Katar: Od rybárskych osád po technologický výskum

4.10.2016, 11:00 | Magazín C-I.sk | Juraj Pivarči
Po rokoch strávených v Európe a vlaňajšej epizódky za Atlantikom, sa svetový šampionát na dvoch kolesách presunul na rozprávkový Blízky východ. To potešenie a česť si kúpil Katar a jeho hlavné mesto Dauhá.
 
Ale pekne od začiatku. Arabský polostrov, a teda aj dnešné územie Kataru, bolo obývané už dávno pred našou civilizáciou. Postupne sa tu vystriedali Peržania, otomanskí Turci, no a z novších dejín nemôžeme zabudnúť na Britov. Tí obsadzovali územie pozdĺž Perzského zálivu z čisto strategického hľadiska. A síce kvôli obchodu s Indiou. Mali to bližšie a šetrili tak svoj čas i peniaze.
 
Pobrežie bolo pre ľudí príťažlivé už odjakživa a na Arabskom polostrove či na území Kataru nevynímajúc. A tak sa aj kmene Al KhalifaAl Saud vydali cez púšť k moru, aby tu mohli vytvárať malé rybárske osady a súperiť o náleziská ustríc. Kmene si vytvárali mnohé koalície a bili sa o nadvládu na tomto území. A práve vtedy zasiahli spomínaní Briti, ktorí na území vytvorili protektorát. To všetko ešte na začiatku 19. storočia. Katar bol teda v jeho začiatkoch len malou osadou rybárov a lovcov perál. Biznis s perlami však Katarčanom padol vtedy, keď prišli na trh Japonci a vymysleli ich akúsi umelú obdobu. Na výslnie sa táto maličká krajina pripomínajúca zápal žalúdka dostala opäť v 40. rokoch minulého storočia. Objavili tu totiž bohaté náleziská ropy. V súčasnosti je príjem krajiny (a ešte nejaký čas aj bude) závislý čisto na obchode s čiernou tekutinou. Jej zásoby sa odhadujú na 15 miliárd barelov. S ropu sa tiež spája ostrov Hwár, ktorý leží medzi Katarom a Bahrajnom. Tieto dve krajiny sa v minulosti o ostrovček škriepili, pretože je strategickým bodom pre ťažbu tejto suroviny. Medzinárodný súdny dvor ho v roku 2001 "odklepol" Bahrajnu. Smola.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVitajte v Dohe
 
 
Ako sme sa kedysi dávno učili na dejepise, po druhej svetovej vojne sa pomaly rozpadala britská koloniálna ríša. Zvlášť po roku 1947, kedy vyhlásila nezávislosť perla celého impéria - India. Záujmy Britov sa pomaly vytrácali aj z púštneho a najväčšieho polostrova na svete. Odišli z neho koncom 60. rokov, pričom Katar získal nezávislosť v roku 1971 a odčlenil sa aj od emirátov, kam patril. A od vtedy sa jeho vývoj prakticky nezastavil. Oproti ostatným krajinám v regióne, ktoré sú prakticky stopercentne moslimské, sa môže Katar pochváliť akousi väčšou slobodou, a to i napriek tomu, že si tam ľudia nemôžu len tak pustiť ústa na prechádzku. Ženy tu môžu šoférovať auto a do istej miery je povolený aj alkohol. Možno to trochu pripomína náš bývalý režim, no životná úroveň porovnateľná so západnou Európou nejakú tu poznámočku umlčí.
 
Katarčania tiež premýšľajú vopred. Vedia, že ropa sa im minie a že treba z nej vyťažiť maximum. Investovali teda nemalé prostriedky do vedy a výskumu. Už v roku 2004 bol založený Qatar Science & Technology Park. Zámerom bolo prilákať špičkových vedcov a technologické firmy zo zahraničia. Od rybárskych osád po technologický výskum. Niečo, čo je možné len vďaka peniazom z ropy.
 
 
cavendish 2016 dubaj dddf
Mark Cavendish vyhral Okolo Kataru 2016 (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Katar je vlastne akoby výrastok z Arabského polostrova. Výrastok približne 160 kilometrov dlhý, ktorý zasahuje do Perzského zálivu. Na juhu hraničí s jediným susedom Saudskou Arábiou a na severe je v blízkosti ostrov Bahrajn. Podnebie je typické pre púšť. Horúce letá s priemernými teplotami okolo 35 stupňov celzia. Cyklisti sa majú skutočne na čo tešiť. Profíci pôjdu dokonca priamo do púšte, snáď ich nezastihne púštna búrka, ktorú tu môžete ľahko zažiť. Rozloha polostrova je zľahla cez 11 400 kilometrov štvorcových a žije tu asi 2,2 milióna obyvateľov, z toho značná časť prisťahovalcov. Drvivá väčšina vyznáva moslimské náboženstvo a dohovorí sa okrem arabčiny aj anglicky, čo by hlavne našincovi mohlo pomôcť. Ak sa do Kataru chystáte, dávajte si pozor, nemáme tam slovenské veľvyslanectvo. Problém tiež môže nastať, ak máte v pase izraelskú pečiatku, no a v zmenárni sa pýtajte na Katarský rial.
 
Hlavným mestom je Doha, slovenskí jazykovedci vymysleli preklad Dauhá. Má 900-tisíc obyvateľov a je ekonomickým, finančným či kultúrnym centrom celého emirátu. Nájdeme tu veľa reštaurácií, butikov alebo malých obchodíkov. Katar je ešte stále turistami pomerne neobjavený kút zeme, a tak sa ich domáci snažia prilákať. A to hneď dvoma spôsobmi. Prvý je kultúrnejší. Nie len v Dauhe, ale po celej krajine sa snažia budovať múzeá a galérie. Otvárajú sa tu tiež univerzity. Záujem o detašované pracoviská majú tiež mnohé prestížne americké univerzity. Druhým spôsobom ako prilákať turistov je šport. Na okraji Dauhy je vybudované moderné stredisko Aspire Centrum, kde sa konali už mnohé významné športové podujatia. Usporadúva sa tu tenisový turnaj WTA, ale aj ATP, cyklistické preteky Okolo Kataru, no a v roku 2022 sa tu budú konať Majstrovstvá sveta vo futbale. S katarským futbalom sa spája tak trochu aj slovenský. V tíme Al Gharafa tu pôsobí slovenský stredopoliar Vladimír Weiss, ktorý má, žiaľ, v týchto dňoch opletačky so zákonom a nie futbalom.
 
Momentálne sa ale hlavné mesto Kataru pripravuje na iný športový sviatok. Je ním svetový šampionát v cestnej cyklistike. Vlaňajší v Richmonde nám priniesol obrovskú radosť, a tak sú slovenskí fanúšikovia v napätí aj pred tým Dauhe.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop