Tro-Bro León: Obľúbenú modernú klasiku po všetkých druhoch povrchov ovládol Arnaud De Lie

ne 5.5. rovinata etapa ciel rovina Lannilis > Lannilis 204 km cieľ: 16:50
flamsko 20
profil pretekov, 1600 nastúpaných metrov (© trobroleon.com)
Bretónska jednorazovka Tro-Bro Leon nemá obrovskú históriu, veď sa dlho jazdila ako amatérske preteky, potom od roku 2005 ako 1.1 a až od roku 2021 patrí do ProSeries. Zároveň má trochu blbý termín počas Gira, ale postupne naberá na atraktivite, pretože sa jazdí na rôznych úsekoch pavé, ale aj iného typu nespevnených ciest a zaujala už natoľko, že si ju do svojho portfólia vzalo A.S.O.
Ponúkala priestor na parádne učenie sa náročnej cyklistike pre mladšie nádeje budúcnosti. Veľmi si tu veril napríklad Arnaud De Lie, ktorý však nezažíva takú parádnu sezónu ako vlani. Na Gire nie je Uno-X, ktorý sem prišiel s veľmi silnou klasikárskou zostavou a Sørenom Wærenskjoldom. Parádne Roubaix zvládol nestarnúci John Degenkolb. Benoit Cosnefroy vyhral včera Morbihan. Veľa sa čakalo od domácich profesionálnych tímov, ktoré mali množstvo nevyspytateľných kariet, s ktorými chceli hrať.
Preteky mali svoj klasický únik, kde bolo sedem pretekárov z menších tímov. Ani jeden z World Tour. Israel, DSM, Uno-X a Cofidis pracovali na čele pelotónu, takže to mali plne pod kontrolou. Na prašných úsekoch sa však v balíku začalo pretekať už ďaleko pred cieľom a brejk nemal šancu. Už hodinu a pol pred dojazdom mali borci vpredu náskok iba minúty na balík, ktorý výrazne oklieštil hromadný pád.
Na všakovakých poľných cestách sme videli množstvo útokov vpredu aj vzadu. Najdlhšie sa z úniku na čele udržal Morne van Niekerk, no ani ten napokon neslávil úspech. Keď v poslednej polhodine pretekov dostal najväčší favorit Arnaud De Lie (Lotto) defekt, všetci sa snažili nadobro Belgičana zbaviť, no ten sa nedal a dotiahol sa naspäť.
Mladá superstar následne ukázala svoju triedu a s Rileym Sheehanom (Israel) a Pierrom Gautheratom (Decathlon) pred cieľom ušla celému štartovému polu. V závere to takmer pretaktizovali a nechali sa opäť dobehnúť okresaným balíkom, no De Lie ešte dokázal triumfovať pred rýchlym Clémantom Venturinim (Arkéa). Na treťom mieste vydržal Gautherat a pódium sa neušlo Sheehanovi.
Výsledky
1. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 04:55:23
2. VENTURINI Clément Arkéa - B&B Hotels 00:00
3. GAUTHERAT Pierre Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
4. SHEEHAN Riley Israel - Premier Tech 00:00
5. ABRAHAMSEN Jonas Uno-X Mobility 00:00
6. VAN NIEKERK Morne St Michel-Mavic-Auber 93 00:00
Zobraziť kompletné poradie
fotogaleria ikonkaÚseky pavé alebo gravelu (© trobroleon.com)
 
Náš eshop