Vo Švajčiarsku tri ťažké horské dojazdy, Sagan chce natiahnuť sériu

9.6.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Organizátori švajčiarskeho podujatia pripravili nezvyčajne drsnú edíciu, ktorú si dosýta užijú kvalitní vrchári. Na pretekoch tradične štartuje aj Peter Sagan, pre ktorého je to generálka na Starú dámu. V Tinkoffe sa predstaví aj jeho brat Juraj.
 
Okolo Švajčiarska ťaží z dobrého umiestnenia v kalendári, pred Tour de France je to pre mnohých cyklistov ideálna destinácia na finálnu fázu prípravy. Na kopcovitých terénoch môžu rýchli pretekári a klasikári budovať svoju odolnosť, pre vrchárov a jazdcov na GC sú tu vždy výborné podmienky, aby vyladili svoju výkonnosť a porovnali sa s konkurenciou. Z hľadiska klasifikácie organizátori v minulosti udržiavali balans medzi časovkou a horskými etapami, v tomto ročníku budú hrať jasný prím kopce. Ťažké kopce.
 
 
fotogaleria ikonkaProfily jednotlivých etáp Tour de Suisse 2016 (© tds.ch)
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
 
Brutálny trojboj v kopcoch 
 
Podujatie je rozdelené do dvoch tematických okruhov. V úvodných etapách nájdu svoje príležitosti rýchli borci a klasikári, potom sa profily výrazne sťažia a vo zvyšných etapách sa odohrá tvrdá bitka o celkový triumf.
 
Prológ bude sedieť špecialistom, keďže na trati nie sú výrazné technické úseky a rozhodovať budú tempárske schopnosti. Potom sú pripravené pre toto podujatie typické zvlnené profily, kde sa môžu presadiť šprintéri. V druhej etape sa bude krúžiť okolo mesta Baar a na okruhoch sa nachádza stúpanie Allenwinden (5,5 km; 4,2 %), ktoré by nemalo ohroziť záverečný špurt.
 
Tretí deň sa pred cieľom nachádzajú zaujímavejšie stúpania. Sonnenberg (2,2 km; 6,5 %) a Schöneberg (1,3 km; 11,5 %) už budú pre rýchlych jazdcov väčšou výzvou, najmä z toho dôvodu, že vrchol druhého z nich je situovaný len 11 km pred páskou. Do cieľa tak môže prísť oklieštený balík, kde budú chýbať podaktorí šprintéri, alebo sa podarí niektorým cyklistom predviesť kvalitný útok. Štvrtá etapa je najviac naklonená rýchlym jazdcom. Pred cieľom sa nachádza krátke stúpanie (1,7 km; 4,4 %), to by však pre nich nemalo znamenať veľký problém.
 
Potom už dostanú možnosť prehovoriť vrchári, ktorí majú pred sebou tri horské dojazdy. Najskôr sa bude finišovať v lyžiarskom stredisku Cari. Toto stúpanie (11 km; 7,5 %) je náročné, ale cyklisti sa musia mať na pozore, pretože nasledujúce dve sú ešte ťažšie. V šiestej etapy tak spoznáme výkonnosť favoritov, kto z nich bude bojovať o celkový triumf. V tomto smere sa situácia viac vykryštalizuje nasledujúci deň, pretože cieľové stúpanie do Amdenu (7 km; 10,7 %) je skutočne drsné. Takmer celý čas obsahuje prevýšenie cez desať percent a to je potenciál na vytvorenie zaujímavých rozdielov medzi favoritmi.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné km stúpania Rettenbachferner v minulom roku
 
 
Ale to zďaleka nebude všetko. Horskú ságu ukončí až kopec Rettenbachferner (10,1 km; 11 %), ktorý bude kraľovať na konci siedmej etapy. Je to dlhá, prudká a ťažká previerka, ktorá z každého favorita vyžmýka maximum energie a zároveň ponúkne parádnu príležitosť na rozhodnutie pretekov. Po týchto horských etapách bude nasledovať časovka jednotlivcov. Oproti ostatným ročníkom je kratšia, ale stále si zachováva zvlnený charakter, no vzhľadom na predchádzajúce profily nebude na podujatí taká dôležitá ako v minulosti. Posledný deň znovu prebehne v kopcoch, pred cieľom sa nachádza stúpanie Flüelapass (12,9 km; 7,4 %), kde môžeme uvidieť aj kozmetické úpravy v poradí.
 
 
Na víťazstvo musia mať lezeckú super-formu 
             
V štartovej listine síce nefiguruje taká silná zostava, aká zavítala na Dauphiné, ale na pripravenej trase sa rozhodne nebudeme nudiť. Medzi najväčšie hviezdy pretekov bude patriť Tejay van Garderen. Americký jazdec predvádzal veľmi dobré výkony v kopcoch v Katalánsku a Romandii, čím len potvrdil, že dokázal vylepšiť svoje lezecké schopnosti. Ako skúsený jazdec by si mal poradiť s prichystanými horskými etapami, preto bude ostro sledovaným pretekárom. Veľkú oporu bude mať vo svojom tíme. Atapuma prichádza využiť svoju formu z Gira, Sánchez je na tento druh pretekov ako stvorený.
 
Jednotkou v tíme Sky bude Geraint Thomas, ktorý sa pripravuje na Tour de France, kde bude kryť chrbát Froomovi. Britský jazdec v minulom roku práve na tomto podujatí a na brutálnom kopci Rettenbachferner ukázal, že dokáže zvládnuť aj dlhé a ťažké kopce. V tejto sezóne už ovládol Paríž - Nice a teraz znovu prichádza jeho čas, aby sa presadil na týždňovom etapáku. Uvidíme, ako sa bude prezentovať počas ťažkého horského triptychu, najmä keď len nedávno dokončil vysokohorské sústredenie. V každom prípade bude chcieť dokázať, že jeho hodnota ako jazdca na celkové poradie stúpa. V britskom celku sa po 4-mesačnej pauze vynútenej zranením predstaví aj Leopold König.
 
Prvenstvo obhajuje Simon Špilak. Slovinský pretekár v tomto roku finišoval v Top 10 v Baskicku a Romandii, na minimálny výsledok si bude trúfať aj na tomto podujatí. Slovinský jazdec nikdy nepatril medzi najlepších lezcov, preto bude veľmi záležať, ako sa vysporiada s trojicou najťažších etáp. Na druhej strane, keď sa dostane do formy, dokáže potrápiť aj silnejších súperov, preto ho nikto nemôže podceniť.
 
Na svoje obľúbené ihrisko sa po ročnej prestávke vracia Rui Costa, ktorý je trojnásobným víťazom Tour de Suisse. Aj v jeho prípade platí, že sa nemôže rovnať s tými najsilnejšími vrchármi, ale švajčiarske stúpania mu veľmi vyhovujú. Okrem toho, jeho forma v júni je vždy perfektná, potvrdil to aj v minulej sezóne, keď na Dauphiné obsadil tretiu priečku.
 
 
costa 2016 pije lamf
Trojnásobný víťaz Tour de Suisse Rui Costa (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Silnou dvojicou bude disponovať tím Lotto-Jumbo. Wilco Kelderman a Robert Gesink patria medzi zdatných vrchárov, obidvaja si budú robiť zálusk na popredné miesta v poradí. Movistar vsadil na Iona Izagirreho, ktorý sa v tomto ročníku zameriava na týždňové etapové preteky. A určite sa mu to darí, na P-N obsadil piate miesto, v Romandii sa dokonca dostal na pódium. Aj pre 27-ročného cyklistu budú veľkou skúškou ťažké cieľové stúpania. V prípade úspechu príde na Starú dámu poriadne sebavedomý. V španielskej zostave sa môže vytiahnuť aj Darwin Atapuma.
 
Celok Cannondale na Okolo Kalifornie potešili výkony Andrewa Talanskeho, ktorý sa znovu prezentoval v očakávanej forme a jeho výkonnosť by mala ešte stúpať. Spoločnosť mu bude robiť Joe Dombrowski, ktorému sa na Gire nepodarilo vybojovať etapový triumf. Medzi najlepšími sa bude chcieť pohybovať Warren Barguil, ktorého cieľom je dobre sa pripraviť na TdF, kde chce vybojovať Top 10. Prekvapením pretekov sa môže stať Miguel Angel López, v dobrom svetle sa môžu ukázať skúsený Laurens ten Dam alebo domáci Mathias Frank.
 
 
Miesto len pre odolných šprintérov    
 
V skupine rýchlych pretekárov si robí zálusk na etapový triumf Michael Matthews, ktorý sa nezľakne ani náročnejších profilov a na páske potom dokáže využiť svoju rýchlosť. Celá Orica sa bude snažiť, aby sa mu to podarilo. Austrálska zostava bude mať okrem toho v zálohe Albasiniho. Medzi odolných šprintérov musíme zaradiť aj JL Lobata, ktorý sa takisto dokáže presadiť v okresanom balíku. V záverečných špurtoch bude chcieť byť viditeľný Danny van Poppel a veká pozornosť bude smerovať na Fernanda Gaviriu, ktorý plánuje nadviazať na svoje výkony z úvodu ročníka.  Uvidíme, či v prvej časti pretekov nájdu svoje príležitosti skúsení mazáci Cancellara s Gilbertom.
 
Tím Tinkoff neberie na podujatie jazdca na GC, ale jeho cieľom bude etapový triumf. Peter Sagan bol na tomto podujatí úspešný už 11-krát, čo sa nikomu nepodarilo, i keď Spartakus má na svojom konte desať triumfov a svoju zbierku bude chcieť rozšíriť. Saganova forma vo Švajčiarsku býva vždy vynikajúca, na zvlnených a kopcovitých profiloch dokáže finišovať v hlavnej skupine a následne udrieť svojou rýchlosťou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVíťazstvo Petra Sagana v ostatnej edícii
 
 
Športový riaditeľ ruského celku Patxi Vila potvrdil, že celá partia, vrátane Juraja Sagana, je pripravená urobiť všetko preto, aby bol svetový šampión na Tour de Suisse úspešný aj tentoraz. "Nemáme jazdca na celkové poradie, preto sa zameriame na etapy. Máme silnú zostavu, aby sme spoločne s Petrom bojovali o etapové víťazstvá. Druhá, tretia a štvrtá etapa vyzerajú pre neho dobre. V ďalších dňoch budeme chcieť ísť do úniku. Z minulosti máme skúsenosti, že Peter preteká vo Švajčiarsku lepšie ako v Kalifornii. Veríme, že v tomto smere bude pokračovať. Pred Tour de France si tu môže otestovať svoju formu."
 
Aj svetový šampión potvrdil, že je to pre neho príprava na TdF, počas ktorej sa mu zvyčajne darí. "Okolo Švajčiarska je môj tradičný test pred Tour de France. Počas ťažkých deviatich dní idem otestovať svoju formu a ak to bude možné, pokúsiť sa vyhrať etapu. Druhý, tretí a štvrtý deň na to vyzerajú ideálne, pretože by mohli skončiť hromadným špurtom." 
        
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop