Martina z Cannondale-Garmin.
 
 
Saganov nový prístup?
 
V súčasnej cyklistike je dlhodobo nemožné, aby niekto bojoval o víťazstvá po celý rok, i keď má "talent božských rozmerov". Peťo to tak robil v minulých sezónach a v druhej polovici roka sa jeho telo často ozvalo nadmernou únavou alebo zdravotnými problémami. Myslíme si, že by viac nemal byť „obeťou vlastnej všestrannosti“. Ani Cancellara či Boonen nepretekajú naplno po celý rok, a to majú oveľa viac skúseností. Cavendish alebo Kittel na rozdiel od Sagana nejazdia sériu dlažobných jarných klasík, po ktorých sa telo spamätáva aj niekoľko týždňov. Náš Žilinčan je síce schopný vyhrať v najrôznorodejších podmienkach, ale nemal by sa o to snažiť vždy a všade. Možno by mal zmeniť prístup ku kalendáru a pretekom.
 
Komentuje Stephen Roche: "Bude zaujímavé sledovať, či v tomto roku zmení prístup. Má okolo seba nový silný tím a nevyhnutne potrebuje podporu, najmä v klasikách, kde my mal mať viac využiteľných pomocníkov, ako predtým v tíme Cannondale. Som zvedavý, či v záverečných kilometroch zostane sedieť za kolesami iných jazdcov a bude čakať na prvý krok, skôr akoby on mal hlavnú iniciatívu.“
 
 
sagan-peter-katar-2015-movf
Peter Sagan štvrtý v 1. etape Okolo Kataru 2015 (© Movistar Team)
 
 
Bjarne Riis, Saganov tímový šéf, v rozhovore pre Velonews naznačil, že sezóna 2015 bude aj o zmene prístupu. "Nemôžem prezradiť detaily, ale samozrejme, máme nový prístup a pracujeme viac profesionálne v tréningu i koučovaní. Počas roka by ste mali vidieť pokrok. Peter je skvelý chalan s obrovským potenciálom a veľa s ním pracujeme. Mal nejaké problémy, ale pomohli sme mu." Úradujúci slovenský majster v tréningoch údajne skúšal  simulované útoky a reakcie na útoky, ktoré ho reálne čakajú na najväčších klasikách.  
 
Riis pred aktuálnou sezónou najal nového hlavného trénera Bobbyho Julicha, tretieho muža  Tour de France 1998 a strieborného z Olympijských hier v Aténach 2004, ktorý už dávnejšie pracoval ako tréner v Saxo Banku i britskom tíme Sky. Novým pomocníkom Petra Sagana je aj odborník na športovú vedu Daniel Healey. Predtým pomáhal Fabianovi Cancellarovi, aby sa stal hviezdou klasík. 
 
V tíme Tinkoff-Saxo by sa Peter Sagan mohol zmeniť zo všeumelca na majstra jedného, napríklad práve na hviezdu klasík. Najsledovanejší slovenský športovec v minulých rokoch vyhral klasiky E3 Harelbeke, GP Montreal, Brabantský šíp alebo Gent - Wevelgem, ale neovládol žiadnu monumentálnu klasiku najvyššej hodnoty. Práve výsledky na klasikách Big 5 budú v tejto sezóne kľúčovejšie ako počet víťazstiev na menších podujatiach.
 
"Dúfam, že vyhrá dve alebo tri veľké klasiky. Ak neuspeje, budem sklamaný, ale nezahluším ho,“ uviedol majiteľ tímu Oleg Tiňkov. Za najväčšie ciele označil Miláno - San Remo, a predovšetkým dlažobnú klasiku Okolo Flámska (Ronde van Vlaanderen). "Sagan je skvelý športovec, sympatický človek a má v cyklistike najväčšiu marketingovú hodnotu. Má veľkú charizmu. Samozrejme, potrebuje vyhrať prvú veľkú klasiku, čo sa mu ešte nepodarilo. Som presvedčený, že ju vyhrá v našom tíme. Počas minuloročnej jari nevyhrával, pretože nemal za sebou silnú podporu družstva. Náš tím je oveľa silnejší a môžeme mu v mnohom pomôcť,“ vyhlásil Tiňkov ešte v auguste 2014.    
 
 
Kľúčoví kolegovia Petra Sagana pre jarné klasiky
 
meno: vek: vitaz Naj. Úspech (klasiky): pomoc v minulosti:
vlajka Matti Breschel 30 18 druhý na MS 2010 Cancellara
vlajka Maciej Bodnar 29 1 jazdil málo klasík Sagan, Nibali
vlajka Daniele Bennati 34 39 5. Miláno - San Remo chvíľu Cancellara
vlajka Matteo Tossato 40 5 7. Paríž - Roubaix '12 Boonen, Cancallara
vlajka Chris Juul-Jensen 25 0 - -
vlajka Michael Morkov 29 2 2. Paríž - Tours 2013 chvíľu Cancellara
vlajka Nikolaj Trusov 29 2 - Pozzato
 
 
Nový prístup k Saganovi?
 
"Víťaz berie všetko, porazený musí padnúť,“ znie v legendárnej piesni od švédskej hudobnej skupiny Abba. Slovenskí športovci to po nenaplnení očakávaní zažívajú na vlastnej koži, na ktorú zrazu mohutne poľujú slovenské krčmy a internetové diskusie. V súvislosti s Petrom Saganom nezabúdajme, že ak očakávania stále iba rastú, tak raz určite nebudú naplnené.
 
Čo očakáva od Petra Sagana v roku 2015 spomínaný Stephen Roche? "Určite ho neodpisujem. Nezabúdajme, že má iba 25 rokov. Očakávam, že opäť začne pravidelne vyhrávať a znova naplní obrovský, takmer bezkonkurenčný potenciál, ktorý ukázal už ako 20-ročný.“
 
Sagan možno začne opäť pravidelne vyhrávať a možno prekoná hranicu dvadsiatich víťazných čiarok, ale nemusí to tak byť. Sezóna 2015 bude úspešná, ak naplní vlastnú a tímovú túžbu po víťazstve na monumentálnej klasike. Možno tak nenaplní očakávania všetkých fanúšikov o počte triumfov, ale vyvolá obrovskú radosť "v dušiach" fanúšikov, ktorí cyklistike ako tvrdému športu s obrovskou konkurenciou, rozumejú.
 
Nový tím Tinkoff-Saxo by mal byť krokom vpred. Peter Sagan možno popri kolegoch Contadorovi a Majkovi stratí označenie najvšestrannejšieho cyklistu, o ktoré sa od veku tínedžera bije s aktuálnym majstrom sveta Michalom Kwiatkowskim, ale zase môže získať niečo nové. Obrovský potenciál môže premeniť na úspechy nového typu. Čo to bude, či sa to podarí a ako to bude prebiehať, to sa dozvieme v najbližších mesiacoch, možno rokoch. Hlavne nemajme prehnané očakávania. Peter Sagan dávno prerástol podmienky na rast, ktoré dostal v slovenskom športe, a nie je nikomu z fanúšikov nič dlžný.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop