Nové Baškove pôsobisko sa volá AWT greenway, v tíme aj mladší Bouhanni

13.11.2014, 19:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Predstavitelia farmy Pro tímu Etixx - Quick-Step včera oficiálne predstavili kontinentálny tím, ktorý sa bude volať AWT greenway. Ako sme už skôr informovali, bude v ňom pôsobiť dvojica Slovákov, pretekár Erik Baška a športový riaditeľ Martin Riška.
 
V prvých dvoch rokoch existencie celok okolo Reného Andrleho vychoval deviatich cyklistov, ktorí už pôsobia vo World Tour alebo profesionálnej kontinentálnej sfére, čo sa dá považovať za veľký úspech a hodnotnú prácu s mladými talentami z celej Európy. Vzhľadom na rozpočet presahujúci milión eur sa toto družstvo považuje za najzabezpečenejšie zo všetkých v kontinentálnej lige.
 
 
Noví sponzori, noví cyklisti
 
Názov dcérskej spoločnosti Omega Pharma Etixx odchádza do hlavného tímu s Markom Cavendishom a Tomom Boonenom. Preto sa otvorili možnosti pre ďalšie spoločnosti, ktoré chcú prezentovať svoje meno cez cyklistiku a tento tím. Česká železničná prepravná spoločnosť AWT patrí do portfólia majoritného vlastníka OPQS Zdeněka Bakalu. GreenWay Operator je zasa slovenská firma, ktorá sa zameriava na elektromobilovú dopravu. Podiel v nej má aj spoločnosť janom okolo Jána Miškovského, ktorý je známy rozsiahlymi cyklistickými aktivitami.
 
V tíme bude pôsobiť dvanásť pretekárov, okrem Bašku Španieli Alvaro Cuadros a Ivan Garcia, Francúzi Alexis Gueri a Rayane Bouhanni, Nemci Maximilian Schachman a Jan Brockhoff, Poliak Przemyszlaw Kasperkiewicz a Česi Matěj Bechyně, Roman Lehký, Jakub Novák a Michal Schlegel. Iba Cuadros a Guari jazdili za Etixx v tomto roku.
 
Najväčší rešpekt vzbudzuje meno prvoročáka a mladšieho brata víťaza bodovacej súťaže Giro d'Italia Nacera Bouhanniho, ktorý v tejto sezóne vyhral viac ako desať juniorských pretekov. Kasperkiewicz zasa žiaril vo farbách Bauknecht-Author a predstavil sa i na Tour de Pologne. Schlegel z Favoritu Brno je najväčším českým talentom z roku 1995. Jediným cyklistom mimo kategóriu U23 je v tíme jeho krajan Jakub Novák, ktorý posledné roky strávil na farme BMC. Obaja Nemci prichádzajú z rezervy Giant-Shimano.
 
"Vymenili sme prakticky celý tím. Pre sezónu 2017 UCI pripravuje nový model Pro tímov, v ktorom by mali existovať tzv. A-tímy a B-tímy. V Á-čku bude iba 22 pretekárov. Aj preto sme naše družstvo omladili s tým, že väčšina jazdcov bude mať dva roky na prechod do B-tímu worldtourovej zostavy," vysvetlil včera hlavný športový riaditeľ René Andrle.
 
 
novak-etixx
Jakub Novák a Karel Hník pred štartom pretekov MČR 2014 (foto: Jaroslav Maliňák)
 
 
Bohatý a vyvážený kalendár má priniesť nejeden úspech
 
Športoví riaditelia Andrle, Padrnos a Riška vsádzajú na tradičný program, ktorý tvorí mix prestížnych pretekov v západnej Európe, vrátane niektorých iba pre kategóriu U23, a tunajších podujatí v strednej Európe. Partia teda zavíta aj na všetky české i slovenské UCI preteky. Bude sa pretekať dvojmo, keďže je k dispozícii dvanásť pretekárov, traja riaditelia a dostatok logistiky. Jazdci si budú môcť do sýtosti vyskúšať belgickú, francúzsku aj taliansku cyklistiku a súťaženie s tunajšími rovesníkmi.
 
V sezóne 2013 si pripísali borci tohto zoskupenia osemnásť víťazstiev pri zisku 805 UCI bodov (6. medzi kontinentálnymi celkami). Tohto roku si mierne pohoršili. Získali šestnásť triumfov a 590 UCI bodov (8. medzi kont.). V budúcom roku chcú túto klesajúcu krivku nasmerovať hore.
 
Všetci cyklisti absolvujú vstupné testy v decembri (aj Zverko) a v zime ich čakajú tri sústredenia v Španielsku pod taktovkou hlavného trénera Belgičana Remka Meeusena, ktorý každému určuje aj tréningový plán.
 
 
 
Baška stojí pred veľkou výzvou a má byť príkladom pre ďalších
 
Pre 20-ročného Erika Bašku znamená budúca sezóna obrovskú šancu presadiť sa na pretekoch, ktoré sú pre neho najvhodnejšie. Dostane sa na prestížnejšie podujatia ako v Dukle, ale nebude ani domestikárčiť v tíme World Tour. "Dovolím si povedať, že v tíme nemáme takého rýchleho pretekára v špurtoch, akým je Erik. Ak bude tvrdo pracovať, dostane veľa príležitostí ukázať sa," myslí si Martin Riška. V Prahe bol aj samotný Baška, ktorý si bude musieť zvyknúť na vyšší štandard ako v Dukle a je patrične nadšený. "Máme najlepší materiál, rovnaký ako v OPQS. Veľmi ma teší, že dostanem viac bicyklov. Pretekársky bude tým pádom stále v 100 % stave. Okolo nás je veľa ľudí, takže všetko riešim s niekym iným a každý má čas sa mi venovať. Videl som náš pretekársky program, ale teraz ešte, samozrejme, neviem, ktoré presne preteky pôjdem. Veľmi sa teším a čaká ma veľa práce."
 
"V Quick-Stepe tomuto projektu veria a sú ochotní každý rok v Pro tíme privítať to najlepšie z tohto družstva. To musí byť veľká motivácia pre všetkých chalanov v AWT greenway a náš tím ako medzistupeň zasa pre ďalších mladých pretekárov zo Slovenska. Spolu so slovenským sponzorom sme tu aj preto, aby sme našim mladíkom otvorili cestu do profesionálnej cyklistiky. Veríme, že sa k nám od augusta pridá David Zverko a neskôr môžu aj ďalší. Stačí sa nám ukázať talentom, snahou a dobrými výsledkami. Budeme jazdiť aj v Čechách a na Slovensku," povedal nám Riška.
 
 
AWTGreenway logo velke
 
 
awt-dres-2015
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop