Sumarizujeme Slovenský pohár v Dudinciach a Krupine

28.4.2014, 20:00 | Slovensko a Slováci | Tomáš Šandor

Slovenský pohár v cyklistike sa 26. a 27. apríla 2014 presunul do okolia mesta Krupina, kde sa konal už devätnásty ročník podujatia "Cena Krupiny", na ktorom sa zúčastnili okrem najlepších domácich tímov aj niektoré zahraničné celky.

 

 

Kritérium v Dudinciach

 

Najskôr sa celé štartové pole predstavilo v Dudinciach, kde na pretekárov čakalo tradičné mestské kritérium. Na okruhu dlhom 1,5 km si zmerali sily všetky juniorské kategórie a muži. Všetci okrem mladších žiakov súperili prostredníctvom bodovacej súťaže, pričom body boli udeľované po každom prejazde, iba tí najmladší mali pred sebou klasické hodnotenie. Medzi mladšími žiakmi na šiestich okruhoch bojovala v závere o triumf 12-členná skupina, v ktorej mal vo výslednom čase 14:59 najviac síl Tobias Vančo (ŠKC Dubnica nad Váhom). V rovnakom čase za ním bezprostredne dorazili Martin Svrček (Cyklistický spolok Žilina) a Hana Horváthová (Hospitality Triathlon Team).

 

O víťazovi ďalších kategórii teda rozhodovali body v závere každého okruhu. Najusilovnejším medzi staršími žiakmi bol Adam Foltán (MŠK Žiar nad Hronom), ktorý počas dvanástich kôl získal jasne najviac bodov. Druhý skončil Marek Bugár (CK Dynamax Nitra), na pódium sa ešte dostal Štefan Michalička (CyS Žilina). Aj kadeti mali svojho víťaza z radov  MŠK Žiar nad Hronom, keď takisto v rýchlych pretekoch suverénne triumfoval Adrián Foltán. Druhý najväčší počet bodov získal Matúš Štoček (CyS Žilina), tretí skončil ďalší Žiarčan Jakub Varhaňovský, syn inzerenta nášho portálu. Tento klub zo stredného Slovenska prišiel do Dudiniec veľmi dobre pripravený, pretože divíziu juniorov znovu ukoristili jeho dvaja členovia David Zverko (skúša návrat) a Kristián Zimány, s treťou priečkou sa musel uspokojiť ich bývalý spolujazdec Juraj Bellan, ktorý od apríla jazdí za Cyklistický tím FIREFLY.

 

Medzi kadetmi štartovali aj ženy. Najvyššie klasifikovali Terezu Medveďovú (ŽP Šport, a.s.), ale nebodovala.

 

 

Matej Jurčo víťazom bodovacej jazdy

 

V hlavnej kategórii sa postavilo na štart 46 pretekárov, ktorí mali pred sebou 30 okruhov. Od začiatku sa išlo veľmi vysoké tempo, o čom svedčí aj celkový priemer pretekov 47,5 km/h. Prvé dve kolá absolvoval pelotón pohromade, kde vyhral v šprinte bitku o body účastník Kuriérov Ondrej Glajza (Stevens Znojmo). Potom sa stále nastupovalo, individuálne pokusy predvádzal aj Matej JurčoDukly Trenčín Trek, ktorému sa napokon v polovičke pretekov podarilo odpútať sa od pelotónu.

 

V konečnom dôsledku mu tento útok zabezpečil celkové víťazstvo, pretože v jednotlivých kolách potom nazbieral dostatočný počet bodov, ktorý nedokázali prekonať mnohé neskoršie ataky, ani záverečný hromadný špurt, ktorý bol ocenený najvyššou bodovou porciou a ktorý vyhral Talian Renzo Zanelli (FIREFLY). Vo veľmi napínavej súťaži tak zvíťazil Matej Jurčo, bitku o druhé miesto si podmanil prvoročák Milan Holomek (epic janom greenway), hneď za ním skončil spomínaný Zanelli. V tesnom závese sa udržal aj Ondrej Glajza.

 

 

pdf-ikona VÝSLEDKY DUDINCE - SOBOTA

 

 

 

Náročnejší deň v Krupine

 

Počas druhého dňa sa cyklisti presunuli do Krupiny, kde bola pre mladších žiakov pripravená trasa s dĺžkou 21 km. Všetky ostatné kategórie mali pred sebou 47-kilometrový okruh s prevýšením 400 metrov. Najmladší mali svojho víťaza z Cyklistického spolku Žilina, keď po sólovom dojazde ako prvý preťal cieľovú čiaru Martin Svrček. So stratou 26 sekúnd za ním dorazila štvorica pretekárov, z ktorej si vybojovali miesta na stupňoch víťazov Zalán Fábián (Szekszárdi Szabadidős KE) a Štefan Buchel (OUTSITERZ). Preteky starších žiakov takisto neskončili hromadným dojazdom, ale v cieli bojovala o víťazstvo trojčlenná skupinka, v ktorej mal najviac síl Marek Bugár (CK Dynamax Nitra), ktorý po štyridsiatich siedmich kilometroch porazil dvojicu z CyS Žilina Mateja BlaškuTomáša Meriača.

 

Kadeti videli v závere bojovať o úspešný výsledok osmičku najlepších, kde zopakoval svoje víťazstvo z predchádzajúceho dňa Adrián Foltán. Na jeho špurt nestačili Matúš Štoček (CyS Žilina) a Tomáš Kapajčík (ŽP Šport, a.s.). Náročnejšia trať v Krupine si vyžiadala svoje obete aj medzi juniormi, pretože po dvoch okruhoch sa na čele usadilo len šesť jazdcov, ktorí potom mali v závere len jednu úlohu, ako sa na cieľovej páske vysporiadať so svojími súpermi. Najlepšie riešenie nakoniec ponúkol Čech Marcel Huber (RC ARBÖ Gourmetfein-Wels), ktorý po vyše dvoch hodinách preľstil v špurte Juraja Bellana, ktorý nedávno skončil na juniorskom Paríž - Roubaix na dvadsiatom treťom mieste, a svojho tímového kolegu Pavla Camrdu.

 

Medzi ženami sa tradične najviac darilo Tereze Medveďovej (ŽP Šport, a.s.), ktorá prišla spolu s Líviou Hanesovou (CK Banská Bystrica) do cieľa vo väčšej skupine so stratou 4:48 na prvých kadetov. Naše ženy sa od 1. do 4. mája zúčastnia významných pretekov Gracia Orlova (2.2) v Čechách. Štartovať bude aj juniorka Medveďová. Dámy budeme jedným okom sledovať.

 

 

Dukla Trenčín Trek odpísala konkurenciu

 

Elitnú kategóriu sprevádzalo počas celého dňa príjemné počasie, jazdci sa tak mohli nerušene sústrediť na 141 kilometrov. Prvé kolo bolo zahrievacie, ale na najťažšom kopci sa najskôr dostal na čelo pretekov Martin Mahďar (Dukla Trenčín Trek), aby ho ešte pred koncom prvého okruhu dorazilo a udržalo sa pri ňom niekoľko jazdcov, medzi ktorými boli aj Robert Málik (epic janom greenway) a Matej Jurčo (Dukla Trenčín Trek). V druhom kole sa však dokázali udržať vpredu len dvaja jazdci z Dukly, ktorí výborným výkonom svoju šancu na víťazstvo už nepustili z rúk.

 

V pelotóne sa tak rozpútal boj aspoň o tretie miesto, do ktorého sa zapojili Gábor Fejes (Dr.Bátorfi Agria KTK), Matej Vyšňa (Stevens Znojmo), Maroš Kováč (Dukla Trenčín Trek) a István Gábor Molnár (Mugenrace Team Prolog). Maďarskí jazdec Gábor Fejes sa dokázal na jednom stúpaní odpútať od svojich súperov, a tak sa v cieli radoval z tretieho miesta so stratou 3:07 na víťazného Martina Mahďara a druhého Mateja Jurča (3:38:30). Trojicu Vyšňa, Kováč, Molnár evidovali s mankom 4:09, ostatní pretekári potom dorazili do cieľa vo väčších časových odstupoch.

 

 

pdf-ikona VÝSLEDKY KRUPINA - NEDEĽA

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop