Najepickejšia časovka histórie Gira priniesla zvrat, Roglič i napriek spadnutej reťazi zdolal Thomasa

27.5.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Najepickejšia časovka histórie Gira priniesla zvrat, Roglič i napriek spadnutej reťazi zdolal Thomasa
Primož Roglič (© LaPresse/Fabio Ferrari)

20. 27.5. rovinata etapa ciel rovina Tarvisio > Monte Lussari 19 km Roglič
profil etapy, 1050 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Tohtoročné Giro si vzalo inšpiráciu od Tour de France, ktorá raz za pár rokov končí časovkou do vrchu. Favoriti si to predchádzajúce tri týždne rozdávali tak, že medzi troma najlepšími bola iba minúta rozdielu, teda rozhodne bolo ešte o čo hrať. Prakticky každý človek z Top 10 celkového poradia potreboval ísť naplno, pretože mohol pozíciu získať alebo stratiť.
Prvých necelých 12 kilometrov bolo len v miernom sklone smerom hore, následne prišlo veľmi náročné stúpanie Monte Lussari (dĺžka 7,3 km; sklon 12,1 %). Najväčším favoritom bol skvelý tempár a líder poradia Geraint Thomas. Bolo by veľkým prekvapením, ak by vyhral niekto mimo Top 3. O to zvláštnejšia časovka to bola. Zvyčajne totiž máme atraktívnejší priebeh, kde v prvých dvoch-troch hodinách máme na trati zopár špecialistov, ktorí bojujú o etapový triumf. No dnes sa to čakať nedalo.
Organizátori z toho v Tarvisiu urobili zaujímavú show pre miestnych fanúšikov. Časovku natiahli na vyše šesť hodín, keď prvý pretekár sa vydal na trať už o 11:30 a štartovalo sa v troch skupinách. Zaujímavosťou bolo, že sa zriadila oficiálna zóna na výmenu bicykla a hore na kopec nešli mechanické vozidlá, ale iba motorky s mechanikom, ktorý musel držať bicykel. To z tejto časovky robilo priam epickú záležitosť.
Po prvých dvoch mal najrýchlejší čas v cieli málo známy Američan Matthew Riccitello z tímu Israel - Premier Tech, ktorý bol vôbec najmladší na štarte vo veku 21 rokov a asi si ho tu málokto predtým všimol. No s časom 46:19 nasadil pekne vysoko latku. Z prvých 80 ľudí v cieli bol za ním druhý najrýchlejší Francúz Thomas Champion (Cofidis) až so stratou takmer dvoch minút. Zaujímavá bola aj taktika Riccitella, ktorý na prvom medzičase pod kopcom strácal na vedúceho Bartu 42 sekúnd, ale potom brutálne vyletel kopec napriek tomu, že sme ho nepoznali ako elitného vrchára.
Podobnú taktiku určite chceli praktizovať aj topfavoriti, teda nerozbaliť to naplno v rovinatej časti, aby im v nohách ostali sily na ťažký záver. Štartovali až okolo 17tej hodiny. Pred nimi sa ešte v cieli objavili ich superdomestici a najrýchlejší bol Sep Kuss z Jumba pred Brandonom McNultym z UAE. Medzi nimi bol iba dvojsekundový rozdiel.

Všetci už čakali na to, ako si s rovinatou pasážou poradila najlepšia trojka. Najrýchlejší bol Roglič, dve sekundy pred Thomasom a štyri pred Almeidom. Treba však povedať, že ružový muž si vymenil aj aero prilbu za klasickú, čo ho stálo asi 3-4 sekundy viac ako ostatných. Zo zvyšku sveta to bol práve štvrtý Caruso s najrýchlejším časom, takže Dunbar či nebodaj Pinot nemali nárok.
No Thibaut Pinot sa zjavil v cieli ako správny najlepší vrchár pretekov na prvom mieste, o šesť sekúnd zdolal Kussa. Ešte mal tak malú šancu na etapový triumf, no veľkú na posun cez Dunbara. To sa mu aj podarilo, lebo Ír stratil až dve minúty. Cez Carusa sa už ale nedostal, pretože Talian bol dokonca rýchlejší v cieli o štyri sekundy. Následne aj jeho o 13 sekúnd zdolal Joao Almeida, ktorý si ale už len poistil tretiu priečku.
Na druhom medzičase, teda zhruba v polovici kopca, bol najrýchlejší Roglič už o 16 sekúnd pred Thomasom, čo znamenalo, že už iba desať potrebuje na to, aby ho vyzliekol z ružového dresu. To bola obrovská dráma! Vyzeralo to tak, že sa mu to aj podarí. No následne prišla spadnutá reťaz a veľký problém s Rogličovými šancami na celkový triumf. Neuveriteľná smola. Do cieľa dorazil s časom 44:23 ako jasne najlepším zo všetkých pretekárov, no musel čakať, ako to zvládne Geraint Thomas. Ten sa ale oproti nemu trápil a zaostal o 40 sekúnd, teda o 14 viac ako potreboval. Na Monte Lussari tak vypukli bujaré oslavy tísícok slovinských fanúšikov.
Roglič si tak vynahradil svoje zlyhanie na La Planche des Belles Filles z roku 2020 na Tour, kde nikto nečakal, že tak vybuchne. Dnes asi nikto nečakal, že tak dominantne rozbije Thomasa. Úžasný príbeh, ktorý cyklistika vytvorila a organizátori bravúrne predvídali toto divadlo určením takto atraktívneho itinerára, hoci tejto dráme priali aj okolnosti a pády či covid. Do ružového dresu sa obliekol bez toho, aby ho mal na sebe čo i len deň v tohtoročnej edícii.
Almeida napokon v celkovom zúčtovaní stratil 1:15 a musí byť spokojný s tým, čo dosiahol i uznať, že duo pred ním bolo jednoducho lepšie. Skúsený domáci borec Caruso si zaslúžene prišiel po štvrtú pozíciu, čo je jeho druhý najlepší výsledok v bohatej kariére. Pinotovi sa už bez tlaku v záverečnej sezóny kariéry podarilo skočiť na piatu pozíciu, hoci na to minimálne polovicu pretekov necielil a získal vrchársky dres. Zalúži si aj on veľkú pochvalu. Rovnako ako mladé pušky Arensman - Dunbar, ktoré sa umiestnilo na šiestej a siedmej pozícii. Iba sekunda delila ôsmeho Leknessunda od Dunbara. Na detailnejšie analýzy sa zameriame budúci týždeň.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz a nový líder)
"Je to niečo úžasné. Nie je to o víťazstve ako takom, je to o ľuďom a energii, ktorá tu dnes je. To množstvo ľudí, ktorí ma sem prišli podporiť. Je to niečo neuveriteľné. Sú to bezosporu momenty môjho života, na ktoré nezabudnem.
Tam mi spadla reťaz. To sa stáva, nahodil som ju naspäť a šiel ďalej. Isteže to nechcete zažiť, ale mal som dnes silné nohy, ľudia pri trati mi dodali extra watty a vďaka nim som to zvládol.
Zajtra je pred nami ešte náročný deň, lebo ten okruh v závere je technicky ťažký, takže musíme ostať koncentrovaní, aby neprišli ešte nejaké nepríjemnosti. Nie je ešte koniec, ale vyzerá to dobre."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sepa Kussa (kolega Rogliča)
"Bolo to veľmi stresujúce. Každý si spomenul na tú nešťastnú časovku v závere Tour de France 2020 a chvíľu sa zdalo akoby sme to prežívali znova, keď mal Primož problém s bicyklom, ale taký je Primož - keď sa mu niečo stane, vráti sa silnejší. Je to hrdina pre slovinských fanúšikov. Nemám slov. Úžasný deň pre nás. Sme na Primoža veľmi hrdí a sme radi, že sme mohli pre neho jazdiť."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (druhý muž GC)
"Vyzerá to tak, že nemal som dostatočné silné nohy v tom kopci. Tak to jednoducho je. Nebudem hľadať výhovorky, no nesadla mi tá zmena bicykla. Je to iné po rovine a špeciáli sadnúť na klasiku a ísť do toho prudkého kopca. Bolo to o 14 sekúnd, tak to je viac ako dve-tri, to by ma hrozne štvalo, i keď nevravím, že neštve i tak. Ale Primož mal aj ten technický problém, takže zaslúžil si to. Klobúk dole. Musím byť ale hrdý na to, čo sme dosiahli. No... opäť druhé miesto pre mňa."
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:44:23
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:40
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:42
4. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:55
5. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:59
6. KUSS Sepp Jumbo-Visma 01:05
7. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:07
8. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 01:18
9. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:49
10. VINE Jay UAE Team Emirates 01:53
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 82:40:36
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:14
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:15
4. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 04:40
5. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 05:43
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 06:05
7. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 07:30
8. LEKNESSUND Andreas Team DSM 07:31
9. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 07:46
10. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 09:08
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 215
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 160
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 95
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 237
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 200
3. HEALY Ben EF Education-EasyPost 164
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 82:41:51
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 04:50
3. LEKNESSUND Andreas Team DSM 06:16
Všetky prémie na trase etapy:
1 20 Cieľ - Monte Lussari: dĺžka 7,3 km; sklon 12,1 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Monte Lussari (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Súboje o celkové poradie sa definitívne uzavrú v predposledný deň. Pretekári budú musieť preukázať nielen časovkárske, ale aj vrchárske schopnosti v boji proti chronometru. Prvých dvanásť kilometrov prebehne po rovinatom teréne. Následne začnú cyklisti stúpať na Monte Lussari. Prvé štyri kilometre majú priemerný sklon pätnásť percent, pričom najťažší úsek dosahuje 22%. Posledné dva kilometre budú jednoduchšie, ale do cesty sa im postaví ešte jeden krátky úsek so sklonom 22%. Po troch týždňoch bude hrať významnú rolu aj únava. 
profil kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop