Na Liége - Bastogne - Liége sa chystá súboj všetkých proti Valverdemu

23.4.2016, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Jarné klasiky vyvrcholia na zvlnenom teréne v okolí mesta Liége, kde sa dostávajú do pohotovosti kvalitní vrchári s dobrým finišom. V tomto roku organizátori pridali na konci ešte jedno stúpanie, aby do cieľa prišla čo najmenšia skupinka favoritov.
 
Liége - Bastogne - Liége je najviac cenenou ardenskou jednorazovkou, tento status zaručujú jej bohatá história a náročný profil. Na slávnej La Doyenne (Stará slečna) sa odohrá už sto druhý súboj, ktorý vždy prebehne na najťažších kopcoch v tomto regióne. Na podujatí je mimoriadne dôležitá lezecká vytrvalosť, pretože pripravené stúpania sú pomerne dlhé, mnohokrát s prudkými sklonmi a ktorých počet je taký výrazný, že jednoducho musia vyselektovať najsilnejších jazdcov. LBL nie je len o výborne zvládnutej koncovke, ako tomu bolo na predchádzajúcich klasikách, ale s blížiacim sa cieľom je skutočnou bitkou vytrvalosti a šikovnosti.
 
 
valverde l b l 2015 vitazstvo movfv
Alejandro Valverde vlani nenašiel premožiteľa (© Movistar Team)
 
 
Tesne pred cieľom pridaný prudký kopec 
 
Trasa si dlhé roky udržuje rovnaký charakter. Prvá časť pretekov vedie do belgického mesta Bastogne a na tejto ceste striehne len jedno stúpanie, ale po otočke sa všetko zmení. Druhým v kopcom poradí bude strmý Côte de Saint-Roch (1 km; 11,2 %), ktorý jazdcov dobre pripraví na nasledujúcu lezeckú porciu. Rozhodujúce momenty začnú 85 km pred cieľom, odkedy je pripravených osem stúpaní, ktoré idú za sebou bez výraznejšieho priestoru na odpočinok.
 
Túto sériu odštartuje Côte de Wanne, v ostatných ročníkoch za ním nasledoval veľmi prudký kopec Cote de Stockeu, ktorý tentoraz v itinerári nefiguruje. Ďalšie tri stúpania majú za úlohu kumulovať únavu pretekárov a priblížiť skupinu utečencov. Ak sa tu vedúca skupina dostane príliš blízko k balíku, môžeme predpokladať, že pred kľúčovými stúpaniami vyrazia dopredu noví cyklisti.
 
Ikonickým kopcom pretekov je La Redoute (2 km; 8,9 %), ktorý v minulosti zohrával na LBL najdôležitejšiu úlohu. Momentálne sa nachádza príliš ďaleko od cieľa, aby vytvoril rozhodujúcu útok, ale vďaka jeho náročnosti spôsobí prvú smerodajnú selekciu. Je škoda, že na ďalšie stúpanie je to až 16 kilometrov, preto budú najväčší favoriti stále vyčkávať v balíku. Aj tak však v týchto miestach uvidíme útočné pokusy.
 
Po La Redoute bude veľmi záležať, v akom stave sa ocitne pelotón, v minulých ročníkoch sa udržiaval v silnom zložení, čo hralo proti dlhým útokom. Dvadsať kilometrov pred cieľom je pripravený kopec Côte de La Roche-aux-Faucons (1,3 km; 11 %), kde sa môžu rozhodnúť preteky. Opäť bude všetko záležať od početného zastúpenia hlavnej skupiny, ktorá bude čoraz menšia, ale favoriti môžu mať stále pri sebe pomocníkov, ktorí budú utečencov držať na uzde. Potom ponúka parádnu príležitosť na víťazný atak Côte de Saint-Nicolas (1,2 km; 8,6 %), ktorý stojí 5500 metrov pred cieľovou páskou.
 
Keďže sa v minulých edíciách jednotlivým jazdcom na konci nedarili rozhodujúce útoky, organizátori pridali v závere ešte jedno stúpanie. Côte de la Rue Naniot (600 m; 10,5 %) je pripravené len 2,5 km pred cieľom, ktoré sa môže stať tým rozhodujúcim jazýčkom na váhach. Na tomto prudkom kopci po náročnom priebehu niektorí borci jednoducho zastanú, na čele zostanú len tí najsilnejší. Ak sa napriek tomu udrží vpredu skupinka favoritov, 1500-metrová cieľová rovinka s prevýšením 4,5 % hravo určí víťaza štvrtého monumentu v sezóne.
 
 
liege 2016 profil
profil pretekov (© letour.fr)
 
 
Valverde proti zvyšku pelotónu 
              
Na štarte bude najsledovanejším cyklistom Alejandro Valverde. Španielsky pretekár sa výborne hodí na pripravený profil. Je kvalitným vrchárom, ktorý sa dokáže udržať na čele až do samého konca. Zdobí ho aj výborný finiš na konci ťažkých pretekov, ktorý má najlepší spomedzi ostatných kandidátov. Vďaka tomu môže jazdiť defenzívne a kontrolovať situáciu, pri tejto činnosti sa bude spoliehať na skúsených spolujazdcov. Ale ak bude treba, môže sám vyraziť do útoku. Jeho bilancia na podujatí je vynikajúca, tri razy získal titul, dva razy skončil druhý, jedenkrát tretí. V jeho aktuálnej forme bude tým pretekárom, na ktorého sa všetci ostatní zamerajú.
 
Dobre to vedia v tíme Etixx - Quick-Step, ktorí odišli porazení z Valónskeho šípa. Napriek tomu Julian Alaphilippe a Daniel Martin sú pred pretekmi sebavedomí, obidvaja majú potrebnú výkonnosť a danosti, aby boli na LBL úspešní. Martin tu zvíťazil v roku 2013, v ďalších dvoch ročníkoch pred cieľom spadol, Alaphilippe v minulom roku vybojoval druhú priečku. Spoločnými silami sa môžu dostať na najvyšší stupienok. Uvidíme, či si jeden pre druhého pripravia pred finišom čo najlepšiu pozíciu, alebo stavia na útoky. Ich stratégia však bude jednoznačná. Zbaviť sa Valverdeho.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo
 
 
Medzi favoritov musíme zaradiť aj Joaquima Rodrígueza, hoci nemal ideálnu prípravu. Na Amstel Gold Race znovu spadol, aj z toho dôvodu mu nevyšiel podľa predstáv finiš na Valónskom šípe. Ale na LBL by mala byť jeho výkonnosť na lepšej úrovni. Práve jemu zahralo do kariet pridané 600-metrové stúpanie pred cieľom. Ak sa udrží na čele pretekov, má veľkú šancu, aby tu predviedol víťazný atak. Zvedaví budeme na jeho kolegu Ilnura Zakarina, ktorý v tomto období máva veľmi dobrú formu. Pred rokom ovládol Okolo Romandie, preto môže patriť medzi prekvapenie pretekov.
 
Z predchádzajúcich klasík odchádzala sklamaná Orica-GreenEdge, teraz všetko vsádza na Simona Gerransa. Austrálska zostava bude robiť všetko preto, aby sa zopakoval scenár z roku 2014, keď Gerrans jazdil v popredí až do záverečného špurtu v Ans. Súrodenci Yatesovci a Albasini zohrajú na trati kľúčovú úlohu, na konci však bude všetko závisieť na Gerransovi, aby zostal v skupine favoritov. Na Okolo Baskicka ukázal, že podobných terénov sa nemusí zľaknúť.
 
Na tímové výkony stavajú aj Astana a Sky. V kazašskom zoskupení uvidíme pretekať Vincenza Nibaliho, ktorý je známy svojou agresívnou jazdou, ale na Giro del Trentino jeho forma nevyzerala byť na najvyššej úrovni. Naopak, v dobrom svetle sa na talianskom podujatí prezentoval Jakob Fuglsang. Britské zoskupenie muselo byť zaskočené výkonom Michala Kwiatkowskeho na Amstli, uvidíme, či na LBL príde lepšie pripravený. Na štarte sa objaví aj Chris Froome, ktorý tvrdí, že má vášeň pre toto podujatie, ale v minulosti tu nikdy nedosiahol výraznejší výsledok. Podobne ako Kwiatkowski. Na svoju šancu tak čakajú Poels alebo Nordhaug.
 
Útočnou cyklistikou sa môžu presadiť jazdci z tímu Ag2r. Bardet a Pozzovivo patria medzi odvážnych jazdcov, ktorí sa neboja vyraziť dopredu, dobrou formou sa môže pochváliť aj Peraud. V minulosti sa tu pokúšal rozprúdiť preteky Roman Kreuziger, tentoraz by boli jeho dobrými spoločníkmi Barguil, Gesink, Kelderman či Wellens.               
V celku BMC sa objavia bok po boku Richie Porte a Samuel Sánchez. Austrálsky jazdec tu nikdy nepodával špičkové výkony, ale skúsený španielsky pretekár vie, ako tu treba jazdiť. Navyše sa znovu dostal do vynikajúcej formy. Lampre-Merida sa bude spoliehať, že Diego Ulissi a Rui Costa nadviažu na svoje najlepšie výkony na ardenských klasikách. Nesmieme zabudnúť ani na Enrica Gasparotta, ktorý už jednu klasiku uchmatol, ale s takouto bilanciou sa nechce uspokojiť.
 
 
liege 2015 finis lamfv
vlaňajší dojazd štvrtého monumentu (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop