Tím Ineos bude silný aj bez Frooma, Fuglsang má životnú formu, francúzske nádeje tlejú

3.7.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Francúzska Grand Tour dostane špeciálny náboj, pretože dlhoročný suverén podujatia Chris Froome nebude štartovať. Jeho absencia spoločne s malým množstvom časovkárskych kilometrov zvyšuje motiváciu mnohých cyklistov, no tím Ineos bude aj tak disponovať dvomi silnými lídrami a opäť môže na ceste dominovať svojím tradičným štýlom.
 
 
Dvaja spoloční lídri smerujú za jedným cieľom
 
Na čele britského celku budú tentoraz stáť obhajca prvenstva Geraint Thomas a výnimočný talent Egan Bernal, čo je dostatočná kvalita, aby mohli útočiť na svoj siedmy žltý dres. Britský pretekár nemá za sebou potrebnú prípravu. Väčšinu sezóny sa trápil so slabšou formou a najlepší výkon podal v miernej edícii Okolo Romandie, kde obsadil tretie miesto. Vo Švajčiarsku ho zabrzdil v rozlete pád, a aj keď takmer okamžite pokračoval v tréningu, tesne pred Tour prišiel o šancu získať tak potrebné sebavedomie v náročných etapách. Oveľa lepšie sa javil Egan Bernal. Vyhral Paríž -  Nice a spomínané Švajčiarsko, výborne sa prezentoval aj v Katalánsku a na všetkých pretekoch potvrdzoval svoju vrchársku extra triedu. Ani jemu sa nevyhlo nepríjemné zranenie, ktoré ho pripravilo o Giro, ale vďaka tomu môže naplno ukázať svoje schopnosti na najväčšom podujatí na svete.
 
Väčšiu zodpovednosť bude cítiť Geraint Thomas. V minulom ročníku predviedol, že vie vyhrať GT, a na jeho strane budú aj väčšie skúsenosti, ako sa správať počas celých troch týždňov. Vzhľadom na jeho prípravu nemôžeme presne posúdiť, aká je jeho vrchárska forma, ale ak chce uspieť, musí sa dostať minimálne na svoju minuloročnú úroveň. A to môže byť náročná úloha, lebo v predchádzajúcom vydaní mu všetko vyšlo dokonale. Bude musieť ukázať danosti na vysokú nadmorskú výšku a dlhé kopce, v minulej edícii však zvládol výborne finiš na Col du Portet. Očakáva sa, že bude brať benefity v časovke jednotlivcov, a jeho veľkou zbraňou bude aj silná tímová podpora. Ak bude skutočne taký odolný a silný ako v minulom roku, určite bude bojovať o titul.
 
 
thomas 19 suisse pad sambuchli
Geraint Thomas a jeho pád na Tour de Suisse (© Sam Buchli / Tour de Suisse)


Egan Bernal nemá dôvod na nervozitu, ale musí si uvedomovať, že ak všetko vyjde podľa predpokladov, môže bojovať o tie najvyššie pozície. Nikto nepochybuje, že v kopcoch bude patriť medzi najsilnejších, a do kariet mu zahrá aj vysoká nadmorská výška, pretože v tomto teréne nedokážu všetci jazdiť na vrchole svojich možností. Bernal áno. V druhej časti pretekov nájde dostatok príležitostí na realizáciu, a keď bude atakovať, jeho nástupy môžu rozhodovať nielen etapy, ale aj klasifikáciu. Len málokto bude schopný nasledovať jeho zadné koleso. Ani v časovke nevidíme jeho slabinu a v cieli trinástej etapy by rozhodne nemal patriť medzi sklamaných favoritov. Otázkou zostáva, ako vo veku 22 rokov zvládne nástrahy takého dlhého podujatia a najmä hektického prvého týždňa. Ani toto nemusí byť problém, lebo na P-N perfektne preplával cez úvodné veterné dni a za pomoci Luka Rowea ho bočný vietor nevypojil z prevádzky. Aj prítomnosť skúsených kolegov bude pre neho veľká vzpruha na začiatku Tour. Vo finále zase striehnu tri ťažké horské etapy, ktoré mu profilovo ohromne sedia, ale musíme si ešte počkať, ako mu budú fungovať nohy na konci náročných troch týždňov. Indície ale hovoria o tom, že v jeho podaní sa máme na čo tešiť.
 
 
Bez stupňov víťazov budú sklamaní
                
Jakob Fuglsang predvádza v tomto ročníku perfektné výkony, a keďže jeho hlavným cieľom je úspech na Tour, na francúzskych cestách bude chcieť predviesť to najlepšie z najlepšieho. Dánskemu cyklistovi v doterajších pretekoch vyhovovali akékoľvek profily. Skončil druhý v náročnej ITT v Andalúzii, na Tirrene si podmanil útočnú etapu s krátkymi, prudkými stúpaniami, počas ardenského týždňa pôsobil suverénnym spôsobom a kvalitu vytiahol aj na Dauphiné na dlhom cieľovom stúpaní Montée de Pipay.
 
 
fuglsang 19 triumf radost rcsff
Jakob Fuglsang a jeho triumf (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Tajomstvom jeho úspechov je ohromná sila v nohách, ktorá sa dokáže presadiť na strmých sklonoch, dlhých výstupoch a je schopná v podstate hocikedy zrýchliť. Na Tour tak môže získavať čas hneď na La Planche, vyhovovať mu budú aj dve atraktívne previerky v Centrálnom masíve a najviac môže vyťažiť z horských etáp s dlhými a vyčerpávajúcimi kopcami. Fuglsang dokázal počas jari jazdiť dlhú dobu na mimoriadnej úrovni a táto schopnosť sa mu zíde aj na samotnej Tour, kde môže byť nebezpečný počas celých troch týždňov. Očakáva sa, že nebude výrazne zaostávať ani v jazde proti chronometru, takže dánsky jazdec má všetko vo svojich rukách, aby zabojoval o svoj najlepší výsledok na GT v kariére. V takejto forme a po takýchto výsledkoch musí mať vysoké ambície, lebo jeho sebavedomie je na vysokej úrovni. Podporovať ho bude kvalitná zostava a Astana určite vystrčí rožky v tých etapách, keď sa bude Fuglsang cítiť dobre a budú chcieť vytvoriť rozdiely.
 
 
video v clanku ikonka ciernaJakob Fuglsang triumfuje na LBL
 
 
Do okruhu hlavných favoritov sa radí aj Adam Yates. V doterajšom priebehu sezóny si vyberal len kopcovité etapové podujatia a na každom z nich potvrdil, že aktuálne patrí medzi vrchárov s najlepšou formou. V takejto pozícii sa však ocitol aj pred rokom, ale Stará dáma mu vôbec nevyšla. Preto sa chystá na revanš. Britský jazdec je čistokrvným vrchárom, preto sa bude spoliehať na  náročné horské etapy a svoje zrýchlenie v kopci, ktoré môže vytiahnuť už počas prvého týždňa. Želanú vzpruhu dostal na Dauphiné, kde podal v časovke vynikajúci výkon, a ani túto disciplínu už nemôžeme zaradiť medzi jeho slabé stránky. Na francúzskom podujatí však predčasne skončil a uvidíme, či sa to nejako podpíše pod jeho stav na začiatku podujatia.
 
Podobne ako jeho brat je mimoriadne talentovaný, ale na výrazný úspech na GT je potrebné predviesť aj čosi viac ako len striktný výkon. Adam Yates tak musí prejsť cez nástrahy prvého týždňa bez akéhokoľvek zaváhania a aktívne sa zapájať do pozičnej bitky v koncovkách etáp. Na druhej strane v minulosti mu nie vždy sedeli dlhé a unavujúce kopce, ktorých bude na trase dostatok, a musí si dať pozor na to, aby jeden zlý deň na takomto pyrenejskom alebo alpskom obrovi nevynuloval celú dovtedajšiu prácu. Tím Mitchelton - Scott má však dostatočne skúsenú zostavu, aby sa postaral o svojho lídra a naordinoval mu správnu taktiku, aby bol stále silný v kľúčových momentoch. Bonusom bude prítomnosť jeho brata Simona, ktorý sa môže sústrediť len na kľúčové horské etapy a tým pádom mu vytvoriť skvelú podporu, keď sa budú lámať preteky. 
 
 
yates s 19 pohlad rcsfa
Simon Yates (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Zhodne platí teraz, alebo nikdy
 
Movistar po roku opäť priváža svoje tri hlavné hviezdy, ale tentoraz by mali mať jasnejšie určené úlohy. Alejandro Valverde bude podporovať svojich mladších kolegov, a keď úplne vypadne z poradia, v druhej časti pretekov môže skákať do únikov a tam čakať na aktivitu svojich kolegov v skupine favoritov. Veľkú motiváciu bude mať najmä Nairo Quintana. Bez veľkej porcie časovkárskych kilometrov, silných časovkárov na štarte a s peknou ponukou horských etáp vo vysokej nadmorskej výške dostáva presne takú šancu, na akú čakal dlhú dobu. V druhej časti pretekov môže naplno využiť svoje vrchárskej schopnosti a vo svojom obľúbenom teréne útočiť na úspech v klasifikácii. V tomto roku sme ho mohli znovu vidieť vo výbornej fazóne, keď na P-N a v Katalánsku sledoval Bernalove ataky a predvádzal silné wattové výkony. Na Dauphiné síce nezvládol podľa predstáv kráľovskú etapu, no všetko nasvedčuje tomu, že Quintana bude na kopce skvele pripravený.
 
Lenže iba táto schopnosť nestačí na stupne víťazov. Jeho konečný výsledok ovplyvní aj ITT a akákoľvek výraznejšia strata sa bude ťažko doháňať aj vo vysokých horách, pretože konkurencia bude poriadne silná. Na druhe strane ak budú spoločne s Valverdem a Landom ťahať za jeden povraz, Movistar môže v kopcoch vytiahnuť takú ofenzívu, akú sme u nich dlho nevideli. Mikel Landa sa neuspokojil so štvrtým miestom na Gire a na Tour chce dosiahnuť ešte viac. Nikdy nie je jednoduché dosiahnuť výsledok na dvoch GT za sebou, ale španielsky jazdec je dostatočne drzý a sebavedomý, aby sa o to nepokúsil. Nie je pochýb, že rovnako ako na Gire bude jeho kvalita stúpať s príchodom do kopcov, a čím dlhšie sa bude držať v poradí na vysokých priečkach, tým viac budú jeho očakávané ataky pre súperov nebezpečnejšie. Ak sa odohrajú v pripravenej tímovej réžii, v Movistare budú všetci spokojní. Ale z Landu sa môže stať aj neriadená strela. Na pretekoch bude mať len jeden limit a tým bude jeho fyzický stav po náročnom Gire.
 
 
video v clanku ikonka ciernaQuintana s Bernalom a ostatnými favoritmi v 3. etape Katalánska
 
 
V predchádzajúcich dvoch ročníkoch Richie Porte prichádzal na TdF ako jeden z veľkých favoritov, a nič z toho nebolo. Tentoraz sa mu v sezóne príliš nedarilo. Nejaké záblesky ukázal v Kalifornii a na Dauphiné, ale s takýmito výkonmi bude len ťažko bojovať o stupne víťazov. Na francúzskom podujatí nebol taký výrazný v časovke, ako sme u neho naučený, a príliš mu nechutil ani cieľový dojazd v kráľovskej etape. Uvidíme, či sa mu za krátky čas podarilo zvýšiť svoju výkonnosť, aby sa postavil na štart v želanej forme. Určite má schopnosti bojovať o konečné pódium, ale dokáže to len vtedy, ak sa dostal do skutočne špičkovej formy, akú sme u neho v tomto ročníku ešte nevideli. Komplikovanú prípravu prežil aj Rigoberto Urán a tretie miesto na La Route d'Occitanie mu dáva nádej, že jeho výkonnosť naberá potrebné obrátky. Aj pre kolumbijského cyklistu platí to isté čo pre Porteho. Bez maximálnej formy sa nedostane na najvyššie pozície, lebo čo stačilo na úspechy v minulom roku, teraz nemusí. Mnohí vrchári sú v kopcoch neuveriteľne silní.
           
Na Thibauta Pinota a Romaina Bardeta čaká poriadna fuška. Francúzske čakanie na žltý dres eskaluje a panuje všeobecný názor, že obaja domáci predstavitelia majú obrovskú šancu na výhru práve na takejto trase - bez dlhých časoviek, s útočnými profilmi a mnohými veľkolepými stúpaniami. A všetko ešte umocňuje absencia Frooma. Sebavedomie vidíme najmä u Thibauta Pinota. V predchádzajúcom ročníku bol veľmi silný na Gire a potom svoje výkony ešte vyšperkoval na Vuelte a IL Lombardia, kde sa predviedol vo svojej najlepšej vrchárskej fazóne. V aktuálnej sezóne mu chýba prenikavý výsledok, ale nedalo sa nevšimnúť, ako na Dauphiné priam prekypoval energiou a akousi nedočkavosťou, kedy to všetko vypukne. Nepochybujeme, že po dobre zvládnutej časovke a nebojácnej jazde v kopcoch bude patriť k najlepším borcom na trati.
 
 
pinot 19 na podiu mava rcsfg
Thibaut Pinot (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)


Romain Bardet je trochu z iného súdka. Už v predchádzajúcom ročníku musel zbadať, že konkurencia v horách zrýchľuje, a tento trend pokračuje aj v aktuálnej sezóne. A Bardet ho zatiaľ nezachytil. Aj on patrí medzi tých jazdcov, ktorí sa museli zlepšiť v posledných dňoch pred Tour, a netýkalo sa to len horských etáp, ale aj časovky, kde stále vidíme jeho značnú slabinu. Jazdec tímu Ag2r je však inteligentným pretekárom a sme presvedčení, že urobí všetko, čo bude v jeho silách, aby na takejto trase vydoloval čo najlepší výsledok. Možno bude patriť k tým favoritom, ktorý dokážu nabúrať stereotyp ostatných edícii a nebude váhať útočiť aj z väčšej diaľky.
 
             
V najlepšej desiatke budú len silné mená
 
Daniel Martin patrí medzi stálice Top 10 na Tour a zo svojich nárokov nebude poľavovať. V sezóne sa mu najviac darilo v Baskicku, kde v útočnom predstavení skončil druhý v poradí, a presne takýmto aktívnym spôsobom sa môže presadiť aj na TdF. Jeho výhodou je odolnosť na celé tri týždne a aj šprint do kopca, čo môže využiť v cieli etapy v malej skupine favoritov, a určite ho poteší aj prítomnosť Fabia Arua, ktorý môže byť jeho veľkým pomocníkom v druhej časti podujatia. V celku Jumbo - Visma budú chcieť pokračovať v tohtoročných úspechoch na etapových podujatiach a ich hlavným želiezkom v ohni bude Steven Kruijswijk. V sezóne podával stabilné výkony a bolo vidieť, že príliš netlačí na pílu, aby svoje maximum vytiahol len na Tour. Pretekár so strojovým tempom v náročných horských etapách si príde v tomto ročníku na svoje a čím bude trasa náročnejšia, tým sa bude viac spoliehať, že si vylepší pozíciu v poradí. Aj on bude chcieť čo najviacej využiť kopcovitý charakter edície. Holandský celok bude zastupovať aj George Bennett, ktorý už dvakrát finišoval v najlepšej desiatke na GT, a aj jeho schopnosti budú platné na zvolenej trase.
 
 
kruijswijk 18 tour zjazd efefv
Steven Kriuijswijk (© Slipstream Sports / Cor Vos)

 
Dlhú dobu hovorí o double Giro - Tour Vincenzo Nibali, ale na francúzskom podujatí si zvolil rozumné ciele. Po druhom mieste na Gire tvrdí, že sa primárne nesústredí na klasifikáciu a o všetkom sa rozhodne po prvom týždni. Ak mu nevyjde poradie, chce vyhrať etapu a presadiť sa vo vrchárskej súťaži. Skúsený cyklista sa tak vyhýba akémukoľvek tlaku. Môže si strážiť pozíciu v klasifikácii, ale ak sa prejaví únava, bude mať pred sebou ďalšie zaujímavé ciele. Určite ho potešilo, že v druhej časti pretekov sa objaví hneď niekoľko majestátnych stúpaní, na ktorých môže zabojovať o triumf a získať veľký počet vrchárskych bodov. Po minuloročnom druhom mieste na Vuelte sa chce presadiť na TdF Enric Mas, no 24-ročný cyklista sa ešte neukázal v tejto sezóne v potrebnej vrchárskej forme. Ako klasický vrchár, ktorý dokáže podať dobrý výkon aj v časovke, zatiaľ nedosahoval úroveň svojich hlavných protivníkov. Nepochybujeme, že pred podujatím jeho kondícia porastie a naplno by mala zažiariť v najťažších horských etapách, ale bez výraznej tímovej podpory to bude mať ťažké počas súťaživých troch týždňov. Ak mu to pôjde v kopcoch ako na Vuelte, na konci pretekov bude pre súperov veľmi nepríjemný.
 
V drese Bora - hansgrohe si budú trúfať na dobrý výsledok Emanuel Buchmann a Patrick Konrad. Obaja už dokázali na týždňových etapákoch, že sa vedia presadiť aj v silnej konkurencii, a pomáha im k tomu výrazná odolnosť v kopcoch, ako aj dobrá časovka. Konrad v minulom roku skončil siedmy na Gire, Buchmann stále čaká na Top 10 na GT a obaja tvrdo pracovali práve preto, aby sa dostali do elitnej spoločnosti na Tour de France. Doterajšie výsledky ich môžu napĺňať optimizmom. V ťažkej pozícii sa ocitol Wilco Kelderman, keď bude jedinou nádejou celku Sunweb, no ako sme videli vo Švajčiarsku, po zranení ho čaká ešte kusisko práce, aby sa dostal na želanú úroveň. Dobrú sezónu zatiaľ nemá za sebou ani Roman Kreuziger a uvidíme, v akom rozpoložení sa predstaví na Tour, kde nebudú tolerované žiadne nedostatky.
 
 

 
 
tour 19
1. 6.7. rovinata etapa ciel rovina Brusel > Chateau de Laeken 194 km cieľ: 17:00
2. 7.7. rovinata etapa ciel rovina Brusel > Brusel (Atomium) 27,6 km cieľ: 16:45
3. 8.7. zvlnena etapa ciel rovina Binche > Epernay 215 km cieľ: 17:30
4. 9.7. rovinata etapa ciel rovina Reims > Nancy 213 km cieľ: 17:25
5. 10.7. rovinata etapa ciel rovina Saint-Dié-Vosges > Colmar 175 km cieľ: 17:35
6. 11.7. rovinata etapa ciel rovina Mulhouse > Pl. des Belles Filles 160 km cieľ: 17:40
7. 12.7. rovinata etapa ciel rovina Belfort > Chalon-sur-Saône 230 km cieľ: 17:00
8. 13.7. rovinata etapa ciel rovina Macon > Saint-Etienne 200 km cieľ: 17:25
9. 14.7. rovinata etapa ciel rovina Saint-Etienne > Brioude 170 km cieľ: 17:30
10. 15.7. zvlnena etapa ciel rovina Saint-Flour > Albi 217 km cieľ: 17:45
  16.7.     voľný deň      
11. 17.7. rovinata etapa ciel rovina Albi > Toulouse 167 km cieľ: 17:30
12. 18.7. rovinata etapa ciel rovina Toulouse > Bagneres-Bigorre 209 km cieľ: 17:10
13. 19.7. rovinata etapa ciel rovina Pau > Pau 27,2 km cieľ: 17:55
14. 20.7. rovinata etapa ciel rovina Tarbes > Tourmalet 117 km cieľ: 17:00
15. 21.7. rovinata etapa ciel rovina Limoux > Foix - Prat d'Albis 185 km cieľ: 17:25
  22.7.     voľný deň      
16. 23.7. rovinata etapa ciel rovina Nimes > Nimes 177 km cieľ: 17:25
17. 24.7. rovinata etapa ciel rovina Pont du Gard > Gap 200 km cieľ: 17:25
18. 25.7. rovinata etapa ciel rovina Embrun > Valloire 208 km cieľ: 17:15
19. 26.7. rovinata etapa ciel rovina St-Jean Maurienne > Tignes 126 km cieľ: 17:35
20. 27.7. rovinata etapa ciel rovina Albertville > Val Thorens 130 km cieľ: 17:45
21. 28.7. rovinata etapa ciel rovina Rambouillet > Champs-Élysées 128 km cieľ: 21:20
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop