Na Scheldeprijs uvidíme slovenský Tinkoff, Peter Sagan bude pomáhať Baškovi

5.4.2016, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Priestor medzi dvomi monumentmi na mačacích hlavách vypĺňa jednoduchšia jednorazovka, ktorá postaví na výslnie rýchlych pretekárov. V tíme Tinkoff uvidíme jazdiť všetkých štyroch slovenských jazdcov, Peter Sagan bude tentoraz podporovať svojho mladšieho kolegu.
 
 
Ideálny profil pre rýchlych cyklistov
 
Počas klasikárskej kampani na dlažobných kockách dostávajú svoju príležitosť aj šprintéri, preteky Scheldeprijs sú pre nich ako stvorené. Jednoduchý profil neobsahuje žiadne krátke stúpania, v cieľovom meste Schoten sa preto každý rok môžeme tešiť na hromadný dojazd pelotónu. Ale pre rýchlych jazdcov to nikdy nie je prechádzka ružovou záhradou. Ako na každej klasike aj tu sa bojuje až do samého konca a šprintérske tímy musia eliminovať mnohé útoky.
 
V závere sú pripravené tri okruhy okolo mesta Schoten, na ktorých sa nachádza charakteristický znak podujatia, dlažobná pasáž Broeckstraat (1700 m). Tento úsek však neobsahuje drsné kocky, len ťažko sa tu môže uskutočniť veľká selekcia. V každom prípade je to nervózna pasáž, každý chce byť vpredu, tempo sa zvýši. Pre niektorých jazdcov to býva pozvánka na útok, ale sila pelotónu je na tomto podujatí neúprosná.
 
 
kittel 2016 dubaj vitazstvo eqsf
Kittel už Cavendisha porazil v Dubaji (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
O titul sa pobije perfektná šprintérska konkurencia  
 
Preteky sú veľkým lákadlom pre najlepších šprintérov, aj oni si chcú dopriať víťazné opojenie pred horlivými belgickými fanúšikmi. Tento pocit si už trikrát vyskúšal Marcel Kittel. V ostatných ročníkoch bol dominantnou postavou Scheldeprijsu, v minulej sezóne na pretekoch neštartoval. V klasickom hromadnom špurte je mimoriadne silný, ak dostane od svojich kolegov potrebný lead-out, môže prepísať históriu, pretože by vybojoval rekordný štvrtý triumf na podujatí.
 
Podobnú príležitosť má aj Mark Cavendish, aj on sa tu radoval tri razy. Britský jazdec však v posledných týždňoch neprežíval na ceste najlepšie momenty, preto musel okresať svoje klasikárske plány. Ale Scheldeprijs zostal v jeho programe a určite tu bude chcieť uspieť. Na Okolo Flámska sa ukázal vo výbornom svetle André Greipel. Nemecký cyklista má veľmi dobrú výkonnosť a v záverečnom špurte bude patriť medzi hlavných adeptov na titul. Je zaujímavé, že na tomto podujatí mnohokrát neštartoval, ale tím Lotto-Soudal urobí všetko pre to, aby sa presadil.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minulého ročníka
 
 
Za obhajobou prvenstva sem príde Alexander Kristoff. Nórsky jazdec mal v minulej sezóne fantastickú formu, ale konkurencia tu nebola najsilnejšia. Tentoraz ho čakajú oveľa nepríjemnejší súperi, ktorí sú v klasickom špurte rýchlejší. Kristoff však nemá obavy pred priamou konfrontáciou, v takomto prípade môže len prekvapiť.  
 
Na štarte sa predstaví aj Elia Viviani, ktorého povzbudilo nedávne víťazstvo na Tri dni de Panne, kde porazil Kitella a Kristoffa. V závere mu bude pomáhať Danny van Poppel, čo bude pre neho výrazná podpora. Získať veľký titul bude poriadne motivovaný Nacer Bouhanni, ktorý stále nemôže zabudnúť na smolu na MSR. Silnú konkurenciu zvyšujú Bennet a Guardini, budeme zvedaví, či sa podarí predviesť talentovaným šprintérom ako Groenewegen či Marezcko.
 
 
mareczko 2016 langkawi sevf
Mareczko vyhral etapu na Tour de Langkawi .thaf.
 
 
Sagan bude pomáhať Baškovi
 
Tím Tinkoff vsadil na slovenskú enklávu, na pretekoch uvidíme prvý a možno aj posledný raz všetkých štyroch našich zástupcov. Peter Sagan využil možnosť, aby si dobre zajazdil pred Paríž - Roubaix, ale podobne ako v predchádzajúcich ročníkoch sa nebude zameriavať na konečný výsledok a v závere nebude nič riskovať. Naopak, jeho úlohou bude podpora Erika Bašku, ktorý bude lídrom na záverečnú špurt.
 
Talentovaný jazdec má za sebou veľmi dobré obdobie na belgických klasikách, preto dostal príležitosť, aby si vyskúšal súboj proti najlepším šprintérom na svete. "Som nadšený, že som sa stal lídrom takej silnej zostavy na podujatí Scheldeprijs. Nestáva sa každý deň, že vám bude pomáhať majster sveta a aktuálny víťaz Okolo Flámska. Je to šialené! Veľmi sa teším na preteky. Je to jediná belgická klasika, ktorá svedčí šprintérom, preto som veľmi rád, že som dostal takúto príležitosť. Budeme mať silných konkurentov, ale moja forma je dobrá a chcem predviesť maximum. Chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok, ale zároveň potrebujeme zariadiť, aby sa Petrovi na trati nič nestalo a mohol sa pripraviť na Paríž - Roubaix."
 
Aj športový riaditeľ tímu Tinkoff Tristan Hoffman potvrdil dvojitý záujem na prichádzajúcej klasike. "Je to jedno z najstarších podujatí v Belgicku. Je to dobrá šanca pre Petra, aby si pred PR vyskúšal svoj jazdecký špeciál, ale jeho jedinou úlohou na podujatí bude, aby sa bezpečne dostal cez preteky a pomohol Erikovi. Pre Erika je to dobrá príležitosť, aby si vyskúšal úlohu tímového lídra v takýchto pretekoch. Počas posledných ročníkov sme videli, že záverečné kilometre sú nebezpečné, bývajú tam pády, preto sa zameriame na to, aby sa Peter dostal do cieľa bez problémov. On je rád, že môže absolvovať súťažné kilometre a my sa tešíme, že ho máme v zostave."   
 
 
scheldeprijs tinkoff zostava
zostava Tinkoffu v strede so všetkými Slovákmi (© Courtsey Tinkoff-Saxo)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop