Baška sa na Roompot Tour nestratil, ale dokončil iba ako jediný Slovák

17.4.2015, 14:40 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Slovenská reprezentácia do 23 rokov pokračuje vo svojom západoeurópskom jarnom turné Nations cupov. Šestica Robert Málik (1993), Erik Baška (1994), Juraj Lajcha (1994), Ľuboš Malovec (1994), Milan Holomek (1995) a Juraj Bellan (1996) absolvovala najprv Okolo Flámska U23 v sobotu 11. apríla. Do cieľa prišli Baška, Malovec a Bellan. Písali sme o tom tu.
 
V stredu 15. apríla absolvovali ďalšiu jednorazovku La Côte Picarde. Cieľ videli iba Malovec Bellanom, ktorí finišovali v hlavnej skupine bez straty. Juraj Lajcha spadol a odnieslo si to koleno. Do Holandska ale cestoval.
 
Na rad prišli etapové preteky ZLM Roompot Tour, na ktorých v minulosti vyhrávali mená ako Cancellara, Degenkolb, či Rowe. V Holandsku boli na programe tri etapy, z toho druhá tímová časovka až na 24,8 km, čo našich rozhodne nepotešilo. "Najprv to organizátori avizovali ako exhibičnú časovku dvojíc, ktorá sa nemala rátať do celkového poradia. Silné tímy sa ale ozvali, že to je hlúposť a stojí mimo pravidiel UCI. Nemôžu sa preteky prerušovať takouto disciplínou. Takže to napokon zmenili na 25-kilometrovú tímovú časovku," povedal nám pred štartom tréner slovenského tímu Martin Riška.
 
 
rovinatá ciel rovina Goes > Goes 177 km vitaz Pedersen
 
Dáni si aj na druhý deň robili, čo chceli. Tvorili preteky, unikali, špurtovali. Pelotón rozbili a do cieľa prišla iba 23-členná roztiahnutá skupina so štyrmi jazdcami z tejto krajiny. Náročnú 177-kilometrovú etapu vyhral Mads Pedersen pred kolegom Michaelom Carbelom z prokontinentálneho Cult Energy Pro Cycling. Celkovo vyhral preteky Sören Andersen. Dáni obsadili kompletné pódium.
 
Erik Baška dnes potvrdil dobrú formu finišom na 14. mieste so stratou piatich sekúnd. V celkovom poradí sa vrátil do Top 20 a konkrétne 19. miesto so stratou 3:22. Škoda nešťastnej tímovej časovky. Bez nej by to dopadlo úplne inak a s UCI bodmi pre Dohňanca. Malovec s Lajchom ostali v grupette a organizátori ich z trate stiahli.
 
Dáni na týchto pretekoch potvrdili, že sú roky najtalentovanejším cyklistickým národom. Od roku 2011 sa s Francúzskom striedajú na čele svetového rebríčka juniorov a títo chlapci už znamenajú zúročenie práce miestnych trénerov v kategórii U23. Slovensko získalo na ZLM Roompot Tour aspoň dva body do separátneho rankingu Nations cupu, kde sme nebodovali už dlhé roky.
 
 
Martin Riška, reprezentačný tréner: "Musím vyjadriť spokojnosť s výkonmi Erika Bašku. Jazdí veľmi dobre, v ťažkých situáciach si počína správne a hlavne, má výkonnosť na to, aby bojoval s najlepšími. Bohužiaľ, za ním je v súčasnosti výkonnostná diera. Ľuboš Malovec bol viditeľne unavený z ťažkej jari, Jurajovi Bellanovi chýbali skúsenosti na tomto tvrdom vetre. Ostatní, žiaľ, slabo. Teraz dostanú všetci týždeň voľna na regeneráciu a zrejme 13 Slovákov sa postaví na štart Kuriérov. To budú pre našich dvadsať trojkárov veľmi dôležité preteky."
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka PEDERSEN Mads DEN (CULT ENERGY) 4h 02' 18''
2. vlajka CARBEL Michael DEN (CULT ENERGY) + 00' 00''
3. vlajka HOELGAARD Daniel NOR (TEAM JOKER) + 00' 00''
14. vlajka BAŠKA Erik SVK (AWT-GREENWAY) + 00' 05''
DNF vlajka MALOVEC, LAJCHA odstúpenie
 
CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka ANDERSEN Sören DEN (TREFOR - BLUE WATER) 7h 18' 01''
2. vlajka PEDERSEN Mads DEN (CULT ENERGY) + 00' 07''
3. vlajka CARBEL Michael DEN (CULT ENERGY) + 00' 11''
19. vlajka BAŠKA Erik SVK (AWT-GREENWAY) + 03' 22''
 
 
tím. čas. ciel rovina Kamperland > Kamperland 24,8 km vitaz Dánsko
 
V sobotu večer si pretekári zmerali sily v časovke a suverénne jej dominovali Dáni, ktorí pretekajú v prokontinentálnom Cult Energy i kontinentálnych celkoch z tejto krajiny. Technickú trať zvládli presne za pol hodiny. Druhí skončili Rusi so stratou 25 sekúnd. Francúzi dostali 36-sekundové manko. Naša statočná trojica napriek početnej nevýhode dokázala zdolať aspoň šesť tímov a so stratou troch minút obsadila 20. miesto.
 
Na čele celkového poradia ostal víťaz 1a. etapy Andersen, ku ktorému sa na virtuálnom pódium pridali kolegovia Svendgaard a Pedersen. Erik Baška klesol na 37. miesto (+3:17).
 
VÝSLEDKY 1B. ETAPY
1. vlajka DÁNSKO DÁNSKO 30' 10''
2. vlajka RUSKO RUSKO + 00' 25''
3. vlajka FRANCÚZSKO FRANCÚZSKO + 00' 36''
20. vlajka SLOVENSKO SLOVENSKO + 03' 00''
 
 
rovinatá ciel rovina Kamperland > Zierikzee 122 km vitaz Andersen
 
Prvá etapa sa z väčšej časti odohrala na malom ostrove Noord-Beveland a mestečku Kamperland. V závere sa borci presunuli cez most do Zierikzee. Bola to absolútna rovina, ale s obrovským množstvom zákrut a vetrom od mora. Víťaz vzišiel z dvojčlenného úniku. Stal sa ním Dán Sören Andersen z Trefor - Blue Water, tu, samozrejme, reprezentujúci svoju krajinu. Asi na 40 ľudí oklieštený pelotón finišoval od tretieho miesta a piatu pozíciu si vyšpurtoval po veľmi dlhom špurte bez pomoci kolegov Erik Baška. Malovec s Lajchom finišovali v ďalšej skupine s väčšou stratou.
 
MálikaHolomeka i mladého Bellana výkonnostne odfúklo a do cieľa neprišli. To je mimoriadne zlá správa pre Erika Bašku, ktorý sa tým pripravil o boj v celkovom poradí. Silné národy totiž absolvujú dlhú časovku v šesťčlennom zložení, naši ale musia kompaktne dôjsť do cieľa, pretože sa bude rátať čas tretieho. Boj proti chronometru je na programe ešte v piatok večer a pôjde sa so špeciálmi.
 
VÝSLEDKY 1A. ETAPY
1. vlajka ANDERSEN Sören DEN (TREFOR - BLUE WATER) 2h 45' 39''
2. albansko MYNGHEER Daan BEL (VERDANAS WILLEMS) + 00' 02''
3. vlajka DOULL Owain GBR (TEAM WIGGINS) + 00' 11''
5. vlajka BAŠKA Erik SVK (AWT-GREENWAY) + 00' 11''
124. vlajka MALOVEC Lubos SVK (CYCLING ACADEMY TEAM) + 08' 48''
138. vlajka LAJCHA Juraj SVK (KEMO DUKLA TRENČÍN) + 12' 46''
DNF vlajka MÁLIK, HOLOMEK, BELLAN odstúpenie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop